zupa z selera - 5925 przepisów (strona:203/395)

ZUPA BURACZKOWA - JAK U BABCI :) 145

pieprz, 5 łyżek śmietany. Przygotowanie: Buraki, marchew, selera i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroję w kostkę. Warzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut. Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut. Koperek siekam. Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną z odrobiną zupą), mieszam

JejKuchnia
Zupa szczawiowa zagęszczana jajkiem 157

świeży szczaw - możemy go sami zebrać lub zakupić na targu. Warto zrobić zupę ze świeżego szczawiu, jest ona bardzo aromatyczna. Składniki: 3 l wody 200 gram mięsa ( można też ugotować wywar na kościach np. po schabie, karkówce ) 3 marchewki 4 ziemniaki 1 cebula 1 korzeń pietruszki Nać selera Pojemnik szczawiu (często w takich pojemnikach możemy kupić np. brzoskwinie, nektarynki(...)kości, ponownie umieszczamy w wywarze. Pod koniec gotowania dodajemy dokładnie wymyty i pokrojony szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Rozbijamy jajka do miseczki, mieszamy i powoli wlewamy je do zupy przez cały czas ją mieszając. Gotujemy kilka minut. SMACZNEGO A oto szczaw w naturalnych warunkach (z mojego ogrodu

Smaki Ewy
Zupa krem z kiszonych ogórków 110

pietruszka 1 mały seler koperek szczypiorek śmietana 18% sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól (1/2 łyżeczki) i gotujemy 30 min. Następnie mięso wyjmujemy, przecedzamy wywar, dodajemy starte jarzyny, gotujemy 10 min. Ogórki ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do zupy i gotujemy do ich miękkości. Następnie

R'n'G Kitchen
Juszka rybna 125

wpływem kuchni ukraińskiej. I rzeczywiście  - kuchnia ukraińska obfituje w juszki, czyli pożywne, zawiesiste zupy. Tu zagadki nie ma. Zastanawiam się skąd wzięła się taka nazwa kompotu z suszu u Łemków... Składniki: karp lub inne ryby słodkowodne, 2 duże marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera, por, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, sok z cytryny, słodka(...)kostkę. Wszystkie składniki przełożyć ponownie do wywaru, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypać majeranek. Jeszcze chwilę gotować i w razie potrzeby doprawić. Na koniec zaprawić śmietanką.  Zupę doprawiać sokiem z cytryny już po nalaniu na talerze (wedle uznania). Podawać z ugotowanymi, ugniecionymi ziemniakami okraszonymi podsmażona cebulką

Nie tylko w kuchni
Kartoflanka 122

Cebule kroimy na ćwiartki lub połówki i opiekamy. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę i gotujemy. W osobnym garnku umieszczamy kawałki cebuli, zalewamy wodą i gotujemy aż uzyskamy ciemnobrązowy płyn - przecedzamy go i dolewamy do garnka z zupą. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ziemniaki powinny się lekko rozlatywać, ale nie rozgotować, dzięki temu

Czary - gary w kuchni
Aksamitna zupa szczawiowa z jajkiem 133

Kupiłam na targu dwie wiązki szczawiu ogrodowego. Do łąk pełnych szczawiu nie mam dostępu. Jednak zachwycił mnie smak zupy. Lekko zblendowana, przez co aksamitnie kremowa. Z dodatkiem siekanego jajka. 2 litry wywaru warzywnego 2 wiązki szczawiu ogrodowego 50 - 100 ml śmietany kremówki / lub śmietany sojowej 4 jaja oliwa z oliwek sól i pieprz po smaku 2 liście laurowe kilka ziaren(...)angielskim. Ugotuj jajka na twardo. Wyjmij z wywaru pietruszkę, marchewkę i seler. Posiekaj w kosteczkę. Odłóż na bok. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek przesmaż posiekany szczaw. Wrzuć do wywaru. Pogotuj chwilę. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Dolej śmietanki i lekko zmiksuj. Posiekane wcześniej warzywa dodaj do zupy. Jajka posiekaj i wrzuć do talerza/miseczki zalej zupa. Dopraw pieprzem

AZgotuj!
Zupa ziemniaczana 108

Zupa częściowo zjedzona, częściowo zawekowana. Niedługo wywróci nam się życie do góry nogami, będzie mniej czasu na cokolwiek, więc na bieżąco od jakiegoś czasu robię weki. Może jeszcze w najbliższy weekend coś zasłoikuję. Jak coś się urodzi, dam znać. Składniki: 2 l wywaru drobiowego 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1 duża cebula 1 łodyga selera(...)Marchewkę i pietruszkę kroimy w większą kostkę, cebulę w mniejszą, seler w plasterki, wszystko wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut. Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze

Kardamonovy
Zupa krem z pieczonych buraków 132

buraków. Choć lekka, to sycąca. I ten kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu) 1l bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera(...)selera przełożyć do jednego garnka z upieczonymi burakami. Cebulę poszatkować, podobnie czosnek, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z masłem zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać jabłko i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać do garnka z warzywami. Dodać trochę bulionu i zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać resztę bulionu i ocet balsamiczny. Na koniec można do zupy kremu

Pociąg Do Kuchni
Botwinka 191

widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są bardzo drogie, ale co tam, postanowiłam ugotować botwinkę. Składniki na 4 -6 porcji w zależności od ilości wywaru: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler kawałek zielonego pora pęczek botwinki z małymi buraczkami 5 dużych buraków sól pieprz do smaku(...)godzinę i 10 minut. W oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę. 12- 15 minut przed zakończeniem gotowania zupy dodać pokrojone ziemniaki i na końcu buraki. Mąkę rozrobić z wodą i dodać do wrzątku. Całość pogotować jeszcze 2-3 minuty, dodać ocet. Można dodać jeszcze śmietanę, ja jednak

Na słodko lub wytrawnie
Zupa warzywna bardzo wiosenna 229

zupie. Można dodać śmietanę, można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam! składniki 4 spore młode ziemniaki 170 g fasolki szparagowej 5 młodych pietruszek 3 młode marchewki 1 młody por 1 młody seler 1/2 sporej kalarepki 2 pęczki (po 500 g) białych szparagów 1 l bulionu(...)gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać główki.  Dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę.  Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem,do smaku. Zupę posypać koperkiem i natką pietruszki.  Smacznego

Stare Gary
Zupa paprykowa dla dzieci 188

Zupa paprykowa to niezwykle aromatyczne i rozgrzewające danie. Zupę tę pokochają nawet maluchy, szczególnie z dodatkiem domowych grzanek. Bez chili i soli można ją podawać dzieciom, które skończyły 10. miesiąc życia. 5 papryk 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora mały kawałek selera pół puszki pomidorów bez skórki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól i pieprz(...)nasienne. Kroimy ją w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Cebulę szklimy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Dodajemy pokrojoną paprykę i przesmażamy razem. Paprykę można nawet zrumienić, wtedy zupa będzie miała wyrazistszy smak. Podsmażoną paprykę i cebulę dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz ewentualnie ostrą paprykę w proszku i zagotowujemy. Zupę

Dieta bez mleka
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 152

ogniu,  co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora(...)pestek. Następnie pokroiłam je na mniejsze części.      Do szerokiego, rozgrzanego rondla wlałam oliwę. Wrzuciłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam gałązki ziół i listek laurowy. Następnie seler naciowy.   Dodałam fasolkę szparagową. Kolej na dynię.   Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki. Dorzuciłam  plasterki pora.   Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z MARCHWI Z ORZECHAMI I IMBIREM 172

obiad zajął mi 15 min bez kitu, chyba jest to najszybsza zupa świata. A do tego bardzo smaczna, delikatna i zapewne kochana przez dzieci bo delikatnie słodkawa. Jeżeli będzie podawana mniejszym dzieciom, to można zrezygnować z imbiru. Zaczynamy  :-))  Składniki:  5 marchewek  mała część selera naciowego  1 pietruszka  1 ziemniak  biała część pora(...)wodą 1 cm ponad powierzchnię. Gotować 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie dolać mleko i orzechy,które wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie, żeby nie była gorzka zupa. Ponownie gotować 5 min.Po tym czasie zmiksować blenderem.Na koniec dodać starty na tarce imbir obrany wcześniej łyżką, nie nożem. Podobno obierając w ten sposób zostaje nam więcej witamin

pieprzny smaczek
Domowa zupa szczawiowa 184

choć wyglądał zachwycająco. Okazał się jednak smaczny i kwaśniutki jak trzeba. Dlatego dziś zupa szczawiowa. Szybka, lekka i taka polska, domowa. Pyszna. Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki) 2 duże kartofle 1 nieduża cebula 1 pietruszka 2 małe marchewki  kawałek selera 3-5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe(...)drobno a marchewkę w talarki), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Wsypuję łyżeczkę cukru, dodaję masło. Gotuję pod przykryciem ok. 20 minut. Serek wrzucam do kubka, zalewam kilkoma łyżkami gorącej zupy, rozrabiam na gładko trzepaczką. Wlewam do zupy, dorzucam oczyszczony i umyty szczaw pokrojony na ok. 1-centymetrowe paski, zagotowuję, doprawiam vegetą i czarnym pieprzem. Na talerze wlewam zupę, każdemu wkładam

Kuchnia Prezydentowej
Wiosenna kalafiorowa z pokrzywą 155

kuchnię wzorowaną na potrawach gotowanych przez tamtejsze prababki. Dziś polecam smaczną i zdrową zupę krem z młodego kalafiora podaną z blanszowanymi listkami pokrzywy. Będziecie zachwyceni :) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1-1,5 l domowego bulionu, 1/2 młodego kalafiora, 2-3 młode ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego, 2 garście listków pokrzywy, 1 chili (opcjonalnie), 125 g serka Arla Apetina Pesto(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Listki pokrzywy przelać wrzątkiem na sicie, przełożyć do lodowatej wody, odsączyć na sicie lub odcisnąć z wody, poszatkować w cienkie paski. Do gorącej zupy dodać pokrzywę, wymieszać, podać z plastrami chili. Zupę można przybrać  chipsami z pokrzywy (przepis) .   Tkaniny lniane Kardelen by  Mira design

SzczyptaSmaQ