Czasami ze "sprzątania" lodówki, można wyczarować bardzo smaczne potrawy. Uwielbiamy takie kuchenne freestyle. Składniki 100 g małych pieczarek 1 duży por 2 marchewki 1
R'n'G KitchenDała mi grzybki, przepis i kazała wypróbować. Tak wyglądają niemki. Przepis na flaczki z niemek. Składniki : 500 gram obgotowanych grzybów 2 średnie marchewki 1/2 por ( tylko biała część ) 1/2 selera 2 kostki rosołowe 3 litry wody 1 łyżka przyprawy do flaków sól, pieprz, magi do smaku 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego pieprz(...)laurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem. Flaczki były pyszne
Darcia w kuchniFlaczki podałam na przepięknym zestawie Miranda od Porcelana Bogucice Flaczki wołowe Składniki: 1 kg flaków wołowych - oczyszczonych i obgotowanych pręga wołowa - 1 ładny kawałek marchewka
Kuchnia DanusiBiałych szparagów ciąg dalszy, czyli czas na zupę krem :) Lekką, ale z mocnymi akcentami kardamonu i gałki muszkatołowej oraz aromatem liści limonki kaffir. Całość dopełnia nietuzinkowy smak oliwy truflowej. Po prostu eksplozja smaków! SKŁADNIKI (3-4 porcje) 10 białych szparagów 2 nieduże ziemniaki 1 pietruszka 5 cm kawałek korzenia selera 150 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka + do spienienia
DefinicjaSmakuPrzepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek , paluszków lub kapuśniaczków . Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2
Kuchnia domowa AniPyszne, jesienne, rozgrzewające, idealne. :) Więcej nie trzeba mówić. Składniki: 1 duży kalafior 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego
Brzuszki Łakomczuszkiherbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów. Składniki dla 5 osób: 50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona papryki pokrojonej
Kulinarny karnet Christopherawojskowego kotła, a ta jest ponoć najlepsza. Ta zupa każdego dnia smakuje inaczej, każdego rewelacyjnie. U nas bywa zawsze na 3-4 dni. Składniki podaję na duży garnek, chyba ok.5l. Składniki: - 0,5kg żółtego, niełuskanego grochu w całości (lub dowolny inny) - 3-4 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego (lub kawałek w korzeniu) - 4 duże ziemniaki - kawałek
Smaczne ZdroweZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów... Na aromatycznym rosole drobiowym. Z pomidorów podsmażanych na maśle. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem lub ryżem. Oprószona natką pietruszki. Pyszna, domowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała(...)część pora; 1/4 korzenia selera; Gałązka lubczyku - opcjonalnie; 1 liść laurowy; 1 łyżka masła; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno
Gospodyni Miejskakrzakach , ale smak który powstał jest nie zastąpiony , więc zapraszam do wypróbowania . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 pora ( biała cześć ) 1 średnia cebulka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 kg pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Wykonanie Na początku(...)uzyskany sok z pomidorów do naszego wywaru oraz koncentrat pomidorowy . Kiedy mamy dodane pomidory zaprawiamy naszą zupkę jogurtem greckim i doprawiamy solą i pierzem , mięso które pozostało nam w zupie możemy pokroić w kawałeczki i także podać z naszą zupką Zupę pomidorową w takiej wersji możemy podać z makaronem ryżowym , ryżem , to już pozostawiam Państwu , według upodobań
Mój SmakZupy w moim rodzinnym domu, to chyba nieodłączny element każdego obiadu. Teraz kiedy mieszkam już ze swoją rodzinką nie gotuję ich za wiele, ale to tylko kwestia czasu... Jak nasz 7 miesięczny Oluś jeszcze troszkę podrośnie, będę chciała mu urozmaicać posiłki i wprowadzać nowe zupki. Póki co zapraszam na krupnik z wkładką. Bardzo smaczny i ... jak dla mnie lepszy niż(...)Mamy :) Ale Mama się nie obrazi... :) Składniki: 2 udka drobiowe 2 skrzydełka drobiowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 gałązki selera 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 woreczek kaszy jęczmiennej natka pietruszki sól, pieprz do smaku kilka kropel przyprawy w płynie magi 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Kuchnia w czekoladziekapuśnieczek doda Ci siły na przetrwanie wiosennego przesilenia i wzbogaci organizm w potrzebne składniki odżywcze. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera kawałek pora 2 małe bataty pieprz, sól 1,5 l wody 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego kilka suszonych podgrzybków 1 łyżka smalcu/masła ghee 1 łyżka skwarków - opcjonalnie(...)kapustę, listek laurowy, ziele angielskie, dolać wodęi zagotować w międzyczasie obrać wszystkie pozostałe warzywa. Bataty pokroić w grubą kostkę, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do zupy i gotować do miękkości batatów, około 25-30 minut. W kwaśnej kapuście gotują się dłłużej niż zazwyczaj na koniec wmieszać skwarki jeśli lubisz. Podawać posypany natką pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć(...)zmiażdżone ząbki czosnku - 2 x po 5 cm zmiażdżonego imbiru (ze skórką) - 3 pokrojone szalotki - wodorosty kombu ( KLIK ) - 2 pokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka
mojewypiekiinietylkoJaponii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć(...)zmiażdżone ząbki czosnku - 2 x po 5 cm zmiażdżonego imbiru (ze skórką) - 3 pokrojone szalotki - wodorosty kombu ( KLIK ) - 2 pokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu ( KILK ) - sos sojowy japoński Marukin ( KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka
mojewypiekiinietylkodużych oczkach, łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę - dodać do cebuli - smażyć 7-8 minut - mieszając. Podgrzybki pokroić w kostkę - dodać do warzyw - smażyć 5-7 minut. Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed
kolorowotorcikowo