bataty - 3178 przepisów (strona:19/212)

Chipsy z batatów 159

Piątek, a więc pora na jakiś dobry film. Jeżeli lubicie podjadać podczas oglądania warto zamienić niezdrowe przekąski na coś mniej kalorycznego. Dobrym pomysłem mogą okazać się chipsy z batatów, popularnych słodkich ziemniaków, które coraz częściej goszczą w polskich kuchniach. Przygotowanie nie trwa długo, a z 3 batatów wyszła mi solidna porcja dla 3-4 osób. Świetny słodki smak batatów połączony(...)mieloną słodką papryką – trzeba spróbować. Składniki 3 bataty Oliwa z oliwek Sól Słodka papryka, mielona (przyprawa) Przygotowanie Bataty obieramy i kroimy w cienkie plasterki (około 2 mm grubości). Wrzucamy je do miski, dodajemy parę szczypt soli, łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawę – mieloną słodką paprykę. Oczywiście można użyć ostrej papryki lub innej przyprawy w proszku. Wszystkie plasterki dokładnie

Programista w kuchni
Bataty faszerowane 148

Witajcie :-) Dziś przepis na faszerowane bataty. Powiem Wam, że są rewelacyjne. Naprawdę super smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego, w środku suszone pomidory, oliwki, kulki mozzarelli z chili, szynka prosciutto i świeża bazylia. Przepis wypatrzyłam tutaj - klik , troszkę zmieniłam, bo nie miałam wszystkich składników w domu. Na pewno będę robić kolejne, ale to jak się chłodniej zrobi ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę(...)Składniki: 4 bataty 1 opakowanie kulek mozzarelli z chili (u mnie Zotarella) 10 kawałków suszonym pomidorów 12 sztuk czarnych oliwek 8 plasterków szynki prosciutto kilkanaście listków świeżej bazylii sól pieprz Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 3 - 4 łyżki majonezu sól pieprz 1. Bataty myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

kruche babeczki
Bataty z jabłkiem 158

lubimy amerykańskie słodkie ziemniaki to już pewnie wiecie :). Dzisiaj proponuję kombinację tych super zdrowych batatów * z jabłkiem, która jest dobra dla każdego: począwszy od niemowlaka po dorosłą osobę. Wystarczy ugotować rzeczone składniki i albo zrobić z nich deserek albo napój, co kto woli Smak zależy od tego jakich jabłek użyjemy: im słodsze jabłka, tym słodszy produkt końcowy. Ten przepis wydawał(...)Namówiła mnie jednak do tego pani Anetka z naszego hospicjum , przekonując, że jednak warto podzielić się tym pomysłem z innymi Mam nadzieję, że się Wam przyda! Składniki: 1 średni batat 1 duże jabłko woda Wykonanie: Słodkiego ziemniaka i jabłko obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy aż bataty będą

Lamarida.pl
Takie same ale inne. Bataty na tapecie 172

bezwiednie sączy się z mojej paszczy podczas tych wzrokowych umilań. Blogi inne też podglądam. Ostatnio coraz częściej zaczęłam natykać się na Pana Słodkiego Ziemniaka w różnych odsłonach. Tu BATAT, tam BATAT. Zaczął mnie intrygować. W końcu musi być całkiem smacznym kąskiem, skoro tak śmiało rozpycha się po kuchniach! Pognałam w podskokach do osiedlowego dyskontu. Skanuję wzrokiem skrzynki pełne dobroci(...)nagle jest! W górnej części stelaża podtrzymującego wszystkie skrzyneczki, wyłania się ta jedna. A tam BATAT! Biorę koleżków kilka i wracam do domu z batat...bananem na twarzy ;) Głowiłam się całe 2 doby co by tu z niego ulepić. Słodki. Ziemniak. To może by go jakoś przełamać?! Przełamałam i polecam ogromnie, bo nie chcę się przechwalać, ale wyszło przednio

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi 194

obciążą układu trawiennego. Dziś jeden z obiadów, który świetnie sprawdzi się w ciepłe wiosenne i letnie dni - jajka sadzone! Swoje przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego(...)ugotować je na leżąco - wybór należy do Was. Do garnka wkładamy szparagi, przykrywamy je pokrywką. Gotujemy je ok. 5 minut, by były al dente - jędrne i chrupiące. Purée z batatów: 1 duży batat - ok. 400 g kumin, chilli, sól i pieprz Do dużego garnka wlewamy wodę i wstawiamy go na gaz, by się zagotowała. #Przydatne info: Wodę osólcie dopiero

