Dziś rolada z mielonego karczku. Doskonała alternatywa dla kotletów mielonych, soczyste mielone mięso, któremu smak nadają pieczarki z cebulą. Dodatkowo rolada nie jest smażona, a pieczona i nie zawiera w sobie dodatkowego tłuszczu ze smażenia, ani bułki tartej, jest zatem zdrowsza i mniej kaloryczna. Jest to idealna propozycja na codzienny obiad jak i na domowe przyjęcia, jest mniej pracochłonna niż(...)zwykłe" mielone z patelni i zdecydowanie lepiej się prezentuje. Na roladę: 500 g karczku (może być łopatka wieprzowa) 1 mała czerstwa kajzerka 2 cebule 1 jajko L sól i pieprz Na farsz: 500 g pieczarek 3 cebule 2 łyżki masła sól i pieprz Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło
Krylowa Kuchniamoim domu. Taka wędlina jest o niebo lepsza od sklepowej. Jest soczysta, miękka i ma zupełnie inną konsystencję niż szynki sklepowe. Najbardziej z pieczonych wędlin lubimy karkówki czyli karczki. I właśnie dziś zaserwowałam kolejną porcję takiej pieczonej karkówki. Tym razem na pikantnie. Taką karkówkę można też podać jako pieczeń obiadową na gorąco. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 karkówki(...)pokroiłam na plasterki. Poukładałam na mięsie. Naczynie przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyjęłam z lodówki. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika. Karczki piekłam ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia, a następnie wyjęłam je z naczynia i schłodziłam w lodówce. Schłodzoną karkówkę kroiłam
Waniliowe Improwizacjeząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo wskazane. Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz. Dosypałam paprykę suszoną
Pieprzyć z Fantazjąbigos jest warty przetestowania! Przepis na bigos 8 l – 30 porcji Składniki: 1 główka białej kapusty, średniej wielkości 1 l kiszonej kapusty 1 kg szynki wieprzowej 600 g karczka z wołowiny 150 wędzonego boczku 5 śląskich, kiełbasa śląska 100 ml koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 1 czosnek solo 2 duże liście laurowe 5 ziaren jałowca 6 ziaren angielskiego ziela(...)kapustę aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Kiedy ugotujesz mięso do powstałego wywaru, około pół litra, dodaj pomidorowy koncentrat. Kiedy koncentrat się rozpuści wlej bulion do kapusty. Umieść szynkę i karczek w garnku, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem 1,5 godziny na małym ogniu. Mięso powinno być miękkie na tyle aby łatwo je poszarpać widelcem.Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw
codojedzeniaświąteczny obiad proponuję karczek pieczony z warzywami, wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: - 1 kg karczku - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 cebula - 1/2 główki czosnku - przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona) Przygotowanie: Mięso myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy co 1,5 cm nie przecinając do końca. Papryki i cebulę kroimy w paski. Ząbki czosnku
Kulinarne życieambition.pl Składniki karczek b/k - 1,30 kg Kapusta : suszone grzyby - 60 g kapusta kiszona - 280 g cebula - 1 szt sól pieprz olej lniany liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 3 ziarenka vegeta Dodatkowo : papryka słodka majeranek Przygotowanie: Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą, tak aby grzyby były zakryte, odstawić do namoczenia na 3 godziny. Z wody wyjąć grzyby pokroić(...)oleju. Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów i kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Karczek rozciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę. Delikatnie go rozbić, posypać Vegetą, solą i pieprzem. Nałożyć farsz na mięso, zwinąć ścisło w roladę. Wierzch rolady obsypać
Kuchnia Danusiząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo wskazane. Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz. Dosypałam paprykę suszoną
Pieprzyć z FantazjąKarkówka to jedno z najbardziej popularnych mięs używanych do grillowania. Jednak aby nie była zbyt sucha warto wiedzieć w jaki sposób przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!PRZYGOTOWANIE : Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Karczek pokroić na plastry, natrzeć je marynatą z każdej strony i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką, mieszamy. Następnie dodajemy do nich pokrojony czosnek. Na folię aluminiową nakładamy porcję ziemniaków dodajemy po łyżeczce masła i zawijamy szczelnie sakiewki. Na rozgrzanym grillu, grilujemy karczek i układamy
Kulinarne Fantazje Mariolischab z grilla 14. Stripsy ze schabu 15. Schab duszony 16. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 17. Schab pieczony faszerowany warzywami 18. Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 19. Karkówka pod pierzynką z pieczarkami 20. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 21. Karkówka pieczona miodowa 22. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym 23. bitki z karkówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku, soczyste i znikają szybko. Zajadają je ze smakiem dzieci i dorośli. Do panierowania użyłam płatków kukurydzianych. Robię często filety z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych a dziś panierowałam karczek. Karczek panierowany w płatkach kukurydzy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesłoikach, bez konserwantów. Kiełbasa jest z galaretką z odrobiną tłuszczyku. Samo przygotowanie i pasteryzacja nie zajmuje dużo czasu. Kiełbaska jest smaczna i bez konserwantów, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg karczku 1 kg boczku 1 kg łopatki 3 łyżki żelatyny 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka majeranku 5 ząbków czosnku(...)PRZYGOTOWANIE : ,Mięso myjemy, porcjujemy. Mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach - karczek, łopatka a na małych oczkach boczek. Mięso przekładamy do miski, dodajemy całe przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką. Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy
Kulinarne Fantazje MarioliMamy dziś obiad po włosku, znakomity chlebek piada, przepyszna capocollo czyli dojrzewający karczek wieprzowy i kremowe awokado. Połączenie składników idealne a obiad gotowy w kilka minut, zachęcam do wypróbowania. Placki piada z dojrzewającym karczkiem, awokado i bazylią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierodzinnego, ale z różnymi dodatkami i przyprawami można tworzyć inne jego warianty. Składniki – klops pieczony: 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie 250 g łopatka i 250 g karczek) 60 g cebuli 20 g masła klarowanego 1 jajko sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 10 g smalcu (u mnie gęsi) 4 łyżki zimnej wody
Ola la LCHFpyszne zawijańce z chleba tostowego. To doskonała przekąska na rodzinny piknik. Tosty z powodzeniem możemy również zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Do przygotowania tostów wykorzystałam pyszny Karczek Kruchy, który otrzymałam od firmy Hańderek. SKŁADNIKI: 6 kromek chleba tostowego pszennego, 12 plasterków Karczku Kruchego Hańderek , 6 plasterków żółtego sera, 3 ogórki kiszone, 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasi