zupa z selera - 5925 przepisów (strona:223/395)

Jak ugotować rosół – przepis 1597

pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula(...)marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę (nieobraną, a jedynie oczyszczoną) aby zbrązowiała. Opaloną dodaj do garnka, wszystko zalej zimną wodą i postaw na kuchence. Dodaj liście laurowe, pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu rosołu odszumuj go zdejmując szumowiny w góry zupy. Najlepsza jest

nietylkopasta.pl
Krem kapuściano - selerowy z szybkowaru 116

padło na bazylię. Barwę zupy można delikatnie rozjaśniać poprzez dolanie śmietany.  Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji:  4 -5 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g  bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę(...)sitku opłucz kapustę zimną wodą na durszlaku i pozostaw chwilę do obeschnięcia w szybkowarze rozgrzej masło z oliwą,  dodaj cebulę i szczyptę soli, podsmażaj chwilkę dodaj seler i kapustę, całość podsmażaj moment do wydzielenia się aromatu dodaj sól i inne przyprawy - wedle uznania dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu przełóż warzywa

Szybko Szybkowar
Wywar z pieczonych kości kaczki 73

się pieczone kości kaczki. Wywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów lub jako bazę do zup. Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki 1 korpus z kaczki kości z udek kaczki oraz skrzydełek 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 kawałek selera 2 łodygi i liście selera korzeniowego (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka

niecodziennikpary
Bulion warzywny 131

Bulion to doskonała baza do zup, sosów oraz innych dań. Warto go zawsze przygotować wcześniej co przyśpieszy przygotowanie każdego dania :) Składniki: Por biała część połowa Por zielona część połowa Marchew 4 Cebula Seler ćwiartka Pietruszka korzeń Pietruszka natka pęczek mały Czosnek 2 ząbki Ziele angielskie 3 Liść laurowy 3 Pieprz ziarnisty 2 kulki Sól łyżka Woda 2 l Cebulę obrać

Kulinarne przygody
Il Piatto – Restaurant Week edycja jesień 2018 89

się między nami wojna. Wojna, kto zje więcej ta zupa to rewelacyjne połączenie ! Pyszna pachnąca zupa, a piadina cudowna.   Po tych daniach była chwileczka przerwy i zaczęły się główne dania dwa : Stek z boczku / demi glace z suszoną śliwką / puree z wędzonego selera / szpinak / puder ze skóry wieprzowej. Pyszne mięso, demi glace równie smaczny a puree pyszne

Kuchnia na wzgórzu
Niedzielny obiad w stylu fine dining 117

sokiem z limonki, solą i pieprzem. Kiedy kurczak się upiecze, wlewamy gorącą zupę na talerz. Na zupie układamy kawałki kurczaka, listki kolendry, prażone płatki kokosowe, chipsy warzywne i odrobinę startej skórki z limonki. Dekoryjemy chlustem oliwy. Placki warzywne z dorszem i sałatką z selera naciowego Składniki: Placki warzywne: 250 ml świeżego soku marchwiowo-selerowego np. Cymes lub zwykłego marchwiowego

Ugotowane pozamiatane
Pomidorowa z soczewicą 105

Znana wszystkim pomidorówka, nie co urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj

gotuj ze mną
WIEJSKI ŻUREK W CHLEBIE 157

Żurek chyba najbardziej kojarzy nam się z Wielkanocą. Ale jest też pyszną i sycącą zupą, którą możemy ugotować na każdą okazję .  Dodatkowo podany w chrupiących chlebowym miseczkach zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu !  BULION WARZYWNY: SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa Sól ŻUREK

Marcepanowa kuchnia
Domowy rosół 188

niedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie. Prosta i szybka zupa. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis jak go wykonać. Składniki: 1 tuszka kurczaka 1 szponder 3 szt. marchewki 1 mała por 1 mała cebula 1 mały seler 1 mała pietruszka korzeń Sól Pieprz Ziele angielskie wedle uznania Liść laurowy wedle uznania Makaron nitki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 167

Dziadek przywiózł nam trochę tych dobroci z lasu i od razu powstała myśl, aby ugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów :) Składniki: 30 dag grzybów  1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego 4 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekana

My simple kitchen
Zupa z selerem naciowym 120

Gotuję bardzo dużo zup i już pomału wyczerpują mi się pomysły, czasem obieram ziemniaki do zupy i w sumie jeszcze nawet nie wiem jaka to będzie zupa.I tak było tym razem, ziemniaki obrane, bulion gotowy, a pomysłu brak..no, ale akurat miałam selera naciowego i tak pomyślałam, żeby zrobić taką zupkę z selerem.No i całkiem smacznie wyszło

Moje domowe kucharzenie
Potrawka z żołądków w śmietanie z podsmażoną kostką selera 138

zrobić krupnik kilka godzin wcześniej niż będzie podawany. Kasza jest wtedy taka jaką lubię: mocno napęczniała, zupa jest lekko gęsta a smaki dokładnie połączone. Drugie podejście czyli dzisiejsze to potrawka z żołądków, czyli żołądki w śmietanie z przepyszną kostką z podsmażanego na złoto selera. Po odstaniu smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po zrobieniu. A może to tylko złudzenie, chociaż dałabym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zimowa zupa Parzybroda 107

warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: • 1/2 średniej kapusty • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 4 ziemniaki • 300 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy • sól, pieprz • 3  liście laurowe

To co kocham
Zupa pieczarkowa z makaronem 178

pyszna. Po prostu wspaniała - polecam fanom pieczarek i nie tylko. :) Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600-700 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach - 400 g (może być także(...)górną Czas - 45 minut Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze i rozdrobnić lub pokroić tradycyjnie - cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki, czosnek obieramy z łupinek, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą

Cooking Monster
Zupa z soczewicy z wolnowaru 129

gotowy, pachnący posiłek. Na blogu pojawi się więcej przepisów z wykorzystaniem wolnowaru, ale dziś chciałam zaproponować zupę z soczewicy, która jest bardzo prosta i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam! Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 200g cienkiej kiełbasy wędzonej 4 ziemniaki 1 większa marchewka kawałek selera kawałek pora 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz ziele angielskie majeranek Warzywa obrać

kuchnia doski