Cooking Monster
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 198

klasycznym amerykańskim plackiem z pieczonych batatów zaintrygowała mnie Tren’ness Woods-Black podczas swoich odwiedzin w polskiej edycji MasterChefa. Tren’ness kontynuuje dzieło swojej babci i prowadzi jedną z najsłynniejszych restauracji kuchni soul food na nowojorskim Harlemie — Sylvia's Restaurant. Ponoć to jedno z miejsc, które trzeba koniecznie w Nowym Jorku odwiedzić. Sama kuchnia soul food stoi na straży dobrego(...)kontynencie z kuchnią rdzennej ludności amerykańskiej. Handlarze niewolników oprócz „żywego towaru” przywieźli ze sobą składniki potraw, będących podstawą kuchni mieszkańców Czarnego Lądu, takie jak choćby użyte w dzisiejszym przepisie bataty. Czarnoskóra ludność jak wiemy, nie miała łatwego życia, szczególnie w południowych stanach, gdzie ciężko pracowała na plantacjach. Właściciele gospodarstw żywili swoją „siłę roboczą” najtaniej jak się dało — zmuszając

Food Square
Cynbaty - chipsy z batatów z cynamonem 239

Suszone bataty to popularna i smaczna przekąska rodem z krajów azjatyckich. W Polsce bataty są nadal niedoceniane, choć swoimi właściwościami znacznie przewyższają ziemniaki, a przygotowane z nich chipsy mogą stanowić zdrową alternatywę dla chipsów ziemniaczanych. Suszenie batatów w suszarce do warzyw pozwala pominąć dodatek oleju, co znacznie obniży kaloryczność przekąski. Składniki 6 dużych batatów 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego(...)cynamonu Przygotowanie Bataty umyć, obrać, pokroić na cienkie jak papier plasterki.  Oprószyć solą i cynamonem, całość dokładnie wymieszać. Plastry batatów ułożyć na sitach i suszyć około 4-8 godzin (dotyczy modelu MSG-04 firmy MPM ), do czasu aż będą chrupiące. Czas suszenia jest uzależniony od grubości plasterków i mocy suszarki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Uwaga - najcieńsze plasterki uzyskamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowane bataty 287

Faszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat mam w lodówce. Najbardziej smakują nam z dodatkiem koziego sera, ale wszystkie inne wariacje warto wypróbować, bo i tak smakują wyśmienicie. Do przygotowania batatów w taki sposób zainspirowała mnie Amber . Od tego czasu jest(...)nasza jedna z ulubionych potraw z batatów. Mam nadzieję, że dacie się skusić…na te pyszne faszerowane bataty Muszę też przeprosić za brak cząstkowych zdjęć… Kiedy z roboczego aparatu próbowałam zgrać na dysk cząstkowe zdjęcia kilku potraw karta pamięci całkowicie padła zatrzymując na swoich uszkodzonych plikach zdjęcia tych faszerowanych batatów oraz przepysznego sernika cytrynowego, który niebawem pojawi się

UgotujmyTo.pl
Warzywa z patelni z batatem 91

usiąść w swoim fotelu z miską tego jedzonka i książką – super relaks. Mamy kilka ulubionych połączeń smakowych warzyw, tak że całościową są pyszną kompozycją. Dzisiaj wersja z batatem. Lubicie warzywa z patelni? PRZEPIS NA WARZYWA Z PATELNI Z BATATEM Składniki: 4 ziemniaki 1 duży batat lub 2 małe 1 duża marchewka 100 – 150g brokuła świeżego 1 łyżka masła(...)łyżka oliwy aromatyzowanej chili – opcjonalnie sól ziołowa pieprz czarny świeżo mielony czosnek granulowany 1 łyżeczka sezamu 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla Jak zrobić warzywa z patelni z batatem: Ziemniaki, bataty, marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Brokuła kroimy w różyczki, myjemy. NA patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy marchew

Dorota Smakuje
Przepis na frytki z batatów 87

Frytki z batatów   Dawno dawno temu istniały sobie frytki, były to frytki z ziemniaków lub jak kto woli frytki z kartofli i nie maiły one żadnej konkurencji, żadnej alternatywy... Potem nadeszły czasy, w których pojawiły się różne frytki z warzyw, frytki z marchewki, frytki z selera itp. itd. i też frytki z batatów... Dziś mamy duży wybór różnorodnych frytek(...)które warto przygotować tylko po to by sprawdzić czy przypadną do gustu. A jak się spodobają to można robić częściej. Tak też może być z frytkami z Batatów  👉Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku❓  Przygotowanie frytek z batatów nie wiele różni się od zrobienia innych frytek z piekarnika Link do filmu z przepisem Przepis na frytki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
ZUPA KREM Z BATATÓW Z SERKIEM RICOTTA 76

