zupy. Jest niezwykle smaczna. Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia... składniki: 500 g mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku marchew pietruszka kawałek korzenia selera 1/2 główki kapusty 150 g ryżu koncentrat pomidorowy(...)kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody. Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności dolewając nieco wody - zupa
6nieboZupa z czerwonej soczewicy to świetne i pożywne danie. Czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać ani podgotowywać. Jest ona świetnym źródłem białka roślinnego. Dodatkowo ma w sobie sporą zawartość wapnia, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie bezmlecznej. szklanka soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych(...)kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku na oleju. Gdy cebula się zarumieni dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki). Smażymy całość razem przez kilka minut. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Gdy warzywa będą podsmażone dodajemy pora i soczewicę, wlewamy około 2,5 litra wody i wsypujemy
Dieta bez mlekaKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym. Krem z dyni(...)papryki - potrzebne składniki: 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido, 2 papryki - żółta i czerwona 1 marchewka, 1 średnia cebula, mały kawałek korzenia selera, 1 ząbek czosnku, ok. 400 ml bulionu warzywnego lub wody, ¼ szklanki słodkiej śmietanki 12% lub mleka, Listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, Oliwa lub masło do smażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek
Gotujemy i jemyKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym. Krem z dyni(...)papryki - potrzebne składniki: 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido, 2 papryki - żółta i czerwona 1 marchewka, 1 średnia cebula, mały kawałek korzenia selera, 1 ząbek czosnku, ok. 400 ml bulionu warzywnego lub wody, ¼ szklanki słodkiej śmietanki 12% lub mleka, Listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, Oliwa lub masło do smażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek
Korniszonkisprawia, że zupa będzie wygląda bardzo apetycznie i świeżo. Możemy też na powierzchni zupy zrobić kleks ze śmietany lub jogurtu. Przepis na Dietetyczny krem z buraków pieczonych Składniki : 2-3 duże buraki (ok. 800 g) 2-3 łyżki suszonych warzyw i ziół, tzw. domowa jarzynka (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, lubczyk, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy) 3 szklanki wody(...)minut, następnie dodajemy buraki i czosnek. Jeśli wykorzystujemy gotowy bulion to buraki przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem warzywnym. Zawartość rondelka dokładnie miksujemy blenderem i doprowadzamy do wrzenia. Zupę doprawiamy do smaku. Zupę krem podajemy w miseczkach posypaną prażonymi pestkami i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego. The post Dietetyczny krem z buraków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiedzieć czemu nie wiedzieć skąd poczułam w piątek smak i zapach zupy pomidorowej. Pewnie nie zauważyliście ale bardzo rzadko robię zupy, a to dlatego że po prostu nie potrafię, wiem że to żadna filozofia, ale zawsze mam problem z przyprawienie, zawsze, ale to zawsze czegoś mi brakuje, jakiejś kropki na "i", dlatego nie biorę się za nie zbyt często(...)pieprzem i bazylią, wstawiamy na około godzinę do lodówki seler, marchew, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy w drobną kostkę tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut dodajemy krojone pomidory, koncentrat przyprawiamy zupę wg. smaku wrzucamy kurczaka oraz bazylię całość gotujemy jeszcze około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJeżeli jesteście zwolennikami domowych mieszanek przypraw jak i wyrobów to zachęcam do przyrządzenia jarzynki, tzw. wegety. Poniższa przyprawa będzie idealna jako dodatek do zup, sosów lub alternatywa do przygotowania domowego bulionu warzywnego. Domową wegetę należy przechowywać w chłodnym miejscu. Nie wymaga pasteryzacji, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość soli. Składniki na 9 mniejszych słoiczków: 1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej(...)marchewek (około 0,6 kg) 2-3 pietruszki (około 0,3 kg) 2 pory (biała i zielona część; około 0,5 kg) 1/2 selera 3 średniej wielkości cebule 3 pomidory, np. malinowe 2-3 ząbki czosnku pęczek zielonej pietruszki pęczek koperku Warzywa umyć. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać oraz pokroić na mniejsze części. Z pomidorów wykroić szypułki, przeciąć
Ugotowaćkurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem. Jeszcze mała informacja
