Tradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych, suszonych albo mrożonych grzybów, ponieważ jest tak dobra, że nikt(...)małe marchewki 0,5 małego selera kawałek pora (około 10 cm) 1 pietruszka 1 duża cebula 10 -12 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju) 2 litry wody sól pieprz 1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zup DODATKOWO : makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluski WYKONANIE: Grzyby
Słodko-Słony Świat IlonyKremowa, idealnie przyprawiona zupa na wielkanocny stół. Składniki: 2 pory 2 korzenie pietruszki 2 ziemniaki 2 cebule 0,5 selera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków
Kuchnia w oparachskoncentrowanie smaku pysznych warzyw w słoiku. Taką pastę śmiało możemy wykorzystać do sosów, mięs, czy marynaty. Myślę, że nawet do zupy będzie idealna. Pasta b ulionowa 200 g obranych marchewek 150 g obranych korzeni pietruszki mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku liście selera (razem z łodyżkami - bo to właśnie w łodygach ziół znajdziemy najwięcej smaku i aromatu
Kuchnia moimi oczamizmieniła ani udoskonaliła. Na pewno będę ją robić częściej. Nie mam jednak sumienia, żeby własnoręcznie ukatrupić homara, dlatego przygotowałam zupę z mrożonego. Składniki: homar lub dwa 2 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera mały por 4-5 obranych pomidorów lub pomidory w puszce 2-3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka szafranu łyżeczka suszonego estragonu pierz, sól, szczypta
Cytryna&Co.jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi, która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcieli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku
Różne smaki w kuchnizupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz : – 4 buraki – 1 marchewka – 1 korzeń selera – 1 korzeń pietruszki – 6 ząbków czosnku -4 liście laurowe – 4 ziarna ziela angielskiego – 4 suszone grzybki
Oka w rosole czyli KaFka gotujecebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu w garnku, po kilku minutach dodajemy buraki, ziemniaki, seler oraz płatki migdałowe. Smażymy około 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze
Smak mojej kuchnidzień gotowania w kolorze zielonym. I choć wiosna nieśmiało kroczy do nas, to na talerzach królują zielone warzywa. Dzisiaj podaję zieloną zupę z groszku i cukinii. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 młoda cukinia 3 pędy selera naciowego lub pół dużego selera 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki łyżka włoskich ziół łyżka majeranku sól, świeżo
Czerwień i błękitrozgrzewający obiad czy lunch. Do kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki. Zupa marchewkowo-soczewicowa Składniki: 0,5 kg marchewki 1 średnia cebula 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obraną marchewkę pokrój na kawałki
wegujemyzupę z pieczonego kalafiora. Byłam ciekawa smaku. Zupa nie jest mdła, o ile dodamy dużo ziół, przypraw oraz sporo pieczonego czosnku. Zupę podałam najprościej jak się da, z domowymi grzankami :) Składniki: 1 kalafior 1 główka czosnku 1 seler mielony kminek, gałka muszkatołowa ostra i słodka papryka zioła do pizzy olej lub oliwa sól i pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki grzanki
Czerwień i błękitZupa grzybowa to kolejne tradycyjne danie na Wigilijnym stole. Przepis na tą zupę jest od koleżanki mojej mamy z prac
KuchniaWeDwoje.plszkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych
Szczęśliwa kuchniaTaką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna. Składniki: 100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli 80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła
Niezły Młynekmakaronem, jak do rosołu , czy zupy grzybowej z lesnych grzybów . Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione zupy na tę porę roku? Zupa pieczarkowa z makaronem Wywar: 1,75 l wody 3 skrzydełka 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera biała część pora 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól do smaku 250 g pieczarek 1 średnia cebula
Posadzone i zjedzonepietruszka 1 mały seler 2 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 500 ml passaty pomidorowej 250 g ravioli (u nas z ricotta i grzybami) świeża bazylia pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na maśle i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy passatę, ponownie zagotowujemy i zmniejszamy
R'n'G KitchenZupa krem z dyni Składniki: 1 dynia 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek świeżego imbiru natka pietruszki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz pestki dyni Wszystkie warzywa obrałam. Dynię, ziemniaki i marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Do garnka wlałam 3 litry wody. Dodałam oliwę, ocet jabłkowy
nietadietazupę. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Czyli taka jaka powinna być jesienna zupa. Oczywiście taką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów 7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4) 2 marchewki kawałek korzenia selera kawałek pora łodyga naci selera 2 łyżki śmietany natka pietruszki sól,pieprz łyżeczka kucharka(...)garnku gotujemy 1,5-2 l wody. Wrzucamy udko, marchewkę, seler, por i kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można
Smakołyki AsiPolski, fascynuje ilość spożywanych przez nas zup. Nigdy nie wydawało mi się, że jesteśmy jacyś szczególnie zupożerni, ale po głębszym zastanowieniu... ZUPA KOPERKOWA Składniki: - 3 litry wody - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - koperek – pęczek lub garść mrożonego - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Gotujemy wywar
Życie zamknięte w smakuBezmięsna zupa ,bardzo smaczna i sycąca. Składniki 500 g pieczarek (u mnie brązowe) 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) łyżka masła 4 ziemniaki ziele angielskie 3 łyżki kaszy pęczak łyżeczka lubczyku sól ,pieprz Przygotowanie Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle ,lekko oprószając solą. Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenpatelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Usmażoną kiełbasę z cebulą i tłuszczem wlać do zupy, całość zagotować. Latem dodaję do gotujących się ziemniaków z marchewką liść maggi, natkę pietruszki i selera związane nitką
Kuchenne aromatyszkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwięc można poszaleć nawet w kuchni! Robi się zielono na dworze, tym bardziej w daniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :) Składniki: porcja mrożonej mieszanki wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko Sposób przygotowania: Skrzydełko, seler naciowy
Truskawkowa Fiestazupka marchewkowa z ryżem: marchewka 41,2% woda ryż 18,8% sok z białych winogron ziemniaki 4,8% olej rzepakowy seler CENA: 2.99 zł I teraz drodzy Rodzice policzcie sobie, ile Was wyniesie przygotowanie 1.5l zupy? 1 opakowanie włoszczyzny około 3 zł 1 kg marchewki bio 5 zł 200 g wołowiny (16.99 za 1 kg) doniczka z lubczykiem
ClauditteMissCookingzmarznięci nic tak nie poprawia samopoczucia jak ciepła, aromatyczna zupa. Rosół wpsaniale rozgrzewa zmarznięte kości i leczy przeziębienia. To najlepsza zupa na chłodny, deszczowy wrzesień. Szybki rosół z kurkami 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kilka kurek bulion z kurczaka* 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu łyżeczka miodu sól i pieprz Warzywa obrałam
Zapiski Młodej Żony