Nigelli Lawson. Składniki: 300 g krewetek (mogą być mrożone) 1 puszka mlek kokosowego 200 ml 1 szklanka bulionu 1 ½ łyżki pasty curry 2 łyżeczki sosu rybnego 1 średniej wielkości batat 1 dość duże mango 1 limonka Pęczek szczypioru Pęczek kolendry 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej łyżkę oleju w dość dużym rondlu lub garnku. Umyj i posiekaj drobno szczypior(...)rozmieszaj ze szczypiorem, a następnie wlej mleko kokosowe i bulion oraz 2 łyżeczki sosu rybnego. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz temperaturę. Gotuj na wolnym ogniu. Krok 3 Obierz batata i pokrój w kostkę o grubości mniej więcej centymetra. Włóż do rondla z sosem, przykryj, znowu zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez około 12-15 minut
Niedzielny kucharzKluseczki z ugotowanych i rozgniecionych praską batatów, z dodatkiem mąki i jajka. Delikatne i mięciutkie, o pięknym pomarańczowym kolorze. Na etapie przygotowywania ciasto jest dosyć luźne, tak ma być. Formując wałeczki podsypujemy je mąką, dzięki czemu po ugotowaniu trzymają kształt, a w środku pozostają delikatne i mięciutkie. Dobrze smakują podane prosto z wody jako dodatek do gulaszy i sosów(...)choć ja najlepiej lubię odsmażane na masełku z dużą ilością tartego parmezanu. SKŁADNIKI 1 batat 350-400 g 1 pełna szklanka (160 g) mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, gałka muszkatołowa DO PODANIA: tarty parmezan WYKONANIE Batata obieramy, kroimy w dużą kostkę. Gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać
cool and mintyOstatni słoik ze spiżarnianych zapasów kiszonej kapusty zużyłam na przygotowanie tego kolorowego kapuśniaku. Ze zwykłej kiszonej kapusty możesz wyczarować zdrowe, pełne smaku danie, wystarczy zwykłe ziemniaki podmienić batatami. Taki kapuśnieczek doda Ci siły na przetrwanie wiosennego przesilenia i wzbogaci organizm w potrzebne składniki odżywcze. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera kawałek(...)pora 2 małe bataty pieprz, sól 1,5 l wody 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego kilka suszonych podgrzybków 1 łyżka smalcu/masła ghee 1 łyżka skwarków - opcjonalnie Przygotowanie: obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na smalcu. Dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie, dolać wodęi zagotować w międzyczasie obrać wszystkie pozostałe warzywa. Bataty pokroić w grubą kostkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!standardowe przepisy już nam się nudzą i szukamy czegoś innego... I tak w przypływie kulinarnych inspiracji powstało to oto danie - filety z kurczaka w sosie batatowym. Kremowy sos z batata o słodkawym smaku z nutą ostrości. Bałam się, że będzie on za mdły, stąd obecność papryczki chili oraz imbiru, które nadają mu charakteru. Dodatkowo masło orzechowe oraz mleczko kokosowe sprawiają(...)smakuje ciekawie, trochę egzotycznie. Oprócz tego, że świetnie smakuje, to również porządnie rozgrzewa - idealne danie na jesienne chłody! Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 duży batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleczka kokosowego 300 ml wody/bulionu sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Wykonanie
Kuchnia MagdaLenywarzywnym, obie pyszne. W wersji wegeteriańskiej dodaj grzybka i sos sojowy (umami!), a zupa będzie pełna smaku. Polecam szczególnie wszystkim, którzy zmagają się z zakwaszeniem organizmu. Składniki: 2 małe bataty 1 szklanka jarmużu 3,5 łyżki kaszy jaglanej (użyłam grubej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 cm imbiru 1 marchewka, mała pietruszka, plaster selera kawałek pora sól, pieprz zielenina(...)bulion - około1,5 l 1 łyżka tłuszczu Przygotowanie: wszystkie warzywa obrać. Bataty pokroić w dużą kostkę, cebulę i por posiekać, a marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej pozbawione grubego nerwu liściowego jarmuż obgotować przez kilka minut, następnie odcedzić. Można dodać surowy jarmuż, wtedy na samym początku, ponieważ nie zblanszowany wymaga dłuższego gotowania. Straci jednak kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ekspresowa zupa pełna dobrych składników. Z batatami, soczewicą, papryką i piersią kurczaka. Doprawiona kminem rzymskim, suszonym oregano, kurkumą i słodką papryką w proszku. Zabielana mleczkiem kokosowy lub śmietanką 30%. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Idealna, gdy zostanie nam rosół z niedzielnego obiadu. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1 pierś kurczaka 30 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 batat(...)białych błon i kostek. Kroimy w małą kostkę, przekładamy do miseczki i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę i bataty kroimy w kostkę, pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), sparzamy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w małą kostkę. Soczewicą płuczemy na sicie. W garnku, na małym ogniu rozgrzewamy
cool and mintyGorący i esencjonalny gulasz wegetariański. Z całym mnóstwem zdrowych warzyw i przypraw. Z batatami, czerwoną papryką i soczewicą. Zagęszczony koncentratem pomidorowym i opcjonalnie także śmietanką 30%. Szybki i prosty do zrobienia - gotowy w 20 minut. Najczęściej podaję go w placku ziemniaczanym lub z ziemniaczkami puree. Sprawdzi się też kasza lub ryż. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje i jak bogaty(...)jest w smaku. Polecam wszystkim, nie tylko będącym na diecie wegetariańskiej. SKŁADNIKI 25 g masła 1 batat 1cebula 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 łodyga selera naciowego 1 pęczek natki pietruszki (listki i łodyżki oddzielnie) 3 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny
cool and mintypotrzebnym urządzeniem jest blender. Ręczny, kielichowy, a może sportowy? Każdy ma swoje zalety, ale skupmy się na… Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Koktajl z pieczonego batata 150 g wcześniej upieczonego do miękkości batata 300 ml mleka sojowego (lub innego) 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta zmielonych goździków szczypta cynamonu 1 łyżeczka słodzika(...)imbiru szczypta zmielonych goździków 1 łyżeczka słodzika (u mnie cukier z agawy) przygotowanie Aby przygotować koktajle wszystkie składniki umieść w butelce blendera – na początku umieść płynne składniki (bataty, pomarańcze oraz jabłko wcześniej obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części). Całość zblenduj na gładki koktajl. Oczywiście możesz dostosować do swoich upodobań ilość mleka sojowego tak, aby powstał koktajl
Via GustoSkładniki: -1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka -1 batat -1 łyżeczka pasty tahini -szczypta gałki muszkatołowej -1/2 łyżeczki kuminu mielonego -1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku -1 łyżeczka soli -1-2 łyżki soku z cytryny -2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Jeśli używamy surowej ciecierzycy. Moczymy ją wcześniej przez całą noc a następnie gotujemy ok. 30 minut(...)osolonej wodzie. Batata myjemy, nakłuwamy widelcem, wkładamy do formy żaroodpornej i pieczemy ok. 40 minw 200st (aż stanie się miękki). Studzimy i obieramy ze skórki. Do blendera wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, batata oraz wszystkie przyprawy wraz z pastą tahini. Miksujemy na gładki hummus. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek wody. Doprawiamy do smaku. Hummus podajemyz ulubionym pieczywem, grzankami
I LOVE LIFEsłodkich ziemniaków, które pozytywnie zaskoczy największych sceptyków buraków Polecam! Ciekawe pomysły na wykorzystanie buraków czerwonych to kiszonka , sałatka do obiadu , pasta do kanapek , sałatka z pieczonych buraków i batatów . Składniki: 500 g batatów (jedna duża sztuka) 800 g buraków czerwonych (około dwie większe sztuki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru (lub 1 łyżka domowej pasty imbirowej(...)siekamy. Obrany i umyty imbir trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, liście laurowe, czosnek i imbir i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone buraki i bataty oraz przyprawy, zalewamy wodą, mieszamy i gotujemy aż buraki zmiękną (gotują się wolniej niż słodkie ziemniaki). Następnie dolewamy mleko kokosowe i sos sojowy, mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Miksujemy
Lamarida.plZupa jarzynowa na włoszczyźnie, z pomidorami i batatem dla mojej Córeczki. Podana z ryżem. Bez przypraw, na samej włoszczyźnie z dodatkiem pomidorów i ziemniaków podana ze świeżym koperkiem. Taką wersję zjadłyśmy wspólnie z jednego talerza z 10,5 miesięcznym skarbem;) Tata dostał i owszem także zupę – wzbogaconą o sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, lubczyk i śmietanę, nie dużo(...)smaku. No powiem Wam delikatna, wręcz słodka od marchwi i batatów zupa na obiad dziś była. Zupa jarzynowa z batatem i pomidorami podana z ryżem i koperkiem – dla mojej Córeczki:) SKŁADNIKI: 2 marchwie 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 1 duży batat 400 g puszka pomidorów z puszki 3/4 szklanki ryżu ugotowanego + łyżeczka masła 1 l wody PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę
Zasmakuj Kuchnistandardowe przepisy już nam się nudzą i szukamy czegoś innego... I tak w przypływie kulinarnych inspiracji powstało to oto danie - filety z kurczaka w sosie batatowym. Kremowy sos z batata o słodkawym smaku z nutą ostrości. Bałam się, że będzie on za mdły, stąd obecność papryczki chili oraz imbiru, które nadają mu charakteru. Dodatkowo masło orzechowe oraz mleczko kokosowe sprawiają(...)smakuje ciekawie, trochę egzotycznie. Oprócz tego, że świetnie smakuje, to również porządnie rozgrzewa - idealne danie na jesienne chłody! Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 duży batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleczka kokosowego 300 ml wody/bulionu sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Wykonanie
Kuchnia MagdaLenypoznacie zupełnie inny, ciekawy smak. Aż wstyd się przyznać, ale mi kojarzy się z wiśniami w czekoladzie … tak tymi z alkoholem. A Wam jak smakuje? Brownie z batatów 1200 gramów batatów 130 gramów suszonych daktyli (typu jambo) 60 gramów surowego kakao albo kakao ( około 3/4 szklanki) 4 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowy(...)gramów mąki kokosowej (5 czubatych łyżek) 4 łyżki oleju kokosowego Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości odcedzamy i studzimy. Daktyle moczymy 10 min. Nagrzewamy piekarnik do 180°C góra dół. Olej wstawiamy do miski z ciepłą wodą żeby się rozpuścił. Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy ręcznym blenderem. Ciasto wykładamy do formy o średnicy
Krupeczkiosób. Proponuję użyć 2-3 plasterki boczku do jednej sztuki warzywa. Boczek w tym towarzystwie jest bardzo smakowity. Zamiast boczku można użyć dowolnej surowej, wędzonej szynki w plastrach. Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. Zapiekanka na pomarańczowo Potrzebujemy 5 niedużych marchewek, 1 średni batat, 10 plasterków surowego wędzonego boczku, 10 plasterków żółtego pełnotłustego sera, 2 ząbki(...)sól, pieprz. Marchew umyłam i oskrobałam. Ziemniaka obrałam i pokroiłam na części zbliżone wielkością do marchewki i wygładziłam boki ścinając je nożem. Do wrzącej, osolonej wody wrzuciłam najpierw pokrojonego batata i obgotowałam dosłownie przez minutę. Następnie wrzuciłam marchew i gotowałam do chwili aż była prawie miękka, ale jędrna. Do miski z batatem i marchewką wycisnęłam sok z pomarańczy, pokropiłam olejem
Leśny Zakątek