zupa z selera - 5925 przepisów (strona:193/395)

Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw 211

łatwo dostępna w przydomowych sklepach postanowiłam zrobić z niej zupę. Poszperałam trochę w internecie, dopasowałam znalezione przepisy pod swój smak i ugotowałam aromatyczną, fajnie rozgrzewającą w te ponure dni zupę. Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsny, zdrowy, ciepły posiłek to jak najbardziej polecam :) Składniki: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki(...)litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki

Simply Food
Zupa krem chrzanowy 211

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj przepis mojej córki na świąteczną zupę chrzanową. Przeleżał prawie cały rok i przed nadchodzącymi Świętami Wielkanocnymi najwyższy czas, żeby ją opublikować. Jadłam ją po raz pierwszy i naprawdę mi smakowała. Polecam :-) Składniki: 1 średni seler 2 pietruszki 1 por 1 marchewka 1 korzeń chrzanu 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1/3 garnka(...)ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę 3 liście laurowe Gałka muszkatołowa Sól Pieprz do smaku Kilka ziaren ziela angielskiego Olej ½ kg białej kiełbasy Sposób wykonania: Pora, seler i pietruszkę pokroić w kostkę a następnie podsmażyć w garnku z odrobiną oleju. Chrzan zetrzeć i dodać do podsmażonych warzyw, ząbek czosnku zmiażdżyć i także dodać. Marchewkę obrać i w całości dodać

Na słodko lub wytrawnie
DELIKATNY KREM Z SELERA 132

ugotowane na twardo. Przygotowanie: Selera i ziemniaki kroję w kostkę, pora w plasterki. Duszę na średnim ogniu pod przykryciem z dodatkiem masła, oleju,  soli i pieprzu przez około 15 minut, często mieszam. Wlewam bulion, dodaję curry i pieprz cayenne. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (około 25-30 minut). Zupę miksuję na gładki krem. Dodaję

JejKuchnia
zupa wzmacniajaca pełna warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego 147

zupa pełna  warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego, curry, kurkuma, czosnek itp..   Składniki 2 słodkie cebule 4 filiżanki brokułów (posiekane) 2 marchewki (obrane i pokrojone w plastry) 1 łodyga selera (posiekane) 1 łyżeczka curry w proszku ⅛ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki kolendry ⅛ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki czosnku w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego cebula suszona(...)garnka i dodać wszystkie pozostałe składniki oraz pozostałe 4 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut z pokrywką. Po 15 minutach odlać 2 szklanki zupy i zblęndować Niech zupa ostygnięcia na kilka minut w lodówce. Następnie połączyć obie zupy w garnku.Gotować przez 5 do 10 minut ,do połączenia smaków

w mojej kuchni
Kapuśniak na boczku 201

gotowania boczku wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera. Wszystko razem gotujemy 20 min. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na oleju, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko lekko rumienimy. Po 20 min dodajemy do zupy razem z ugotowaną i pokrojoną kapustą, listkami laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem (w całości) i grzybkami. Całość

Kulinarna Patilogia
Botwinka 170

seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem

kulinarnyJa
Pomidorówka ze świeżych pomidorów 157

Pomidorków u nas pod dostatkiem, więc najwyższa pora przygotować zupę ze świeżych pomidorków, która po brzegi wypełniona jest smakiem i aromatem :) Składniki: - 5 średnich pomidorów - 2 litry wody - 1 ćwiartka z kurczaka - 1/2 cebuli - pęczek zieleniny: natka pietruszki, kilka listków lubczyka i selera - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki śmietany 18 % - sól i pieprz Przygotowanie: Ćwiartkę z kurczaka, zieleninę oraz cebulę(...)przecieramy je przez sito, bądź blendujemy. Przecier pomidorowy łączymy z przygotowanym bulionem, wcześniej wyciągamy zieleninę oraz cebulę. Śmietanę mieszamy z mlekiem, hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do zupy. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy

Zainspirowana w kuchni
A'LA FLACZKI Z KURCZAKA 112

smakuje prawie jak tradycyjne flaki :) Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa. W sam raz z pajdą chleba lub świeżą bułką. Kto jeszcze nie robił, albo nie lubi flaków wołowych to polecam spróbować tej wersji ;) Składniki: * 3 udka drobiowe * 2,5 litry wody * 1 marchewka * pół korzenia pietruszki * ćwiartka niedużego korzenia selera * kawałek zielonej części pora * 4 liście laurowe (użyłam  Skworcu(...)wywaru wyjąć por, seler i pietruszkę (można użyć do sałatki). Wyjąć także mięso, wystudzone mięso oddzielić od kości, pozbyć się skóry a samo mięso pokroić w drobne kawałki. Mięso dodać do wywaru, wsypać majeranek i przyprawę do flaków, zagotować. W między czasie przygotować na patelni zasmażkę z masła i mąki. Zasmażkę dodać do zupy, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą

Zrób to smacznie
Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem 209

dania i świetnie się przy tym bawię. Była już zupa (poniżej przepis), a dzisiaj korzystając z wolnego dnia w pracy wymyśliłam dwie sałatki i kosztując je byłam zaskoczona, że są tak smaczne! Przepisy wkrótce na blogu... Składniki: 1 udko lub ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki lub pęczek młodych ½ selera ½ cebuli pęczek zielonych szparagów 1 mała papryczka chili(...)starty na drobnej tarce seler, pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Po 10 minutach dodać pokrojone na kawałki (bez zdrewniałych końcówek) szparagi – najpierw środkowe części, a po 3 minutach końcówki. Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki, zioła, jarzynkę oraz sól. Zabielić śmietanką. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zupę podawać gorącą

Czerwień i błękit
Zupa ogórkowa na wędzonce 167

także zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce wyszła bardzo smaczna i nabrała ciekawego posmaku. składniki: 700 g wędzonych żeberek lub kości 1 marchewka 1 cebula 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liść pora i selera, natka pietruszki) 3 l wody 1 słoik przecieru

Monia miesza i gotuje
Pikantna zupa chrzanowa na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem 107

Idealna zupa na mroźne dni. Super rozgrzewająca i wzmacniająca odporność. Ilość dodanego chrzanu zależy od ciebie, w zależności jaką ostrość preferujesz. Zupa syta, więc doskonale się sprawdzi jako wystarczające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI ( 4 porcje) ·        1-2 kości wieprzowe wędzone, bądź żeberka ·        4 surowe białe kiełbaski(...)dwie większe) ·        1 marchew ·        1 pietruszka ·        kawałek selera ·        2 średnie cebula ·        4-5 ziemniaki średniej wielkości ·        100 ml kwaśnej śmietany

Calzonella.com
Zupa jesienna- Z sokiem z wyciskarki wolnoobrotowej 244

nawet pieprzu dałam ziołowego. Bardzo smaczny, dodałam go do zupy :)    Składniki :) żołądki drobiowe 800 g pomidory 4 szt papryka świeża 1 szt pieczarki 20 szt masło 100 g ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól i pieprz do smaku marchew 2 szt seler 100 g por 100 g pietruszka 100 gram czosnek 3 ząbki wino(...)Włoszczyznę ziele i liść laurowy gotowały się na małym ogniu razem do momentu gdy żołądki były już miękkie. Pieczarki pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na maśle. dodałam je do zupy. Wyciskarka wycisnęła mi sok z 4 pomidorów i jednej świeżej papryki , dodałam do zupy razem z pulpą której było niewiele i była smaczna. Zupkę gotowałam na małym ogniu doprawiając solą

Różowa kuchnia
Zupa z jarmużem 106

dość, że smaczna, to jeszcze szybka i prosta w wykonaniu. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4 ziemniaki 2 udka kurczaka wędzonego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 słoika jarmużu konserwowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy tak, jak lubimy. U nas zawsze różne struktury. Ziemniaki obieramy(...)wodą ( 1,5 l ), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ½ łyżeczki soli. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy jarmuż. Po 5 min dodajemy zahartowaną śmietanę, wymieszaną z mąką. Dokładnie łączymy. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowy mix 271

Pożywna, smaczna i kolorowa zupa dla amatorów wszelkich rodzajów fasoli. Doprawiona czosnkiem wspaniale rozgrzewa i uodparnia. Składniki 1 puszka mix fasoli z cieciorką firmy Bonduelle 1 puszka fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 czerwona papryka koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz natka pietruszki kurkuma(...)dorzucamy dopiero po 15 minutach. 3. Dokładamy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, curry i kurkumę. 4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy opłukaną fasolę i mix z cieciorką. 5. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/5 szklanki wody. 6. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Zupy Tagged: Bonduelle , ciecierzyca , fasola , na szybko , zupy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty