zupa z selera - 5925 przepisów (strona:233/395)

Krem kalafior z kalarepą 110

sprawą bulionu warzywnego który wykorzystałam do zupy. Zupa w dwóch kolorach. Biała to kalafiorowa, zielona to z kalarepy. Z reguły większość wyrzuca liście kalarepy a są one tak samo dobre i zdrowe jak sama kalarepa. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia. Składniki: 1 kalarepa 1/2 kalafiora 1 por biała część 1 kawałek selera korzeń bulion warzywny Winiary 2 łyżki sól, pieprz(...)pestek dyni Seler obieram i kroję w kostkę. Kalarepę też. Liście kalarepy myję dokładnie i kroję. Osobno zostawiam liście i łodyżki. W głębokim garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną por, seler i chwilę podsmażam. Wlewam  1,5 litra wody, dodaję bulion drobiowy, kalafior różyczki i gotuję 10 minut. Po tym czasie przekładam kalafior połowę bulionu i resztę warzyw do misy

wesoła kuchnia
Węgierski kociołek – pyszna i pożywna zupa gulaszowa! 175

Pożywna, rozgrzewająca i gęsta zupa gulaszowa. Idealna na chłodniejsze dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje. Polecam!     Składniki: 400g wołowiny na gulasz ( można użyć zamiennie chudej wieprzowiny) 3-4 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 100g pieczarek pół szklanki kukurydzy(...)kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do dużego garnka *** *** Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe

Blog z Apetytem
Zupa jarzynowa z kluseczkami z dyni 166

kiedyś gdzieś czytałam, że zupy są ciężkie do robienia zdjęć i to jest prawda...starasz się jak możesz, a tu i tak nie wychodzi tak jak trzeba..ale cóż, jest jak jest i przepis podam..Niby zwykła zupka jarzynowa, ale z dodatkiem kluseczek z dodatkiem dyni. bulion  2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera(...)dyni wymieszać z jajkiem i mąką i solą .[Ilość mąki wg uznania, zależy jakie chcemy mieć kluski ] .Jak ziemniaki będą prawie miękkie  wlewać masę dyniową na gotującą zupę, mieszając by powstały kluseczk i i gotować kilka minut.Na koniec dodać śmietanę, koperek, doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Zupa meksykańska z pulpetami 207

przygotować. Zupa meksykańska z pulpetami zostaje na stałe w moim menu. Jeśli chcecie poznać smak Meksyku, to polecam.  Składniki: (duża porcja) 1 puszka czerwonej fasoli (u mnie Dawtona) 1 puszka kukurydzy (u mnie Dawtona) 1 puszka krojonych pomidorów (kupiłam tutaj ) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża papryka czerwona 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak 1/2 korzenia selera naciowego(...)czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. W dużym garnku zagotować około 3 - 4 litry wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, marchew, ziemniaka, selera i gotować około 15 minut. Do gotujących się warzyw dodać podsmażoną cebulę i czosnek. Następnie wsypać na patelnię paprykę i chili, dodać nieco tłuszczu i delikatnie podsmażyć, aż będzie wyczuwalny

Kuchcik gotuje
Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach) – kuchnia podkarpacka 257

razem z grzybami nadaje zupie złoto brązowy kolor. Przypalanka najlepiej smakuje po ponownym odgrzaniu, kiedy przejdzie aromatem grzybów. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi (gmina Kolbuszowa), a znaleźć go można w publikacji LGD Siedlisko  „Smaki Kolbuszowszczyzny”. Składniki: 200 g żeberek 6-7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 średnia cebula 3 ząbki(...)wody Kilka suszonych grzybków zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości i kroimy w paseczki. Opłukane żeberka kroimy i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną pietruszkę, seler i trochę soli. Cebulę opiekamy na płycie kuchennej lub nad palnikiem i dodajemy do gotujących się na wolnym ogniu żeberek. Gdy żeberka będą miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy

Trzeci talerz
Pikantna zupa pomidorowa z pulpetami 120

pomidorowego 1 łyżka oleju 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy marchew, pietruszkę, selera i 1 cebulę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar warzywny. W międzyczasie mielimy mięso. Dodajemy do niego bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kulki. Odławiamy warzywa(...)przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował a następnie wrzucamy do gotującej się zupy. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do całości razem z pokrojoną w krążki papryką peperoni.  W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy

Qchnia po prostu
Zupa z pieczarkami i zielonym groszkiem 98

Zupa z pieczarkami i zielonym groszkiem Pyszna i lekka zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem . Marzenie na każdą porę roku , ale teraz bliżej jesieni cieszy się u nas w domu szczególnymi względami . Delikatna rosołowa z pysznym słodkim groszkiem , rozgrzewająca i otulająca nasz żołądek niczym ciepły kocyk . Taka przy sercu .. Polecam proste danie , które cieszy oko i brzuch składniki : 1 korpus(...)kości . Marchewkę ,ziemniaki , pora , pietruszkę , selera obieramy i kroimy w kosteczkę dowolnej wielkości . Ja preferuję mniej więcej taką jak ziarenka groszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowane warzywa wrzucamy do wrzącego wywaru kostnego , doprawiamy solą , zmiażdżonym czosnkiem . Gotujemy około 10 minut . Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i mrożony zielony groszek . Pozwalamy zupie gotować się następne 20 minut . Po czym

Ogrodnik w podróży
Koperkowa zupa ryżowa z bobem 157

bobu, aromatyzowana czosnkiem oraz świeżym koperkiem. Zupa przygotowywana na dużej ilości warzyw i dodatkowo na wywarze warzywnym (który śmiało można zastąpić mięsnym), dzięki czemu jej smak jest 'głębszy', dająca uczucie sytości na dłużej i bardzo, bardzo smaczna :) * bulion warzywny- 1,2 litra * ryż brązowy Kupiec- 100 g * włoszczyzna (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora) * cebula(...)listek laurowy, ziele angielskie oraz wsypać ryż. Gotować około 30 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę wraz z posiekanym czosnkiem i przełożyć do zupy. Kilka minut przed końcem czasu gotowania się zupy dodać posiekany, świeży koper. Ugotować bób (maksymalnie 10 minut w lekko osolonej wodzie), obrać i wrzucić do garnka z zupą, doprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
Krupnik ja lubię, a Wy ??? 143

ulubionych zup. No ja tak się zastanawiam co w niej można nie lubić, ale o gustach się nie dyskutuje, jak ktoś nie lubi, to jego sprawa :-). Miłego i ciepłego dzionka Wam życzę, bo u mnie zimno, wieje i mokro brrrrr. Pozdrawiam :-) Składniki: 6 skrzydełek z kurczaka 2 większe marchewki 3 większe ziemniaki 1/2 pora 1 pietruszka kawałek selera natka pietruszki(...)angielskie i gotuję bulion. W międzyczasie kroję w kostkę warzywa. Jak skrzydełka będą miękkie, to je wyjmuję, do bulionu wrzucam warzywa. Skrzydełka studzę i obieram mięso, które dodaję do zupy. Ja warzywa będą robiły się miękkie dodaję kaszę. Gotuję do momentu aż napęczniej, dorzucam pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę można zabielić śmietaną, u mnie wersja bez. Smacznego

kruche babeczki
Zupa pomidorowa 118

tydzień o tej porze ZUPKA!!!!! :D Tym razem tradycyjna pomidorowa :)   Składniki: 1 duże kurze udo  3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1/2 małego selera pół pora słoiczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 2 łyżki mąki natka pietruszki vegeta lub kostka rosołowa sól, pieprz Przygotowanie: Zagotować 3 litry wody, mięso opłukać, wrzucić do gotującej się wody(...)pomidorowy, wymieszać, pogotować chwilę.  Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek z mąki, wlać do zupy. Śmietanę zahartować (do śmietany wlać kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszać, tak by po wlaniu do zupy ta nie zważyła się) i również wlać do zupy. Pogotować jeszcze 3 minuty

Malinowo w kuchni
Krupnik z kaszy owsianej 177

krupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale ja dzisiaj proponuję Wam krupnik z kaszy owsianej, mojej ulubionej. Owsiana kasza, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż(...)pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i poddusić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać około 1,5 litra wody, zagotować. Na suchej patelni uprażyć lekko kaszę, a następnie przesypać ją do garnka z wywarem warzywnym. Ugotować wszystko razem do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić solą. (Gdyby zupa była zbyt gęsta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z ryżem i pieczarkami 155

naciowego 1 mały por 2 średnie pasternaki 1 kawałek selera 100 g pieczarek 100 g ryżu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta ostrej papryki 1 liść laurowy Do garnka włożyć umyte kości zalać wodą i pogotować chwilę. Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki pokroić  w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem , papryką , dodać

O kuchni z uczuciem
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych 143

pracy i bardzo smacznej. W tym sezonie poszła na pierwszy ogień zupa grzybowa. Uwielbiam ją i robię na różne sposoby. Dziś klasyczny przepis na zupę ze świeżych grzybów z ziemniakami. Wbrew pozorom taką zupę przygotowuje się bardzo szybko, ale i też szybko znika z talerzy :) Ja swoją dzisiejszą zupę zrobiłam na wywarze mięsno - warzywnym, ale równie smaczna jest na samym(...)które przygotowują ją na wędzonce. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 50-60 dag świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków ) - 2 marchewki - 1 pietruszka korzeń - kawałek selera - 3-4 średnie ziemniaki - 1 cebula - 1 większy ząbek czosnku - gałązka lubczyku - natka pietruszki - 0,5 łyżeczki majeranku - 70 ml śmietanki 30% - sól, pieprz do smaku - 2 litry wody - łyżka

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa z fasolką szparagową i klopsikami 142

pietruszka 1/4 selera 20-30 dkg fasolki szparagowej sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki

Moje domowe kucharzenie
Zupa warzywna z koprem włoskim 215

Pyszna zupa warzywna  o  lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku.  Podana z dodatkiem pieczywa stanowi  pożywny, wartościowy posiłek.  Uwielbiam koper włoski    pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go  maksymalnie.  Surowy , gotowany , zapiekany …………/  zobacz  /zawsze smakuje wybornie, ale należy  zwracać(...)ziemniaki, seler i kapustę. -Zalać bulionem i gotować  ok. 20 minut. -W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę . -Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem/  , a do rondelka wrzucić koper,  zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku  i ugotować do miękkości. Miękki koper  zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw . Zupę zagotować

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania