zupa z selera - 5925 przepisów (strona:149/395)

Zupa pieczarkowa z makaronem 153

koperku Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę,seler, por obrać i  pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa. W garnku zagotować bulion,  dodać podsmażone warzywa, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę. Makaron ugotować osobno według instrukcji na opakowaniu. Zupę podać z makaronem i posypać

O kuchni z uczuciem
Lekka, wiosenna zupa ze szparagami 105

trzeba korzystać z niego na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka  3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku  4 ząbki czosnku vegeta, pieprz(...)dość spore kawałki. Por, marchew i pietruszkę kroimy w półplastry. Seler naciowy, koperek, czosnek i cebulę drobno siekamy.  2. Z nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi

Szefowa kuchni
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 176

Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej(...)masło i posiekana cebulę. Paprykę doprawiłam szczyptą soli himalajskiej i pieprzem. Dusiła się około 30-40 minut.  Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  doprawiłam kefirem. Dzięki niemu zupa jest nieco mniej ostra :) "Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich

ClauditteMissCooking
Zupa botwinkowa 197

gorąco. Na zimno, jako chłodnik, też niezła. Nie byłam do niej przekonana, ale dziś zakochałam się w tej zupie bez pamięci i z pewnością pozostanie ze mną już na zawsze. Szczególnie wiosną!  Składniki: dwa pęczki botwinki z buraczkami marchewka kawałek selera pietruszka pół pęczka koperku sól pieprz łyżka cukru 3/4 szklanki śmietany 18 % łyżka mąki pszennej liść laurowy ziele(...)angielskie łyżka octu winnego lub soku z cytryny dodatkowo jajka ugotowane na twardo i szczypiorek W garnku na wolnym ogniu gotujemy bulion z marchewki, pietruszki i selera na dwóch litrach wody z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy nasz bulion  jest gotowy dodajemy pokrojone w kostkę buraczki oraz łyżkę soku z cytryny lub octu winnego

Mango Papaja
Zupa Koperkowa SyS z jajkiem 120

Smaczny, domowy smak, zapach koperku... Wyprodukowana na bazie naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych barwników. Polecam! :) Składniki: Koperkowa zupa z ryżem firmy SyS ryż biały, skrobia ziemniaczana, sól, koperek suszony (5%), ekstrakt drożdżowy, warzywa suszone 5% (marchew, pasternak, por, lubczyk, NATKA SELERA), suszony koncentrat cytryny, pieprz czarny Pęczek koperku posiekany 2-3 łyżki śmietany gęstej 18% sól pieprz dwa jajka(...)litra zimnej wody, zamieszać i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła i gotować mieszając od czasu do czasu ok 15 minut. Na koniec dodać śmietankę wymieszaną z 4-5 łyżkami zupy, koperek i przyprawić do smaku. Podawać z jajkiem. Smacznego

Trufelkowo
Ogórkowa po staropolsku (z mięsem) 203

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Obiad dla S. to taki, w którym musi znajdować się miejsce na mięso, dlatego w tej zupie zawarte jest coś treściwego. Nie jest ona dietetyczna. My studenci raczej nie mamy czasu na robienie dwóch dań obiadowych (o ile robimy jakiekolwiek ciepłe posiłki ^^). Natomiast to bardzo szybki przepis(...)garnka zalanego zimną wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po wyłowieniu szumowin dodajemy ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy kostką rosołową, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i jarzynką. Ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna (a dla mnie na tym etapie zawsze jest   mało ^^) , dodajemy kwasu ogórkowego, który

WeAreCrazy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów babci Basi 197

Sezon pomidorowy w pełni , więc czas na pomidorową ze świeżych pomidorów. Składniki na wywar : korpus kurczaka, 2 marchwie, 1 korzeń pietruszki z natką, kawałek selera, ewentualnie 2 liście, 1 średnia cebula, 1 mały por, 1 kostka rosołowa drobiowa, vegeta , woda, sól , pieprz do smaku, Składniki na masę pomidorową: 2 kg dojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki(...)łyżki wywaru z pomidorami, aby zahartować śmietanę . Do gorącego , ale nie wrzącego wywaru z przecierem pomidorowym wlewamy śmietanę z mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Tak przygotowaną zupę podajemy z makaronem lub ryżem . Możemy udekorować ją kleksem z gęstego jogurtu i natką pietruszki lub bazylią Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Zupa kalafiorowa 182

uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie "Groszku nie lubię" ;) Jeżeli macie ochotę, to dorzucajcie. Jeżeli jesteście przed urlopem, to dla zachowania szczupłej sylwetki można zrezygnować ze śmietany ;) Składniki dla 4 osób: 1 średni kalafior 500 g kawałków kurczaka (ćwiartki, skrzydełka, nóżki) 2-3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały młody seler(...)minut, usuwając co jakiś czas zbierający się szum. Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Nać z selera opłukać. Warzywa dodać do gotującego się bulionu, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je razem z mięsem z zupy, wyłowić przyprawy. Jedną marchewkę pokroić w talarki. Mięso oddzielić od kości. Odstawić na bok. Do gorącego bulionu włożyć różyczki

Pełny talerz
Zupa kalafiorowa wg Aleex 120

sezonie świetnie smakuje ze świeżutkimi warzywami, ale można ją także ugotować zimą. Wówczas wykorzystujemy mrożonki. Zupa z tego przepisu wychodzi naprawdę znakomita: aromatyczna, sycąca, po prostu pyszna. Polecam. Składniki: • mała porcja rosołowa • 8 większych ziemniaków • 1 średni kalafior • 2 młode marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1/2 pora • 1 łyżka masła • 2 łyżki mąki krupczatki • 1 pełna łyżka przyprawy uniwersalnej(...)zagotować. Gotować około 15 minut. 2. Seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić w talarki i wrzucić wszystko do wywaru mięsnego. 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. 4. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 5. Do zupy dodać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować

W mojej kuchni
Zupa pomidorowa z pęczakiem 183

Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru razem z pęczakiem i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Do wywaru wlać passatę, pomidory

Czerwień i błękit
Rosół czosnkowo-imbirowy 103

wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa. Kurczaka wyjmujemy, wywar przecedzamy, przelewamy do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem

R'n'G Kitchen
Grzybowa krem ze świeżych białych kozaczków z rozmarynem 149

kostkę, zeszklij na łyżce oleju rzepakowego. Dodaj pokrojone w plastry grzyby. Duś kilka minut. Dodaj pokrojonego w spore kawałki selera i marchew. Całość zalej bulionem. Dodaj przyprawy. Gotuj 20-25 minut. Przed miksowaniem wyjmij rozmaryn i liść laurowy. Zmiksuj zupę na krem. Podawał z grzankami

AZgotuj!
Zupa kapuściana z groszkiem 147

młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 1/2 opakowania mrożonego groszku(...)paski. • Marchew, pietruszkę i seler pokroić w plasterki, podsmażyć z cebulą. • Zalać 3 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać do warzyw. Gotować 30 minut. • Do gotowej zupy dodać groszek i koperek, pogotować jeszcze

To co kocham
Żurek staropolski 136

Żurek to tradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie. Z powodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta. SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 marchewki 1/2 selera 4 białe kiełbasy 4 wędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe 4 jajka(...)ziemniaki. Gotujemy do miękkości. KROK 7 Po około 20 minutach gotowania się białek kiełbasy, wyjmujemy ją z naszego "wywaru", obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Usuwamy z wywaru seler. Dodajemy podsmażony por oraz podsmażona kiełbasę z boczkiem. Dodajemy ziele angielskie ( kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych. Gotujemy ok 10 minut. KROK 8 Dodajemy zakwas do naszego żurku, po czym

smacznieinatemat

Proponowane wyszukiwania