Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 253Składniki: 1 kg karczku 2 cebule 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka szparagowa pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor
Gaździnka warzy
Gołąbki - najlepsze 355rekompensuje nam "stracony" czas. Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe przepisy (przekazywane z babci na matkę i córkę) są najlepsze;) Serdecznie polecam;) Składniki: 2 kg karczku 8 cebul 8 woreczków ryżu 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu słoiczek koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku
Krakowskie smaki Ani
Gołąbkowa 313Zniknęła w mgnieniu oka, była przepyszna ;) P rzepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól". Serdecznie polecam;) Składniki: 1/2 główki dużej kapusty 1 cebula 500 g mielonego karczku 100 g ryżu 1 marchewka 1 por 1 pietruszka kawałek selera 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna pieprzu 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka
Krakowskie smaki Ani
Sałatka z pestkami dyni 257gotowanego lub pieczonego mięsa 3 jajka pół czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów łyżeczka octu jabłkowego pestki dyni sól, pieprz koperek Przygotowanie: Mięso (u mnie upieczony karczek) pokroić w kostkę, dodać do niego ugotowane na twardo jajka pokrojone według uznania, cebulę w piórkach, pestki dyni i suszone pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżeczką octu. Posypać posiekanym koperkiem
Gaździnka warzy
Karczek z piwem, sokiem pomarańczowym i szczyptą cynamonu 193Składniki: 700 g karczku bez kości 1 cebula 3 duże ząbki czosnku po jednej marchewce i pietruszce pół małego selera 50 ml jasnego piwa np. Lech 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego szczypta lub dwie lubczyku szczypta kardamonu i imbiru sok z jednej pomarańczy sok z połowy cytryny ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ok 2 łyżki octu
Gaździnka warzy
Karczek pieczony z polędwicą w środku 285Składniki : około 1 kg 20 dag karczku polędwiczka wieprzowa około 35 dag czosnek, sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, papryka mielona słodka majeranek, sól słoneczna - do polędwiczki, szałwia suszona. imbir świeży około 2 cm wino czerwone wytrawne Przygotowanie : Polędwiczkę posypałam solą słoneczną, zawinęłam w papier do pieczenia ( taki jak do ciasta) i zamroziłam do dnia następnego Umyty karczek posypałam(...)przekroiłam na pół- włożyłam do rękawa, ząbki czosnku przekrojone wzdłuż włożyłam w mięso nacięte czubkiem noża Tak przygotowane mięso przechowałam w rękawie do dnia następnego Przed pieczeniem karczek wyjęłam z rękawa i ostrym nożem przebiłam je wzdłuż robiąc nożem obrót tak by powstał otwór w który zmieściła się zamrożona polędwica Posypałam mięso z wierzchu solą, włożyłam całość ponownie
Proste Potrawy
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 293obiad planowałam krewetki tygrysie i obszukałam kilka sklepów zanim na dobre się poddałam. Jednak w końcu, zrezygnowana udałam się do mięsnego i zobaczyłam śliczny, względnie chudy kawałek karczku. To było to. Olśnienie! Będzie wieprzowinka. Ucieszyłam się, bo karczek uwielbiam. Najlepiej po prostu uduszony z cebulką, ale tym razem postanowiłam zaszaleć. Kupiłam limonkę, imbir, papryczki piri-piri oraz kilka innych składników(...)się pysznym obiadkiem. Wam również polecam. Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem, czyli chińszczyzna po polsku (porcja dla 4-5 osób) Potrzebujemy: ok. 60-70 dag wieprzowiny (ja miałam karczek, ale wyjątkowo chudy) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sok z 1 małej limonki 4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri razem z ziarenkami (jeśli wolicie mniej pikantne potrawy
Ratunku obiad
Karczek z pończochy 502Pora na domow ą wędlinę, czyli wiem, co jem. Po raz kolejny wykorzystałam sprawdzony wcześniej wielokrotnie przepis na schab z pończochy . Tym razem jednak do pończochy trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa. Jak widzicie wyszedł piękny, różowy z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bitki z karczku w sosie musztardowym 219plastrow miesa z karczku 3 srednie cebule 3 lyzki musztardy 2 zabki czosnku pieprz sypki papryka sol 3 liscie laurowe maka Mieso myjemy i oszuszamy na papierowych reczniczkach Macerujemy mieso pieprzem, papryka i sola Odstawiamy mieso do lodowki na ok godzine W tym czasie kroimy cebule w piorka i obieramy czosnek, a potem kroimy
Klaudynkowa kuchnia
Karczek pieczony 224karczku pieprz sol papryka czosnek oliwa z oliwek lisc laurowy Mieso myjemy i suszymy W miseczce wlewamy oliwe dodajemy lyzke pieprzu, lyzeczke papryki i zabek posiekanego czosnku. Mieszamy to razem W mieso wcieramy sol, potem macerujemy mieso oliwa z przyprawami Wkladamy do rekawa do krotego wrzucamy pokrojony zabek czosnku
Klaudynkowa kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem 106GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki z młodej
Kuchnia Tomka
Bogracz gulasz węgierska zupa gulaszowa 98BOGRACZ GULASZ SKŁADNIKI 800 gramów przerośniętej wołowiny (plecówka, karczek, łopatka, pręga); 1 marchewka; 1 pietruszka; mały kawałek selera korzeniowego; 4 duże ziemniaki; 1 duży pomidor; 2-3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 2 porządne łyżki smalcu z mangalicy; mały plasterek wędzonej słoniny z mangalicy; 1 duża cebula; duża żółta papryka; 2-3 łyżki słodkiej, mielonej papryki; 1... Artykuł Bogracz gulasz
Kuchnia Tomka
Pieczeń wołowa na kwaśno Sauerbraten 103PIECZEŃ WOŁOWA NA KWAŚNO SKŁADNIKI 1,3 kg wołowiny (łopatka lub karczek) 500 ml czerwonego wina 250 ml octu winnego z czerwonego wina 2 łyżki cukru trzcinowego mały seler korzeniowy kawałek pora 1-2 marchewki 2 duże cebule 1-2 liście laurowe 8 jagód jałowca kawałek kory cynamonu 3-4 goździki pieprz w ziarnach do smaku 10 kulek ziela... Artykuł
Kuchnia Tomka
Gołąbki z mięsem i ryżem wersja klasyczna 95GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM SKŁADNIKI 2 główki białej kapusty każda o wadze około 3 kilogramów; 700 gramów karczku wieprzowego; 300 gramów ryżu do risotto (np. arborio); 1 litr domowego wywaru warzywnego; 500 ml mocnego bulionu, najlepiej wołowego; 1 duża cebula; mielona, słodka papryka; masło; gęsi lub wieprzowy smalec; sól, pieprz; przepis na gołąbki z... Artykuł Gołąbki z mięsem
Kuchnia Tomka
Kasza z mięsem i ze szpinakiem 105KASZA Z MIĘSEM I ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI 150 gramów kaszy pęczak; 150 gramów dość tłustej wieprzowiny (łopatka, karczek); 200 gramów świeżego szpinaku; 1 nieduża cebula; 1-2 ząbki czosnku; 1 mały kieliszek białego wina; 1 litr bulionu wieprzowego lub drobiowego; przepis na kaszę z mięsem i ze szpinakiem Artykuł Kasza z mięsem i ze szpinakiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka