Składniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z
Menu ZdrowiaZajadamy się często, nie tylko od święta. Składniki 500 g buraków 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 kwaśne jabłka sok z cytryny 2 kapelusze
R'n'G Kitchenjarzębiną i rajskim jabłkiem. 4. przerywnik: maślanka, olej chlorofilowy z naci selera, sól z solanki Sól warzona w kuchni, w kolorze i smaku z nutą żelaza – w kołobrzeskiej solance jest dużo żelaza. Maślanka – produkt uboczny ubijania masła, z solą z solanki oczywiście i popiołem z pora. 5. zupa: raki, koper, kwaśna śmietana, pieprznik i Weiser Burunder trocken 2015 Zupa rakowa
królestwo garówpodawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki: • 1 młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • 1/2 kg żeberek • sól, pieprz, kurkuma • ziele angielskie, liście laurowe • natka selera i pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. • Żeberka
To co kochamBardzo lubię zupy, więc kombinuję na wszystkie sposoby. Jak się komponuję pomidor z pieczarkami? Znakomicie! Świetne połączenie, które pozostaje na bardzo długo i zachęca do sięgnięcia po dokładkę! Składniki: 1 duży pomidor 5-6 pieczarek włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler) 1 cebula przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu czarnego, przyprawa suszone pomidory, słodka papryka, jarzynka, czosnek granulowany
Truskawkowa FiestaSkładniki: 1-2 ćwiartki z kurczaka szponder wołowy, ok. 40 dkg opcjonalnie 20 dkg wątróbki kilka suszonych grzybów 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora
czarrna od kuchnitakim kociołku możemy przygotować praktycznie każde danie jednogarnkowe od bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo. Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku 1-2 papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej
Dobra karmatrochę odchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki
R'n'G Kitchenkilkanaście minut prawie do miękkości. Do warzyw dorzuć brokuły oraz natki selera i lubczyku. Gotuj do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec posól i dopraw według uznania. Wyciągnij z gotowego wywaru marchewki. Gdy trochę ostygną, pokrój w półplasterki lub grubszą kostkę. Resztę zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj do zupy śmietanę, ser topiony i natkę pietruszki. Zblenduj razem i gotowe. W tosterze
Anioszek w kuchniPyszna zupa na zimę. Przepis zmieniony z książki E. Kowalewskiej Pokochaj wegetarianizm . Świetna publikacja z mnóstwem praktycznych przepisów dostosowanych do polskich realiów i bez wymyślnych składników. Polecam. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3-4 łyżki
Qlinarnie i Qlinarnieteż flaki bardzo lubi. W okresie jesiennym flaki są świetnie rozgrzewającą zupą, z dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoją rodzicielką, mającą wówczas problemy z układem pokarmowym. Także dla roczniaka zupa jak znalazł, a nawet dla mniejszego dziecia, jeśli tylko zamiast na wywarze z kurczaka, zrobimy go na bulionie warzywnym. Krupnik 3 skrzydełka kurczaka 1 wątróbka indycza 5 szklanek wody 1 szklanka ryżu marchewka pietruszka kawałek selera kawałek jasnej części pora pół pęczka natki z pietruszki kilka ziaren pieprzu
Przepysznik - BLW i nie tylkoRosół jest jedną z narodowych potraw polskich. Składniki na 4l wody : korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por
W kuchni u Monikigorąco wszystkim wybrednym osobą , którzy poszukują aromatycznych i bogatych w smak zup. Jest to idealne rozwiązanie na świąteczny obiad. Składniki: - filet z dorsza - filet z okonia - cebula - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki chili w proszku - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 puszka pomidorów - 2 marchewki - pietruszka - seler - koncentrat pomidorowy - łyżeczka suszonej bazylii - bulion warzywny - oliwa - masło Sposób przygotowania
Pan i Pani Smith w kuchniWielkanoc zakwas na żur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 1,5 litra
Kuchenne zapiski EdytySposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe
Kuchenne aromatypodudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków
SzczyptaSmaQKolejny ekspresowy krem...szybka i tania zupa... na zimowe wieczory. Ziemniaki i kukurydza, a do tego posypka z suszonych pomidorów nie jest zbyt popularnym zestawieniem smakowym w domowym zaciszu. Dodatkowy wymiar smakowy nadaje serek o smaku pomidorów z bazylią. Ponadto kurkuma nie tylko nadaje pięknego koloru, ale również ta przyprawa ma pozytywny wpływ na pracę wątroby oraz wspiera organizm(...)bakteriami, wirusami i grzybami. Składniki na 4 porcje: 1,5 l rosołu z kury 7 sztuk średniej wielkości ziemniaków 2 puszki kukurydzy 2 średniej wielkości cebule 2 gałązki selera naciowego 1 opakowanie serka apetina o smaku pomidorów z bazylią 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 50 g kukurydzy z puszki (1-2 łyżki na porcję) 1-2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią
IMPRESJA SMAKUCzas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 1 cukinia 2 pory 2 marchewki 1 seler 1 pietruszka 1 ząbek
kulinarnyJachodziło. Podaję przepis oryginalny - każdy musi zdecydować, jak gęstą zupę lubi. Przepis ze strony Jamie Oliver'a . składniki 1,5 kg dyni Hokkaido oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonego chili 1 łyżka nasion kolendry 1 duża cebula 3 - 4 ząbki czosnku 1 marchew jedna łodyga selera naciowego 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzenia
Stare Garyzapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze stają się wyraziste w smaku i pyszne… Składniki: resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa bez skrzeli i oczu itp.) 4 marchewki 1 cebulka 1 duża pietruszka 1/3 pora kawałek selera 3 liski laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 l wody sól
Oryginalny smakziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku 30 dag szponder chudy, 40 dag wołowina gulaszowa - pokroić na duże kostki, pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki, polać przyprawą w płynie do zup i dobrze wszystko wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki cebulę, papryczkę
W Mojej Kuchni Lubiępyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu Składniki(...)pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule 8 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 5-6 ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, majeranek 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej
ClauditteMissCookingjedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach. Składniki 900 g flaków świeżych, pokrojonych 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 1 pietruszka średni por mały seler imbir korzeń sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa 2 czubate łyżki majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Przygotowanie Flaki(...)odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy. Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy ( majeranek można rozetrzeć w ręku ), świeżo starty imbir, doprawiłem solą i pieprzem ( polecam , wzmaga aromat ), chwilę podgotowałem
R'n'G Kitchenpieczonych buraków zupa, nie tylko pozwoli naszemu organizmowi pozbierać po świątecznych posiłkach. Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia. składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego kawałek selera 1 ząbek czosnku(...)myjemy, pojedyńczo zawijamy w aluminiową folię i pieczemy przez czterdzieści minut w piekarniku, nagranym do temperatury 180 stopni. Do sporego garnka wkładamy umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera, jedną cebulą, czosnkiem, oraz jedną marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu
Miód i pieprzZaczynamy od umycia schabu który kroimy w plastry centymetrowe,a następnie w paseczki. Żołądki drobiowe czyścimy i kroimy w paseczki.Do garnka przekładamy schab i żołądki.Dodajemy marchew, pietruszkę i seler oraz przyprawy ziele angielskie, listek laurowy i pieprz mielony.Gotujemy wywar i dosalamy go do smaku.Ugotowane warzyw kroimy drobniutko i przekładamy z powrotem do garnka .W drugim garnku obgotowujemy flaki(...)międzyczasie smakujemy zupkę i sprawdzamy czy smak nam odpowiada. Jeśli podoba wam się porcelana to już wam mówię skąd ją mam Talerz do zupy - 20cm - Ambition Kubiko "Marmurowa biel porcelany połączona jest z wyrazistym kwadratowym kształtem talerzy. Ze względu na zwiększoną odporność na temperaturę wyjątkowo trwała linia, naczynia można myć w zmywarce, używać
Różowa kuchniałyżki śmietany Do dużego garnka wkładamy selera, marchewkę, pora oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Ogórki ścieramy na tartce na dużych oczkach. Sok zachowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ogórki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka, schładzamy, łączymy ze śmietaną i dodajemy
kulinarnyswiatdomi