zupa z selera - 5925 przepisów (strona:265/395)

Rosół z kaczki 144

pietruszki 1/2 bulwy selera  mały kawałek białej kapusty 2 cebule 4 liście laurowe 5 goździków 8 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu 2 listki limonki kaffir sól pieprz Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, ok. 2,5 litra. Warzywa obieramy i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy.  Zupę doprowadzamy do zagotowania

Kulinarne przygody Gatity
Prawdziwie domowa zupa pomidorowa 131

domu wyniosłam wiedzę, że najlepsza pomidorowa gotowana jest na golonce. Jest to jedna z moich ulubionych zup, a wbrew pozorom, wielokrotnie spotkałam się z pytaniami, jak przyrządzić to danie, by nie było po prostu tłustą wodą z pomidorami... ...Toteż czem prędzej idę z odsieczą. ;) 1 golonka wieprzowa 4 pomidory 1 duża cebula 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego ok. 10 ziarenek(...)ziela angielskiego 5 listków laurowych łodyżka i kilka liści lubczyku pieprz, sól łyżka oleju do smażenia pół małego selera 2 marchewki Mięso płuczemy (jeśli tego wymaga - opalamy nad gazem) i zalewamy w dużym garnku zimną, posoloną wodą z zielem i liściem laurowym. Po zagotowaniu wody zdejmujemy z powierzchni brunatną szumowinę, dorzucamy lubczyk i warzywa w całości. Gotujemy do miękkości mięsa

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa ze świeżych pomidorów 164

kucharek. Dziś proponuję wam moją wersję zupy ze świeżych pomidorów. Choć jej przygotowanie jest pracochłonne, to naprawdę warto. Taką zupę możecie podać nawet maluchowi, który skończył 9. miesiąc życia. Zupa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje zarówno na ciepło (z dodatkiem makaronu czy ryżu), jak i na zimno. 15 średnich pomidorów pęczek włoszczyzny 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 garście(...)Wyłączamy gaz i odstawiamy pomidory, by trochę przestygły. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, solimy i gotujemy do miękkości. Z wywaru wyjmujemy pora, natkę pietruszki i selera jeśli ich używaliśmy. Marchewki, selera i pietruszkę blendujemy w wywarze warzywnym. Gotowe pomidory przecieramy do wywaru warzywnego przez sito, tak by pozbyć się skórek i pestek. Dodajemy listki bazylii

Dieta bez mleka
Botwinka. 115

własnego uznania. Ja najbardziej lubię swoją wersję, a najfajniejsze, że moi bliscy również :) U nas w domu przepadamy za smakami zdecydowanie słodko-kwaśnymi i właśnie taka jest ta zupa. W wypadku botwinki nie kombinuję - kwaśność pochodzi ze zwykłego octu, słodkość ze zwykłego cukru i musi być ich tyle, co trzeba! Trudno właściwie powiedzieć ile ;) Dodaję po trochu i próbuję, próbuję(...)pokroić - seler w kostkę, pozostałe w plasterki. Zalać wodą, dodać sól, laur i ziele oraz wybrany składnik bulionowy (u mnie dwie warzywne bulionetki - nie dodaję soli). Gotować na średnim ogniu. Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Botwinkę bardzo porządnie opłukać, oczyścić korzonki i drobno posiekać. Po 10 -15 minutach od dodania ziemniaków dodać do zupy zwiększając

zadanie-gotowanie
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 148

kawałki seler oraz posiekane śliwki i zeszklij przez 2-3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko

Moja Delicja
Krem z pomidorów przepis 159

ZUPA KREM Z POMIDORÓW - PRZEPIS Przedstawiam przepis na przepyszny krem z pomidorów, który jest doskonałym pomysłem na obiad lub nawet kolację!  Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno!   Składniki (porcja dla 5-6 osób lub na 2-3 dni dla 2 osób) Składniki potrzebne do przygotowania bulionu: - 2 marchewki; - 1 łodyga selera naciowego; - 1 pietruszka(...)jarmuż - wszystko ponownie mieszamy; - gotowe warzywa w bulionie miksujemy a następnie dodajemy pozostałe warzywa z patelni i ponownie miksujemy; - doprawiamy wszystko solą, oregano i pieprzem cayenne (jeżeli lubimy oczywiście zupy krem na ostro); - na koniec dodajemy do zmiksowanych warzyw dwa przeciery pomidorowe - gotujemy ponownie zupę, aż zacznie delikatnie  bulgotać i GOTOWE! Zupę krem z pomidorów podajemy z natka pietruszki

MintTaste
Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 220

Fascynacja batatami trwa, więc pojawia się kolejny przepis z ich wykorzystaniem oraz sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats . ;) Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach oraz zupie z ich wykorzystaniem musieliśmy wypróbować czegoś nowego, stąd przepis na faszerowane słodkie ziemniaczki. Mięso mielone, warzywa, ulubiony ser i wyżerka gotowa! Do tego bardzo orzeźwiająca, letnia sałatka z arbuzem, fetą oraz miętą(...)upieczeniu dajemy im wystygnąć, a następnie delikatnie wydrążamy miąższ zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki. Farsz: 2 cebule - biała + czerwona 2 ząbki czosnku  2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 250 g pieczarek 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe) 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki mielonego kuminu

Cooking Monster
Potrawka z kurczaka 143

Szybkie i  smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka

kuchnia doski
ZUPA Z PIERSI KURCZAKA 161

Pyszna, zdrowa, szybka i (powinnam napisać w pierwszej kolejności) niskokaloryczna zupka sam raz na chłodne dni. Można ją zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia to jej

Walijskie Pichcenie
Krem pomidorowy z musem szpinakowym 93

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -po jednej marchewce i pietruszce -kawałek selera -biała cześć pora -2 liście laurowe -2 ziela angielskie -puszka pomidorów bez skórki -opakowanie świeżego szpinaku -pół szklanki oliwy -2 ząbki czosnku -sól, pieprz do smaku -pół łyżeczki cukru -płatki migdałowe(...)wody, dodajemy ziele i liście laurowe, gotujemy 20-30 minut. Miękkie warzywa wyciągamy z wywaru. Pomidory wraz z przestygniętymi warzywami miksujemy. Dodajemy do wywaru. Solimy i pieprzymy zupę do smaku oraz dodajemy cukier. Wszystko razem doprowadzamy tylko do wrzenia. Szpinak wraz z oliwą i czosnkiem miksujemy. Wlewamy zupę na talerz i dodajemy na połowie 2-3 łyżki zmiksowanego szpinaku. Posypujemy

Kulinarne przemyslenia
Włoska zupa Minestrone po polsku (bezglutenowa) 134

Włoska zupa Minestrone to genialna mieszanka warzyw w aromatycznych przyprawach z dodatkiem tartego sera typu parmezan lub grana padano . Moja wersja jest nieco spolszczona, ponieważ nie mam możliwości zdobyć słoniny pancetta ani fasoli flageolet, więc używam boczku albo zwykłej białej fasoli z puszki. Staram się, by składniki na moje przepisy były dostępne nie tylko w każdym polskim sklepie(...)Składniki (z podanych proporcji powstaje spory gar wystarczający dla 6-7 dorosłych osób): 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 por 2 puszki pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek 1 puszka białej fasoli ćwierć główki białej kapusty ok półtora litra bulionu oliwa z wytłoczyn

Kawa z mlekiem
Zupa jarzynowa, lekko przecierana 106

karmili. Zupy jarzynowe, z niemal rozgotowanymi kawałkami warzyw (bo nie uwierzę, że je przecierali) miały jednak w sobie ciekawy smak. Tego własnie smaku spróbowałam poszukać własnie w dzisiejszej zupie. Prawie się udało :) Piszę prawie , bo tam pewnie więcej ziemniaków było, a zamiast śmietany mleko ;)  Ilości warzyw podaję, oczywiście, orientacyjnie. Nie może ich być zbyt mało, bo nie uzyskamy(...)odpowiednio intensywnego smaku. Nie trzeba jednak przesadzać w drugą stronę, bo nie chodzi nam o uzyskanie klasycznego, gęstego kremu. Składniki: 6-7 średnich marchewek 4-5 średnich pietruszek 1 niewielki seler 10-15 cm białej części pora 5-7 średnich ziemniaków ok. pół kg dowolnego mięsa - użyłam wieprzowej karkówki, z której potem zrobiłam pastę do chleba 2 liście laurowe sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem 225

kuchnia słynie z bogactwa przypraw, których dobroczynne działanie jest tak ważne zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. Jeśli marokańskie dania wydają się Wam nazbyt egzotyczne, to bez obaw – składniki poniższej zupy są łatwo dostępne (z małym wyjątkiem pasty z chilli, którą można jednak zastąpić świeżą papryczką), a samo jej przygotowanie jest nad wyraz proste. Komu doskwiera chłód, a przeziębienie zagląda(...)pracy Składniki na 4 porcje: 2 nóżki z kurczaka około 300 g miąższu dyni 2 średnie czerwone papryki 1 średnia żółta papryka 1 nieduża czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 garście młodego szpinaku 2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych) 2/3 szklanki pomidorów krojonych wraz z zalewą, z puszki (lub świeżych, pozbawionych skóry i pokrojonych w niedużą kostkę

Even Better Food
Kapuśniak rozgrzewający 134

dużym garnku**, zszumować. W międzyczasie na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie złota dodać pokrojoną w cienkie półksiężyce marchew; gdy marchewka zacznie mięknąć, dorzucić stare na dużych oczkach seler i pietruszkę. Podsmażać kilka minut do wymieszania aromatów. Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa. Dołożyć zielone opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne(...)wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania