zupa z selera - 5925 przepisów (strona:176/395)

Zupa pieczarkowa 115

Delikatna i bardzo kremowa. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1  mały seler 1 łyżka masła 3 średniej wielkości ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego

R'n'G Kitchen
Zupa z botwinki 181

Składniki bulion drobiowy, 2 l marchewka, 2 szt pietruszka, 1 szt seler, 1/2  szt botwinka, 2 pęczki buraczki

Gotowanie moimi oczami
Krupnik na żeberkach 138

Składniki: 0,5 kg żeberek 2 szklanki kaszy marchew pietruszka natka pietruszki seler liść lubczyku sól pieprz Wykonanie: Kości zalać dużą ilością wody, zagotować. Gdy na

Pychotkaaa
Zupa koperkowa 383

Składniki: udko z kurczaka  marchewka,  pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12

Gaździnka warzy
Zupa z mlodych warzyw 139

aromatu. W garnku znalazło się również miejsce na malutkie pulpeciki dzięki czemu zupa stała się ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki  6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy(...)posiekanego koperku.i formujemy małe kuleczki. Gotowe pulpeciki wrzucamy do warzyw gdy woda zacznie wrzeć. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. warzywa powinny być miękkie, ale nierozgotowane. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Smacznego

Przysmaki Karolki
Krem pieczarkowy 161

SKŁADNIKI: 8 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 mały por 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 800 g pieczarek natka pietruszki łyżeczka suszonego lubczyku szklanka śmietanki 30-36% sól i pieprz do smaku 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera wlać wodę. Dodać umyte i pokrojone warzywa (jeśli trzeba obrać). Dołożyć(...)przyprawy. Zamknąć klapę i ustawić program SOUP i czas 40 minut. Na sam koniec dodać śmietanki i zmiksować. Z racji tego iż ostatnio blender całkiem stracił życie to zmiksowałam zupę w thermomixie. Oczywiście miksujcie zupę po usunięciu z niej skrzydełek. Zupę dodatkowo udekorowałam chipsem z pieczarki

ClauditteMissCooking
Zupa ogórkowa 121

pokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy do tego starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem wlewamy śmietanę

Kardamonovy
ZUPA GOŁĄBKOWA Z THERMOMASTERA II + FILMIK 85

Przepyszna wręcz niewalająca smakiem i aromatem. Idealna na chłodne dni, sycąca zupa gołąbkowa. Jeżeli jeszcze jej nie gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam.  SKŁADNIKI :  300 g kapusty białej  300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g  1 woreczek ryżu(...)seler naciowy, miksujemy 10 s / o 5, następnie wlewamy olej i podsmażamy około 3 minut, temperatura 100 %. Dodajemy mięso, kostkę rosołową i podsmażamy jeszcze 8-10 min. Dodajemy całą jarzynę, liść, ziela i pieprz w ziarnkach, wodę, jarzynkę, przecier i ryż. Zamykamy dzban i gotujemy 20 minut 120 %.  Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy an 80-90 %. Zupę doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa z soczewicy z pomidorami 174

soczewicy, a dla tych co jej dotąd nie jadali będzie od razu wyszukane ;-) Zupę robi się dosłownie chwilę, a jest przepyszna. No i przez to, że jest zmiksowana nawet największe niejadki nie mają się do czego przyczepić ;-)  SKŁADNIKI 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 l wody lub bulionu (może być też poniedzielny(...)pietruszkę, selera i cebulę obieramy, kroimy w dowolne kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy listki, ziele, sól i gotujemy do miękkości. Do miękkich warzyw dodajemy soczewicę i gotujemy aż całość zacznie się rozgotowywać. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka z grubym dnem i lekko rozsmażamy, a następnie przekładamy do zupy. Całość zagotowujemy

Czary - gary w kuchni
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM 145

prostu ekspresowe. A to w dzisiejszych czasach stanowi niezwykle istotną wartość dodaną. ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM (4-6 porcji) składniki : 1/2 pora (biała część) 1 mała cebula 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 2 ziemniaki 300-400 g miąższu dyni 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny) sól(...)pietruszkę, ziemniaki, seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka.  Do warzyw wlewam bulion. W przypadku, gdy nie przykrywa warzyw (mogą delikatnie wystawać), warto dolać trochę wody. Gotuję około 20 minut, aż warzywa zmiękną.  Próbuję wyłowić ziele angielskie i liście laurowe - zupa będzie miksowana

W kuchni Karmel-itki
Pomidorówka na warzywach 125

zupa pomidorowa gotowana na warzywach, bez mięsa! Bardzo prosty i szybki przepis na zupę, która zaspokoi każdego. U nas gotowana jest na ryżu, ale można pominąć ten krok i zjeść ją samą lub z makaronem, wybór jest Wasz.  Składniki * 2 marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora (opcjonalnie) * 2 saszetki ryżu białego * 2 puszki pomidorów * 3 litry wody * śmietana(...)Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i wkładamy do garnka z wodą. Warzywa gotujemy przez 30 minut. W trakcie dodajemy przyprawy (około 1/2 łyżeczki pieprzu i soli oraz 2 łyżki wegety). Kiedy warzywa są już pół miękkie, wsypujemy ryż i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dajemy zmiksowane pomidory w puszce i gotujemy kolejne 30 minut. Zupę zatrzepujemy śmietaną

Klasyka Gotowania
Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy (Zuppa crema di topinambur e ceci) 159

oliwek. Na oleju podsmażamy por, seler i marchew . Po ok. 5 minutach dodajemy  drobno pokrojone  ząbki czosnku oraz  topinambur. Warzywa doprawiamy sol ą , pieprzem, kurkumą oraz ostr ą  papryk ą . Na koniec dolewamy 250-300 ml gorącej wody.  Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Całość

La grande e la piccola cuoca
Zupa miso 154

więcej różnych rodzajów past. Mianem miso można określić każdą zupę warzywną, do której doda się pastę z fermentowanej soi. Ważne, by robić to już po zakończeniu gotowania, dzięki czemu nie utraci ona swych dobroczynnych właściwości. Składniki (dla 2 osób): 1 marchew 1 pietruszka 1/2 korzenia selera biała część pora 1 cebula 1 ząbek czosnku garść suszonych grzybów shitake 2 łyżki(...)ogniu gotować, aż będą miękkie. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka, pora w talarki, a czosnek drobno posiekać. Dodać do gotujących się grzybów i gotować dalej - aż warzywa będą miękkie. Wywaru nie solić - pasta miso jest wystarczająco słona. Tofu pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować dalej 5 minut. Odlać pół szklanki

W SMAK
Zupa krem z białych warzyw 136

łyżki suszonego tymianku 1,5 l bulionu z kury Wykonanie: Seler, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do garnka wkładamy pokrojone warzywa z listkami laurowymi i zalewamy bulionem. W trakcie gotowania dodajemy tymianek. Składniki gotujemy do miękkości, po czym całość miksujemy na gładku masę. Jak zupa będzie za gęsta można dodać trochę wody, aby ją rozrzedzić Boczek

IMPRESJA SMAKU
Zupa chrzanowa 97

Zupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle(...)zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie do miękkości boczku. Następnie boczek, liście i ziele wyjmujemy, a do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy przez kilka minut. Dodajemy chrzan i przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonymi plasterkami boczku

e-PrzepisyKulinarne