zupa z selera - 5925 przepisów (strona:157/395)

NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 138

wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło.  4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina "Naturalny". 5. Miksujemy. Doprawiamy do smaku. /Wersja na wywarze mięsnym - ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą ilością warzyw (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta). Doprawiłyśmy.  /Zarówno wersja mięsna jak i jarska mają

Wypisz Wymaluj
Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową 138

Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko, a podana w pięknej zastawie (*) wygląda kusząco... Zgadzacie się ze mną? Można mieszać różne kolory fasolki i dodać więcej śmietany. Pycha!  mięso drobiowe na wywar 300g żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki (średnie) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   10 cm pora przyprawa rosołowa 2 listki laurowe 3 ziarna ziela(...)dodatkiem przyprawy rosołowej, ziela angielskiego i listków laurowych. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) oraz fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku.  (*) Już wiele osób pytało mnie

Di gotuje
Włoska zupa minestrone 232

skórce gotują właśnie minestrone. Swoją wersję tej zupy postanowiłam przygotować właśnie ze skórką parmezanu. Nadaje ona zupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki:  2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża(...)minut.  Wyjąć skórkę parmezanu.  Dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotować przez 10 minut.  Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Dodać do zupy.  Przed podaniem posypać zupę startym parmezanem

Kulinarne Inspiracje
Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym 171

Składniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek sera(...)bakłażanem i papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z podzielonym na kawałki serem z niebieską pleśnią

Czerwień i błękit
Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami 378

Smaczna i pożywna zupa z kalafiorem. Może stanowić jednodaniowy obiad, bo dzięki kluseczkom jest bardziej treściwa :) 1 udko z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki 2 plasterki selera 1 suszony grzyb ziarenka pieprzu sól gałązka lubczyku 1/2 małego kalafiora 1 łyżka koperku KLUSECZKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli Udko, warzywa, lubczyk grzyb i ziarenka(...)ogniu. Zbierać szumowiny, które będą się gromadzić podczas gotowania. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjąć udko oddzielić mięso i wrzucić ponownie do garnka. Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować ok 10min. Na końcu wsypać koperek. KLUSECZKI: jajka roztrzepać, wlać mleko i dodać sól, mąkę pszenną. Wszystko razem połączyć. Odstawić na 10min. Przetrzeć przez odpowiednie sito na gotującą się

https:KKuchniaMniam
BARSZCZ UKRAIŃSKI 294

blogu przepisów na zupy. tzn kilka jest...Ale za mało :) Zupy robię często ale jakoś nie ,,focę" ich tak jak innych dań. Pora to zmienić. Zapraszam na barszcz ukraiński   Składniki: 1 szkl fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście kapusty liść laurowy 2 ziela(...)fasoli,dorzucamy ziemniaki pokrojone w sporą kosteczkę,oraz pietruszkę, ,marchew i selera, tez pokrojone w duże kawałeczki.Gotujemy do momentu miękkości ziemniaków. Dorzucamy  starkowane na dużych oczkach buraki, dodajemy zielony groszek.Gotujemy jeszcze ok.5 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.W szklance hartujemy gorącą zupą śmietanę,po czym zabielamy zupkę

Z Majeczką w kuchni
Zupa ogórkowa 152

rewelacja :) Tak, więc już opcje są dwie. Nie tylko u babci, ale też u mnie w domu. Składniki na zupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej(...)kostkę. Podsmażyć na maśle przez około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą z ogórków, tak aby nie wyschły. Dodać do wywaru i gotować kolejne 10 minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie cukrem. Dolać słoik wody z ogórków (ja lubię kwaśną). Włożyć kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę. Po ugotowaniu zupy posypać koperkiem

Karola gotuje
Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego 148

zagęszczają zupę. Ja zupę podaję z jajkiem, ale możecie dodać skwarki z boczku, kaszę, czy grzanki. Drukuj Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 garście pokrzyw 1 garść czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 1 mała cebula 1/2 selera 1/2 pora 3 ziemniaki 1,5 l wody/bulionu mięsnego Mleko/śmietana/jogurt do zabielania 1 łyżka masła(...)smażymy. Dolewamy wodę/bulion i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone na mniejsze części. Gotujemy ok 15 min. Dodajemy pokrojoną pokrzywę i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy 5-10 min. Zupę blendujemy i zaprawiamy śmietaną/mlekiem. Podajemy z jajkiem 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-pokrzywy-czosnku-niedzwiedziego/ BosowKuchni Artykuł Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery

Mieszam w Garnku
Krem ze świeżych pomidorów i pieczonej papryki z grzankami czosnkowymi 143

Składniki: 1,5 kg polnych pomidorów (jojo) 4 papryki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler kawałek pora skrzydło lub szyja z indyka 1/2 posiekanej świeżej ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczka chilli) 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka słodkiej papryki Grzanki: bułka wrocławska 100 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki poszatkowanego koperku sól Sposób wykonania: Mięso z indyka wkładamy(...)ogniu. Następnie wyjmujemy mięso a do wywaru wrzucamy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz pora.  Paprykę (w całości) wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C z termoobiegiem przez 30-40 minut. Pomidory myjemy, parzymy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry i wrzucamy do zupy. Upieczoną paprykę schładzamy i obieramy ze skórki oraz gniazd nasiennych. Kroimy

Qchnia po prostu
Zupa krem selerowo-batatowa 164

Jedzmy zupy. Mają dużo błonnika, a poza tym rozgrzewają, co w taką pogodę, jaką teraz mamy za oknem, jest ważne. Szczególnie przed wyjściem z domu. Po powrocie z mrozu - też będzie jak znalazł :) Składniki: 1/2 dużego selera (mój 350 gramów) 1 batat 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka sojowego 1 jabłko 2 łyżki oleju kokosowego 3 liście(...)cebula się zeszkliła. Wyjęłam ziele i liście laurowe Następnie dodałam batata, seler i jabłko.  Na małym ogniu dusiłam 6 minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem selerowo-batatowa 164

Jedzmy zupy. Mają dużo błonnika, a poza tym rozgrzewają, co w taką pogodę, jaką teraz mamy za oknem, jest ważne. Szczególnie przed wyjściem z domu. Po powrocie z mrozu - też będzie jak znalazł :) Składniki: 1/2 dużego selera (mój 350 gramów) 1 batat 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka sojowego 1 jabłko 2 łyżki oleju kokosowego 3 liście(...)cebula się zeszkliła. Wyjęłam ziele i liście laurowe Następnie dodałam batata, seler i jabłko.  Na małym ogniu dusiłam 6 minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można

Szczęśliwa kuchnia
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 178

równie pyszne danie przygotujecie także z bardziej Wam znanym jarmużem – dla ciekawej odmiany i jeszcze zdrowszej wersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju(...)plasterki. Marchewkę pokroić na plasterki lub w niedużą kostkę, pora pokroić w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić por, marchewkę i seler, liście laurowe oraz ziele angielskie, posolić i podsmażyć/poddusić na umiarkowanym ogniu, często mieszając przez około 7 minut (uważać, by składniki nie przypalały się lub przywierały

Even Better Food
Zupa kalafiorowa z makaronem wg Aleex 128

jestem w pracy, moi chłopcy mogą liczyć wyłącznie na szybkie dania. Tym razem przygotowałam dla nich zupę kalafiorową z makaronem. Prosta, szybka, sycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • kawałek selera • kawałek pora • ziele angielskie, liść laurowy • 1 średni kalafior • 100 g suchego drobnego makaronu • sól, pieprz • kość(...)seler. 3. Obrać marchewki i pietruszkę, odciąć kawałek pietruszki z natką. Natkę dodać do wywaru. Doprawić solą. Gotować ok. 30 minut. 4. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Razem z zielem i liściem laurowym dodać do wywaru. Gotować przez ok. 25 minut. 5. Wyjąć kość karkową i obrać z mięsa. Kawałki mięsa dodać do zupy. Kość wyrzucić

W mojej kuchni
Sezonowa zupa jesienna z brukselką 112

smaczną zupę. Dodałam do niej resztę warzyw i tak powstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką       Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki (oczyszczone, pokrojone w plasterki) 2 łodygi selera naciowego (oczyszczony, pokrojony w plasterki) 3 ziemniaki (obrane, pokrojone w    kosteczkę(...)gazie, włożyłam cebulę, marchewkę i seler. Smażyłam około 10 minut. Wymieszałam i kiedy warzywa lekko się zrumieniły dodałam pomidory i brukselkę.     Całość zalałam gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie na około 10-15 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem.   Na wierzchu posypałam posiekaną natkę pietruszki. Rozłam do talerzy. Zupa jest smaczna, pożywna i rozgrzewająca

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania