sosem czosnkowym. Nie brzmi dietetycznie? A jednak jest to jak najbardziej obiad fit. Zaczynajmy więc gotować! Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, 1 porcja Produkty 1 x mały batat, 1 x pierś z indyka, 1 x jogurt naturalny, 2 x ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatułowa, bazylia, rozmaryn, chili, olej. Przygotowanie Batata obierz i umyj a następnie pokrój(...)paski jak na frytki. Pierś z indyka umyj. Do żaroodpornego naczynia wlej odrobię oleju i wsyp pokrojone bataty oraz włóż mięso. Wszystko posyp solą oraz pieprzem i wymieszaj tak, aby produkty obtoczyły się w oleju. Następnie mięso posyp z obu stron bazylią, odrobiną chili i rozmarynem. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut. Do przygotowania sosu
Fit&Fast KitchenPieczone bataty w przyprawach i rozmarynie Ochota na pieczone? Tak! Tym razem nie zwykły ziemniak, nie marchew, nie seler ale batat . Bardzo wdzięczny w pieczeniu tak zwany słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej. Kapitalnie komponuje się z ziołami, a jak smakuje mmmm PYCHA ! Proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe, czego chcieć więcej? Zapraszam. Składniki(...)bataty 3 gałązki świeżego rozmarynu 1 szczypta cynamonu 1 szczypta słodkiej papryki 1 szczypta mielonego kuminu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy W ykonanie: Bataty obrać, opłukać, osuszyć, pokroić na równe kawałki, u mnie są to ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać posiekany rozmaryn, oprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać
Wino Francja KuchniaBataty! kiedy jadłam je pierwszy raz niezbyt przypadły mi do gustu, jednak smaki się zmieniają, gusta także. Te smażone na masełku są pyszne i świetnie zastępują tradycyjne ziemniaki. Zamiast puree możemy podać te właśnie słodkie ziemniaki które z mięsem smakują bardzo dobrze! Składniki; 1 duży batat sól, pieprz ok 3-4 dag masła (2 - 3 łyżki) garść orzechów włoskich natka(...)pietruszki Przygotowanie; Batata obieramy, myjemy a następnie kroimy na drobniutkie paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy paski batatów. Smażymy na niewielkim ogniu około 10 min. Co chwilę staramy się delikatnie mieszać aby dobrze się podpiekły z każdej strony. Bataty powinny być al. dente - wtedy nie będą się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę drobno kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.Domowa tortilla z mąki pełnoziarnistej z czosnkową pastą z awokado, prażoną na ostro ciecierzycą, pomidorkami cherry, rukolą i mozzarellą, podawana z pieczonymi batatami (Danie na 2 osoby) Składniki: Tortille: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) 70 ml gorącej wody 1 łyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane) szczypta soli Czosnkowa pasta z awokado: 1/2 dojrzałego awokado ząbek czosnku(...)łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) sól pieprz Frytki z batatów: 1 średni batat sól słodka papryka ostra papryka zioła prowansalskie tymianek Dodatkowo: 2- 3 łyżki ciecierzycy z puszki garść rukoli 65g mozzarelli (około 1/2 kulki) Przygotowanie: Tortille: W misce mieszamy obie mąki z solą i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy rękoma. Wyrobione ciasto
Moja Michadzieci jedzą różne dziwne rzeczy), a właśnie angielskie słowo hash oznacza coś pokrojonego lub poszatkowanego na drobne kawałki. Przepis na „haś” z batata z jajkiem : 1 duży batat (słodki ziemniak, patat) 1 jajko tłuszcz do smażenia (olej kokosowy, masło klarowane, smalec…) przyprawy, sól Batata obierz, zetrzyj na drobnej tarce (albo robotem kuchennym) i wrzuć na rozgrzany tłuszcz(...)dodaj przyprawy (czosnek, cebula…) i smaż na dużym ogniu przez około minutę, mieszając co chwilę. Następnie zmniejsz gaz, przykryj patelnię i zostaw ją tak na około 5 minut. Batat ma nie być bardzo miękki, ale ma nie mieć w smaku surowego ziemniaka, może być miejscami zbrązowiony lub przypieczony. Potrzebujesz jeszcze jajko sadzone , możesz zrobić na tej samej patelni
PaleoSMAKdzień - piękny, jesienny i słoneczny, choć wietrzny. Wraz z jesiennymi promieniami słońca zapraszamy Was na czosnkową zupę krem - sporządzony w dość standardowy sposób, bo na bazie pieczonych ziemniaków i batatów.. Ale żeby nie było nudno (jak to u nas w zwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu balsamicznego, czerwonego wina.. z pieczonych buraków. Jesteście chętni, aby spróbować? Zapraszamy(...)przepisu: Składniki (na 4-5osób): litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego 1 główka czosnku pół kg ziemniaków 2 średniej wielkości bataty (400-500g) 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie, może być szczypta w proszku) świeżo zmielona sól i pieprz szczypta kurkumy mus z buraka: 2 średnie buraki (150-200g) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka
Symfonia SmakówBataty nazywane są słodkimi ziemniakami. Niektórzy uważają, że wystarczy przemrozić ziemniaki, żeby uzyskać identyczny smak mniejszym kosztem. Może dla kogoś, kto rzadko je ziemniaki, kto nie jest wyczulony na smaki, będą to dwa identyczne smaki. Nie dla mnie. Ziemniaki uwielbiam po prostu, wyczuwam różnice smakowe w ich odmianach. Zmrożone ziemniaki nie są smaczne już niestety, choć czasami udaje mi się(...)uratować je odpowiednimi dodatkami. Wracając jednak do batatów, to są one słodkawe, ale to zupełnie inna słodycz :) Od pewnego czasu jestem wielbicielką również ich, więc możecie się spodziewać, że zagoszczą na blogu. Zaczynamy od zupy, delikatnie śmietankowej o kremowej konsystencji. Składniki: 1 kg batatów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 150-200 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%) 2 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennakuchni południowo-wschodniej Azji. Widać to już po liście składników, nawiązujących do tamtej części świata i zarazem mocno innej aniżeli w poprzednim przepisie. Marchewkę i „zwykłe” ziemniaki zastąpiliśmy słodkimi batatami, bulion sokiem pomarańczowym, a do tego doszły m.in. mleczko kokosowe, liść kafiru i papryczka chili. Oczywiście niezmiennie na liście pozostaje tytułowa dynia, ale i tutaj możemy wybierać spośród różnych(...)wersji może wymagać nieco mniej popularnych, aczkolwiek nadal łatwo dostępnych składników. Egzotyczna zupa dyniowa 2015-10-19 12:27:14 Oryginalna zupa dyniowa inspirowana kuchnią azjatycką - słodka dynia i bataty połączone m.in. z sokiem pomarańczowym, chili, kafirem i mleczkiem kokosowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 700g dojrzałej dyni bez pestek i skóry 350g batatów 2 ząbki czosnku
Kulinarna Pokusabrakować i Was czytelników również! Ale kiedyś trzeba się na chwilę pożegnać, by później móc wrócić z większą amunicją! :) Dzisiaj przepis na prosty i rewelacyjny w smaku krem z batatów. Osobiście zakochałam się w nim od pierwszego razu kiedy go przyrządziłam. Jest nietypowy, słodki jak marchewka z posmakiem typowego ziemniaka, przeplatany ostrością chilli. Kolor również przypomina marchewkę, co nadaje(...)bardzo uroczy wygląd. Składniki: - ok. 700g batatów (u mnie dwa duże) - 1 litr bulionu - łyżka oleju kokosowego lub innego - cebula - 1-2 ząbki czosnku - łyżeczka papryki ostrej - pół łyżeczki chilli *opcjonalnie: marchew i pietruszka z wcześniej ugotowanego bulionu, jogurt naturalny, szczypiorek Bataty obieramy i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oleju do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem. Dorzucamy pokrojone
Be Fit Be StrongDziś zapraszam na bardzo aromatycznego i zdrowego łososia. Towarzystwo batatów pasuje jak ulał :) Zazwyczaj nudnego łososia podrasowałam kaparami, oliwkami i czosnkiem. Całe danie jest niewymagające, robi się wszystko w piekarniku, na dwóch blachach jednocześnie. W wolnym czasie możesz otworzyć wino i poczytać książkę. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - 800 g filetu z łososia, podzielonego na 4 równe kawałki - sok z połówki(...)limonki -garść kaparów - garść czarnych oliwek niedbale posiekanym - 8 ząbków czosnku posiekanego - sól, pieprz - 4 łyżeczki masła - 8 batatów - 50 ml oleju - sok z połowy cytryny - sól, pieprz - tymianek -butelka białego wina ZAMARYNUJ ŁOSOSIA W SOKU Z LIMONKI i przyprawach, wystarczy około pół godziny, w tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj bataty, porządnie je wyszoruj, nie musisz
Kuchnia bezglutenowa Loliłodki, sycący i gęsty krem z batatów. Perfekcyjnie smakuje z drobnym makaronem jak i grzankami. Przypadnie do gustu fanom lekko słodkich dań obiadowych. Krem z batatów w kolorze przypomina zmiksowaną dynię. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości bataty 1 l rosołu (lub wywaru warzywnego) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra ewentualnie 1 łyżka śmietany do zupy olej Cebulę obrać(...)pokroić w piórka. Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę (mogą być większe kawałki). Do wysokie garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z batatami. Gdy warzywa lekko zmiękną to zalać je wywarem/rosołem i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotować na średnim ogniu (około 30 minut). Gdy warzywa będą miękkie to zupę przestudzić. Za pomocą blendera zmiksować
Ugotowaćsoczyste, ale zwarte mięso. Jej zaletą jest też to, że posiada łatwe do oddzielenia ości. Jej delikatne mięso nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy odrobina cytryny, tymianek, czosnek. Pieczona z batatami jest przepyszna! Efekt przerósł moje oczekiwania dlatego gorąco polecam Wam ten przepis! Składniki: 1 dorada oczyszczona i wypatroszone 1 duży batat (około 450 g) czosnek 4 gałązki tymianku olej natka(...)zewnątrz. W nacięcia wkładamy 3 połówki plastrów cytryny. Do środka ryby wkładamy ząbek czosnku, plaster cytryny, gałązkę tymianku i pietruszki oraz masło. Odstawiamy na około 1/2 godziny. Bataty obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i przez 10 minut podsmażamy plastry batatów często mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra i dół
Kuchnia bezglutenowa LoliDzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. „co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem”? Jarmuż i szpinak wykorzystuję zamiennie, dlatego na zdjęciach częściowych jest jarmuż, a na końcowych szpinak :)! Najczęściej z tych dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem(...)czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni lub w dużym rondelku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i czosnek oraz kmin, paprykę i kolendrę. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Bataty obrać i pokroić na półplasterki lub jeśli mamy duże bataty to w grubą kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli i podsmażamy, kilkakrotnie mieszając około 5-10 minut. Dodajemy opłukany szpinak
UgotujmyTo.plŚwiętami C. chciałby poczęstować ciastem nowych kolegów z pracy... Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze(...)wilgotna, słodka i lekko orzechowa. Wyjątkowo pyszna. Może skusicie się na taką...? Propozycje na wielkanocne babki znajdziecie również u Lejdi i Mirabelki . Koniecznie do nich zajrzyjcie! Babka orzechowa z batatami Składniki: (na formę do babki o pojemności 2,5 l z kominkiem) 250 g batatów 250 g miękkiego masła 100 g nugatu 100 g cukru 4 jajka 175 g mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoczyste, ale zwarte mięso. Jej zaletą jest też to, że posiada łatwe do oddzielenia ości. Jej delikatne mięso nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy odrobina cytryny, tymianek, czosnek. Pieczona z batatami jest przepyszna! Efekt przerósł moje oczekiwania dlatego gorąco polecam Wam ten przepis! Składniki: 1 dorada oczyszczona i wypatroszone 1 duży batat (około 450 g) czosnek 4 gałązki tymianku olej natka(...)zewnątrz. W nacięcia wkładamy 3 połówki plastrów cytryny. Do środka ryby wkładamy ząbek czosnku, plaster cytryny, gałązkę tymianku i pietruszki oraz masło. Odstawiamy na około 1/2 godziny. Bataty obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i przez 10 minut podsmażamy plastry batatów często mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra i dół
Smakowity Blog Kulinarny