wcześniej ich nie widział. (...) Skończył się chleb i zupa. (...)". Mirjam Mous "Password", str. 132 SKŁADNIKI 1 kalafior 2 marchewki 3 kalarepy (u mnie 2 zielone, 1 fioletowa) + klika liści kalarepy 1-2 liście kapusty 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego nieco natki pietruszki i seleru 1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową (lub świeże warzywa(...)wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować. Pod koniec dodać mieszankę warzywną (moja wymagała 7 minut gotowania), posiekaną natkę pietruszki i seleru, doprawić vegetą i pieprzem. Ja do mojej zupy dodałam gałązkę świeżego lubczyku i pod koniec gotowania go wyciągnęłam, ale jeżeli nie macie świeżego, to można do zupy dodać nieco suszonego
Passions hobbies lifebowiem to co jadłam przypominało bliżej nieokreśloną smakowo "wodziankę", postanowiłam sama się z nią zmierzyć po powrocie. I po tej przymiarce wiem, że do hariry z przyjemnością będę powracać. Zupa, dzięki składowi i doborowi przypraw, ma charakter rozgrzewający. Jej tradycyjnym zadaniem jest przywracanie muzułmanom sił po poście w okresie ramadanu. Podstawą tworzenia dania jest mięso baranie, wołowina(...)seler naciowy w plasterki. Wymieszaj i smaż z dodatkiem kilku łyżek wody przez 3 minuty. Do garnka wrzuć ziele angielskie, podsmażoną wołowinę, wypłukaną soczewicę. Wlej wodę. Od momentu wrzenia gotuj przez 25 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Wlej passatę oraz dodaj ugotowaną ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Gotuj przez 15-20 minut. Zdejmij zupę z ognia
Delicious PlaceLekka zupa na warzywnym wywarze z pewnością przypadnie do gustu nie jednej osobie :) Zapraszam i Smacznego :) ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO ODWIEDZENIA I POLUBIENIA MOJEJ STRONKI https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 🍲 1 Brokuł 🍲 2 Marchewki 🍲 6 łyżek kaszy jęczmiennej 🍲 3 ziela angielskie 🍲 2 liście laurowe 🍲 1 łodyga selera naciowego(...)obieram i kroję na trzy częśći. 4. Zagotowuję wodę , dodaję marchewkę , kaszę , bokuła i pozostałe składniki. 5. Gotuję do chwili kiedy kasza będzie miękka. 6. Zupę przelewam do misek , dodaję po łyżce jogurtu. 7. Smacznego
Gotowanie Patkiwięcej, JEST PYSZNA! Przepis z listopadowej KUCHNI. Solanka, zupa z kiszonymi ogórkami i kiełbasą 200 g kiełbasy, myśliwskiej lub innej dobrze doprawionej, pokrojonej w półplasterki 125 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego 1 posiekana cebula 2 spore marchewki, pokrojone w plasterki 1 pietruszka, pokrojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki por, biała część pokrojona(...)ogórki, ew. kapary i oliwki wg uznania. Następnie dodajemy liście, ziele, czosnek i koncentrat i 1,5 litra wody. Całość zagotowujemy i pyrkoczemy ok 15 minut., Po tym czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub bez niczego
Dzieje kuchennej Wiewiórypietruszkę i cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy
Kardamonovywiosennej zupy dlatego dziś padło na młodą kapustę. Zupa nie jest skomplikowana ale zawiera wiele witamin. Celowo jej niczym nie zabielałam ( jest na bazie chudego rosołku drobiowego ) więc jest dosyć lekka Proporcje na około 6-7 litrowy garnek: 2 udka z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 średni korzeń selera 1 mała młoda kapusta 4 młode ziemniaki 1 cebula(...)czasie obrać, umyć i pokroić warzywa ( jak kto lubi ). Wrzucić do wody z kurczakiem jak ten będzie już w połowie ugotowany. Cebulę spalić na gazie i dodać do zupy. Dodać sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Jak warzywa będą lekko blanszowane dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie pokrojoną młodą kapustę i czosnek. Na koniec dodać posiekany koper i natkę
Jemy Pijemyjest to zupa także dla mojej Córci – zrezygnowałam z niej. Zupę podaję z koperkiem. Smacznego! SKŁADNIKI: 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego szczypta mielonego imbiru i przyprawy curry 1,250 ml bulionu lub wody 1 pojedyncza pierś kurczaka 3 marchewki 1 duża pietruszka ćwiartka selera 3 średnie ziemniaki 1 mały pęczek natki 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 kawałek(...)minut, dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki i soczewicę. Gotuj pod lekkim przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu wlej pomidory z puszki, dodaj kurczaka, przypraw do smaku. Moja rada: Jeśli zupa wydaje się Wam zbyt gęsta, dodajcie więcej wody lub bulionu. Możecie też dodać łyżkę śmietany
Zasmakuj Kuchniskórki, pokrojone pomidory, pokrojone w kostkę papryki oraz seler, doprawiamy chili wedle uznania, dusimy wszystko razem ok 15 minut. * W drugim naczyniu, w osolonej wodzie przygotowujemy kasze. Po ugotowaniu dodajemy do całego dania. Wychodzi nam bardzo gęste danie, dolewamy bulionu- również wedle uznania, jeśli chcemy żeby była to zupa. Możemy nie dodawać bulionu, uzyskamy gęste danie . Całość obficie posypujemy natką
Z Majeczką w kuchnisanki :D Kapuśniak to tradycyjna, mocno rozgrzewająca polska zupa. Idealna nie tylko na chłodniejsze dni. W moich stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”. Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 40 dag wędzonego boczku, 5 – 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki(...)Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać przekroić na pół i przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około
Nie tylko w kuchnichłody nadaje się też gęsta fasolowa zupa z pięknego Jasia. Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami jest smaczna i rozgrzewająca: SKŁADNIKI: 40 dag mięsa wołowego, 3 łyżki bułki tartej chili w młynku Kotani 1 jajko sól do smaku 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)pokrojone w kostkę i gotujemy dalsze 15 minut. Do garnka ponownie przekładamy klopsiki, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę aż zupa gulaszowa zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy na gęsto z kolendrą. Smacznego The post Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapewne przez porę roku. Tym razem aksamitna zupa krem z kurczaka, czyli właściwie rosół podany trochę w innej wersji, bardziej treściwy w konsystencji pomimo podawania go bez makaronu. Zachęcam do spróbowania!! WARTO! Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały por 1/2 małego selera 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 litry wody(...)zdjąć szumowiny. W międzyczasie osolić wywar. Następnie wyjmij mięso z rosołu, obierz z kości i dodaj do rosołu. Całość zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę, pieprz i zagotuj ponownie. Zupa jest już gotowa, Można ją podawać z grzankami (na rozgrzaną patelnię wlać dowolny olej - ja używam najczęściej tego z zalewy po suszonych pomidorach - i kłaść kromki chleba, podsmażyć z dwóch
Malinowo w kuchniZupa inna niż wszystkie. Lekka, warzywna i sycąca. Lekko pikantna. Zdziwiłam się, bo moje dziecko, które nie przepada za warzywami zjadło cały talerz tej zupki. Składniki na 4-6 osób: 250 g fasoli "czarne oko" Skworcu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego(...)seler, paprykę i całość dusimy jeszcze 2 minuty. Dodajemy odcedzoną fasolę, szynkę, tymianek, listek laurowy, wodę i bulion i całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 1 godzinę aż fasola zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 30 minut, aż fasola będzie zupełnie miękka. Na koniec zupę
Blondynka Gotujelistkow selera 1 lyzka jogurt greckiego 2 lyzeczki bulionu warzywnego w proszku (bez glutaminianu sodu i konserwantow,u mnie Alnatura) sol,pieprz WYKONANIE: Warzywa obrac.Kalarepke i marchew pokroic w kostke. .W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozpuscic maslo ghee.Wrzucic pokrojone w koste warzywa i podsmazyc.Nie powinny sie zbrazowic.Wrzucic takze czesc koperku.W ten sposob uzyskamy znakomity smak zupy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 0,5 l zakwasu żytniego 2 marchewki 2 pietruszki 3-4 ząbki czosnku ćwiartka selera cebula wędzone żeberko 2 kiełbasy chłopskie 2 łyżeczki chrzanu tartego
Gaździnka warzyDanie z kuchni polskiej. Składniki 500 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por 4 łyżki oliwy
R'n'G Kitchen