początkującym kucharzom. Jest szybka w przygotowaniu, lekka, pełna warzyw, pachnąca latem... Łatwa zupa jarzynowa Składniki: 2 l bulionu warzywnego 3-5 kulek ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 5-7 kulek pieprzu czarnego 1 cebula 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu spory kawałek selera garść fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora kilka brukselek garść mrożonego groszku (można(...)przyprawy, doprowadzam do wrzenia, wrzucam posiekaną cebulę, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, marchewkę i seler, gotuję ok. 10-u minut. Następnie wrzucam różyczki kalafiora, brukselki i fasolkę szparagową, pokrojoną na 2-3 części. Gotuję kolejne 10 minut. Do kubka wrzucam serek, zalewam niecałą chochelką gorącej zupy i rozrabiam dokładnie trzepaczką lub drewnianą gwiazdką, żeby nie było grudek. Kubek wstawiam
Kuchnia Prezydentowejmaszynkę-życie-ułatwiajaca i poprosiłam, żeby mi pomogła. Poszło średnio. Marchewka była ok, ale już seler nie bardzo, a przy cebuli się poddałam. Znaczy obie się poddałyśmy - i ja, i m-u-ż... Tak, czy inaczej. Wywar jest super! Pełen smaku, nada dodatkowego wymiaru zupom, risottom i czemu tam jeszcze. I chyba zasłużył sobie na miejsce w zamrażarce. Składniki
Lejdi of the houseSoup in cabbage leaves. Składniki. 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów włoskich 1/2 szkl.śmietany 18% 2 łyżki szczypiorku 4 szkl.rosołu 100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić(...)kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze) wyłożyć liśćmi kapusty i nalewać zupę. Miękką kapustę zjadamy razem z zupą
Kulinarny karnet Christopherapiwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać. I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający ! A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz ząbek czosnku łyżka śmietany 12% ocet jabłkowy Wykonanie: Buraczki(...)kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć. Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień. Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Zupę zmiksować, dodając śmietanę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce. Smacznego
kolorowotorcikowomakaronem. Zupa pieczarkowa jest szybka w przygotowaniu, a sekret jej smaku tkwi i użyciu małych, białych pieczarek, które dopiero po podsmażeniu na maśle dodaje się do gotowanej zupy. Myślę, że na taką zupę mogłabym zaprosić Mamę. Składniki na zupę pieczarkową 3-4 skrzydełka z kurczaka 500 g małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 łyżki(...)wraz z cebulą przełożyć do gotującego się mięsa oraz warzyw, wsypać makaron i gotować, aż będzie on al dente. Zestawić z ognia, dodać śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami gorącej zupy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę pieczarkową przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa pieczarkowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyTradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych, suszonych albo mrożonych grzybów, ponieważ jest tak dobra, że nikt(...)małe marchewki 0,5 małego selera kawałek pora (około 10 cm) 1 pietruszka 1 duża cebula 10 -12 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju) 2 litry wody sól pieprz 1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zup DODATKOWO : makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluski WYKONANIE: Grzyby
Słodko-Słony Świat IlonyKremowa, idealnie przyprawiona zupa na wielkanocny stół. Składniki: 2 pory 2 korzenie pietruszki 2 ziemniaki 2 cebule 0,5 selera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków
Kuchnia w oparachskoncentrowanie smaku pysznych warzyw w słoiku. Taką pastę śmiało możemy wykorzystać do sosów, mięs, czy marynaty. Myślę, że nawet do zupy będzie idealna. Pasta b ulionowa 200 g obranych marchewek 150 g obranych korzeni pietruszki mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku liście selera (razem z łodyżkami - bo to właśnie w łodygach ziół znajdziemy najwięcej smaku i aromatu
Kuchnia moimi oczamizmieniła ani udoskonaliła. Na pewno będę ją robić częściej. Nie mam jednak sumienia, żeby własnoręcznie ukatrupić homara, dlatego przygotowałam zupę z mrożonego. Składniki: homar lub dwa 2 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera mały por 4-5 obranych pomidorów lub pomidory w puszce 2-3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka szafranu łyżeczka suszonego estragonu pierz, sól, szczypta
Cytryna&Co.jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi, która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcieli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku
Różne smaki w kuchnizupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz : – 4 buraki – 1 marchewka – 1 korzeń selera – 1 korzeń pietruszki – 6 ząbków czosnku -4 liście laurowe – 4 ziarna ziela angielskiego – 4 suszone grzybki
Oka w rosole czyli KaFka gotujecebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu w garnku, po kilku minutach dodajemy buraki, ziemniaki, seler oraz płatki migdałowe. Smażymy około 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze
Smak mojej kuchnirozgrzewający obiad czy lunch. Do kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki. Zupa marchewkowo-soczewicowa Składniki: 0,5 kg marchewki 1 średnia cebula 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obraną marchewkę pokrój na kawałki
wegujemyZupa grzybowa to kolejne tradycyjne danie na Wigilijnym stole. Przepis na tą zupę jest od koleżanki mojej mamy z prac
KuchniaWeDwoje.plszkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych
Szczęśliwa kuchnia