Włoszczyznę czyścimy i wrzucamy do gotującego się wywaru (razem z zielonymi liśćmi selera). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Odłowioną wcześniej marchew kroimy np. w krążki
Qchnia po prostugarnka wlewamy wodę 3 litry. Włoszczyznę( marchew, seler i pietruszkę) myjemy i obieramy, ścieramy na tarce i wkładamy do garnka z wodą.Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.Dodajemy szynkę i gotujemy na małym ogniu koło godziny, po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i nadal gotujemy doprawiając już teraz solą i pieprzem.Gotujemy dalej, aż nam zmiękną ziemniaczki, teraz dodajemy(...)pokrojony drobno szczaw i gotujemy do momentu ( szczaw zmienia kolorek to dosłownie chwila i nabiera zupa smaku).Wyłączamy gaz i wlewamy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe
Różowa kuchniaPomysł na ugotowanie takiej zupy zjawił się zupełnie przypadkiem. Prawdopodobnie wywodzi się ona z Polskich Gór. Ciekawe połączenie chrzanu z kwaśną cytryną. No i jest bardzo pożywna. Składniki: · 2 l wody · 150 gram wędzonego boczku(...)wędzonki – szynki · 2 marchewki · ½ korzenia pietruszki · Kawałek selera · 200 gram śmietany 18% · 2 łyżki mąki
Smaki Ewychłodne zimowe wieczory nie ma lepszego dania na rozgrzanie niż zupa. Dzisiejsza propozycja to pyszna zupa kalafiorowa. Aromatyczna, rozgrzewająca i dająca poczucie sytości. W dodatku niezwykle łatwa w przygotowaniu. Polecamy! Czas przygotowania: około godziny. Ilość porcji: Duży garnek (około 6 talerzy) Składniki(...)ziemniaki · seler
Kolizje Smakówgrzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki : 40-50g suszonych grzybów (podgrzybki) 3-4 marchewki 1-2 pietruszki cebula ząbek czosnku kawałek selera por kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe(...)Dolać wody, tak aby zakryła warzywa (ok. 2 litry), dodać przyprawy, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę przecedzić, grzyby i marchewkę odłożyć do podania, resztę warzyw wyrzucić. Zupę grzybową podawać z ulubionym makaronem, najlepiej domowym, grzybami oraz marchewką pokrojoną w plasterki, przybraną natką pietruszki. Smacznego
Codzienne Gotowaniedyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i urzeka kolorem… Zupa ma przepiękny kolor! Nie ma w niej dodatku kurkumy, barwa to zasługa dyni hokkaido! Jesienią zachwycam się feerią ciepłych barw! Czy Wy też lubicie tę porę roku? Składniki bulion – żeberka wędzone, marchewka, kawałek selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody(...)lekkim przestudzeniu usuwamy z dyni skórkę, przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy na mus. Do czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy
Raj dla Podniebieniajest trochę bardziej złożona, jednak tytułem wstępu najważniejsze zdążyłam już wyjaśnić. Dzisiejszą zupę z soczewicy zgodnie z 5 przemianami robimy tak : - w garnku rozgrzewamy olej kokosowy (czyli zaczynamy od Ognia), - wrzucamy na niego startą na dużych oczkach tarki marchew (4 sztuki), mieszamy (tu mamy Ziemię), - ścieramy seler (pół dużego), dodajemy do marchwi, mieszamy (seler należy do Metalu), - kroimy cebulę(...)garnka, dolać więcej wody (cały czas jesteśmy przy W) i jeszcze zostawić. Kiedy w garnku widać już piękne błotko zamiast wyraźnych warzyw i soczewicy, wyłączamy ogień i najlepiej, jeśli zupa może postać jeszcze jakiś czas. Po mniej więcej godzinie jest już idealna do jedzenia (moim zdaniem), już na talerzu można posypać natką pietruszki (Drzewo), której mnie dziś zabrakło. Taka zupa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZupa grochowa gotuje się zazwyczaj długo. Groch trzeba namoczyć i zostawić na całą noc. To nie wystarczy, musi być on długo gotowany następnego dnia, aby zmiękł i nadawał się do zupy. Nie lubię takich przygotowań. Poprzedniego dnia wieczorem