Magiczne Życie Martyzupy jarzynowej, kartoflanki z porem podobnej do francuskiej zupy vichyssoise i lekkiej zupy fasolowej. Składniki potrzebne do jej zrobienia są dostępne przez cały rok i we wszystkich sezonach ta zupa będzie równie dobra. Spróbujcie! Pory myjemy, rozcinamy razem z piętką wzdłuż na pół i dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi pod bieżącą wodą. Umyte pory osuszamy, kroimy na centymetrowe kawałki i odkładamy(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę – nie za grubo i nie za drobno, odkładamy do osobnej miski. Marchew obieramy ze skórki i kroimy na cienkie półplasterki – odkładamy do ziemniaków. Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na półcentymetrowe plasterki. Pokrojonego selera dodajemy do marchewki i ziemniaków. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy
Karo in the Kitchenzupy jarzynowej, kartoflanki z porem podobnej do francuskiej zupy vichyssoise i lekkiej zupy fasolowej. Składniki potrzebne do jej zrobienia są dostępne przez cały rok i we wszystkich sezonach ta zupa będzie równie dobra. Spróbujcie! Pory myjemy, rozcinamy razem z piętką wzdłuż na pół i dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi pod bieżącą wodą. Umyte pory osuszamy, kroimy na centymetrowe kawałki i odkładamy(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę – nie za grubo i nie za drobno, odkładamy do osobnej miski. Marchew obieramy ze skórki i kroimy na cienkie półplasterki – odkładamy do ziemniaków. Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na półcentymetrowe plasterki. Pokrojonego selera dodajemy do marchewki i ziemniaków. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy
Karo in the Kitchendietetyczna. Posiada dokładnie dobrane i policzone składniki. W domu zupę traktujemy jako drugie śniadanie a jak Wy ją potraktujecie zależy wyłącznie od Was. Po czasie spędzonym na dworze idealnie rozgrzewa. Składniki: na 4 porcje 100 g fileta z kurczaka 300 g marchwi 100 g korzenia pietruszki 50 g korzenia selera 50 g ryżu białego Papryczka chili świeża Sól(...)papryczki ubrać rękawiczki i zdecydowania nie należy dotykać oczu ani też twarzy ). Papryczkę bardzo drobno siekamy. W zależności jaką chcemy uzyskać ostrość tyle dodajemy posiekanej papryczki do gotującej się zupy ( ja dałam połowę ). Do wywaru dolewamy wodę aby w sumie uzyskać 2 l zupy. Zupę doprawiamy solą. Pod koniec gotowania dodajemy almette i dokładnie rozprowadzamy je z zupie. Chwilkę razem
Smaki Ewykiszonej kapusty z boczkiem to jedna z moich zimowych zup. Mam na niego ochotę szczególnie dzień po dużym przejedzeniu. Jest pyszny od razu po przygotowaniu a następnego dnia jeszcze lepszy ;) Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania kapuśniaku: 2 wędzone kości od schabu, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 30 dag kapusty kiszonej, 3 -4 duże ziemniaki(...)kostkę, siekam cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek, gdy się już zarumieni dorzucam cebulę i smażę przez chwilę do zeszklenia i dodaje do kapuśniaku. Doprawiam zupę kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą, gotuję przez około 10 minut aby smaki się połączyły i wykładam na talerze. Kapuśniak gotowy. SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możerównież witamin: A, C, E i K, czyli ta zupa to samo zdrowie. Korzystajcie z tego, kiedy jest sezon. Pokrzywę zbieramy z terenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju. Składniki: por 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego 3 małe pietruszki 1 cebula pęczek lubczyku(...)listki) 3 łyżki śmietany 1 żółtko 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy sól szczypta chili Wykonanie: Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew. Ziemniaki obieramy
Apetyt na Zieloneuwielbiają barszcz biały a pozostali są wierni zupie chrzanowej. Zupa krem z chrzanem, z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej i jajka na pół-miękko to genialne połączenie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam wykonać ją podczas tych Świąt. Składniki (na 2-4 porcje): 2 litry warzywnego bulionu 2 pietruszki kawałek selera (można użyć wszystkich białych warzyw z gotowania bulionu(...)jajkami), rzeżucha, chipsy z szynki parmeńskiej (na suchej patelni smażymy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony, aż stanie się chrupka), biała kiełbasa pozostała z gotowania zupy W bulionie gotuję obrane ziemniaki i białe warzywa do miękkości. Dodaję białą, surową kiełbasę w całości i gotuję przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągam kiełbasę z zupy, dodaję chrzan
Mango Papajawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kapuśniak - zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej - kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej - kapustnica (z kiszonej kapusty), ukraińskiej - капусняк . (Wikipedia) żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar 1/2 kg kiszonej kapusty(...)mała cebula kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku (lub więcej do smaku) garstka prażonej cebulki (użyłam z firmy Rafex ) sól i pieprz Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa. Odrobinę podgotować i do garnka przełożyć kapustę (wcześniej opłukać, jeśli nie chcemy kwaśnej zupy) oraz kminek. Cebulę podsmażyć
Di gotuje