zupa z selera - 5925 przepisów (strona:190/395)

BP POWRACA! - Zupa pomidorowa inaczej 142

odwiedzimy Włochy z polskim, ziemniaczanym akcentem. Zamiast makaronu w zupie pływają ziemniaki, marchew i pietruszka. Wypróbujcie sami! :) Zupa pomidorowa inaczej Potrzebujemy: 2 przeciery pomidorowe (każdy po 500 g) 1 duża cebula 2 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) mały kawałek selera (korzeń) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek  600 ml wody Przyprawy: 1 łyżeczka(...)dodajemy 2 przeciery pomidorowe, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku oraz przyprawy kuchni włoskiej. Dodajemy także łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut.  Zupę najlepiej podawać z kleksem śmietanki sojowej. Smacznego

Bananowe Pole
Zimowy krem z zielonego groszku i obłędne grzanki 124

brzmi wspaniale? Musicie uwierzyć mi na słowo, że to połączenie smaków i tekstury kremowej zupy z chrupiącą grzanką równie wspaniale smakuje ;) Czas przekopać zamrażalki i wyczarować coś absolutnie przepysznego! Zimowy krem z zielonego groszku Potrzebujesz: 400g mrożonego zielonego groszku Hortex 1 cebulę 1 łodygę selera naciowego 70g białej części pora 2 listki laurowe 1,5 łyżeczki otartej suszonej mięty 450ml(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 25g tartego parmezanu 2 łyżeczki posiekanych płatków migdałów 2 łyżeczki oliwy Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę obierz i pokrój w ósemki, pora pokrój w plastry, a seler naciowy na kilka mniejszych części. 2. Pokrojone warzywa umieść razem z groszkiem w garnku, zalej bulionem, dodaj listki laurowe i gotuj na średnim ogniu przez 20mi. 3. Do ugotowanych warzyw

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem 160

Pyszna zupa fasolowa z przepisu Mamy z kiełbasą i boczkiem - taką lubimy najbardziej :) SKŁADNIKI 500 g fasoli Piękny Jaś laska kiełbasy podlaskiej 150 g boczku wędzonego 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła sól, pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE Fasolę moczymy przez noc w garnku zalewając wodą. Uzupełniamy wodę(...)miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy masło i dodajemy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy i rozprowadzamy mąkę. Dodajemy zasmażkę do zupy i jeszcze parę minut gotujemy. Podajemy zupę z pokrojoną marchewką. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Grochówka fasolowa 208

selera,  3 ziemniaki,   ząbek czosnku,  cebula,  bulion warzywny,  liść laurowy,  ziele angielskie,  sól, pieprz, łyżka majeranku, łyżka mąki. Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie gotować w wywarze warzywnym z dodatkiem, czosnku, cebuli, majeranku, ziela , liścia laurowego . Po pewnym czasie, jak fasola zaczyna robić się miękka, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Zupę zagęszczamy

Anioły w kuchni
Zupa szczawiowa jak u mamy 112

takie dary Koleżanka przyniosła mi szczaw. Od razu przyszła mi na myśl zupa szczawiowa, taka jaką robiła nam mama i babcia gdy byliśmy mali. I udała mi się zupka – rewelacyjnie Składniki: szczaw jajka ugotowane na twardo 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera sól pieprz śmietana 18% mąka W garnku z wodą gotuję wywar

MojaQchnia.pl
Włoska zupa pomidorowa z klopsikami z surowej kiełbasy 227

czasie powinny widocznie i mocno zmięknąć, seler stanie się szklisty, a całość powinna się lekko przyrumienić i zrobić mocno aromatyczna. Wsypujemy do wysmażonego soffritto płatki chili, bazylię i oregano, dodajemy gwiazdkę anyżu, mieszamy. Próbujemy i lekko dosalamy do smaku – jeśli macie bardzo słony rosół pomińcie ten krok a zupę w miarę potrzeby osólcie na koniec. Wsypujemy wędzoną paprykę i wlewamy(...)uzupełniamy zupą i warzywami . Całość posypujemy świeżo startym twardym serem i świeżymi ziołami – natką pietruszki i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 4 duże lub 5 mniejszych porcji 1 litr domowego rosołu 1 puszka 400g pomidorów w passacie pomidorowej 5 białych kiełbas surowych (ok. 500g) 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 średnia cebula 120g 1 duży ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 100g

Karo in the Kitchen
Zupa z kurczakiem i ryżem 82

Lubisz pyszne, rozgrzewające i treściwe zupy? Ta zupa z kurczakiem i ryżem właśnie taka jest. Do mojej zupy użyłam czarnego ryżu ale możesz zmienić go właściwie na dowolny gatunek. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: –  zalewajka –  flaki –  zupa kurkowa – pyszna  zupa cebulowa z grzanką – genialna  zupa z białej cebuli  – musisz jej spróbować(...)białych szparagów –  zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny  krem z pomidorów – góralska  kwaśnica ZUPA Z KURCZAKIEM I RYŻEM Ilość porcji: 6 Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 2 szklanki gotowanego kurczaka porwanego lub pokrojonego w kostkę (możesz użyć kurczaka z rosołu lub kurczaka pieczonego) – 2 szklanki gotowanego dzikiego ryżu (do tej zupy możesz użyć właściwie dowolnego ryżu

nietylkopasta.pl
ZUPA JARZYNOWA 151

minut. W międzyczasie pokroiłam w drobną kostkę marchew,pietruszkę i selera. Podsmażyłam warzywa na maśle. Wrzuciłam je do garnka. Posoliłam i dodałam pieprz. Wyjęłam skrzydło,liście i ziele angielskie. Po około 10 minutach dodałam brokuły. Następnie pokrojonego pora. Czas na pokrojone ziemniaki. Dodałam koncentrat pomidorowy. Pokroiłam i dodałam do zupy mięso ze skrzydła. Można podawać z łyżką śmietany i posypać