Dziś przepis na pyszną, aromatyczną, delikatną zupę krem z batatów z serkiem ricotta . Doskonała nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. To coś dla miłośników kremowych zup. Jest naprawdę szybka do przygotowania i potrzeba do niej dosłownie kilka składników. Uwielbiam bataty pod każdą postacią, zarówno w zupie jak i puree, frytki, chipsy czy te pieczone w piekarniku. Szkoda tylko(...)warzywo jest tak mało cenione przez wielu. Jednak zachęcam do wprowadzenia batatów w swojej diecie. Zupa krem z batatów z serkiem ricotta - składniki: * 900 g batatów * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * odrobina oleju do smażenia * 1 litr bulionu mięsnego * szczypta ostrej mielonej papryki * opcjonalnie sól do smaku * serek ricotta do podania na wierzch zupy na talerzu Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić

Zrób to smacznie
Frytki z batatów 76

Frytki z batatów to świetny dodatek do dań obiadowych, kotletów drobiowych, potraw z ryb. Śmiało podasz je do mięsa z grilla lub ot tak, same posypane ziołami z ulubionym dipem. Do pysznych i chrupiących frytek pasują sosy na bazie pomidorów, sos czosnkowy, sos tysiąca wysp , jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół (natki, koperku, kolendry) lub zwyczajnie ketchup. Poniżej przepis na dwie(...)wersje frytek z batatów: smażone i pieczone oraz wiele porad. Zapraszam po niezwykle prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie domowych frytek, czyli smaczną przekąskę. SKŁADNIKI: 2 bataty słodka i ostra papryka, sól, pieprz 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej olej do smażenia kostki lodu PRZYGOTOWANIE: Bataty obierz, umyj i pokrój w cienkie długie frytki. Możesz kroić je wzdłuż dłuższej części

Zasmakuj Kuchni
Pieczona makrela z batatami 106

niespodziankę. Tym razem na tapetę wezmę świeżą makrelę. Postanowiłam ją przyrządzić bardzo prosto, czyli tak jak najbardziej lubię przygotowywać ryby. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zrobiłam pieczoną makrelę z batatami z dodatkiem czosnkowego masła i świeżego tymianku. To pyszny pomysł na szybki i prosty letni obiad. Pieczona makrela z batatami Pieczona makrela z batatami Czas przygotowania: 45 minut Składniki(...)świeże wypatroszone makrele 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1 średni batat 1/2 cebuli oliwa z oliwek EV sól pieprz świeży tymianek cytryna   Wykonanie: Bataty kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i listkami tymianku

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem 114

Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem to samo zdrowie. Możesz go zrobić w wersji wegetariańskiej, albo z kurczakiem, tak jak w przepisie. Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Cechą charakterystyczną bakłażana jest to, że sam w sobie nie ma smaku, za to fantastycznie wchłania cudze smaki. Dlatego pysznie smakuje faszerowany. Zazwyczaj napychany jest mięsem mielonym. Nasz bakłażan faszerowany(...)soczewicą i batatem to zdrowia odmiana standardowej wersji. W farszu znajdziesz mięso – delikatny filet, wcześniej ugotowany – ale możesz go pominąć jeśli bakłażan faszerowany soczewicą ma być w wersji wege. Przygotowanie dania zajmuje trochę czasu, głównie ze względu na dość długi czas przygotowywania farszu. Można go jednak skrócić. Jeśli chcesz, żeby bakłażan faszerowany soczewicą był na twoim talerzu w pól godziny

Niedzielny kucharz
Spaghetti z cukinii z pieczoną cieciorką i batatem 106

spaghetti z cukinii będzie doskonałym rozwiązaniem. Danie jest chrupiące, bardzo świeże i soczyste. Wyraziste pesto z suszonych pomidorów daje mdłej ze swej natury cukinii prawdziwego kopa, a cieciorka i batat – ognia. Warto dodać do nich trochę pieprzu kajeńskiego, żeby podkręcić danie. Tu uwaga: cieciorkę i batata możesz upiec w piekarniku. Nastaw temperaturę na 220 stopni i piecz warzywa przez(...)dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży! Składniki: 2 średnie cukinie 400 ml cieciorki 1 batat 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2-3 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki oleju Sól Pieprz Pesto 6 suszonych pomidorów zalewy

Niedzielny kucharz