łyżki suszonego tymianku 1,5 l bulionu z kury Wykonanie: Seler, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do garnka wkładamy pokrojone warzywa z listkami laurowymi i zalewamy bulionem. W trakcie gotowania dodajemy tymianek. Składniki gotujemy do miękkości, po czym całość miksujemy na gładku masę. Jak zupa będzie za gęsta można dodać trochę wody, aby ją rozrzedzić Boczek
IMPRESJA SMAKUZupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle(...)zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie do miękkości boczku. Następnie boczek, liście i ziele wyjmujemy, a do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy przez kilka minut. Dodajemy chrzan i przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonymi plasterkami boczku
e-PrzepisyKulinarnepokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać.Dodać mięso lub kości . Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso lub kości. Zupę zmiksować.Podawać z kulkami z ziemniaka i plasterkami pieczarek.Ziemniaki----ugotowac ,albo z dnia poprzedniego,zgnieść
w mojej kuchniproblemami skórnymi- poprawia ogólny wygląd cery oraz usprawnia działanie wątroby. Uwierzcie, że smak tej zupy budzi chęć na dokładkę, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200 ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta(...)seler naciowy, buraczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa zalewamy litrem wrzątku lub bulionu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Liście i łodygi botwinki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do zupy
Smakowity Blog Kulinarnysię u mnie w czasie Wigilii. A u Was jakie zupy wiodą prym? :) Zatem - dzisiaj przepis na zupę grzybową z mojego rodzinnego domu. Na własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybkach :) Składniki: 30 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 marchewki kawałek selera i pora 1 pietruszka 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 litr wody 2 duże łyżki(...)oraz liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę razem wszystko przesmażyć po czym dolać 1 litr wody. Przykryć i gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki zmiękną. Zdjąć z ognia. Zupę zabielić śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem (jeśli będzie taka konieczność można również użyć przyprawy do zup. *Zupę można także zagęścić mąką, jeśli preferujemy zupy o bardziej kremowej konsystencji
My simple kitchenPrzepyszna zupa gołąbkowa! Rozgrzewająca, gęsta i bardzo pożywna zupka, która idealnie sprawdza się w chłodne dni. Do tego jest naprawdę przepyszna! Zupę tą odkryłam już jakiś rok temu i wówczas też przepis na nią znalazł się na blogu. Od tego czasu robiłam ją już jednak kilka razy i niektóre składniki troszkę w międzyczasie pozmieniałam, dlatego też publikuję przepis jeszcze(...)ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy do smaku solą
Blog z Apetytemogonie króliczym gotuję zupy. To jest właśnie jedna z moich ulubionych - pomidorowa z warzywami, soczewicą i quinoą, która w przypadku pomidorowej, świetnie zastępuje ryż, lub makaron. Charakteru dodaje wędzona papryka :) Składniki: 1/2 szklanki ziaren białej quinoy 1 korpus z królika 1/2 butelki passaty pomidorowej łowicz 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1 marchew 1 mała łodyga selera naciowego mały kawałek selera około(...)woda się zagotuje, dodajemy do niego pokrojone w kostkę warzywa (marchew, seler i seler naciowy) oraz podduszoną cebulę z czosnkiem, liść laurowy ziele angielskie i sól. Gotujemy pół godziny, dorzucamy utarty w moździerzu kminek i kolendrę oraz soczewicę, po 5-10 minutach dodajemy quinoę, doprawiamy zupę majerankiem, wędzona papryką i pieprzem. Gotujemy aż quinoa i soczewica zmiękną, na koniec gotowania
Quinoa Raz!więc widzicie na załączonym obrazku każdy ma swój patent na zupę ogórkową. Ile ludzi tyle sposobów. Jestem bardzo ciekawa, jak gotujecie swoją :) Składniki: ok. 2,5-3 l wody ok. 700 g kiszonych ogórków (może być troszkę więcej) 4-5 średnich marchewek 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 7-9 średnich ziemniaków 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)łyżka masła koperek Wykonanie: Marchew, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie, dorzucamy starte warzywa i gotujemy aż będą prawie miękkie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W tym czasie kiszone ogórki ścieramy na tarce (o dużych
MyCookBook.plzawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza. Składniki: 400 - 450 g kiszonej kapusty 1- 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2- 3 ziemniaki marchew pietruszka kawałek selera, pora cebula około 50- 100 g słoniny (u mnie wędzona) 2 kiełbaski śląskie(...)ugotowane wywary połączyć słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Słoninę podsmażyć z cebulą na jasnozłoty kolor, mąkę rozprowadzić wywarem z kapusty i wlać do zupy. Zagotować pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupy kapuśniak doprawić pieprzem, dodać 1/2 łyżeczki cukru i ewentualnie dosolić. Ale uwaga ! kapusta jest już słona. Według upodobań można dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa jarzynowa jest smaczna, lekka i pożywna. Zupę podajemy ciepło zimą lub chłodną latem z kromką chleba posmarowaną masłem. Składniki: 2,5 litra wody 3 skrzydełka z kurczaka 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 garście fasoli szparagowej mały bukiet kalafiora 3 marchewki pół selera garść brukselek kalarepa Przyprawy do smaku: sól pieprz vegeta liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy
Smaczne Potrawyjest kolorowo, zupa mega sycąca i treściwa. Makaron warzywny zakupiłam w markecie ze zdrową żywnością. Można zastąpić innym makaronem lub kilkoma o różnych kształtach. Dość gęsta i głód zaspokoi na długo. Zapraszam do przepisu. Składniki 200 g makaronu warzywnego lub według swojego uznania 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojona(...)mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek, cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki i gotować około 30 minut. Pod koniec wsypać makaron i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego:) Artykuł Jesienna zupa z warzywnym makaronem pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąbardzo zdrowa. To mój rodzinny przepis na tradycyjny kapuśniak, tylko bez zasmażki, ale jak lubicie bardziej gęste zupy to śmiało możecie dodać zasmażkę. Składniki: 500 g wędzonych żeberek/kości 500 g kapusty kiszonej 5-6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 1/2 peczka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku sól(...)dodajemy kapustę kiszoną. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Na koniec doprawiamy do samku solą i pieprzem. Mięso wyciągamy z garnak, kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do zupy. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasilubię jeść w domku rodzinnym:) Jednym z takich dań jest zupa ogórkowa:D Dziś zrobiłam ją po raz pierwszy !!! Tym razem nie wg przepisu mamy, lecz z miksu przepisów z internetu :D SKŁADNIKI: 1 pręga wołowa 2 słoiki kiszonych ogórków (prezent do Wujka Tadka) włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler) 4 duże ziemniaki mała śmietana 18% sól, pieprz, ziele angielskie, liść
MarciochaKucharzyZupa idealna na każdy dzień roku, ale najlepsza będzie na rozgrzanie w chłodny deszczowy wieczór, kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :) Składniki: 1,5 l bulionu 300 g białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka(...)minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zaprawić
Malinowo w kuchniprosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego(...)wysokiej miseczki, miksuję. Powinno być płynne po dolaniu śmietanki, ale jeśli będzie za gęste trzeba dodać trochę wywaru z bulionu i warzyw. 4. Zmiksowany sos pieczarkowy wlewam do zupy, wsypuję estragon, mieszam, zagotowuję, doprawiam do smaku. Rozlewam do miseczek lub talerzy, podaję z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną pietruszką. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowej