zupa z selera - 5925 przepisów (strona:166/395)

Zupa kokosowa z bocznikami i groszkiem 132

Coś dla wielbicieli warzyw i natury czyli zupa, która zaspokoi niejedno wybredne podniebienie. Delikatne mleczko kokosowe, super zdrowa kasza jaglana, a do tego pyszny zielony groszek Bouduelle, który jest dokładnie nadzorowany przez agronomów, od nasiona aż po gotowy produkt. Wywar zrobiłam dzień wcześniej żeby był bardziej esencjonalny i trzeba przyznać, że wyszło pysznie, bo podstawa to składniki wysokiej jakości(...)Składniki na wywar: - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 gałązka lubczyku - 1 cebula opieczona nad ogniem - 1/4 selera - 3 ząbki czosnku - 3 zielone liście pora - ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól - woda 1. Z podanych składników gotujemy wywar przez ok. 2 godziny na małym ogniu. Zupa właściwa: - wywar warzywny ok. 3 litrów - 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle lub 1 opakowanie mrożonego zielonego

Apetyczna babeczka
Żur świąteczny 107

Boczek i wędzoną kiełbasę pokroiłem w paski, zrumieniłem na łyżce smalcu. Seler i marchew obrałem, pokroiłem, zalałem 1 l wody, dodałem białą kiełbasę, pokrojone wędzone żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałem razem 30 minut. Wyjąłem białą kiełbasę, pokroiłem w plasterki. Posiekany por podsmażyłem na oleju, dodałem do zupy razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą oraz plasterkami białej kiełbasy. Gotowałem chwilę

R'n'G Kitchen
Zupa koperkowa z ziemniakami 260

Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki pół selera 5 ziemniaków pół pora ok. 2,5 litra wody 2 pęczki młodego kopru 20 dag śmietany 18% 2 listki laurowe ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy umyte mięso, zalewamy zimną wodą i gotujemy.  Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy szumowiny, wrzucamy obraną i umytą(...)dodajemy pozostałe przyprawy.  Ugotowane mięso i warzywa odławiamy. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i gotujemy do miękkości.  Gdy ziemniaki będą już gotowe, wrzucamy do zupy ugotowane wcześniej w wywarze mięso z kurczaka (obrane z kości) oraz  2 marchewki pokrojone w kostkę. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy a następnie wlewamy

Qchnia po prostu
Zupa - krem z dyni 191

przeciwników - choć tych znam niewielu. Wielką zaletą zupy z dyni jest to, iż łatwo zmieniać i urozmaicać jej smak, doprawiając w różny sposób. Czy to pikantna, czy to łagodna, bardziej kwaśna, bardziej słodka - wybór zależy od Was. Składniki: * 1 dynia hokkaido lub mniejszy butternut * 3 średniej wielkości marchewki * 1 cebula * nieduży kawałek selera * 700-800 ml wody * 200 ml mleczka(...)dodać cebulę - podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości.  Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki

kolorowotorcikowo
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 165

zapraszam Was do spróbowania słonecznej, przepysznej soupe au pistou czyli zupy z pesto, z której słynie Prowansja, choć wywodzi się ona z Genui. Przyznam, że nie jadam zbyt często zup, ale tę pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki(...)pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Grochówka z wkładką 164

Jedna z moich ulubionych zup, zaraz po rosołku i kalafiorowej :)  Jest sycąca , smaczna a wkładka idealnie współgra z zupką :) Polecam :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki grochu 30dag szynki wieprzowej 1 duża cebula 1 mała pietruszka 1 duża marchewka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Majeranek Sól, pieprz Masło klarowane Vegeta Przygotowanie: Groch dokładnie myję(...)obraną i pokrojoną w krążki marchew, pietruszkę i seler oraz posiekany czosnek, liście laurowe i majeranek. Przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję na średnim ogniu aż groch i mięso będzie miękkie. Obieram ziemniaki, pluczę i kroję w kostkę   Szynkę wyjmuję , kroję w paski i smażę na maśle do rumianego koloru . Z zupy usuwam liście laurowe i cebulę.  Dodaję ziemniaki

Domowa Kuchnia u Mamy
SPALONA ZUPA czyli takiego wpisu (piiiip!) nie znajdziecie na żadnym blogu! 227

Dzisiaj, W MOJEJ KUCHNI. Nie, to NIE PLANOWANA AKCJA. Nie, to NIE TAKI CHŁYT MARKETINGOWY. Tak, MOŻNA SPALIĆ ZUPĘ! Jak to zrobić? Nalej do garnka 2 litry wody, zagotuj. Wsyp pół łyżeczki kurkumy. Obierz marchewki, wrzuć do garnka, Obierz ćwiartkę selera, wrzuć do garnka, Obierz ostatni kawałek pietruszki, jaki znajdziesz w lodówce, wrzuć do garnka. Obierz cebulę, dorzuć do reszty(...)możliwym, chociaż do tej pory zdarzało się to tylko w kawałach. Przyznacie, że to zdjęcie mogłabym wysłać na profil  https://pl-pl.facebook.com/ChujowaPaniDomu ? :D Co do przepisu na spaloną zupę - to już koniec, ale jak ktoś myśli, że musiałam gotować obiad od nowa - nie, nie, nie, co to, to nie. Oderwałam warzywa od dna garnka (spalenizna została w garze), wrzuciłam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
zupa z flądry z kwaśną śmietaną 139

zupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki   dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałes korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła koper Sposób przygotowania Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy(...)grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem oraz solą,  po czym odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Do garnka wkładamy obraną pietruszkę, marchew, pora, selera, jedną cebulę oraz gorsze części ryb ( głowy, płetwy i ogony)  i całość gotujemy ok 15 minut.  W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty

Miód i pieprz
Zupa rybna 268

oczywiście wyrzucić, ale każda oszczędna pani domu wie, że lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy! Składniki: Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu) 2 duże marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora   Cebula   Przyprawy: sól, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego(...)zmniejszamy gaz. Kiedy marchewka będzie miękka ( po około poł godz.) dorzucamy rybę. Gotujemy całość około godzinki na małym ogniu. Następnie wyjmujemy warzywa, a resztę ryby przecedzamy przez sito. Zupę podajemy z makaronem i marchewką. Można przez podaniem zabielić, ale nie jest to konieczne

Kolizje Smaków
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 213

charakter zachwyca aromatami pod oliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa kojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić. SKŁADNIKI: - buraki, 5-6 - ziemniaki 2 - marchewka 2-3 - pietruszka 1 - seler 1 mały - cebula 3-4 - por 1/2 -1 - jabłko np reneta(...)następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz,  zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek.  Zupa krem jak na ten aksamitny rodzaj dania przystało

Wypisz Wymaluj
Lżejsza grochówka na wędzonym kurczaku. PRZEPIS 128

Zupa grochowa na boczku i kiełbasie… wiadomo, jest pyszna. Ale trzeba też liczyć kalorie i ograniczać tłuszcz. Dlatego potrawy, które nie mogą obejść się bez wędzonki, niekiedy gotujemy na wędzonym kurczaku. Jest dużo lżej i co najmniej tak samo pysznie. Przepis na lżejszą grochówkę Składniki: dwie wędzone nogi z kurczaka, 500 gramów grochu łuskanego, 2 duże cebule, 2 ząbki(...)odłóż. Do wywaru wsyp groch, gotuj 15 minut, następnie dorzuć pokrojone w kostkę marchewkę i seler oraz posiekany czosnek, dopraw solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Gotuj pod przykryciem kolejne 10 minut, dorzuć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, po kolejnych 5 minutach gotowania zupa jest gotowa. Na koniec dodaj oddzielone od kości i pokrojone mięso z kurczaka. Jeśli zupa wyszła

Kulinarna Polska
Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami 112

Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki pietruszki(...)gęste, dolejcie wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę mąki. Marchewki, białą pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy

Kardamonovy
Zupa z kasztanów i warzyw 166

zobaczycie jadalne kasztany w sklepie kupcie je chociaż na próbę! Zupa z kasztanów i warzyw z mlekiem kokosowymi, składniki na 2-3 porcje: 250 g kasztanów jadalnych 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku mała marchewka gruby plaster korzenia selera 1 mała pietruszka 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego pierz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czysty - do picia, uszek lub krokietów 170

Składniki: (ok. 3 litry czystego barszczu) Buraki kg ( obranych, najlepiej podłużnych) Marchew Seler ćwiartka  Pietruszka Jabłka 2 Cebula Czosnek 6 ząbków Majeranek 3 łyżki liść

Kulinarne przygody
Rosół z dodatkiem buraka 218

Składniki: - 2 ćwiartki z kurczaka - 2 spore marchewki -pół selera - kawałek pora - plaster buraka - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, suszona natka pietruszki, przyprawa w

Kulinarne blogowanie
Zupa pomidorowa z pieczarkami 159

Pyszna zupka pomidorowa z dodatkiem pieczarek. 0,5 kg pieczarek   marchewka ,kawałeczek selera, pietruszki lub mrożona mieszanka warzyw około 20-30 dkg makaronu 2

Moje domowe kucharzenie
Toskańska zupa jarzynowa 125

Kuchnia włoska  Składniki pół szklanki białej fasoli 1 por gałązka selera naciowego 1 cebula ¼ główki włoskiej kapusty plaster dyni 2 ziemniaki 2 pomidory kilka gałązek

R'n'G Kitchen
Zupa pieczarkowa 145

Delikatna i bardzo kremowa. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1  mały seler 1 łyżka masła 3 średniej wielkości ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego

R'n'G Kitchen
Zupa z botwinki 207

Składniki bulion drobiowy, 2 l marchewka, 2 szt pietruszka, 1 szt seler, 1/2  szt botwinka, 2 pęczki buraczki

Gotowanie moimi oczami
Krupnik na żeberkach 174

Składniki: 0,5 kg żeberek 2 szklanki kaszy marchew pietruszka natka pietruszki seler liść lubczyku sól pieprz Wykonanie: Kości zalać dużą ilością wody, zagotować. Gdy na

Pychotkaaa
Zupa koperkowa 422

Składniki: udko z kurczaka  marchewka,  pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12

Gaździnka warzy

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję