zupa z selera - 5925 przepisów (strona:208/395)

Zupa kurkowa 133

Zupa z kurek to jedno ze sztandarowych dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g kurek (mogą być również mrożone ) 1,5l bulionu (patrz uwagi) 200ml słodkiej śmietany 18% 1 średnia marchewka (150g) kawałek (150g) selera 3 nieduże ziemniaki (350g) 2 ząbki czosnku(...)doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i seler, gotujemy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy również ziemniaki. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni masło. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kurki, cebulę i czosnek. Smażymy intensywnie przez 4-5 minut. Kurki razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do zupy kilka minut po ziemniakach. Doprowadzamy całość

Kulinarna Pokusa
Zupa z czerwonej soczewicy 129

zup. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również bardzo wartosciowa. Soczewica jest cennym źródłem białka, potasu, kwasu foliowego i wielu innych składników odżywczych i witamin. Niestety w dalszym ciągu u nas jest niedoceniana. A ja zachęcam do spróbowania. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (własnego lub z kostki) 300g soczewicy czerwonej 3 dojrzałe pomidory 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera(...)siekamy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę. Chwilkę razem podsmażamy i dodajemy do bulionu. Wsypujemy wypłukaną soczewicę, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory i koncentrat pomidorowy. Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smacznego

kuchnia doski
Krem z papryki i batata zapiekany 124

sycąca. Uwielbiam ją jeść z pestkami i dyni które fajnie się rozgryza. Zupa ma lekko wędzony smak za sprawą papryki wędzonej. Bulion warzywny można zrobić wcześniej albo mrozić jak ja to robię i skrócić sobie czas przygotowania. 2 papryki czerwone 1 batat 1 marchewka 1/3 korzenia selera 1 cebula czosnkowa 4 ząbki czosnku sól, pieprz papryczka chili(...)bulionu warzywnego jogurt grecki 4 łyżki pestek dyni uprażonych natka pietruszki 1/3 łyżeczki papryki wędzonej Batata, seler obieram i kroję na plastry, papryki kroję na ćwiartki pozbawiam nasion, cebule obraną kroję też na ćwiartki. Warzywa układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, czosnek nie obieram tylko zostawiam w łupinach. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i wstawiam blaszkę. Warzywa piekę około

wesoła kuchnia
Zupa rozgrzewająca na dobry dzień 141

mięso będzie prawie miękkie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewki, por, seler, pietruszkę, paprykę, chilli, cebulę, paprykę czerwoną i chilli ( chilli można ominąć). Smażyć aż warzywa zmiękną i lekko się przesmażą. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Zagotować i wlać wszystko do garnka. Do zupy dodać fasolkę, kukurydzę i ziemniaki. Uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotować tak długo

Kuchnia Pokoleń
Domowy bulion warzywny 169

dodatków, wzmacniaczy smaku, sztucznych kostek bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion według mojego przepisu jest przygotowywany tylko z naturalnych składników. W mojej kuchni taki bulion to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dobra wiadomość jest taka, że przepis na bulion jest super prosty a przygotowanie go zamie Ci tylko kilka minut i masz pełną(...)Instagram , dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Bulion warzywny Drukuj Porcje: 2l Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 2 duże, żółte cebule 3 średnie marchewki 1/2 selera korzeniowego 4 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 2 pomidory malinowe w całości 5-6 gałązek natki pietruszki 2 gałązki świeżego lubczyku

Book of spells
Żurek 171

Dziś na obiad żurek. Jest to jedna z moich ulubionych zup, ale nie jadam jej zbyt często. Jeszcze nigdy nie zrobiłem też samodzielnie zakwasu – skoro nawet moja babcia zawsze używała żurku w proszku, to nie widzę powodu, żeby cztery dni wcześniej kwasić mąkę. Zresztą właśnie taki żur mi smakuje, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę. Składniki(...)angielskie (4 szt.), sól, pieprz, majeranek Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy w kostkę, ziemniaki w paski (takie jak na frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa i kiełbasę wrzucamy do dużego

Gotuj z Misiem
Aromatyczna zupa z kaczki na rosole 150

Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 marchewki 1 duży seler 1 por 2 pietruszki 1 biała cebula 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub z kaczki bądź 2 piersi szklanka ugotowanego ryżu krem z pikantnej papryki Pulpety: ugotowane kacze mięso z rosołu 1 bułka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli pieprz Zupa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa

mecooks
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 140

pierogów ;) 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule seler naciowy 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek, naturalna wegeta - mielona suszona włoszczyzna z dodatkiem soli oraz 2 soki pomidorowe - jeden zwykły, drugi pikantny (z dodatkiem tabasco) 500 ml jogurtu naturalnego makaron nitki Podstawą zupy jest rosół. Umyte mięso, obrane i umyte warzywa

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
zupa ogórkowa 117

zupa ogórkowa Tradycyjna kwaśna zupa, ugotowana na mięsnym wywarze, zawsze spotka się z przychylnym przyjęciem. Szczególnie  teraz, kiedy jesienne chłody, skłaniają nas do spożywania treściwszych posiłków. składniki dla czterech osób                                             300 g mięsa wieprzowego z łopatki(...)następnie  dodajemy  selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.  Następnie do zupy dodajemy obrane i pokrojone w cząstki

Miód i pieprz
Zupa rozgrzewająca z pulpecikami 187

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami  Składniki:                                                                  0,5 kg - pieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka(...)pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować

Kuchnia Danusi
Niskokaloryczna zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem – FIT PRZEPIS! 139

pomidorów. Ciekawy pomysł na pyszny obiad dla osób chcących zgubić nadprogramowe kilogramy. Porcja zupy składająca się ze 100g mięsa, 100g pełnoziarnistego makaronu, 250ml kremu pomidorowego oraz 1 łyżki jogurtu naturalnego zawiera ok 350 kalorii. Polecam!     Składniki: filet z kurczaka 400ml wody włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie świeża bazylia, nać pietruszki, tymianek(...)garnka pomidory z puszki. Całość gotujemy jeszcze przez około 20 minut – aż mięso będzie całkowicie miękkie *** *** Następnie z garnka wyjmujemy filet z kurczaka i odkładamy na talerz. Resztę zupy blendujemy na gładki krem *** *** Mięso kroimy w kosteczkę i dokładamy do zupy. Podajemy z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym oraz łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Zupę można dodatkowo posypać posiekaną zieloną pietruszką. Porcja zupy

Blog z Apetytem
Zupa gulaszowa 186

się pojawi. W odróżnieniu do innych zup jest   to bardzo konkretna   i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się przy każdej okazji. Zapraszam!!!   Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki), 3 czerwone papryki, 3 cebule ( duże), ok. 0,8 kg ziemniaków 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 koncentrat pomidorowy(...)selera kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Mięso kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu.   Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i   kroimy w mniejszą kostkę, jak mięso będzie lekko miękkie dodajemy je do zupy. Gotujemy

Passion of Cooking
marchewkowa zupa z rozgrzewającym imbirem 135

zupa marchewkowa Przyrządzona z aromatycznym imbirem zupa marchwiowa, jest nie tylko smaczniejsza, ale może uchronić nas przed jesienną infekcją.  składniki dla czterech osób 4-5 sporych marchewek 1 cebula 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego kawałek selera  kawałek korzenia imbiru 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku sól, pieprz 3 łyżki masła dodatkowo jogurt lub kwaśna(...)śmietana  natka pietruszki sposób przygotowania Do sporego garnka wkładamy  umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera, cebulą, czosnkiem, oraz jedną marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy warzywa, przez trzydzieści minut. Następnie  z wywaru wyjmujemy wygotowane warzywa i przyprawy

Miód i pieprz
Zupa z ciecierzycy z kasztanami 132

nami Katia Roman – Trzaska (turecka zupa z soczewicy – mercimek corbasi),  Diep Hoang (mien ga - „rosół” na kurach z głowami, kurzych łapkach i żołądkach)  i na deser Arletta Kulesza (śliwki pod kruszonką). Gotowałyśmy w naczyniach firmy Staub *, która sponsorowała spotkanie. 300 g kasztanów, 300 g suchej ciecierzycy, 2 średnie ziemniaki, 1 łodyga selera naciowego, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku(...)Pokroić drobno marchewkę, seler i czosnek. 6.Do garnka z grubym dnem wlać oliwę (4-5 łyżek), wrzucić krojone warzywa i podsmażyć na złoty kolor. 7. Następnie dodać ziemniaki, poddusić. Dodać kasztany, wymieszać. 8. Wlać ciecierzycę wraz z płynem, w którym się gotowała. 9. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut. 10. Na talerzu zupę polać oliwą. W spotkaniu

królestwo garów
ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW 194

niej makaron (polecam pełnoziarnisty) lub ryż. Zupa wspaniale smakuje w sezonie, kiedy pomidory są soczyste i bardzo dojrzałe. Świetnie nadadzą się tu pomidory malinowe.  Co tu dużo pisać, zupa smakuje rewelacyjnie i ciężko się od niej oderwać :D Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam malinowe) 1 średnia główka czosnku 1 średnia cebula  3 łyżki oliwy(...)dodaj do niej obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler pokrojony w paseczki, por w kawałku. Gotuj wywar do momentu, aż wyjmiesz pomidory z piekarnika.  Upieczone pomidory wyjmij z piekarnika, dodaj wraz z cebula do wywaru, czosnek wyciśnij z łusek i również wrzuć do zupy.  Dosyp listki bazylii, dodaj sól, pieprz do smaku, mieloną paprykę, masło, cukier

Słodko-Słony Świat Ilony