potrawyregionalne
Kartoflanka 125

Zima ciągle trzyma, więc chce Was namówić na kartoflankę. Bardzo dobra, rozgrzewająca zupa, myślę,że w sam raz na chłodne dni. Drugie danie nie będzie potrzebne. SKŁADNIKI: 2 kawałki żeberek 20 dag. wędzonego boczku parka dobrej wędzonej kiełbasy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 liścia laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu kilka suszonych grzybow(...)ziele angielskie, gotujemy do miękkości mięsa, wszystkie warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półkrążki kiełbasę, wrzucamy do zupy, na pozostałym tłuszczu smażymy na złoto cebulę, dodajemy do zupy, zupę można podprawić śmietanką z dodatkiem musztardy (podpatrzyłam to w rewolucjach Magdy Gessler

Kuchnia Beaty
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 138

Lidl Polska. Blender sprawdził się bardzo dobrze i w kilka chwil przemienił moje składniki w gładką zupę-krem. Gazpacho pomidorowo-arbuzowe Składniki gazpacho / na 4-8 porcji: 1 kg pomidorów malinowych, obranych i pozbawionych twardych szypułek 3 średnie ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1/2 małej cebuli (czerwona będzie delikatniejsza w smaku) 200-300 g arbuza, bez skórki i pestek(...)kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego: Pomidory z grubsza posiekaj i przełóż do dużej miski. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Cebulę, selera naciowego oraz arbuza również pokrój na kawałki. Przełóż wszystko do miski z pomidorami. Przy krojeniu nie musisz się bardzo starać, i tak za chwilę wszystko zmiksujesz blenderem. Jeżeli arbuz jest mało

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa słoneczna 233

pietruszka kawałek selera cebula łyżka oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany majeranek wegeta lub jarzynka pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na gorącym oleju. Wsypać kaszę i mieszając chwilę smażyć. Przełożyć zawartość patelni do garnka, zalać 5 szklankami wody i gotować 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce, dodać do zupy, przyprawić. Gdy kasza

Anioły w kuchni
Przepis na kapuśniak z prażokami 198

Stary przepis na kapuśniak. Pyszną, kwaśną zupę z prażokami. Nie wiesz czym są prażoki? Przeczytaj mój wpis, a wszystko wyjaśnię. Przepis na kapuśniak z prażokami Kapuśniak - składniki woda warzywa: pietruszka, marchewka, por, seler, czosnek (2 ząbki) liść laurowy, ziele angielskie mięso (wędzone żeberka) 1 kg kapusty kiszonej zasmażka z boczku (podsmażamy boczek z cebulką i wrzucamy do kapuśniaku) majeranek (łyżeczkę(...)kapuśniaku: Gotujemy mięso z wywarem warzywnym przez 40 minut. Dopiero po tym czasie wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze przez godzinę, w międzyczasie dodajemy zioła, przyprawiamy. Na koniec do zupy dodajemy zasmażkę z boczku z cebulką. Kapuśniak i prażoki podajemy na oddzielnych talerzach. Smacznego

Jak u mamy
Ogórkowa jak u babci :) 177

niektórzy z Was na pewno zapomnieli lub nie jedli od lat. No to gotujmy ogórkową :) Zupa ogórkowa (4 osoby) Składniki: 4 duże ogórki kiszone 4 średnie ziemniaki 1 duża pietruszka 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek(...)litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek. Selera kroimy na większe kawałki, pietruszkę w grube słupki i dodajemy do ziemniaków razem z porem. Jak woda się zagotuje dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Teraz dosypujemy sporo majeranku, pieprzu i ostrej papryki. W garze również

vegetanie
Rozgrzewająca zupa z marchewki, pora i kolendry 118

raczej z kuracją zdrowotną dla dziecka niż z “normalnym” posiłkiem Spokojnie, ta zupa jest nie tylko dla dzieci! Dorośli znajdą w niej ciekawy smak zdrowej marchewki z odświeżającą kolendrą, który można “podkręcić” ostrymi w smaku płatkami chilli. Polecam Składniki: 1 cebula 1 por 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy olej kokosowy(...)smażenia 3 szklanki wegańskiego bulionu (lub wody) garść świeżej kolendry pestki słonecznika płatki chilli (opcjonalnie, dla dorosłych ) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę podobnie jak selera naciowego. Białą część pora przekrawamy na pół i kroimy w półksiężyce. Obrane marchewki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz pora i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną marchewkę

Lamarida.pl
Zupa „bagienna” na dzikim szczawiu 164

kwiatostanem rośliny, co dodaje jej nie tylko koloru, ale także romantyczngo uroku. Zupa „bagienna” Składniki (4 porcje) : 1/5 kg kwaśnej trawy/dzikiego szczawiu (odłóż kilka mniejszych łodyg z liśćmi i kwiatami do dekoracji) 1/2 kg ziemniaków ze skórką (najlepiej Golden Yukon) 4 średnie marchewki (obrane) 1/2 selera (obranego i pokrojonego w kostkę) 3 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane(...)osobę) Zagotuj bulion z selerem, marchewką i ziemniakami ze skórą (aż marchewki będą al dente a ziemniaki całkowicie ugotowane) . Wyjmij wszystkie warzywa i mięso z bulionu (z wyjątkiem selerów) i odłóż na bok, zmieniaki obierz ze skórki. Dodaj do wywaru prażony kminek, szczaw i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj do momentu, aż szczaw zwiotczeje i zacznie się rozpadać (zmieni kolor

Jem więc Jestem

Proponowane wyszukiwania