zupa z selera - 5925 przepisów (strona:250/395)

PRZEPIS: PRAWDZIWY KRUPNIK POLSKI 112

ugotowaniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i na powrót wkładamy do zupy.     Pyszny, domowy krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Pyszny, domowy krupnik polski. Oto składniki i przyprawy na krupnik polski: ok. 300g mieszanych warzyw (marchew, korzeń pietruszki, seler) 1 duża cebula - podpiec ok. 300g żeberek wieprzowych albo skrzydełek z kurczaka przyprawy

Moja Książka Kucharska
Rosyjska zupa Szci 127

Dzisiaj gotujemy rosyjską zupę Szci. Jest to popularna zupa naszych sąsiadów, gotowana na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym. Zawsze w tej zupie jest kapusta słodka lub

Tylko pysznie
Pasztet z królika z żurkiem 125

wątróbki drobiowej albo z królika 2 marchewki kawałek pora 1 cebula 1/3 selera korzenia 1 korzeń pietruszki 2 ziela angielskie 3 ziarna jałowca 2 liście laurowe sól, pieprz gałka muszkatałowa papryka słodka 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka 2 jajka olej rzepakowym glazura: 1 opakowanie zupy żurek 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki żelatyny natka pietruszki 2 jajka ugotowane Warzywa wszystkie

wesoła kuchnia
Harira – marokańska zupa 132

skutecznie pobudza nas do życia.  Spróbujcie sami! Harira – aromatyczna i rozgrzewająca marokańska zupa Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 puszki pomidorów (lub 1 szklanka passaty pomidorowej+1 puszka pomidorów) 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 mała marchewka 2-3 łyżki oliwy 2 litry bulionu

Moja Mama Gotuje
QUINOA Z MARCHEWKĄ, KALAFIOREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 161

Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Quinoa gotujemy od 20-30 minut

wege i kropka
Kapuśniak z mięsem mielonym 118

więcej witamin. Czasami trzeba przemycać pewne wartości odżywcze, i tak to robimy. Zupy kochamy w każdej postaci. Nam ta propozycja ogromnie posmakowała. Ciekawe, czy Wam też przypadnie do gustu. Składniki 3 łyżki oleju 250 g mielonego mięsa z indyka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 średniej wielkości ziemniaki 100 g boczniaków 100 g pieczarek 1,4 l bulionu

R'n'G Kitchen
Drobiowa zupa curry 127

Pysznie rozgrzewająca. Lekko orientalna, delikatna.  Składniki 2 łyżki masła 400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki

R'n'G Kitchen
CARPACCIO Z GOTOWANYCH BURAKÓW 176

czyli zdecydowanie polepsza naszą atrakcyjność seksualną. Sok z buraka z domieszką marchwi i selera jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i anginę. Za moich dziecinnych czasów wydaje mi się natomiast, że nie był aż tak doceniany. Pamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni

pieprzny smaczek
Flaczki z boczniaków 96

zupa wizualnie i smakowo przypomina flaczki wołowe. Niby zupa grzybowa, ale dość aromatyczna dzięki majerankowi i gałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją chrupkością. Rodzinka zjadła ze smakiem, ale słowo „flaczki” było bardzo kontrowersyjne. Składniki: • 500 g boczniaków • 2 marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1 cebula • sól, pieprz do smaku

To co kocham
ZUPA Z KLUSECZKAMI ZIOŁOWYMI 141

Niby taka sobie zwykła zupa pomidorowa ,mylne zdanie...Kluseczki ,które są podane jako jej uzupełnienie np.zamiast ryżu czy makaronu, dają naprawdę jej oryginalności, i już nie jest sobie taką zwykłą"pomidorową".   1 korpus kurczaka 1 marchewka 1/4 selera 1 cebula sól czarny pieprz 1 liść laurowy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 200ml.śmietany 20dag.twarogu chudego 1 żółtko 1 łyżka mąki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa kalafiorowa 162

moim domu za sprawą diety mojej córki. Lekka, pożywna i bardzo aromatyczna zupa na bazie wywaru z kurczaka, z dodatkiem świeżych warzyw. Polecam, lekko, smacznie i oczywiście zdrowo :) Składniki: 1 1/2  litra wywaru z kurczaka 4 średniej wielkości ziemniaki 4 małe marchewki 2 pietruszki 1/4 selera korzeniowego 1 mały kalafior sól do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka

Bea(u)ty kitchen
Flaczki wołowe 91

Troszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por

R'n'G Kitchen
Surówka z selera naciowego 148

Właśnie dzisiaj uświadomiłam sobie, że na moim blogu prawie nie pojawiają się surówki, więc pora to zmienić. Dziś chciałam zaproponować surówkę z selera naciowego, która jest

kuchnia doski
Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 143

lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna mięsa, warzyw i przypraw. Zupa bardzo dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję, że polędwiczka mogłaby dodatkowych kilka

Grunt to przepis!
Rozgrzewająca zupa z porem i makaronem 74

Zupa idealnie nadaje się na rozgrzanie organizmu. Kiedy przemarzniemy lub zacznie łapać nas przeziębienie wtedy sięgamy po ten przepis.   Składniki 200 g ulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie Normal

R'n'G Kitchen
Bulion warzywny 133

jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca, bo mam gotową bazę pod ręką :) Składniki na ok 2 litry bulionu: 2-3 marchewki (im wiecej marchwi, tym bardziej słodki bulion) 3 korzenie pietruszki duży kawałek selera (lub jeden mały seler) 4 łodygi selera naciowego 1 por 2-3 cebule

Zawsze głodna!
Zupa z dziczyzny i borowików 149

Prawdziwie leśne smaki. Składniki 400 g mięsa z jelenia 300 g borowików szlachetnych 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 l

R'n'G Kitchen
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 158

gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Marchew, pietruszka, seler, ziemniak. Ziołowe puree warzywne. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Krem z marchwi i soczewicy

Weekendy w domu i ogrodzie
Oczyszczająca zupa jaglana | najlepsza! | detoks jaglany 37359

który poprawia przemianę materii i świetnie działa na skórę, paznokcie i włosy. Zupa pomaga oczyścić organizm z toksyn, mocno rozgrzewa dzięki aromatycznym przyprawom, które również zbawiennie wpływaja na nasz metabolizm. Robimy ją conajmniej raz w tygodniu, jest pyszna :)  Składniki: 60 g kaszy jaglanej 1/2 dużego selera 5 średnich marchewek 1 korzeń pietruszki Curry Kurkuma Pieprz Sól himalajska lub morska

Czarnawisienka
Kapuśniak 116

Witam serdecznie kolejna z moich ulubionych zup KAPUŚNIAK . Dobra zupa to kwestia przypraw, ponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek  2 łyżki sosu pieczeniowego

Kuchnia Beaty
Kostki rosołowe 185

funkcję należycie:) Zamrożony wywar będzie Was błagał:) o przekształcenie go w pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa. Już mi ślinka cieknie;) Co potrzebujecie? duży garnek, taki naprawdę duży:) 500-600 gramów mięsa  1 cały por (biała i zielona część) 1 seler 2 pietruszki 3-4 marchewki 5-6 liści laurowych 1 cebula 1 łyżka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Żurek 207

Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki a ziemniaki w kostkę, razem z kawałkiem selera dodajemy do wywaru. Kiełbasę i boczek wyjmujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w drobną kosteczkę. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z kiełbasą i boczkiem. Dodajemy do zupy. Następnie wlewamy zakwas , dodajemy chrzan, majeranek, pieprz i sól i jeszcze przez chwilę

Ze smakiem i z pasją
Krem z pieczarek 181

zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki obrać

Ala piecze i gotuje
Pomidorowe Love! 143

smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut.  Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo

Plate of Joy
Grochówka po częstochowsku - produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 123

taka zwyczajna, że każdy może powiedzieć.... to nasza grochówka. Zupa ta od 2010 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, pod tą właśnie nazwą. Gdzie ją tak scharakteryzowano : Gęsta zupa z widocznymi kawałkami warzyw: marchewki, pietruszki, ziemniaków oraz łupinkami rozgotowanego grochu. W okresie letnim dodatkowo posypana pokrojoną natką pietruszki. Jednak te grochówki z różnych regionów kraju niewiele się od siebie(...)naczyniu gotujemy pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, selera oraz pietruszką. Jak są al dente dodajemy przyprawy i pokrojone ziemniaki, groch z całym wywarem, pokrojoną kiełbasą. Doprawiamy do smaku i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy natką i gotowe, można podawać. W starej recepturze z 1893 roku podawano, że zupę zagęszczano mąką. Jednak mąka w tym przypadku

Dieta moja pasja
Zupa ogórkowa z soczewicą 163

bardzo chętnie też moja Córeczka :) z tym, że dla Córci była delikatniejsza w smaku, niemal bez przypraw i bez śmietany. Zagęszczona natomiast jeszcze bardziej kaszą manną. Martyna proponuje zupę na bulionie rosołowym. Ja gotowałam w piątek, więc u mnie była na warzywnym :) dodałam też trochę koperku - stąd też w przepisie podam swoją wersję, a po oryginalny przepis zapraszam do autorki(...)selera i ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki (jeśli chodzi o ogórki to ja poszłam na łatwiznę i użyłam kiszonych tartych;) wraz z sokiem). Do garnka z bulionem warzywnym wrzucamy warzywa i gotujemy na pół-miękko. Dodajemy mrożone mini marchewki, a po chwili soczewicę. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut gotowania, potem zacznie się rozpadać, dlatego w międzyczasie naszą zupę

Kolorowy Przepisownik
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 221

Zupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo(...)celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero wówczas wlałam ją do zupy. Całość

Smaczne Zdrowe
Zupa pomidorowa z zieloną soczewicą 126

Staram się coraz częściej używać w mojej kuchni soczewicę. Jest bardzo zdrowa i pyszna, warto o niej pamiętać. Marchew oskrobać i pokroić ma małe kawałki lub plasterki, seler pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół następnie w cienkie półplasterki, cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać oliwę i rozgrzać. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 2 minut, warzywa(...)chilli, pomidory z puszki, soczewicę,przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 15 minut, sprawdzić. Jak soczewica jest już miękka zupka jest gotowa. Posypać zupę posiekaną natką pietruszki. Smak mi bardzo odpowiada, zupka jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Zupa meksykańska 131

niewielu zup , którymi nie gardzą także moi chłopcy . Im przypomina nieco burrito , a nieco chilli con carne Co kto lubi , każdy odnajdzie w niej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 marchew 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku(...)łyżeczka mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku 2 kostki bulionowe wołowe 3,5 l wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej ) Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier i sól do smaku

Ogrodnik w podróży
Pikantne flaki w rosole (dršťková polévka) 172

prostu ktoś skrzywdził pyszną zupę z przedżołądków wołowych, nazywając ją flakami i nic na to nie poradzimy. Od dziecka mimo wszystko ją uwielbiam i zawsze zachęcam do próbowania tych, którzy mają złe skojarzenia. ;) 1kg przedżołądków wołowych (flaków) 1kg mięsa wołowego rosołowego z kością 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler 1 mały por pół łyżeczki ostrej papryki mielonej(...)zalewamy zimną wodą tak, by zostało przykryte z dwucentymetrową nadwyżką. Wodę z mięsem zagotowujemy, a w trakcie gotowania zbieramy szumowinę. Po przegotowaniu, do garnka dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę oraz seler i por, a także liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty. Wsypujemy również łyżkę stołową soli. Zmniejszamy temperaturę na kuchni do minimum i gotujemy wywar pod przykryciem przez przynajmniej dwie godziny

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami 168

Zielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj sie ,wloz je do koszyka.Z udzialem koperku przygotujesz ta smaczna i jakze aromatyczna zupe. Jest nieskomplikowana i szybka do przygotowania.A jak koperkowa to oczywiscie tylko z lanymi kluseczkami.Przepis tutaj : klik Moja wersja jest dietetyczna(...)warzyw.2 marchewki,pietruszke,kawalek selera i pora + sol (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalac 1 litrem wody i gotowac okolo 20 minut. koperek pozbawic grubych lodyzek (mozna dodac do gotowania bulionu,by oddaly swoj aromat),a listki drobno posiekac.Na patelni rozgrzac maslo ghee i podsmazyc kilka minut czesc koperku.Dzieki temu zupa bedzie miala intensywniejszy smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żurek z tłuczonymi ziemniakami 79

cebulką – coś cudownego. Żurek z tłuczonymi ziemniakami to łatwy i przyjemny przepis, z którym poradzi sobie każdy. Składniki: 200g boczku wędzonego 2 marchewki 1 większa pietruszka 0.5 małego selera 1 większa cebula 4 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 500 ml żuru ( kupnego lub domowego ) 500g białej kiełbasy surowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka chrzanu(...)pietruszkę, cebulę, seler. Dodajemy boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Na małym ogniu gotujemy esencjonalny wywar, mniej więcej około 1 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania wywaru, dokładamy do niego białe kiełbasy. Po godzinie wyciągamy wszystko z bulionu. Kiełbasy odkładamy na później, boczek możemy pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy ( ja odkładam

NiePieprz.pl
Krem szczawiowo-szpinakowy 88

selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Grzanki • 4 kromki chleba tostowego pszennego • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy

To co kocham