pogodę. Właściwości rozgrzewające podnosi dodatek mojego ulubionego imbiru. Bulion ugotowałam na indyczych resztkach, do tego solidna porcja warzyw i dodatek drobnej kaszy jęczmiennej - kaszki wiejskiej i uczta gotowa. Bo zupa jest po prostu świetna! Kartonik z kaszką wiejską znalazł się w czeluściach szafek kuchennych zupełnie przez przypadek. Zawsze robiłam krupnik z pęczaku, a tu proszę drobna kaszka jest taka pyszna(...)glukanu i przeciwuteniaczy, które maja właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i opóźniające procesy starzenia. Zapraszam do przepisu! Składniki: indycze kości, skrzydełka z kurczaka 2-3 marchewki 1 pieruszka kawałek selera 3-4 ziemniaki szklanka jarmużu lub więcej około 1,5 l wody opalona cebula mrożone listki lubczyku - opcjonalnie 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skoro było ulubione ciasto, dzisiaj czas na podzielenie się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr(...)mała pietruszka 1 marchewki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie kostka rosołowa, vegeta 1 średniej wielkości cebula 2 puszki pomidorów 1 kromka chleba pomarańcza śmietana Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
Taste Of My DayTrzy lata temu zamieściłam przepis na zupę berdyczowska (przepis tutaj) - zupę, która patrząc na ilość wejść i Wasze komentarze, cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem. To właśnie Wasze pomocne komentarze sprawiły, że dziś na ich podstawie postanowiłam ją "dopieścić", choć jest juź absolutnie wspaniała, to jednak dodatek dwóch nowych składników sprawił, że jest jeszcze lepsza(...)rodzynki i dżem z czarnej porzeczki. Absolutne niebo w gębie. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru
Jadło i czytadłoKlarowny, delikatny mocno grzybowy bulion z uszkami. Do ciasta dodałam proszek z grzybów. Jak je zrobić przeczytajcie poniżej. Bulion: 2 garście suszonych podgrzybków lub prawdziwków
AZgotuj!Marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do kielicha miksera wrzuć warzywa, czosnek, cebulę oraz zioła i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do pojemnika do mrożenia kostek lodu. Krok 2 Zamróź kostki. Możesz je przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Z kostki możesz zrobić rozgrzewający bulion lub domową zupę instant . Po wyjęciu z zamrażalnika
Niedzielny kucharzJarmuż należy do rodziny kapustowatych. Jest doskonałym źródłem żelaza. Posiada również inne wartości odżywcze. Połączenie z jarzynami i grzybami wyszło wybornie. Składniki 500 ml jarmużu konserwowego
R'n'G KitchenT akim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :) Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody
Przepisy i porady kulinarnenaszą kuchnią. Seler, burak, pietruszka, ziemniaki, cebula… wszystkie je bardzo lubię. Najbardziej jednak smakują mi pieczone. Uwielbiam je podjadać podczas robienia pasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety
Blendmangotowe do wrzucenia do zupy. Mrozi zieleninę specjalnie dla mnie, by z dumą mi je ofiarować. Przez całą zimę mam zieleninkę d zupki. Mój syn nie lubi kalafiora. Ale gdy widzi krem, nie jest w stanie mu się oprzeć. Tak więc często przemycam moim dzieciom warzywa. Składniki: kilka różyczek kalafiora 2 marchewki 2 ziemniaki 1/2 selera 1/4 pora 1 pietruszka
MojaQchnia.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie podłużne
JejKuchniazimne dni. Zupa pożywna i z powodzeniem zastąpi dwa dania. Możemy go przygotować dzień wcześniej. Nabiera wtedy głębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych. Składniki: -1/2 kg mięsa wołowego z kością -1/2 kg buraków -1/2 szklanki suchej fasoli -pęczek włoszczyzny:marchewka, pietruszka, zielona część pora, kawałek selera, cebula
Kulinarne przemysleniakostkę marchewki pół szklanki selera pokrojonego w słupki świeża bazylia oliwa z oliwek do smaku sól i pieprz do smaku Dzień wcześniej, najlepiej na noc, namocz fasolę w zimnej wodzie. Na drugi dzień wypłucz i zalej świeżą wodą. Gotuj z dodatkiem warzyw . Po ugotowaniu dodaj świeżej bazylii oraz oliwy z oliwek. Dosmacz solą i pieprzem. Zupa gotowa. Zdrowo. Pysznie
Z Kuchni Do KuchniPyszny żurek na domowym zakwasie z jajkiem, białą kiełbasą, boczkiem i odrobiną ziemniaków. Dodatki można oczywiście zmieniać wedle uznania, ale poniżej podaję pełny przepis. SKŁADNIKI 1
Passions hobbies lifeFasolka po bretońsku bez glutenu Składniki: 250 g białej fasoli 200 g kiełbasy 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pietruszka/seler - natka 1
nietadietabyło podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak
Karo in the Kitchendzisiaj proponuję zupę porowo – szparagową w której wykorzystamy części szparagów bez główek ( te są najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera 3 – 4 ziemniaki 2 łyżki
Smaki EwyOd jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam! Składniki: 1 skrzydło z
Kuchnia domowa AniTym razem pokusiliśmy się o wzbogacenie pomidorowej o ciecierzycę i pieczarki. Wyszło smacznie. Składniki pomidory krojone z puszki 750 ml bulionu warzywnego 100 g pieczarek
R'n'G Kitchenkulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki 2 pietruszki kilka gałązek natki pietruszki 1 mały seler 4 ząbki czosnku
pyszne zdrowościkapusta, jabłko, seler, cebula i sos ), kotlet buraczany , szybki sos pomidorowo-paprykowy i kule ziemniaczane. Smacznego! Przepis dodaję do akcji: Znów w Krakowie:). Warto poszukać noclegu na grouponie lub kupbonie (dużo taniej, można upolować pokój ze śniadaniem i bardzo blisko centrum:). Yellow Dog - nie polecam, dość drogo i jak dla mnie niesmacznie. Zupa z pierożkami wonton
Qlinarnie i Qlinarnieobrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić), dorzucamy pokrojone
Walijskie Pichcenie