takie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz(...)rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu
O kuchni z uczuciemGazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania, jednak można podawać ją również na ciepło. Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 seler naciowy 1 świeży ogórek 1 ostra papryczka 1 puszka pomidorów 10 dag grzanek ½ litra bulionu warzywnego 1 owoc awokado sól, cukier, natka pietruszki ½ cytryny 2 placki tortilli 8 łyżek oliwy Wykonanie: Cebulę, czosnek(...)łodygi selera pokroić drobno razem z papryczką i zeszklić na połowie oliwy. Dodać pomidory z puszki, bulion i grzanki. Gotować około ½ godziny, następnie zmiksować, przyprawić do smaku i schłodzić. Awokado obrać ze skórki, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym ogórkiem. Tortillę zrolować pokroić w plastry i obsmażyć na pozostałym oleju na złoty kolor. Masę
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI 1/2 kalafiora 3 marchewki 1 pietruszka 1/6 selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dyni garść liści lubczyku garść natki pietruszki pieprz i sól szczypta chilli 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE Warzywa dokładnie umyć i obrać. Pokroić w kostkę. Włożyć do garnka wraz z przyprawami i zalać 1,5 litra wody. Lubczyk, liścia laurowego, ziele(...)jałowej :) wtedy nie będzie nam sprawiało problemu wyłowienie przed zmiksowaniem. Gotujemy na małym ogniu. Prawie jak na rosół. Mamy wydobyć z warzyw pełnie smaku. Na koniec pozostaje nam zmiksować zupę blenderem. Dobrze jest też przecedzić ją przez np. w moim przypadku sitko
ClauditteMissCookingfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak zwykle dylemat…co zrobić na obiad. Zachciało nam się najpierw makaronu, później zupy…kolejny kompromis. Składniki: 250 g boczku surowego 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 ml czerwonego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego 330 ml passaty pomidorowej z pomidorków koktajlowych 1 łyżka
R'n'G Kitchenktóry bardzo przyda Ci się w kuchni. W okresie świątecznym przez naszą kuchnię przewijają się spore ilości warzyw: składniki do sałatek, zup itp. generują nam sporo warzywnych odpadów. Są to na przykład: niewykorzystane elementy pora, obierki z marchwi, selera, pietruszki.. To […] Artykuł Bulion warzywny z resztek warzyw pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaktóra podkręca smak zupy, a mnogość warzyw dodaje jej aromatu. A wszystko skompane w pomidorowej passacie ... Zakochałam się w tej zupie ... 💓 Składniki: 500 g rozbefu wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 4-5 pieczarek passata pomidorowa 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka papryka ostra papryka
Walijskie Pichcenieumyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem bulion zrobiłam samodzielnie, ponieważ później posłużył mi do przygotowania zupy (przepis w następnym poście). W szerokim, niskim rondlu zagotuj 1 l wody z marchewką, pietuszką, kawałkiem selera, pora i gałązki lubczyku. Dorzuć 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj około 30 minut. Dołóż kawałki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki. Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół
R'n'G Kitchensklepach internetowych znajdziecie te produkty bez problemu. W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki
Z miłości do słodkościmuffinki drożdżowe (na mleku owsianym) z truskawkami i kruszonką. Zostało kilka sztuk i były bardzo pożądane na drugie śniadanie w środę. Zupa 13:00 Miseczka warzyw, a w niej ulubiona brukselka. Oprócz tego zielona fasolka, marchewka, por, pietruszka, seler i koperek. II Danie 16:00 Kto tego nie zna? - delikatne kluski gotowane na parze. Raz do roku w sezonie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comZupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego
Miód i pieprzfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dla tych ,którzy podobnie jak ja uwielbiają fasolkę szparagową. Pyszna ,delikatna w smaku zupa zadowoli wasze podniebienia. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej filet z kurczaka 2 marchewki pietruszka mały seler biała część pora 4 ziemniaki łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa kozieradka mielona sól ,pieprz
R'n'G Kitchenzamroziłam. Teraz wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę! BULION WARZYWNY Składniki: 1 duża cebula pokrojona w talarki 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 seler naciowy pokrojony w talarki 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 liść laurowy natka pietruszki pęczek, posiekana pół łyżeczki zmielonej
Gotowanie to kochanienachodzi mnie ochota na coś kwaśnego i tym "czymś" okazuje się być wtedy zupa :) Ogórkowa.... szczawiowa ... bądź kapuśniak! Ten - przygotowany na żeberkach, z dodatkiem ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny! Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków 500 g kiszonej kapusty pieprz ziarnisty pieprz mielony słodka papryka(...)wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru. Kapustę kiszoną płuczemy na sitku - ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc nie przesadzam z wypłukaniem kapusty. Następnie ją szatkujemy i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym rondelku
Taste Therapyogórkową na masełku.Uwielbiam takie lekkie zupy bez mięsa. Do zupy użyłam przepysznych suszonych warzyw od firmy Becla. Składniki: 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku 1 łyżka mieszanki warzywnej 1 łyżka suszonego koperku 2 łyżki masła 2 litry wody 2 marchewki kawałek selera i pora malutka natka pietruszki 4/5 ogórków kiszonych 5 średniej wielkości(...)kostkę a marchew w półplasterki. Dodać umyty i obrany seler, porę i natkę pietruszki, zalać wodą. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć ogień, dodać, ziemniaki , starte na tarce jarzynowej ogórki, masło,resztę przypraw i czosnek. Gotować aż wszystko zmięknie, na końcu przyprawić do smaku vegetą i pieprzem, Gdy zupa przestygnie lekko zabielić śmietanką.Jeśli chcecie bardziej rzadszą zupę dolejcie więcej
Sama słodycz i szczypta chili