zupa z selera - 5925 przepisów (strona:252/395)

ZUPA SZCZAWIOWA 75

SKŁADNIKI :  1 korpus drobiowy pęczek szczawiu około 200-300 g  2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki kawałek selera 1 cebula 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 liść laurowy, ziele angielskie 1 liść lubczyku sól, pieprz do smaki  1 kostka rosołowa 1 łyżka soku z cytryny 1,5 l wody 2 duże łyżki śmietany(...)dodajemy do wywaru łącznie z lubczykiem. Gotujemy następne 20 minut.  Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, wyciągamy korpus i obieramy mięso z kości. Mięsko dodajemy do zupy.  Szczaw myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankom wody i zagotowujemy. Mielimy wszystko blenderem. Mus ze szczawiu wlewamy do zupy, zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy.  Zupę

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA JARZYNOWA Z KAWAŁKAMI KURCZAKA 146

Zupy to ważny element naszej diety, mający wpływ na nasze zdrowie. Co jakiś czas wrzucać więc będę przepisy na proste i łatwe zupki. Bez kostek rosołowych, bez wegety, tego w mojej kuchni nie używam.  Składniki: Porcja rosołowa z kurczaka  1 podudzie z kurczaka 3 litry wody sól, pieprz ziele ang listki laurowe 3 marchwie pół kalafiora pół selera(...)różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.  Wyjmujemy porcję rosołową i udko. Z udka oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do zupy.  * Gotową zupę możemy zabielić, podajemy z posiekanym koperkiem

Z Majeczką w kuchni
Mulligatawny. 174

Mulligatawny. To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny  także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże(...)cebule 1 -2 marchewki 1/2 selera 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli pieprz, sól Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Cebulę pokroić w krążki

Kulinarny karnet Christophera
Zupa orientalna z makaronem mie 124

Aromat i smak są niewyobrażalnie wyczuwalne już od samego początku. Po prostu pycha <3  Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 200

R'n'G Kitchen
Barszczyk czerwony Mamy Haliny 153

Składniki (na 4 porcje) - 1 kg buraków, - 2 marchewki (ok. 90g), - 1 pietruszka (ok. 40g), - ½ pora (ok. 70g), - ½ cebuli (ok. 20g) - plaster selera (ok. 60g), - 1

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bulion warzywny 160

Składniki: 3,5 l wody 560 g marchewek 370 g korzenia pietruszki 3-4 cebule nie obrane 135 g selera 5-6 ząbków czosnku nie obrane

Gaździnka warzy
Rosół z mięsnymi pierogami 217

Dawno nie jedliśmy rosołku:)  Tym razem z pierożkami mięsnymi SKŁADNIKI: noga kurczaka włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska) sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść

MarciochaKucharzy
Botwinka. 112

marchewka kawałek pora 3 gałązki lubczyku 1 udko z kurczaka 4 jajka 5  ziemniaków 1 szklanka śmietanki 12% sól,pieprz ewentualnie warzywko do smaku kilka gałązek pietruszki i selera Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.Mięso myjemy przekładamy do garnka i zalewamy połową wody.Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, buraczki pokrojone w paseczki i posiekaną botwinkę oraz wszystką włoszczyznę(...)się zagotuje dodajemy sól lub 2 łyżki przyprawy warzywko, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy resztę wody. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraczki będą miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę lub ósemki jajka, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy śmietankę

Sama słodycz i szczypta chili
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 177

domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która daje siłę na cały długi dzień. Bajecznie smaczna! Dla tych, którzy chcą zdążyć przed(...)duże marchewki, dwa średnie korzenie pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy ok. 1,5 l zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę. Po tym czasie odcedzamy zupę, ponownie ją zagotowujemy wlewamy 3/4 zakwasu stale mieszając całość

Right Behind The Kitchen
Egzotyczna zupa krem (z bananem) 192

zupie - u nich by nie przeszedł, ale w nieświadomości, po spróbowaniu... Jeśli tak jak ja lubicie nowe smaki - musicie koniecznie spróbować tej zupki. Przekonacie się, że jest pyszna! Możecie dodać grzanki (były w oryginalnym przepisie), ja jednak użyłam groszku ptysiowego firmy Brześć - jakoś ostatnio sprawdza się lepiej nawet niż chipsy. 25g ryżu   1 marchewka 1/4 selera naciowego 1 cebula(...)patelni oraz ryż i banana. Całość zmiksować, doprawić do smaku (koncentratem pomidorowym - ja daję około 100g, curry, gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i  zagotować. Po nalaniu do miseczek - zupę posypać bekonem i groszkiem ptysiowym

Di gotuje
Zupa grzybowa z opieniek 128

około 1 kg świeżych opieniek -2-3 litry wody -kawałek porcji rosołowej bądź jakiejś kostki można dać coś wędzonego -sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku -włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) może byś suszona -jedna czubata łyżka suszonych zmielonych warzyw -0,5-1 kg ziemniaków dość grudo pokrojonych -2 marchewki 3-4 liście laurowe -10 ziarenek pieprzu kolorowego -6 ziarenek(...)koniec.Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 40 -60 minut,aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Śmietanę przełożyć do kubeczka, wlać 2 chochle gorącej zupy i energicznie wymieszać ze śmietaną. Dodać całość do zupy, szybko mieszając.Gotować jeszcze 5 min . SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Barszcz biały (z jajkiem i białą kiełbasą) 144

Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc w tym przypadku idealnie sprawdza się proszek.   1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera(...)śmietany 1 łyżka chrzanu śmietankowego (ze słoika; opcjonalnie) Dodatkowo:   2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka Obrane warzywa pokroić (marchew i pietruszkę w plastry, ziemniaki i selera w kostkę, pora w krążki) i przełożyć do garnka z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz opłukanymi kiełbaskami. Całość gotować około 30 minut (na małym ogniu). Barszcz biały z torebki rozrobić w szklance

Di gotuje
Zupa cebulowa przepis 139

swojej kuchni i spróbować przyrządzić równie pyszną zupę cebulową! Udało się! Polecam - jest znakomita! I wcale nie czuć w niej tylko i wyłącznie cebuli. Cebulową podaję z rozpływającym się w ustach startym serem i chrupiącymi grzankami z ciemnego pieczywa. Składniki: - 300g schabu; - 8-10 cebul; - włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, natka pietruszki); - 2 ząbki czosnku;  - 4 łyżki(...)bulionu; - uduszony schab z cebulką dodajemy do bulionu, wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu ok.15 minut, doprawiamy całość do smaku - można na ostro doprawiając pieprzem cayenne co gorąco polecam. Zupę można delikatnie "zabielić" śmietaną 18% - ale dla osób, które lubią dania w wersji fit - nie trzeba tego robić. :) Polecam podać zupę z chrupiącymi grzankami i odrobiną startego żółtego sera

MintTaste
Zupa z brązowej soczewicy a'la krupnik 163

pomyślałam że po tych wszystkich mięsno rybnych przysmakach z przyjemnością spróbujemy czegoś lżejszego. Szukałam, myślałam co by tu zrobić... może kotlety, może gulasz, sałatkę aż w końcu padło na zupę. Jeszcze takiej nie jadłam. Podobno brązowa odmiana soczewicy jest najtwardsza. Przed gotowaniem warto namoczyć ją na kilka godzin, a jak zwykle najlepiej całą noc, wtedy jej gotowanie nie powinno przekroczyć(...)ważną zaletę, zachowuje kształt, nie rozpada się, przez co doskonale nadaje się do sałatek. Składniki: 2,5 litry wody 300 gram brązowej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano śmietana kwaśna świeża kolendra Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy w garnku

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania