sobie ... Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowuję ją tak jak nauczyła mnie moja mama. Smak mojego dzieciństwa. Czas przygotowania: ok. 45 min Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 pałki z kurczaka koncentrat pomidorowy 1 woreczek białego ryżu 4 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka 1 por 3 liście laurowe 4 ziela angielskie(...)warzywa: marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Wszystkie składniki powinny się gotować ok. 30 min. W oddzielnym garnku gotujemy ryż. Następnie do wywaru dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany. Wcześniej ugotowany ryż nakładamy do talerza i zalewamy naszą zupą. Dekorujemy odrobiną śmietany
kulinarnyJaśredniego selera 1 cebula ćwiartka małej kapusty włoskiej 2 kapelusze suszonych podgrzybków sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, listek laurowy natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny z jej powierzchni. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, grzyby oraz przyprawy. Gotujemy zupę
Qchnia po prostuSKŁADNIKI: 1 l wody 2 saszetki pasty do zupy tom yum 1 łyżka sosu sojowo- grzybowego TAO TAO 500 g mieszanki owoców morza (swoją kupiłam we Wrocławiu w Magnolii "Kuchnie Świata" 1 kg za 33 zł) 3 marchewki (pokroić w słupki) 1 kawałek selera (1/6 selera w całości) 1 korzeń pietruszki (w całości) natka pietruszki (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać(...)Warzywa umyć i obrać. Pokroić tak jak umieszczono informacje w "składnikach". Do misy multicookera wlać wodę i umieścić wszystkie składniki. Zamknąć misę. Ustawić program SOUP i czas 1 godzina. Zupę podałam z makaronem ryżowym TAO TAO (przygotować wedle zaleceń producenta). Jeżeli nie masz multicookera to danie musisz dusić na małym ogniu aż owoce morza zmiękną. Powolne duszenie sprawi, że unikniecie
ClauditteMissCookingLekka wiosenna zupa krem z zielonego groszku podkręcona chrzanem. Idealna na przystawkę do obiad lub lunch, a nawet jako dietetyczne danie dla tych co na diecie. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szklanki zielonego mrożonego groszku 2 pory (biała część) 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3-4 łyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia(...)cienki szczypiorek Wykonanie: Rozgrzać w rondlu olej i wrzucić na niego pokrojony w pół-krążki seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać
Sztuka gotowania w/g Samirydrobno siekamy. Gdy mięso zacznie wrzeć przykręcamy palnik, a do garnka dodajemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę, mieszamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy vegetę i cebulkę ze szczypiorem, gotujemy jeszcze przez kilka minut, a następnie wyłączamy i dodajemy koperek. Gotową zupę odstawiamy na kilka chwil żeby się jeszcze "przegryzła" i dopiero nalewamy na talerze
Czary - gary w kuchniPyszna, sycąca i bardzo aromatyczna zupa. Co prawda mamy już wiosnę i staram się jeść mniej kaloryczne i lekkie posiłki ale taką zupkę od czasu do czasu lubię zjeść :) 400 g grochu łuskanego Cenos 15-20 dag boczku wędzonego 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3-4 suszone grzybki duża marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek(...)wody, wrzucić groch, pora, selera, pokrojoną marchewkę, ziele ang., liście laurowe, suszone warzywa i pokrojone grzyby z wodą, w której się gotowały. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, dodać posiekana cebulkę i czosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką i prażyć kilka minut. Boczek dodać do gotującego się grochu. Zupę przyprawić do smaku i gotować do czasu aż groch zacznie się rozpadać
Smakołyki Asizdrowa i oryginalna w smaku zupa z dużej porcji rozmaitych warzyw z dodatkiem chudego i bogatego w białko mięsa z kurczaka. Łatwa i szybka do przygotowania z popularnych, ale nietypowo skomponowanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry) 1 średni filet z kurczaka (250g), 1 mała marchewka (ok. 120g) kawałek korzenia selera (ok. 100g) 1 puszka (400g) całych(...)każdy. Bulion zagotowujemy, po czym dodajemy marchewkę i seler. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy powoli pod przykryciem przez ok. 5 minut. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i intensywnie podsmażamy kawałki kurczaka – przez 2-3 minuty dokładnie ze wszystkich stron, do lekkiego zarumienienia. Dodajemy mięso do zupy, doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy powoli przez
Kulinarna PokusaSzybkie, pełnowartościowe danie wegetariańskie, obfitujące w cenne witaminy i minerały. Wszystko to za sprawą pietruszki i selera! Naleśniki gryczane, zapieczone z żółtym serem, serwowałam, polane obficie korzeniowo - pieczarkowym sosem, z dodatkiem świeżej pietruszki i suszonych pomidorów w zalewie olejowej. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej dietetyczne, użyj składników o niskiej zawartości tłuszczu, zaś sam sos zagęść(...)przeciwieństwie do skrobi ziemniaczanej jest ona znacznie delikatniejsza w smaku i niemalże niewyczuwalna w potrawie). UWAGA: Sos z tego przepisu można bez wysiłku przekształcić w pyszną i aromatyczną zupę korzeniową. Wystarczy, że zwiększysz ilość wody o jakieś 300 ml, a gotową zupę zagęścisz troszkę mniej, niż sos, aby zachowała rzadszą konsystencję. Sos korzeniowo - pieczarkowy Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania
Szybko SzybkowarNasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego(...)seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy
R'n'G Kitchendorad, omijając z daleka nasze rodzime gatunki ryb. Nie jest to postępowanie słuszne, o czym właśnie ma wszystkich przekonać aromatyczna i pikantna zupa z naszego leszcza, którego dorodne okazy spotkać możemy w prawie każdym większym zbiorniku wodnym naszego kraju. składniki dla 6-8 osób(...)dodajemy pokrojone w cząstki pomidory i marchew posiekaną na plasterki i resztę selera pokrojonego w słupki. Warzywa smażymy przez 3-5 minut i zalewamy odcedzonym bulionem. Teraz dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną ostrą paprykę, gotując przez dalsze 10 minut. Na koniec do zupy dodajemy kawałki leszcza, doprawiamy ( ewentualnie) solą, ponownie zagotowujemy
Miód i pieprzrosołową Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu, bowiem przy jej pomocy zupę możemy ugotować w 15 minut. Kostkę rosołową dodajemy również do sosów, mięs, czy makaronów. Czy jednak zupa ugotowana na zlepku wzmacniaczy smaku, soli i chemicznych dodatków naprawdę jest taka smaczna? Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi na skróty – wywar musi gotować się około(...)kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą. Zerknij na jej skład: sól, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian
Pani domowazupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem wołowym, białą kapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. Składniki 200 g fasoli 500 g buraków 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera(...)olejem, podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, dwa pierwsze warzywa pokroić w kostkę, seler pozostawić w kawałku. Mięso i warzywa dodać do fasoli z burakami, gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę, wsypać do garnka, dodać 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli, gotować ok. 20 minut – aż zrobią się miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem
niecodziennikparyLubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru, szczawiu i ..... pokrzywy :) Składniki: włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 kg szczawiu 1 wiązanka młodej pokrzywy 1 cebula 2 gałązki rabarbar u 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masła pieprz ugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki(...)olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Gotujemy bulion z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną
Bon Appetit MałgorzatyRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod ręką. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 kg białej kapusty(...)godzinę na wolnym ogniu. Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans. Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone (uprzednio ugotowane) marchewki i fasolę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem
R'n'G Kitchen