zupa z selera - 5925 przepisów (strona:227/395)

Zupa pomidorowa z warzywami 93

Zupa zupełnie bezmięsna, same warzywa...lekko i przyjemnie....no i ten aromat świeżego lubczyku <3  Składniki 1/2 kalafiora 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 kapelusz suszonego podgrzybka 50 g kaszy pęczak 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 gałązka natki selera korzeniowego 1 gałązka natki pietruszki 1 gałązka lubczyku(...)ziele angielskie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy sól (1 łyżeczka) oraz pieprz (wg uznania). Gotujemy do miękkości warzyw. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Posypujemy posiekaną natką. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Zupa krem z kabaczkiem. 211

dzień .Rozjaśni go na pewno . Inspiracją mojej zupy była zupa z cukinii z jabłkiem na blogu "Ala piecze i gotuje" -  http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1  winne jabłko 2  ząbki czosnku 1  pietruszka 1  plaster selera 1 kawałek kalafiora 2 łyżki oleju +2 łyżki masła(...)smaku przyprawami. Podawać z paseczkami zielonej sałaty i uprażonym słonecznikiem. Moja wnusia  musi mieć jeszcze grzanki lub groszek ptysiowy i niestety , ich masa jest odwrotnie proporcjonalna do zupy

Kulinarny karnet Christophera
Rosół ze szparagami – nie można się najeść 144

pierś z kurczaka,wołowinę, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew lub seler, pietruszkę i por, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać 2 litrami wody. W trakcie gotowania dodaj świeże zioła oraz obrane szparagi. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj zupę, możesz pod koniec gotowania spróbować i doprawić solą . Dzięki cebuli powinien

Gotowanie-uk
Zupa ryżowa z kurczakiem 108

godzin 45 min   Delikatna zupa ryżowa na drobiowym rosole z kawałkami kurczaka - idealna dla dzieci a po doprawieniu i z dodatkami (chilli i kolendra) świetna też dla dorosłych Serves: 6 Ingredients 2 nogi z kurczaka i 2-3 skrzydełka kawałek imbiru ok 3 cm 3 gwiazdki anyżu 2 goździki 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 200 g ryżu jaśminowego(...)zagotować. Gotować ok 5-10 minut aż postawną szumowiny. Wodę wylać, garnek umyć, kurczaka przepłukać i zalać świeżą wodą (ok 2,5 litra). Dodać anyż, goździki, marchewki i seler i na wolnym ogniu gotować ok 2 godzin. Wyjąć mięso, warzywa i przyprawy. Z mięsa zdjąć skórę ( najlepiej oddać psu:) , mięso oddzielić od kości zachować. Ja teź zachowałam jedną marchewkę

Cooking for Emily
Zupa z młodą kapustą na żeberkach / Meaty young cabbage soup 179

sycąca. Idealna na obiad. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z młodą kapustą na żeberkach (4-5 porcji) Składniki: 250 g żeberek, pokrojonych na kawałki 1 pęczek koperku, drobno posiekany 1 marchewka, obrana i przekrojona na pół 1 pietruszka, obrana i przekrojona na pół 1/4 selera, obranego 1/4 pora, umytego i przekrojonego na pół 2 liście laurowe(...)rondla z wywarem włóż kapustę, ziemniaki i gotuj przez 20 minut lub aż warzywa zmiękną, po czym dodaj podsmażoną cebulkę wraz ze śmietanką i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, włóż mięso wraz z pokrojoną marchewką do podgrzania, posyp koperkiem i podawaj. Przygotowanie Tefal Companion: Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż żeberka, warzywa (oprócz

karmelowy
Kapuścianka z mięsną wkładką . 116

rozgrzewającą zupę Kapuściankę z wkładką mięsną . Do zupy dodałam suszonej pietruszki od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego  http://www.skworcu.com.pl/ znajdziecie tam wiele przypraw , bakali , i innych pyszności :)   Składniki : 1 kawałek  dużego  żeberka około 5 , 6  ziemniaków  2 marchewki kawałek pora  kawałek selera korzeń  natka pietruszki , kilka gałązek selera(...)jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili.   . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą.  Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać suszoną pietruszką i w łożyć kawałek mięsa. Proporcje oczywiście możecie zmienić jeśli lubicie rzadszą lub gęstą zupę. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
FLAKI SOJOWE 114

Dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam. Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem. Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy. Ilość ich zależy od upodobań smakowych. Gotowałam aż warzywa będą miękkie i zupa nabierze smaku po dodaniu przypraw. Szybko i zdrowo. Nie trzeba tak jak tradycyjnych

potrawyregionalne
Kremowa zupa pomidorowo-cukiniowa 154

Dzisiaj na blogu przepis na gęstą pomidorówkę z dodatkiem cukinii. Podałam ją z groszkiem ptysiowym. Składniki: 2 młode cukinie (użyłam żółte) pół dużego selera 1 marchew kawałek pora 2-3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki łyżka włoskich ziół 2 łyżki posiekanego lubczyku sól, świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka(...)zimną wodą i gotować do miękkości. Dodać lubczyk. Po kilku minutach gotowania zmiksować. Dodać słodką wędzoną paprykę, zioła, wlać śmietankę oraz passatę, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, Zupę zagotować. Wlać olej. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ewentualnie doprawić do smaku

Czerwień i błękit
Bardzo szybki i łatwy przepis na krem ze szparagów 108

gumką. Tą część z gumką wrzucić do wywaru. Dodać pokrojoną łodygę selera naciowego, wrzucić potartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut, następnie dodać oczyszczone szparagi i gotować następne 15 minut. Na chwilkę odstawić, dodać jogurt. Wyjąć związane łodyżki koperku i wyrzucić. Zmiksować zupę na gładką masę. Żółtka lekko ubić w kubeczku i małymi porcjami wlać

Kuchnia Pokoleń
LETNI KAPUŚNIAK NA PIERSI Z KURCZAKA 146

wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna.  Idealna do surówki lub ... właśnie do kapuśniaku 😊 Składniki: 1/2 piersi z kurczaka 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki(...)czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy pierś jest miękka wyjmujemy ją na talerzyk, a po ostygnięciu kroimy w dużą kostkę, i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę szatkujemy zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy do bulionu z mięsem i warzywami. Doprawiamy do smaku przyprawami, i gotujemy całość około 10 minut

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z brukselki 175

którą miałam nieodpartą chętkę 😋 Pora roku na taką zupę jest może mało odpowiednia, ale wbrew pozorem świetnie nadaje się na lekką kolację w chłodny wiosenny (jeszcze) wieczór. Mojemu żarłoczkowi również smakowała 😀 SKŁADNIKI na 3-4 porcje: 45 dag mrożonej brukselki 0,5 korzenia pietruszki 1 mała marchew kawałek bulwy selera mała czerwona cebula 3 małe młode ziemniaki(...)warzywa były przykryte. Ziemniaki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do rondla kiedy brukselka nieco się rozmrozi. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ja podałam zupę z czarnym sezamem, listkami świeżego tymianku i oregano, ale nieźle smakuje również z suszonymi pomidorami i prażonym ziarnem

Kuchenne zapiski Edyty
Serowa na wędzonce z ziołowymi grzankami. Zupa na ciepłą przystawkę idealna. 113

zaproponował jej przyrządzenie. Zdziwiłam się trochę gdyż Mąż amatorem zup nie jest, a jeśli już to preferuje tradycyjne smaki jak na przykład ogórkowa . A tu serową proponuje? Trzeba korzystać pomyślałam. Przepis, prosty, a efekt? Wypróbujcie i sami oceńcie. Składniki (na niewielki garnek): 2 marchewki  1 pietruszka 1/2 małego selera liście pora do smaku 2 serki topione typu gouda(...)serki i ucieramy na jednolitą masę. Rozprowadzamy w reszcie bulionu i zagotowujemy. W tym samym czasie na patelni przysmażamy (nie zrumieniając) posiekany w kostkę czosnek z cebulą. Wrzucamy do zupy. Na tej samej patelni zrumieniamy wędzonkę w cieniutkich plastrach lub w kostce. Również dodajemy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. W razie potrzeby leciutko zagęszczamy łyżką

Kuchnia po mojemu
Rosół drobiowy 177

lubczyku, korzenia selera i pora nadał rosołowi smaku i koloru. U mnie rosół jest w wersji podstawowej, bez wymyślnych dodatków smakowych i smakuje, tak jak według mnie rosół powinien smakować. Smak rosołu tworzy oprócz kurczaka, włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i lubczyk. Taki rosół, jeśli nie zjemy go od razu, jest świetną bazą do różnych zup lub sosów. Dobrze(...)święta i co w nim się zazwyczaj znajduje? Składniki: (na około 2,5 - 3 litry czystego rosołku) 2 kg kury lub kurczaka zagrodowego 4 duże marchewki 1 duży korzeń selera 4 pietruszki 1 por 1 duża cebula 1 duża wiązka świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego (opcjonalnie) 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu czarnego sól

Kuchcik gotuje
ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM 113

duże, wręcz ogromne ilości grzybów. Po suszeniu, marynowaniu, grzybach smażonych z boczkiem z cebulą (oj było tego sporo...), przyszła kolej na zupę grzybową z makaronem, która wyszła bardzo aromatyczna, przepyszna, wręcz można rzec genialna. To zdecydowanie najlepsza zupa grzybowa jaką jadłam. Składniki: - 500g surowych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki) - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 2 plastry boczku (nie trzeba(...)selera. Gotujemy całość ok. 20 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W trakcie gotowania, na patelni smażymy na drugiej łyżce masła klarowanego (lub oleju kokosowego) pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas mieszając, lekko solimy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę, obrane ząbki czosnku. Mieszamy. Zawartość patelni dorzucamy do garnka z gotującą się zupą. Pachnie

Smaczne Zdrowe