Jestem mega fanką zup. Uwielbiam i nie wyobrażam sobie obiadu bez niej.Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam oryginalną ogórkową z ryżem. Dawno dawno temu, jadłam podobną w uzdrowisku w Krynicy Górskiej, czyli jest to dowód na to, że jest to bardzo zdrowa potrawa :-) Składniki: 1 korpus drobiowy włoszczyzna : 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora 3 ogórki kiszone(...)być płynna, jak będzie przypominała krem, dolać wody.Wsypać ryż, gotować 10 min. Na patelni rozgrzać masło, zetrzeć na dużych oczkach ogórki i czosnek. Dusić chwilkę. Dołączyć do zupy. Gotować 8 min pod przykryciem. Po tym czasie zestawić z ognia. Zostawić pod przykryciem aby ryż zmiękł. Na koniec przyprawić przyprawami do smaku, dodać pietruszkę, koperek i obrane mięso z korpusa
pieprzny smaczekjakiegoś wymyślnego przepisu... Ale to inna bajka :) Składniki na zupę: ok. 500 g mięsa z łopatki wieprzowej/wołowej lub pomieszane oba 2 papryki 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory lub pomidory z puszki ok. 400 ml passaty pomidorowej lub koncentrat pomidorowy pół pęczka włoszczyzny (marchewka, seler, por, pietruszka) 7 ziemniaków przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra(...)mięsa. Jeśli nie, to przerzucamy mięso i warzywa do garnka. Dolewamy wody, jeśli jest jej mało. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie, czyli z 20 minut. Jeśli zupa tego wymaga, doprawiamy do smaku. 4. Jeśli zupa jest za rzadka (bo przesadziliśmy z wodą), to możemy zagęścić zupę mąką - najlepiej odlać trochę płynu do szklanki, dodać mąkę, wymieszać i dolać
dobra gospodyni dom wesołym czyniMakaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fałszywa zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski czyli fałszywa zupa gulaszowa wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej. Kuchnia węgierska opiera się głownie na tłustych, ciężkich potrawach, ale jak widzicie można też znaleźć takie perełki jak przepis na leczo czy poniższy przepis na gulasz bez mięsa. Fałszywa zupa gulaszowa jest najlepszym przykładem, że można zjeść smaczny i bezmięsny obiad także u naszych(...)potraw jak węgierska zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski z młodych warzyw przeznaczony do natychmiastowego spożycia przygotowuję zgodnie z oryginalnym przepisem. Z ziemniakami, ale bez cukinii i pieczarek. Wegetariański gulasz węgierski proporcje dla 6 osób lub 5 dużych słoików 500 g pieczarek 2 małe cukinie 1 średnia pietruszka 2 duże marchewki 1 por, tylko biała część kawałek selera - około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadługotrwałymi, więc pracę musimy zaplanować sobie odpowiednio wcześnie :) Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: - ok. 300 g ciecierzycy suchej - 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych, jak ktoś ma) - pół łyżeczki sody oczyszczonej - sól, pieprz Bulion warzywny: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora(...)Natkę pietruszki Koperek Kilka liści selera Kilka liści lubczyku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie) 1-2 łyżki oliwy 1 litr wody Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą w garnku i odstawiamy na kilka ładnych godzin. Najlepiej zalać ją na noc, aby następnego dnia była już gotowa do użycia
Bananowe Polezupy na tuszce, a mięso wykorzystują na nuggets lub do gulaszu. Zupa z halloumi Minestrone Brokułowa z fetą Zupa jest tanim posiłkiem, który bardzo łatwo można urozmaicić. Zupę można jeść z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami. Zupę można podać z pokruszoną fetą, grillowanym halloumi, z makaronem lub kaszą. Poza tym zupa rozgrzewa i zawiera wiele warzyw. Jakie warzywa dodamy do zupy(...)zależy od upodobań lub co akurat ma się pod ręką. Powiedzenie, że zupę można ugotować na przysłowiowym gwoździu wcale nie jest dalekie od prawdy. Rosół z mięsa, warzywa odrobina fantazji i zupa jest gotowa. Naleśniki z jabłkami Placki ziemniaczane ze szpinakiem Jeśli zupa nie wystarczy można usmażyć naleśniki lub ziemniaczane placki. I tutaj można wymyślać w nieskończoność. Zwykłe naleśniki stają
codojedzeniaugotowaniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i na powrót wkładamy do zupy. Pyszny, domowy krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Pyszny, domowy krupnik polski. Oto składniki i przyprawy na krupnik polski: ok. 300g mieszanych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler) 1 duża cebula - podpiec ok. 300g żeberek wieprzowych albo skrzydełek z kurczaka przyprawy
Moja Książka KucharskaDzisiaj gotujemy rosyjską zupę Szci. Jest to popularna zupa naszych sąsiadów, gotowana na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym. Zawsze w tej zupie jest kapusta słodka lub
Tylko pyszniewątróbki drobiowej albo z królika 2 marchewki kawałek pora 1 cebula 1/3 selera korzenia 1 korzeń pietruszki 2 ziela angielskie 3 ziarna jałowca 2 liście laurowe sól, pieprz gałka muszkatałowa papryka słodka 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka 2 jajka olej rzepakowym glazura: 1 opakowanie zupy żurek 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki żelatyny natka pietruszki 2 jajka ugotowane Warzywa wszystkie
wesoła kuchniaskutecznie pobudza nas do życia. Spróbujcie sami! Harira – aromatyczna i rozgrzewająca marokańska zupa Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 puszki pomidorów (lub 1 szklanka passaty pomidorowej+1 puszka pomidorów) 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 mała marchewka 2-3 łyżki oliwy 2 litry bulionu
Moja Mama GotujeQuinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Quinoa gotujemy od 20-30 minut
wege i kropkawięcej witamin. Czasami trzeba przemycać pewne wartości odżywcze, i tak to robimy. Zupy kochamy w każdej postaci. Nam ta propozycja ogromnie posmakowała. Ciekawe, czy Wam też przypadnie do gustu. Składniki 3 łyżki oleju 250 g mielonego mięsa z indyka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 średniej wielkości ziemniaki 100 g boczniaków 100 g pieczarek 1,4 l bulionu
R'n'G KitchenPysznie rozgrzewająca. Lekko orientalna, delikatna. Składniki 2 łyżki masła 400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki
R'n'G Kitchenczyli zdecydowanie polepsza naszą atrakcyjność seksualną. Sok z buraka z domieszką marchwi i selera jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i anginę. Za moich dziecinnych czasów wydaje mi się natomiast, że nie był aż tak doceniany. Pamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni
pieprzny smaczekzupa wizualnie i smakowo przypomina flaczki wołowe. Niby zupa grzybowa, ale dość aromatyczna dzięki majerankowi i gałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją chrupkością. Rodzinka zjadła ze smakiem, ale słowo „flaczki” było bardzo kontrowersyjne. Składniki: • 500 g boczniaków • 2 marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1 cebula • sól, pieprz do smaku
To co kocham