zupa z selera - 5925 przepisów (strona:210/395)

BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI I KOPERKIEM 130

smakuje z jej dodatkiem, bo podkreśla smak buraczku i powoduje, że zupa jest bardziej delikatna i zarazem wyrazista. Taką botwinkę mogłabym jadać niemal codziennie J SKŁADNIKI : (4- 5 porcji) 1 duży pęczek botwiny (2 buraczki + zielone liście i gałązki) Pół pęczka koperku Włoszczyzna na bulion (marchewka, pietruszka, seler) Kawałek indyka (opcjonalnie) 400-500 g młodych ziemniaków 2 litry wody przyprawy(...)odstaw. Odetnij liście botwinki od buraczków, dokładnie umyj liście i obierz buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokrój na cienkie plasterki, odstaw. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso jeśli używasz i wrzuć wszystkie warzywa oprócz buraczków. Jak mięso zacznie się gotować, dopraw bulion solą

Calzonella.com
Pikantny krem paprykowy 186

papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka lubczyku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić(...)mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć

Pełny talerz
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 201

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem 134

się ser żółty- cheddar, ale możecie dodać ulubiony ser żółty. Zupa świetna z grzankami jak i sama. Drukuj Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kalafior 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła (dałam klarowane) 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (dałam 1 i kawałek korzenia) 200 g topinamburu 1 liśc(...)Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 min. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy posiekane warzywa. Łodygi selera kroimy dość drobno, bo lubią długo się gotować. Dorzucamy listki laurowe, tymianek i upieczone warzywa. Posypujemy mąką. Mieszamy i dusimy, dopóki mąka się nie wchłonie. Dolewamy bulion i gotujemy

Mieszam w Garnku
ŚLEDZIE PO GRECKU 104

Śledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym

Kuchnia MagdaLeny
Ramen rosół orientalny 188

wieprzowiny, do kurczaka możesz także dorzucić kilka krewetek, a jeśli jesteś wegetarianinem całkowicie pominąć te składniki, robiąc zupę na bazie samych warzyw i grzybów. Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 3-4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir

Garniec Magalie
Rosołek jak u Mamy – przepis 96

gatunku Łatwy, choć czasochłonny. Ten rosołek często służy u mnie jako baza do wielu, wielu innych zup (tej poniedziałkowej pomidorowej również). Składniki: 1 nieduży kurczak kukurydziany (maks. 1,5 kg) 4-5 marchewek 2-3 nieduże korzenie pietruszki ¼ średniego lub ½ małego selera 10 – 15 cm pora Ok. 15-20 dag włoskiej kapusty Kilka gałązek selera naciowego Kilka ziaren ziela angielskiego

Kate's Kitchen
Zupa z soczewicą i batatami 230

albo rosół. A ta kompozycja powstała z tego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 250 g wędzonego boczku 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 duży batat pół cebuli 3 ząbki czosnku ¾ czerwonej soczewicy kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze

Czerwień i błękit
Wegańska Zupa Kalafiorowa 128

przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1 mała marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1/2 korzenia pietruszki kawałeczek selera kawałek pora około 2 litry wody 1/2 posiekanego pęczka koperku 1 łyżka domowego lub sklepowego warzywka/vegety natur

Gotowanie...to proste !
ZUPA KREM Z POMIDORÓW, POMIDOROWY 169

tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata

Smaczne Zdrowe
Zupa warzywna z cieciorką 164

Zdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki pokrojone w kostkę kilka różyczek mrożonych brokułów pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula z łupinką 3/4 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam) świeżo posiekany mały

Zasmakuj Kuchni
ZUPA KUKURYDZIANO - FASOLOWA 112

Następna zupa z mojej kolekcji,ugotowana na pachnącym wywarze z warzyw. 300g.kukurydzy z puszki 200g.białej fasoli z puszki 1 duży ziemniaki cebula 1 ząbek czosnku seler 300ml.mleka 2 łyżki masła 600ml.bulionu z warzyw sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę i czosnek obieramy,siekamy.Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy.Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na plasterki.Seler obieramy,ścieramy na tarce.Masło topimy w rondelku.Wk

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 185

mnie Asia K.  Uwielbiam ten sposób i często stosuję.   Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego   3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz

Di gotuje
Kapuśniaczek z młodej kapusty. 139

robię zazwyczaj z kiszonej kapusty, zresztą bardzo go lubimy, ale została mi główka młodej i chęć na zupę, więc kapuśniaczek. SKŁADNIKI: 1 mała główka kapusty 1 dojrzały pomidor 2-3 kawałki grzybka suszonego 3 średnie marchewki kawałek pora pokrojony w półkrążki kawałek selera 2 średnie pietruszki pokrojone w kawałki 5 średnich ziemniaków 1 mała cebula , trochę świeżego lubczyku koperek

Kuchnia Beaty
Zupa kalafiorowa 148

Gotujemy udko, tak aby powstał wywar. Do bulionu wrzucamy podzielony na kawałki kalafior, marchewkę (w kosteczkę) , por, seler, pietruszka i ziemniaki (pokrojone w kostkę). Do garnka wkładamy lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozrabiamy w miseczce z odrobiną soli i bulionu z zupy. Łączymy w garnku.  Przyprawiamy do smaku. Natke pietruszki i koperek drobno siekamy i wrzucamy do zupy

ChilliJemy
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 134

nawet troszkę więcej. Tak więc jedzmy na zdrowie. Z podanych składników wyszło mi ok.10 porcji zupy, zajadaliśmy ją dwa dni, a drugiego dnia smakowała nam jeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki:  - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania