zupa z selera - 5925 przepisów (strona:245/395)

Krupnik 119

Krupnik tradycyjny – dla jednych zmora dzieciństwa, dla innych ulubiona zupa. Ja na szczęście należę do tych osób, które krupnik uwielbiają i mogłabym go jeść na

Kulinarne Przeboje
Krem z brokułów 126

Dodajemy listek laurowy, pieprz i ziele według uznania. Do gotującego się wywaru dodajemy selera i marchewkę i gotujemy kilka minut. Brokuł dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę. Następnie dorzucamy brokuł i ziemniaki. Wszystko razem gotujemy do miękkości. Zostawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu wyjmujemy z zupy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze w niewielkich ilościach

kulinarnyswiatdomi
Rosół wołowo-drobiowy z chili 292

decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej

Zasmakuj Kuchni
Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. 186

obiady, ale gdzie tam! Zupa zniknęła nie wiadomo kiedy :-) Bardzo polecam! Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. Składniki: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego 3 pomidory malinowe  młoda biała kapusta - 500 g 3 ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy pieprz ziołowy sól  pęczek koperku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rosół wołowo-drobiowy z chili 183

decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów;) Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: - warzywny / wegetariański - wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki

Zasmakuj Kuchni
Co warto kupić w Lidlu - zdrowa żywność 136

szczelne oraz nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Po otwarciu zupę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 h, a porcja 500 g powinna wystarczyć na 2 lekkie lunche w pracy. Skład: woda, brokuł 33%, cebula, ziemniaki, szpinak 4%, pietruszka, seler, por, zagęszczony sok z limonki, czosnek, masło, olej roślinny rzepakowy, pieprz biały, sól. Vitte żytnie

Bez Cebuli
ZUPA KOKOSOWA 141

Przyzwyczailiśmy się w Polsce ,że jemy zupę kalafiorową ze śmietaną,z koperkiem itp.Ale z tego białego kwiatu możemy wyczarować inny specjał,o wiele bogatszy niż nasza polska "kalafiorowa".Smak jest lekko orientalny i kojarzy się z ciepłymi morzami jak np.Karaiby.Dlatego zachęcam do przeniesienia się na chwilę do krainy gdzie kokosy można rwać z drzewa  ,a szum morza i gorący(...)piasek parzy nas w stopy.Zapraszam.   1 śr.kalafior 1 marchewka kawałek selera papryka czerwona 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 3 duże łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego pieprz sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kaszę gotujemy w 1.5 litra wody,odcedzamy,wywar z gotowania zachowujemy.Marchewkę,seler,paprykę czyścimy i ścieramy na tarce z dużymi otworami.Cebul

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 152

kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny rosół. Bardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej) pół średniej cebuli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa warzywna z kaszą pszenną 140

Całkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa 101

Jedna z mich ulubionych zup. Bardzo łatwa w wykonaniu a  w każdym domu ma swój indywidualny smak (wszystko zależy od przepisu i "ręki" gotującego. Zapraszam na moją pomidorową.  Składniki: udo z kurczaka 3 duże marchewki pietruszka seler kawałek pora śmietana 2 puszki pomidorów włoskich w kawałkach (bez skóry) bazylię sól pieprz czarny ziarnisty jogurt naturalny Sposób przygotowania

Wielki apetyt
Zupa-krem z bobu i W kręgu miłości 166

language:EN-US;} Sezon na bób trwa. Zapraszam do spróbowania gęstej i pożywnej zupy z tego niezbyt popularnego warzywa. Składniki: 1,5 szklanki bobu 5 ziemniaków, drobno pokrojonych 1 cebula lub 1 por, drobno pokrojone starte na tarce: 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 mały kawałek selera masło/olej sól, pieprz, majeranek, lubczyk Ugotuj razem bób i ziemniaki (ok. 10 minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa pomidorowa 147

Kultowa Polska zupa?... można polemizować, która z nich wiedzie prym pierwszeństwa, ale niewątpliwie jest  wraz z ogórkową i rosołem w pierwszej trójce. Zapraszam na moją wersję Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1/3 selera 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki pelati  sól,pieprz do smaku szczypta słodkiej papryki szczypta suszonego oregano natka pietruszki 1 łyżka

Gosia gotuje
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 226

miękkości fasoli. Pamiętajmy by fasolę namoczyć minimum 12h przed gotowaniem. Warto przygotować zupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-) Składniki: - 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - por- kawałek - 0,4kg obranych,surowych ziemniaków - 6 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe

Smaczne Zdrowe
Krem dyniowy ze słomką ptysiową 137

zupie :) A dodatkowe dwie schrupałam na sucho , już po wylizaniu do czysta talerza :P Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa   kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 1 ziemniak - duży 1 marchew - średnia 1 pietruszka - średnia 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości(...)kostkę - szybciej się w ten sposób ugotują . W średnim garnku zagotować wodę. Dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć warzywa. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10 minut - a raczej "pyrkać" .  Pod koniec doprawić przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować w garnku

Grunt to przepis!
Pikantna zupa gulaszowa z papryką 140

ogniu. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i seler a marchewkę w plasterki,   paprykę w paski, wrzucić do wywaru dodać również koncentrat oraz poszatkowany świeży lubczyk. Całość gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić jeśli istnieje taka potrzeba, dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Zupa powinna mieć wyrazisty smak, lekko pikantny.   16.00 Normal

W garach u Gosi
Kalafiorowa z drobiem 139

kostki bulionowe - śmietana 18% (4-5 łyżek) - sól - pieprz - maggi - pieprz kajeński - koperek Przygotowanie:   Do garnka wlać 2 litry zimnej wody. Włożyć umyte i obrane por, marchewki, seler oraz pietruszki, Gotować około 15 minut, następnie wyrzucić wszystko poza marchewką (tę ostatnią pokroić w plasterki). Dodać pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora. Wymieszać z kostkami bulionowymi i gotować na średnim ogniu(...)około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować jeszcze 15-20 minut uważając, żeby nie rozgotować kalafiora. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wymieszać z zawartością garnka nie doprowadzając do ponownego zagotowania. Całość doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem

W poszukiwaniu inspiracji
Ramen – japońska zupa 321

równie dobrze pasuje do ramenu. Oto moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru(...)zieloną częścią dymki, kawałkami świeżego chili oraz listkami kolendry. Listek alg morskich nori tniemy nożyczkami w dowolny kształt i wieńczymy tymi płatkami ramen.   Smacznego! Artykuł Ramen – japońska zupa pochodzi z serwisu Blog Kulinarny

Kierunekuchnia
Kremowa grochówka. 124

Przekonałam się do tej zupy i zjadłam jej sporą porcję. To najlepszy dowód na to, że była naprawdę przepyszna. Często warto spróbować klasyczne dania zrobić trochę inaczej, wprowadzić kilka zmian, a otrzymamy nową i wyśmienitą potrawę. Życzę miłego wieczoru i smacznego. KREMOWA GROCHÓWKA. Składniki na 4 porcje: 400 g grochu 1 marchewka 1/2 małego selera 1 cebula 1 liść laurowy(...)ogień i gotować około 20 - 30 minut. Po tym czasie dodać liść laurowy oraz drobno pokrojone warzywa. Gotować, aż groch i warzywa zmiękną. Z zawartości naczynia wyciągnąć liść laurowy. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na małej ilości oleju. Wrzucić do zupy i gotować

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Brokułowa zupa krem z pestami dyni i grzankami 214

Choć rzadko jem zupy, ta należy do jednych z ulubionych. Kremowa w konsystencji, wyrazista w smaku, a w dodatku pożywna. Przepis prosty, a efekt można osiągnąć piękny nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka. Jeśli są wśród Was fani "brokułowej" z popularnej restauracji Manekin, ten przepis oddaje jej charakter i smak ! Zdecydowanie :)   Składniki: udko z kurczaka(...)marchewki 1 pietruszka 1/4 pora 1/4 selera 2 małe ziemniaki 1 brokuł 150 gram jogurtu naturalnego Z mięsa i warzyw (oprócz brokuła), gotujemy wywar jak na rosół. Wody nalewany tylko tyle, aby pokryć wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem. Możemy dodać kostkę rosołową. Po około godzinie, gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego  i podzielonego

Mój Smak na Życie
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 189

dużej powierzchni. Dziś zapraszam na zupę-krem o intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości połówki jabłka 6 ząbków czosnku sól, pieprz(...)rozpuszczenia. Dołożyć warzywa. doprowadzić do zagotowania. Dodać przesmażony czosnek. Gotować ok 10 minut. Doprawić do smaku przyprawami i pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem. Krem wyjdzie mocno gęsty. Podawać posypaną groszkiem ptysiowym i kiełkami słonecznika .  Ach, ten intensywnie czosnkowy smak w połączeniu z chrupiącymi mini-ptysiami! Jestem w niebie

Grunt to przepis!
Zupa szczawiowa 158

Zupa szczawiowa kiedyś wydawała mi się niemożliwa do zrobienia poza okresem wiosenno-letnim. Potem jednak przypadkiem odkryłam istnienie szczawiu w słoiku. Producent na opakowaniu zapewnia, że w składzie jest tylko szczaw, woda i sól, tyle wystarcza aby "w środku zimy" mieć pyszną szczawiową na talerzu. Liczba porcji: 8 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 cebule 5 ziemniaków 1 słoiczek(...)szczawiu sól, pieprz, majeranek 2 litry wody Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić w kawałki i włożyć do średniego garnka. Cebule obkroić z korzonków, obrać i dodać do garnka.Zalać około 2 litrami wody. Zagotować. Do gotującej się wody dodać sól lub kostkę rosołową. Warzywa gotować przez 15-20 minut. Ziemniaki obrać i przekroić na ćwiartki i dodać

Czerwony Gupik
Kremowa zupa z kurczaka z dzikim ryżem 135

smaku. Kremowa zupa z kurczaka może być wykonana od podstaw, a jeśli tylko po niedzielnym obiedzie został Wam bulion i pieczony kurczak, to tym bardziej nie ma lepszej opcji na ich wykorzystanie. Składniki: 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 200 ml śmietany kremówki 0,5l wody ok. 450 g pieczonego kurczaka bez skóry (piersi, udka) 3 łodygi selera naciowego 2 marchwie(...)ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżeczki tymianku 4 łyżki masła 100g mąki 200g dzikiego ryżu sól, pieprz Wykonanie: W garnku roztopić masło. Wrzucić pokrojoną marchew, seler, cebulę i poszatkowany czosnek. Posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut na średnim ogniu mieszając aż warzywa zaczną mięknąć. Posypać mąką i podsmażać dalej mieszając, aż warzywa zaczną się lekko rumienić

Pociąg Do Kuchni
Kremowa zupa ogórkowa 97

Kremowa zupa ogórkowa to lepsza z zup, jakie udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Jest to delikatna zupa ogórkowa z jarzynami, śmietaną i serkami topionymi. Ugotowałam ją na kawałkach kurczaka. Zupa jest zarazem delikatna i wyrazista w smaku. Serki topione dodają jej kremowego i aksamitnego charakteru. Może nie są do końca zdrowe, ale raz na jakiś czas może(...)zaszkodzą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 kawalki kurczaka (udka, podudzia) 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kawałek ok. 10cm pora (biało - zielona część) 0,5 cebuli kilkanaście mniejszych ziemniaków 2 serki topione po 100g (u mnie 1 o smaku gouda i 1 ze szczypiorkiem) ok. 150ml śmietany 30% 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego kilkanaście ziaren czarnego

Waniliowe Improwizacje
Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup 355

recipe in English Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem (6 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka ze skórą olej rzepakowy sól i pieprz 3 główki czosnku 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę(...)wraz z 1 łyżką masła. Jak się rozpuszczą, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia, po czym wmieszaj pastę z pieczonego czosnku. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera, dynię i wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodaj w koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty. Po tym czasie wlej

karmelowy

Proponowane wyszukiwania