jakaś zupa, której trzeba poświęcić tak dużo czasu :) Ale naprawdę, dla takiej zupy, warto posiedzieć w kuchni. Nawet ze złamaną nogą ;) Składniki : 1 kurczak w całości 1 duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz
Szczęśliwa kuchniarodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego
Di gotujejakaś zupa, której trzeba poświęcić tak dużo czasu :) Ale naprawdę, dla takiej zupy, warto posiedzieć w kuchni. Nawet ze złamaną nogą ;) Składniki : 1 kurczak w całości 1 duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZupa grzybowa, to idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3 - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku
Darcia w kuchnipomysłu co przygotować na obiad. Poniżej podaje przepis na podstawową wersje tej zupy ale zachęcam do wykorzystywania różnych warzyw dostępnych sezonowo. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar 3 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy łyżeczka kozieradki 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 4 łyżki kaszy gryczanej sól pieprz Przygotowanie: 1. Przygotować wywar: Jeśli mamy mięso
Mama Gotujewody dodać obrane i pokrojone w talarki marchewkę oraz obraną pietruszkę i seler. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie. 2. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. 3.Kiełbasę pokroić w talarki lub półplasterki i podsmażyć. Dodać do zupy. 4. Do zupy dodać lubczyk. 5. Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę zabielić rozrobioną
A Ty Smakuj MnieTaki sobie najzwyklejszy, prosty krupnik. Nie cierpiałam tej zupy w dzieciństwie, nie lubiłam w młodości, teraz akceptuję , ale mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są moim domu krupnikowi miłośnicy - no to gotuję ! składniki ok 600 g żeberek 1 marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 1 por - biała część, w plasterkach 1 cebula 2-3 ziemniaki
Stare Garywadą niestety jest to, że jest ciężkostrawna. Dodatkowo w zupie tej mamy dużą zawartość likopenu, dzięki obecności pomidorów pelati i koncentratu pomidorowego. Likopen to przeciwutleniacz, który chroni przed zawałem, chorobami serca oraz nowotworami. Składniki: 400 g białej fasoli z puszki 2 marchewki 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pelati(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz papryka słodka mielona szczypta kminku mielonego Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy przez 7-9 minut, aż zmiękną, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat
Kuchnia MagdaLenyoliwy z oliwek. Na oleju szklimy cebul ę do miękkości . Po ok. 5 minutach dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, słodkie ziemniaki, marchewki oraz seler. Warzywa doprawiamy sol ą , pieprzem oraz ostr ą papryk ą . Na koniec dodajemy wywar warzywny, passate pomidorow ą oraz listki laurowe. Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem(...)pomodoro, il brodo vegetale e le foglie di alloro. Mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 25 minuti. Do ugotowanych warzyw dodajemy soczewic ę i ciecierzyc ę. Zup ę podgotowujemy ok. 5 minut. **** Aggiungete i ceci e le lenticchie. Lasciate cuocere ancora circa 5 minuti. Przed podaniem zupę dekorujemy natk ą pietruszki. **** Servite
La grande e la piccola cuocaidealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera(...)dolewamy wrzątek. Dodajemy liść laurowy, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Liście pietruszki odrywamy i grubo siekamy. Usuwamy liść laurowy z zupy, odlewamy 2 chochelki zupy z warzywami i soczewicą. Pozostałą zupę miksujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do zupy niezmiksowane warzywa i natkę pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnywiele czasu. Jednym z takich dań jest zupa, którą ostatnio zrobiłam. Udałą się znakomicie – pyszna, lekka, w sam raz na wakacyjne dni. Polecam. Składniki: • 1 duża cebula • 1 duży ząbek czosnku • 25 g oliwy z oliwek • 1 pomidor • ½ czerwonej papryki • 450 g warzyw (2 większe marchewki, pietruszka, kawałek białej części pora, kawałek selera, 3 ziemniaki) • garść zielonej fasolki szparagowej(...)Wsypać przyprawy. 8. Gotować 15 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 9. Po 15 minutach dodać różyczki kalafiora, pokrojoną fasolkę, wsypać makaron. 10. Gotować jeszcze 10 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 11. Zupę przelać do garnka. Ewentualnie doprawić. Tradycyjnie: 1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić w garnku na oliwie. 2. Dodać posiekanego pomidora i drobno pokrojoną paprykę. Poddusić razem z cebulą. Dodać szczyptę
W mojej kuchniDzisiaj zapraszam Was na zupę ziemniaczaną z przepisu Joanny O . Niby zwyczajną, a jednak inną niż pozostałe. Nam bardzo smakowała. Jest dość gęsta, pożywna i sycąca. Doskonale sprawdza się w ciemne, ponure i chłodne dni, kiedy dzień ucieka, zanim zdążymy się nim nacieszyć. Jestem przekonana, że polubicie ją i ugotujecie w swoich kuchniach. Tym bardziej, że można ją przygotować(...)Thermomixie. Polecam. Składniki: • 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojone na kawałki • 2 cebulki dymki • 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy (można użyć
W mojej kuchnizupka :) Tym razem pyszna pieczarkowa :D Składniki: 500 g małych pieczarek 1 kurze udko/2 skrzydełka/2 podudzia/kostka schabowa lub można pominąć mięsko 2 marchewki 1 pietruszka pół korzenia selera kilka ziemniaków łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: W garnku zagotować 3 litry wody, następnie włożyć mięso i gotować ok 20 minut. Warzywa obrać, marchewkę(...)będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek z mąki. Wlać do zupy, śmietanę zahartować i również wlać do zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnijest przepyszna w smaku! Jamajska zupa dyniowa Składniki: 400 g pieczonej dyni (dynię upiekłam wg sposobu Oli (Moja Kuchnia) - kawałki dyni układamy skórką do dołu pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C) 1 duża cebula 2 duże pomidory 2 łyżki masła 250 ml bulionu warzywnego (użyłam warzyw do wywaru - marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, a potem zmiksowałam z dynią(...)może pryskać!). Czosnek starłam, wrzuciłam na patelnię z niezbyt mocno rozgrzanym olejem, dodałam imbir, kurkumę, curry, wiórki kokosowe, paprykę w proszku i przesmażałam wszystko razem kilka minut. Dodałam do zupy, doprawiłam solą i gałką muszkatołową. Podawałam z kwaśną, gęstą śmietaną, pietruszką i grzankami ziołowymi. Zupa zgłoszona do akcji
Kuchnia Prezydentowej