startego parmezanu szczypiorek bagietka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 3 listki bazylii 1/2 cebula W garnku z wodą gotuję obrane i pokrojone w kawałki – ziemniaki, marchewkę, selera, wrzucam też 1 ząbek czosnku. Na patelni z 1 łyżką oliwy smażę 1/2 cebuli do zeszklenia, dodaję do garnka z warzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję serek(...)oliwy z oliwek, rozmiażdżony czosnek i posiekaną bazylię. Smaruję oliwą czosnkowo-bazyliową kromki bagietki i zapiekam je w piekarniku – około 10 min 180 stopni. Podaję kromeczki czosnkowe do zupy posypanej szczypiorkiem. Artykuł Kremowa zupa serowa z mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pljuż nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą. składniki ok 1300 g kurczaka wiejskiego ok 800 g wołowiny z kością ( szponder) 3 l wody 1 marchewka 2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula 2 ząbki czosnku 1 laska selera naciowego 5-6 ziarenek ziela angielskiego(...)łyżką cedzakową szumowiny, ale ja nigdy tego nie robię. W międzyczasie przygotować warzywa. Marchewkę , pietruszkę seler obrać i umyć, można przekroić na mniejsze kawałki. Por i seler naciowy umyć, przekroić na dwie części. Cebulę obrać z wierzchniej, brudnej brązowej skórki, tę pod spodem zostawić, przekroić na pół i przypiec mocno nad gazem ze wszystkich stron
Stare Garyserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Taką zupę można przyrządzić, gdy mamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów(...)laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy. Kartofle obrać, pokroić w kostkę
królestwo garówjuż jesień i dni są chłodne. Mam dzisiaj dla Was pyszną kremową rozgrzewającą zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:) Składniki: około 1 kg dyni 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 3 ząbki czosnku około 2 l bulionu lub wody sól, pieprz, lub domowa vegeta(...)przekładamy, dynię, marchew, seler, ziemniaki i czosnek, lekko podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem lub wodą, płynu ma być tyle żeby dobrze przykryło warzywa, włoszczyznę myjemy i wkładamy do zupy.Dodajemy sól lub vegetę do smaku, papryczkę chili i pieprz, gotujemy na małym ogniu aż wszystko zmięknie. Jeśli płyn podczas gotowania za szybko odparuje, dolejcie wody lub bulionu, gęstość zupy zależy już
Sama słodycz i szczypta chiliPożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek.Zupa w sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka. Było pysznie i pożywnie.Polecam. Składniki: 300 g wędzone żeberka 1 marchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek(...)gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku
Ala piecze i gotujeZupa serowa, bo o niej mowa, to wspaniałe remedium na stan poimprezowy, dzisiaj posylwestrowo. W naszym domu zupa gości często również w normalne dni, a zwłaszcza, kiedy zostaje rosół z dnia poprzedniego. SKŁADNIKI: rosół wraz z warzywami (u nas marchewka, pietruszka, seler i opalana cebula) 3-4 serki topione* 150 g startego wyrazistego sera 3 ząbki czosnku 1 suszona ostra(...)tylżycki lub radamer. WSKAZÓWKA: Na rynku pojawiło się bardzo dużo serków topionych seropodobnych, Należy zwracać uwagę, aby były to prawdziwe serki. Prawdziwe serki są maksymalnie 20 groszy droższe, a zupa z nich nie ma obrzydliwie plastikowego posmaku. Rosół przecedzamy, zostawiamy w nim jedynie warzywa. Dzięki temu zupa będzie gęściejsza. Blendujemy i dodajemy po 1 serku, nadal miksując. Dopiero teraz
Kuchnia od dwojgaJest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Składniki: 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi) 1 młoda pietruszka 2 młode marchewki 1 por 1/2 selera 3 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% 2l bulionu warzywnego sól(...)pieprz do smaku 1 łyżka cukru 1 szczypta kwasku cytrynowego 1 łyżka mąki 3 jajka na twardo 1 łyżka świeżego koperku Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Po tym czasie dorzucić obrane
Walijskie Pichceniepierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta, pożywna zupa, warta jest szerszego uznania. Składniki dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałek korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej(...)grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, po czym odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Do garnka wkładamy obraną pietruszkę, marchew, pora, selera, jedną cebulę oraz gorsze części ryb ( głowy, płetwy i ogony) i całość gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty
Miód i pieprztych płynnych odmian i na pierwszy ogień poszła właśnie ogórkowa. Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki(...)masło. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masła. Dusić 5 minut. Przełożyć do garnka i jeszcze chwilę wszystko razem gotować. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy, wlać do wywaru i zagotować. Na koniec przyprawić zupę solą i pieprzem (ewentualnie np. vegetą) i posypać dużą ilością koperku
My simple kitchenMoże nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz lubczyk, słodko papryka ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)minut. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy i wymieszać. Zupę na talerzu można ozdobić natką
MarciochaKucharzyJedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam buraczki, są przepyszne pod każdą postacią. Jest naprawdę bardzo dobra, polecam. Do dużego garnka wlać wodę i wywar. Przygotować warzywa, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, seler obrać i pokroić drobno, łodyżki buraczków dokładnie umyć i pokroić 2,5 cm kawałki, buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, gałązki pietruszki umyć
Kuchnia PokoleńSmakowita , kremowa i aromatyczna zupa - krem z kalafiora to pyszna propozycja lekkiego obiadu na lato. Jest szybka i prosta w przygotowaniu i w sam na letnie dni . składniki na 6 porcji 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe kalafiory 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta(...)pietruszkę w plastry a seler w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i oliwę dodajemy cebulę , pozostałe warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek , dusimy często mieszając. Dodajemy 6 szklanek wody , sól i gotujemy do miękkości warzyw , doprawiamy solą , białym pieprzem , przyprawą curry dodajemy szczyptę bazylii i tymianku . Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie
Smakowite DaniaJeżeli macie ochotę na konkretną rozgrzewającą zupę to polecam dzisiejszy przepis. Kapuśniak z mięsem i pieczarkami z powodzeniem zastąpi cały obiad. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka(...)mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitpysznego. A więc postanowiłam upichcić to czego jeszcze nigdy nie robiłam (jak zwykle hihi) i zrobić zupę pomidorową z klopsikami. I ryżem. I jest pyszna, kremowa, pachnąca i chyba zagości na moim stole na stałe. Składniki: młoda marchewka 4 sztuki młody seler młody por pietruszka 1 kg pomidorów (ja użyłam około 400 gram koktajlowych żółtych i 4 pomidory(...)gram ryżu dwie łyżki oliwy opcjonalnie łyżka cukru Umytą i obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część) wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko
Mango Papajapolskich stołach zbyt często i szczerze przyznamy, że to nasza pierwsza tego typu zupa. Smak nas nie zawiódł, więc przepis leci na bloga, aby inni również mogli spróbować! :) Wegańska zupa chrzanowa Przepis na około 5 porcji Potrzebujemy: około 1,5 litra bulionu warzywnego(...)cebula - kawałek selera - 1 pietruszka
Bananowe Pole