chipsy domowej roboty z papieru ryżowego. Warto dodać do zupy zioła, kiełki, albo czarną quinoę, która jest bardziej chrupka niż biała i świetnie sprawdza się w roli dodatku do zup, sałatek, a nawet deserów. Składniki: 2/3 szklanki białej ugotowanej quinoy 300 gram kiszonych ogórków 2-3 łyżki naturalnego kremowego serka 1 mała marchewka 1 mała cebula 600 ml wywaru(...)plasterki czosnek, dodajemy przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, suszone liście selera, plasterki imbiru, kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby (jeśli nie soliliśmy wcześniej wywaru) doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i quinoę, gotujemy 5 minut i odstawiamy, żeby zupa trochę przestygła (tak, abyśmy mogli ją zmiksować bez szkody dla blendera
Quinoa Raz!jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku. Składniki: 4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa) 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , 1 średni seler , 1 mały por , 1 mały kalafior , 1 główka czosnku , 3-4 łyżki(...)warzywa i podzielony na różyczki kalafior. Posolić i ugotować do miękkości. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Nie powinien się zrumienić, gdyż straci na smaku. Czosnek dodać do zupy, zagotować. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie śmietany. Zupa ma piękny kolor, jest bardzo gęsta
Codzienna kuchnia niecodziennakażdej proponowanie kompozycji , i tak sobie pomyślałam że zaproponuję zupę krem , właśnie z tym pysznym warzywem , smak jest bardzo zaskakujący , i uzależnia od siebie , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki 3 średnie ziemniaki 4 średnie ogórki kiszone 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler por ( tylko biała część ) 1 średnia cebula natka pietruszki(...)zakryło nam wszystkie warzywa i dodajemy 1 kostkę rosołową i gotujmy do miękkości naszych warzyw . Jak nasze warzywa są już miękkie , miksujemy na gładką masę , ostrożnie bo nasza zupa jest bardzo gorąca , jak już mamy zmiksowaną zupkę na bardzo gładką masę , doprawiam do smaku , oraz dodaję pieprz ziołowy , i gałkę muszkatołową , i gotowe do podania . Super smakuję z grzankami
Mój Smakokrągło ❤ Więc kiedy tylko pojawia się pierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie(...)łyżka mąki Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem
Walijskie Pichceniecząstkami warzyw. Zupa, którą dzisiaj prezentuje jest idealną propozycją przez cały rok, bo większość warzyw można kupić w sklepach i zimą, i latem... Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub jedno z indyka 2/3 szklanki ryżu ok. 150 g pieczarek po pół papryki w dwóch kolorach (np. czerwona i pomarańczowa) ok. 1/2 puszki kukurydzy 1 marchew 2 łodygi selera naciowego mały(...)marchew, następni pokrojony w paseczki seler oraz pokrojone w kostkę papryki. Dodać również odsączoną kukurydzę. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną i zioła oraz posiekany koperek. Na końcu wlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne dosolić. Mięso z rosołu po obraniu ze skóry i kości można posiekać do zupy lub wykorzystać do past, pierogów
Czerwień i błękitdużo podawać przykładów, ale jedno jest wiadome - ile domów tyle różnie przygotowanych zup ziemniaczanych. Ta którą przedstawiam nie wywodzi się z mojego rodzinnego domu, lecz jest mieszanką dopasowaną do własnego smaku. Składniki: Woda 3 litry 1200 gram ziemniaków 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka Kawałek selera 300 gram cienkiej kiełbasy 200 gram mięsa ( typu antrykot, ale może być(...)boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy również cebulę. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Do wywaru dodajemy ziemniaki, starte warzywa, podsmażoną cebulę, kiełbasę i boczek. Gotujemy razem. Doprawiamy sola i pieprzem oraz łyżką majeranku. Na koniec gotowania odlewamy niewielką ilość płyny, dodajemy do niego śmietanę
Smaki Ewyniech powie nam, że zupy polskie nie są najlepsze na świecie ;) Taka szczawiowa, ze świeżo zebranego „zielska”, jest rewelacyjna. Zimą ratujemy się zaś szczawiem "słoikowym", przygotowanym latem. Po prostu pycha <3 Składniki 600 g wędzonych żeberek 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 4 ziemniaki 250 ml szczawiu konserwowego(...)wodą (około 1,7 litra ), dodajemy liście, ziele i ½ płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy szczaw, gotujemy kwadrans. Mąkę mieszamy ze śmietaną
R'n'G Kitchenseler i chwilę razem podsmażamy. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski. Grzyby dodajemy do zupy
R'n'G Kitchengotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać do zupy. Zagęścić mąką rozmieszaną
Ala piecze i gotujegwiazdeczkę. Patrzyli z niecierpliwością na bulgoczącą w garnku zupę. Uspokajałam ich, że jeszcze chwilkę, kilkanaście minut i zostaną nakarmieni. Grzybowa zniknęła z talerzy błyskawicznie. Ponieważ ugotowałam dużą jej porcję, dla wszystkich wystarczyło na dokładkę. Była pyszna. Polecam. Składniki: • 75 dag mrożonych borowików • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • kawałek pora (biała część) • 5-6 ziemniaków • 3 łyżki kwaśnej(...)śmietany 12 % • udko kurczaka • Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kawałek pora, udko kurczaka włożyć do garnka i ugotować wywar. 2. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Ziemniaki pokroić w drobniutką kosteczkę. 4. Grzyby pokroić w paseczki. 5. Do wywaru dodać warzywa (bez ziemniaków) i grzyby oraz listek
W mojej kuchnidrobnego makaronu Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Marchewkę i selera kroimy w plastry, gotujemy razem z soczewicą. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy, ciecierzycę razem z zalewą oraz pokrojonego kalafiora. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ok. 5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem
KucharzycaLetnia, smaczna, sycąca zupa brokułowa z kaszą manną i ziemniakami będzie znakomitą propozycją na obiad. To proste i tanie danie zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i doda energii na cały dzień. składniki na 6 porcji 50 dag skrzydełek z kurczaka 1 średni brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ćwiartka selera 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 ziarenka(...)także seler i czosnek. Obraną cebulę opalamy nad ogniem i przekładamy do garnka z warzywami i mięsem. Wrzucamy również przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka czarnego pieprzu, wlewamy 2 litry zimnej wody i całość gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie umytego brokuła dzielimy na mniejsze różyczki a obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Po 30 minutach do zupy dodajemy
Smakowite DaniaSkładniki: mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka) 30 dag pieczarek 4-5 dużych ziemniaków 30 dag wędzonego boczku 2 duże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy(...)zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy do czasu aż mięso stanie się miękkie. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Dokładamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez kwadrans. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa smażymy
Pobite gary BarbaryDziś zapraszam na aromatyczny bulion warzywny, który będzie fajną bazą wyjściową do zup i kremów. Jeśli chcecie wiedzieć, jak przygotować tradycyjny rosół z kury koniecznie zajrzyjcie tutaj . Do przygotowania ok. 1,3 litra bulionu potrzebujemy: - 1,7 litra wody - 3 małe marchewki - 1 małą pietruszkę - 1/4 selera - kawałek zielonej części pora (ok. 10 cm) - pół pęczka natki pietruszki - kilka(...)łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, dodałam dla koloru) - 1 łyżkę oleju (u mnie lniany) - 3 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz do smaku 1. Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, czosnek, natkę pietruszki oraz lubczyk) obieramy, płuczemy, a następnie przekładamy do garnka. Mój garnek miał pojemność 2 litrów. 2. Warzywa zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień
Bez CebuliPieczarkowy klasyk. przepis na cztery- pięć porcji 1 1/2 litra wywaru drobiowego 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek pora i selera 250 gram pieczarek 2 cebule oliwa do smażenia pieczarek pęczek natki pietruszki 400 gram ugotowanego makaronu 50 ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Do gotującego się wywaru dodajemy umyte ,obrane i pokrojone warzywa.Pieczarki czyścimy - możemy obrać(...)koniecznie , kroimy je w plastry , cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę . Pieczarki i cebule smażymy na oliwie na dość mocno brązowy kolor - dodajemy do zupy i gotujemy wszystkie warzywa do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy , pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz śmietanę - podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego
na gazie