zupę. Już wiem, że ta zupa często będzie gościć w moim menu. Naprawdę nie myślałam, że danie wyjdzie takie pyszne, po prostu rewelacja. Gorąco polecam! KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE". Składniki: 400 g kalafiora 3 średnie ziemniaki 190 g korzenia selera 2 kalarepki (około 320 g) 400 g sznycli(...)cytryny. Odstawić na 30 minut. Ziemniaki, cebulę szalotkę, seler oraz kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pozostałe warzywa i chwilę razem podsmażyć. Potem wlać bulion i gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę przyprawić solą i białym pieprzem. Kawałek pergaminu złożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychzieleniny ( pietruszka seler lubczyk ) - wywar rosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę. - Warzywa przełożyć do garnka zalać wszystko wywarem rosołowym zagotować. - Kaszę przelać zimną wodą na sitku wrzucić do zupy mieszać od czasu
W królestwie smaków BeatySmak podkreślą prażone migdały i domowe grzanki. Potrzebujemy tylko 30 minut i obiad będzie gotowy :) Zupa krem z ziemniaków Przepis na ok. 4-5 porcji Potrzebujemy: - około 6-7 małych ziemniaków - 3 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - ćwiartka korzenia selera - oliwa/olej Przyprawy: - sól, pieprz do smaku - odrobina natki pietruszki - łyżeczka suszonego lubczyku - 3 ziela angielskie(...)liście laurowe - 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: 1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby zakryła warzywa). Dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe i natkę pietruszki (może być kilka zwiniętych gałązek dla aromatu) i wstawiamy do gotowania. 2. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ze skórki. Wszystko wrzucamy
Bananowe Polenajlepsza jest następnego dnia. Botwinka to zupa z liści buraków, rewelacyjna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować :) Składniki: * około 1,5 litra wywaru rosołowego: * 1 udo kurczaka * 2-3 świeże marchewki * korzeń pietruszki * mały korzeń selera * pół pora (zielona część(...)łyżki octu * 2-3 ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Z podanych składników ugotować wywar (marchewki pokrojone w kostkę). Po ugotowaniu wywar odcedzić przez sitko i do zupy wrzucić tylko marchewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę wrzucić do zupy. Liście botwiny posiekać razem z łodygami, buraczki obrać pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki
Zrób to smaczniefajny czas, bo warzywa są młode i świeże. Zupy tak naprawdę, sprawdzają się przez cały rok. Nie może ich zabraknąć w naszym jadłospisie. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 1 liść laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego 1 mały kalafior 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżka posiekanego koperku(...)czasie, dodać pokrojone w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać łyżeczkę soli i wegetę. Pogotować 10-15 minut, następnie dodać kalafior, podzielony na różyczki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wsypać natkę pietruszki i koperek. Gotować na wolnym ogniu, kolejne 10-15 minut. Do naczynia, wlać śmietanę. Dodać trochę zupy i wymieszać. Następnie wlać, do garnka z zupą, cały czas mieszając
Agusiowe smakołykizupa z brokuła Szybka, bardzo smaczna i dietetyczna zupa – krem z brokuła. Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, a także z ryżem lub z makaronem. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 brokuł (można też użyć brokuła mrożonego) 1 niewielka marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera pół niedużego pora 1 litr wody 1 ząbek czosnku(...)czasie do garnka wkładamy marchew, pietruszkę, seler, por i korzeń brokuła oraz przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy resztę brokuła czyli różyczki i gotujemy jeszcze około 10 minut *** *** Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy z garnka mięso oraz kulki pieprzu i ziela angielskiego. Zupę miksujemy na gładki krem *** *** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Mi
Blog z Apetytemlanguage:#0400;} Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak miseczka gęstej, gorącej zupy. Dziś na biało, bo brakuje mi światła ;) Składniki: 6 łyżek ziarna białej quinoy 1 pierś z kurczaka. 1 mały kalafior 1 biała cebula por (biała część) 2 korzenie pietruszki pół małego selera 3 ząbki czosnku łyżka masła 1 szklanka mleka ziele angielskie liść laurowy lubczyk tymianek(...)seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy do nich podzielony na różyczki kalafior. Zalewamy wodą tak by delikatnie przykrywała warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wrzucamy podsmażony na maśle por i czosnek. Gdy warzywa są już prawie miękkie, dodajemy pierś z kurczaka, gotujemy 5 minut, po czym dorzucamy do zupy wypłukane ziarno
Quinoa Raz!pomidorowy garść świeżych listków bazylii 2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz cayenne 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę i seler obieramy, czyścimy i kroimy w średnią kostkę. W dużym garnku podgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy włoszczyznę. Warzywa smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając a następnie(...)przez 15 minut (do momentu aż włoszczyzna zmięknie). Do garnka dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, imbir, cukier, sól i pieprz. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Zupę podajemy posypaną bazylią z dodatkiem białego ryżu lub z grzankami
Qchnia po prostuwariacja nt. botwinki. Inną jej wersję znajdziecie tutaj . Podajcie zupę z młodymi ziemniakami (skropionymi olejem lnianym), jajkiem i mnóstwem świeżej, posiekanej zieleniny (nie bójcie się dodać mięty ani bazylii ;). Pyyyszne! Składniki: 3 łyżki masła lub oliwy 1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe posiekane(...)tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości warzyw. Zestaw z ognia. Pokrój tofu w cienkie plastry i, jeśli chcesz, podsmaż na oleju. Dodaj do zupy tofu, śmietanę i pozostałą zieleninę. Dopraw do smaku solą
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj mam dla Was propozycję pysznej , lekkiej zupy na masełku z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Często taką zupę przygotowuję gdy jest chłodno na dworze. Uwielbiam ją jeść gdy jest jeszcze gorąca :) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 6 dużych ziemniaków 2 marchewki kawałek korzenia selera kawałek pora drobno pokrojonego 1 łyżka posiekanego koperku 2 gałązki lubczyku 3 jajka ugotowane na twardo(...)praskę czosnek i wszystkie przyprawy, gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą , pieprzem lub chili. Na koniec dodajemy śmietankę.Gęstość zupy zależy już od Was czy lubicie rzadsze, czy gęste, jeśli woda za szybko odparuje to możecie jeszcze dolać, według uznania. Najlepiej smakuje na gorąco, mniam :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidania. Doskonałą propozycją na jesień jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Taka zupa jest bardzo sycąca i do tego pyszna. Do tego kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa, która wzmocni naszą odporność jesienią. 0,5 kg kiszonej kapusty 60 dag kości wieprzowych 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 owoce jałowca(...)wywaru. Obieramy ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera. Ziemniaki kroimy w kostkę, a resztę warzyw ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z gotowego wywaru mięsnego wyławiamy kości i wszystkie przyprawy. Do wywaru dodajemy warzywa i 1,5 łyżki soli. Gotujemy około 15 minut aż ziemniaki nie będą miękkie. Po tym czasie dodajemy do zupy duszoną kapustę i zagotowujemy. Doprawiamy wszystko pieprzem
Dieta bez mlekazjeść coś lekkiego, rozgrzewającego nasz żołądek. Na pewno przyda się do tego taka zwiewna zupa jarzynowa. Nie dość, że szybka, to na dodatek smaczna i przynosi ulgę w trudnych momentach. Składniki 500 g ulubionego makaronu (u nas nitki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 1,5 l wrzątku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży(...)ziaren ziela angielskiego. Lekko oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez kwadrans na średnim płomieniu. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie gotujemy makaron. Zupę podajemy gorącą z makaronem i posiekanym lubczykiem
R'n'G Kitchennajchętniej wchłonęła bez mięsa, sami wiecie. Powoli zaczyna się dla mnie najlepsza pora roku na zupy, więc spodziewajcie się więcej takich przepisów. Składniki: 1,5 l wody 2 surowe białe kiełbasy 2 pęczki koperku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 ziemniaki mały kawałek selera 1 cebula mały kubek jogurtu naturalnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz(...)przepis na 4-5 porcji) Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach. Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki, wrzucamy je do garnka i obsmażamy ze wszystkich stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pod koniec smażenia dodajemy starte warzywa, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i cebulę, wszystko smażymy na wolnym
Kardamonovykaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała cebula sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy świeży lubczyk(...)cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki do dekoracji WYKONANIE: Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z zielem angielskim, liściem laurowym, ziarnami pieprzu, sola i kilkoma gałązkami świeżego lubczyku. Gotujemy
Pyry na GazZupę ogórkową zazwyczaj gotuję albo na skrzydełkach - jest wtedy delikatna, albo na wędzonym żeberku i wychodzi wtedy bardziej wyrazista z wędzoną nutą ... obie wersje są smaczne a zależą tylko od tego, co w danym momencie mam w lodówce lub zamrażarce. Tym razem wygrzebałam piękne wędzone żeberka :-) Składniki: pasek żeberek wieprzowych słoik ogórków kiszonych 5 ziemniaków 2 marchewki 2 małe(...)odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka: marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki. Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. O górki starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować
Walijskie Pichceniepasztet nie wyszedł zbyt suchy. Ponadto wywar z gotowania mięsa można później użyć do zupy. Składniki: – 200g boczku – 200g wołowiny – 200g piersi z indyka – 200g karkówki – 1 mała pietruszka – 1 mała marchewka – 1 mała cebula – 1/4 średniego selera – 10g suszonych grzybów – 6 ziaren ziela angielskiego – 3 liście laurowe
Be Fit Be Strong