nie zawsze wiem, na co będę miała ochotę jutro. Dlatego wszelkie przepisy, które nakazują przygotowywanie zwyczajnej zupy przez 2 dni, nie nadają(...)kilku rodzajów wędzonki, ale nuta “wędzonego” jest w zupie niezbędna. Pamiętajcie też o majeranku, który znacznie ułatwia trawienie. To co? Skoro podstawowe zasady już znacie, czas przejść do przepisu. Zapraszam. Składniki: • 30 dag suchego łuskanego grochu • 30 dag wędzonki (boczek, kiełbasa, żeberka, itp.) • 3 litry wody • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 1 cebula • kawałek pora • 2 pełne łyżki majeranku
W mojej kuchnipowiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na chłodne wieczory, znakomicie rozgrzewa, jest dla miłośników ostrzejszych smaków. Jej smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Składniki: 40 dag boczku, 80 dag ziemniaków, 5 parówek, 4 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 5 listków laurowych(...)ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli Przygotowanie: 1. Warzywa myjemy, marchewki, pietruszkę, selera, por , a następnie obieramy. 2. Do 2 litrów wody dodajemy wyżej wymienioną włoszczyznę . Dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angiel skiego. Gotujemy wywar. 3. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego wywaru. 4. Czosnek obieramy, rozgrzewamy oliwę, podsmażamy
Kuchnia Pełna Pasjitego są zdrowe i smaczne. Kapuśniak to jedna z naszych ulubionych zup, dlatego chcemy pochwalić się Wam naszą wersją. Przepis łatwy i szybki do wykonania, czyli idealny na piątek. Co musicie mieć, aby go ugotować : Składniki: (5 osób) 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1/2 selera bulwy 1 duża cebula zielona część pora 1 pietruszka 2-3 liście laurowe(...)Kwas z kapusty tak na nie działa. To informacja dla tych z Was, którzy jeszcze nie gotowali kapuśniaku. Teraz czas na kolejne warzywa. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, selera kroimy w grubsze zapałki, cebulę w kostkę, a pora i pietruszkę wrzucamy do garnka w całości. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, kminek nieco rozgnieciony, sporo majeranku, tymianek, ostrą paprykę
vegetaniezupa należy do dań po których ciągle chce się jej więcej i więcej . Nie jest zbytnio sycąca , ale swoim smakiem i aromatem sprawia , że talerz szybko się opróżnia . składniki na 4 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka , pół selera , pół pora , cebula , ząbek czosnku ) 1 udko z kurczaka 40 dag pieczarek 5 dużych ziemniaków ziemniaków kilka liści laurowych kilka(...)umytą i pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki , kilka liści laurowych , ziele angielskie i pieczarki pokrojone w plastry .Wszystko gotujemy do miękkości warzyw i mięsa , doprawiamy solą i pieprzem . Zupę rozprowadzamy śmietaną i podajemy z natką pietruszki
Smakowite Daniaangielskie. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz seler. Kiełbasę i kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, na dwóch łyżkach oleju. Rumiane dodajemy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy obrany czosnek, zalewamy kilkoma chochelkami gotującej się zupy i pozostawiamy na małym palniku aż będą całkowicie miękkie. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
Kuchnia w czekoladzietylko wzbogaca smak zupy, lecz także delikatnie ją zagęszcza. Zupa nie jest zabielana śmietaną, byłby to tylko zbędny dodatek tłumiący smaki. Podałam z ugotowanym białym ryżem. Na 4 porcje: - 4-6 skrzydełek ( równie świetna będzie na kościach od schabu ) - mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej(...)noża i dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw. Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Proponuję podać z gotowanym ryżem - 1 szklanka* białego ryżu ( nie w woreczku
kawawszklance