zupa z selera - 5925 przepisów (strona:240/395)

Zupa z soczewicą 91

Pyszna,  sycąca zupa z soczewicą idealna na jesienne zimne dni.  W dodatku bardzo zdrowa ponieważ soczewica jest bardzo bogata w białko, zawiera dużo wapnia, fosforu, magnezu, cynku, żelaza oraz witaminy z grupy B, PP, C. Gorąco polecam:) Składniki: 200 g soczewicy 2 marchewki 1/2 małego selera 3 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki oliwy z oliwek(...)małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy, mieloną słodką paprykę, sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 20 minut, do miękkości ziemniaków.  Zupę rozlewamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (koperkiem). Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Ekstra kremowa zupa pomidorowa z czarnuszką 202

rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a zupą krem z brokułów. Taka będzie też ta zupa, zagęszczona naturalnie na solidnym wywarze drobiowym z szczyptą pietruszki, majeranku i prozdrowotnej czarnuszki. Małe i przypominające trochę kminek ziarno czarnuszki to moim zdaniem bardzo zaszufladkowana przyprawa która wyłącznie kojarzy się(...)liść i ziele. Szumujemy a następnie wrzucamy: marchew, seler, korzeń pietruszki, pora, pokrojone pomidory, przypaloną cebulę oraz natkę pietruszki. Gotujemy na małym ogniu 45minut. 3/ Gotowy wywar blendujemy mikserem na jednolitą konsystencję, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz, sól, garstkę czarnuszki i dokładnie wszystko mieszamy na małym gazie. Po kilku minutach ściągamy zupę i dodajemy śmietanki mieszając wszystko dokładnie. 4/ Podajemy

Kuchnia PROzdrowotna
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 155

selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania:   pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy

Walijskie Pichcenie
BOTWINKA II 163

łyżki koncentratu buraczanego Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min.  Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 174

wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić i dodać z powrotem. Dodać suszony majeranek (ile lubicie, ale nie za dużo bo żurek może stać się gorzki) i koniecznie kilka gałązek świeżego majeranku. Dodać pokrojone ogórki. Dodać zakwas (uwaga: niektórzy wolą go przecedzić, ja dodaję w całości, bo dodatkowo zagęszcza zupę). Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną (pamiętajcie, żeby

Pociąg Do Kuchni
ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI 95

Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa(...)kiełbasy chorizo 300 g chudej wieprzowiny 1 puszka pomidorów 1/2 puszki białej fasolki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 litry bulionu 4 ziemniaki  włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera ) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku kilka podpieczonych krewetek

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów 116

pomidorów jest jedną z moich ulubionych zup. Ja podaję ją z makaronem. Składniki: 1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych pomidorów 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka 2 łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw, ziół i przypraw) 20 ziaren pieprzu czarnego 10 ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście(...)selera mały por 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko. Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy domową Vegetę, pieprz, ziele

Smak mojego domu
Zupa fasolowa z nutą wędzonki 90

moim rodzinnym domu zupa fasolowa była na słodko – kwaśno, tradycyjnie jak na Kaszubach. Nie robię fasolowej w ten sposób. A robię ją z wędzonymi skórkami boczku ( dla smaku i zapachu ) i majerankiem. Z fasolową jest ten problem, że trzeba namoczyć porządnie fasolę ( najlepiej na noc ), ale cóż czego się nie robi aby zjeść dobry posiłek. Składniki: 500 gram fasoli ( namoczonej(...)ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso obgotowujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy fasolę i solimy. Gotujemy fasolę z mięsem tak długo, aż fasola będzie prawie ugotowana ( trochę to trwa ). W międzyczasie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, cebulę w całości.  Dodajemy warzywa do zupy Wyjmujemy mięso i skórki, kroimy

Smaki Ewy
zupa cebulowo-serowa z czosnkiem i grzankami 110

swojemu, dodając dużo podsmażonej cebuli. To zupa w sam raz na chłodne jesienne dni- jest rozgrzewająca, nieco ostra, bardzo pożywna. Męskiej części rodziny na pewno szczególnie posmakuje, w końcu oni lubią takie klimaty. Mój mąż był nią zachwycony.  Składniki: 4 cebule 4 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego marchewka kawałek selera korzeń pietruszki 100 g żółtego sera w kawałki(...)końcu dodać przeciśnięty czosnek. Wszystko to wrzucić do bulionu i powoli gotować. Doprawić przyprawami. Z chleba wyciąć wykrawaczką do ciastek grzanki o różnych kształtach. Usmażyć je na maśle. Kiedy zupa będzie już gotowa, zdjąć z ognia i zetrzeć do niej żółty ser na tarce o drobnych oczkach. Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki i grzankami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa ze świeżych pomidorów 107

Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale o każdej porze roku doskonale smakuje. Jest bardzo aromatyczna i smaczniejsza niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. Polecam! mięso drobiowe na wywar  3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera   biała części pora (lub średnia cebula) 2 listki laurowe 2 ziarna(...)pokroić w kostkę, a pora/cebulę poddusić na odrobinie masła. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory oraz pora/cebulę). W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania). W zupie wymieszać koncentrat pomidorowy/ocet i opcjonalnie śmietanę. Całość doprawić do smaku (bazylią, solą, pieprzem) oraz można też posypać posiekaną zieleniną.  Makaron umieścić w miseczkach i zalać zupą.   Użyłam przypraw

Di gotuje
Rosół z azjatyckim akcentem 148

obiad właśnie taką sycącą zupę, która wszystkich postawi na nogi. Jest na prawdę pyszna, a dzięki kilku dodatkom zyskała azjatycki posmak. Porcja dla 6 osób. SKŁADNIKI 400 g kości wołowych (z żeber wraz z mięsem) 300 g mięsa wołowego 4 udka z kurczaka 4 średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 1 średni korzeń selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela(...)skóry. Marchewki pokroić w plasterki, pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Mięso, kości i warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i umyte gałązki lubczyku i selera naciowego (jeżeli posiadacie). Wszystko zalać wodą i zagotować. Po godzinie gotowania na średnim ogniu, wyciągnąć z wywaru wszystko poza kośćmi i mięsem wołowym. Gotować jeszcze około 15 minut, aż mięso

Passions hobbies life
Zupa ogórkowa 165

zupa. To zupa, która smakuje każdemu dziecku. Nie wiem na czym polega jej ewenement, ale i ja byłem kiedyś jednym z takich urwisów. I pod tym względem, zostałem nim do dzisiaj. Zapraszam do wspólnego gotowania 1,5 h ilość osób: ok. 5l składniki: 6 dużych ziemniaków 5 skrzydełek kurczaka 4 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera słoik ogórków kiszonych(...)wywaru. Nastawiamy 3 litry wody i gotujemy w nich skrzydełka przez ok. 40 min., następnie z powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Te ostatnie kroimy od razu w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gotujemy w nim resztę

Ania i Marcin gotują
GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI 200

Takie treściwe zupy gotuję jedynie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze zapotrzebowanie na energię jest zdecydowanie największe :))  Obowiązkowo wtedy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Składniki: 3 m archewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini marchewek, które zostały mi od sałatki)) 1 pietruszka biała część z 1 pora mały kalafior 1 ząbek czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 cebula(...)śmietana 12% natka pietruszki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy, por kroimy w paski. Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku

Walijskie Pichcenie
Zupa grzybowa 187

Trochę jest roboty z oczyszczeniem grzybów ale efekt i smak są  warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na

w kuchni i w ogrodzie
Flaczki z kurczaka 171

średnia, troche trzeba się naskubać tego mięsa,czas przygotowania zupy też nie jest prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko Skala smaku: 10/10 Flaczki z kurczaka   Składniki 3 duże udka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku kawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe(...)jeszcze ok 10-15 minut. Z masła i 1 łyżki mąki i 1 łyżeczki papryki zrobić zasmażkę plus 1 łyżkę mąki rozmieszać z rosołem w szklance i wlac do zupy ,przyprawić. Gotować jeszcze ok 10-15 minut. Udekorować natką

Kubki smaku
Zupa ogórkowa na oliwie z oliwek 237

oliwek cebulka. Smakiem zupa nie odbiega kompletnie od tych gotowanych na mięsie, odważyłabym się nawet stwierdzić, ze moja zupka jest o niebo lepsza (i tańsza)!:) Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!  SKŁADNIKI: 2 litry wody 8 dużych lub 16 małych ogórków kiszonych 5 dużych ziemniaków 3 marchewki 1 korzeń pietruszki o,5 korzenia selera 1 duża cebula 1 ząbek(...)WYKONANIE: W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 3.4 łyzeczki soli, zielę angielskie i liście laurowe. Obierz warzywa, umyj i osusz. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę w talarki. Pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa  wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 15-20 minut do miękkości. Na patelni rozgrzej 8 łyżek oliwy z oliwek. Cebulkę obierz

Słodko-Słony Świat Ilony