zupa z selera - 5925 przepisów (strona:225/395)

Zapiekanka dyniowa z makaronem, szynką i fetą 125

Pierwszy z typowo jesiennych dań. Co poza grzybami kojarzy nam się z jesienią na talerzu?… oczywiście dynia. Dynia nie tylko nadaje się na zupę (oczywiście polecamy również naszą zupę z dyni z mleczkiem kokosowym ), ale jest to świetne warzywo, które można wykorzystać chociażby w zapiekance. Taką właśnie zapiekankę chcemy wam dzisiaj pokazać. Świeża, pyszna i jesienna, cóż więcej potrzeba(...)drzewa zmieniają kolor za brązowo pomarańczowe. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: dynia ok. 500 g (w naszym przypadku dynie Hokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu

KasiaiKrzysiu.pl
Przepis na… – Cioppino, włoską zupę rybną z San Francisco 291

zupa gotowana była przez nich na łodziach, aby w przyszłości stać się najsłynniejszym daniem jakie proponowały mnożące się w San Francisco włoskie restauracje. Słowo Cioppino pochodzi od Ciuppin, co w liguryjskim dialekcie oznacza posiekane. 200 gramów krewetek 200 gramów dowolnych innych owoców morza 4 kawałki filetu z łososia cytryna oliwa z oliwek chilli sól, pieprz grubo mielony cebula seler naciowy(...)oliwę z oliwek. Dodajemy seler, czosnek, papryki i cebulę (wszystko posiekane). Smażymy kilka minut. Dolewamy wino (połowa powinna odparować), następnie dodajemy pomidory i bulion. Wszystko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy owoce morza i tymianek i gotujemy aż wszystko zmięknie. W tym czasie smażymy na oliwie łososia na złoty kolor. Rybę łączymy z zupą i doprawiamy do smaku

Bon Ton Italia
Grochówka 124

pożywną i rozgrzewającą zupę w mroźny zimowy poranek . Bardzo prosta w przygotowaniu  , podana z pieczywem  może zastąpić danie główne. składniki na 6 porcji 200 g grochu  łuskanego w połówkach 10 średnich  ziemniaków  25 dag kiełbasy    20 dag wędzonego boczku włoszczyzna (3  marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera ) 2 ząbki czosnku(...)której się moczył, do miękkości, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy podsmażony boczek z cebulką i kiełbasą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pieczywem

Smakowite Dania
Barszcz ukraiński – czernichowski 108

już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam ! Składniki : 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso na wywar ) 5-6 buraczków czerwonych średniej wielkości kawałek kapusty białej 2 marchewki 2 cebule 2 korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku(...)około 2-3 łyżki Żeberka płukamy , dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka . Dodajemy do nich obrane i pokrojone w małe słupki lub kostkę : buraczki, cebulę , marchew , pietruszkę , selera . Dodatkowo ziele angielskie , liść laurowy i grzyby . Zalewamy wodą , tak żeby wszystko było zanurzone ale nie pływało zbyt swobodnie . Lepiej zawsze wody dolać później ,niż przesadzić i zrobić wodziankę Solimy

Ogrodnik w podróży
Żurek po poznańsku 109

dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki maki

Pyry na Gaz
zupa gołąbkowa 168

zupy. Jest niezwykle smaczna. Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia... składniki: 500 g mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku marchew pietruszka kawałek korzenia selera 1/2 główki kapusty 150 g ryżu koncentrat pomidorowy(...)kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody. Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności dolewając nieco wody - zupa

6niebo
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami 157

Zupa z czerwonej soczewicy to świetne i pożywne danie. Czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać ani podgotowywać. Jest ona świetnym źródłem białka roślinnego. Dodatkowo ma w sobie sporą zawartość wapnia, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie bezmlecznej. szklanka soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych(...)kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku na oleju. Gdy cebula się zarumieni dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki). Smażymy całość razem przez kilka minut. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Gdy warzywa będą podsmażone dodajemy pora i soczewicę, wlewamy około 2,5 litra wody i wsypujemy

Dieta bez mleka
Zupa krem z dyni i papryki 114

Krem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym.  Krem z dyni(...)papryki - potrzebne składniki: 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido, 2 papryki - żółta i czerwona 1 marchewka, 1 średnia cebula, mały kawałek korzenia selera, 1 ząbek czosnku, ok. 400 ml bulionu warzywnego lub wody, ¼ szklanki słodkiej śmietanki 12% lub mleka, Listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, Oliwa lub masło do smażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek

Gotujemy i jemy
Zupa krem z dyni i papryki 127

Krem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym.  Krem z dyni(...)papryki - potrzebne składniki: 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido, 2 papryki - żółta i czerwona 1 marchewka, 1 średnia cebula, mały kawałek korzenia selera, 1 ząbek czosnku, ok. 400 ml bulionu warzywnego lub wody, ¼ szklanki słodkiej śmietanki 12% lub mleka, Listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, Oliwa lub masło do smażenia Sól i pieprz do smaku Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek

Korniszonki
Dietetyczny krem z buraków 175

sprawia, że zupa będzie wygląda bardzo apetycznie i świeżo. Możemy też na powierzchni zupy zrobić kleks ze śmietany lub jogurtu. Przepis na Dietetyczny krem z buraków pieczonych Składniki : 2-3 duże buraki (ok. 800 g) 2-3 łyżki suszonych warzyw i ziół, tzw. domowa jarzynka (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, lubczyk, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy) 3 szklanki wody(...)minut, następnie dodajemy buraki i czosnek. Jeśli wykorzystujemy gotowy bulion to buraki przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem warzywnym. Zawartość rondelka dokładnie miksujemy blenderem i doprowadzamy do wrzenia. Zupę doprawiamy do smaku. Zupę krem podajemy w miseczkach posypaną prażonymi pestkami i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego. The post Dietetyczny krem z buraków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nietypowa zupa pomidorowa 289

wiedzieć czemu nie wiedzieć skąd poczułam w piątek smak i zapach zupy pomidorowej. Pewnie nie zauważyliście ale bardzo rzadko robię zupy, a to dlatego że po prostu nie potrafię, wiem że to żadna filozofia, ale zawsze mam problem z przyprawienie, zawsze, ale to zawsze czegoś mi brakuje, jakiejś kropki na "i", dlatego nie biorę się za nie zbyt często(...)pieprzem i bazylią, wstawiamy na około godzinę do lodówki seler, marchew, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy w drobną kostkę tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut dodajemy krojone pomidory, koncentrat przyprawiamy zupę wg. smaku wrzucamy kurczaka oraz bazylię całość gotujemy jeszcze około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowa wegeta do słoików (przyprawa na mokro) 158

Jeżeli jesteście zwolennikami domowych mieszanek przypraw jak i wyrobów to zachęcam do przyrządzenia jarzynki, tzw. wegety. Poniższa przyprawa będzie idealna jako dodatek do zup, sosów lub alternatywa do przygotowania domowego bulionu warzywnego. Domową wegetę należy przechowywać w chłodnym miejscu. Nie wymaga pasteryzacji, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość soli.  Składniki na 9 mniejszych słoiczków: 1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej(...)marchewek (około 0,6 kg) 2-3 pietruszki (około 0,3 kg) 2 pory (biała i zielona część; około 0,5 kg) 1/2 selera 3 średniej wielkości cebule 3 pomidory, np. malinowe 2-3 ząbki czosnku pęczek zielonej pietruszki pęczek koperku Warzywa umyć. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać oraz pokroić na mniejsze części. Z pomidorów wykroić szypułki, przeciąć

Ugotować
Barszcz ukraiński 161

kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty  * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana  Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem. Jeszcze mała informacja

Magiczne Życie Marty
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 124

zupy jarzynowej, kartoflanki z porem podobnej do francuskiej zupy vichyssoise i lekkiej zupy fasolowej. Składniki potrzebne do jej zrobienia są dostępne przez cały rok i we wszystkich sezonach ta zupa będzie równie dobra. Spróbujcie! Pory myjemy, rozcinamy razem z piętką wzdłuż na pół i dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi pod bieżącą wodą. Umyte pory osuszamy, kroimy na centymetrowe kawałki i odkładamy(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę – nie za grubo i nie za drobno, odkładamy do osobnej miski. Marchew obieramy ze skórki i kroimy na cienkie półplasterki – odkładamy do ziemniaków. Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na półcentymetrowe plasterki. Pokrojonego selera dodajemy do marchewki i ziemniaków. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki.   W dużym rondlu rozgrzewamy

Karo in the Kitchen
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 178

zupy jarzynowej, kartoflanki z porem podobnej do francuskiej zupy vichyssoise i lekkiej zupy fasolowej. Składniki potrzebne do jej zrobienia są dostępne przez cały rok i we wszystkich sezonach ta zupa będzie równie dobra. Spróbujcie! Pory myjemy, rozcinamy razem z piętką wzdłuż na pół i dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi pod bieżącą wodą. Umyte pory osuszamy, kroimy na centymetrowe kawałki i odkładamy(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę – nie za grubo i nie za drobno, odkładamy do osobnej miski. Marchew obieramy ze skórki i kroimy na cienkie półplasterki – odkładamy do ziemniaków. Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na półcentymetrowe plasterki. Pokrojonego selera dodajemy do marchewki i ziemniaków. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki.   W dużym rondlu rozgrzewamy

Karo in the Kitchen