liśćmi selera naciowego 2 marchewki sól Na patelni polanej oliwą smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, pokrojony seler, marchewkę, liście bazylii i sól. Wlewamy trochę wody. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Na wrzącą zupę wbijamy całej jaja i czekamy aż się zetną. Podpieczony chleb wkładamy do miski, posypujemy serem, a następnie zalewamy zupą
Bon Appetit Małgorzatysmaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki. Zupa jest z natury swej rzeczy - bezglutenowa. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na średni garnek): 2 buraki 1 cebula 1 pietruszka (korzeń) 1-2 marchewki 1/3 selera (korzeń) 2 lub 3 ziemniaki kawałek pora ok 80 ml śmietanki 30% kilka liści laurowych kilka kulek(...)drobno pora oraz pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, smażymy. 5. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Jeszcze chwilę smażymy. 6. Zalewamy wszystko ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, pieprz do smaku, jeśli mamy to suszone warzywa oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 7. Gdy zupa się gotuje, ugotowane i obrane buraki ścieramy
Kawa z mlekiemsmaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki. Zupa jest z natury swej rzeczy - bezglutenowa. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na średni garnek): 2 buraki 1 cebula 1 pietruszka (korzeń) 1-2 marchewki 1/3 selera (korzeń) 2 lub 3 ziemniaki kawałek pora ok 80 ml śmietanki 30% kilka liści laurowych kilka kulek(...)drobno pora oraz pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, smażymy. 5. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Jeszcze chwilę smażymy. 6. Zalewamy wszystko ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, pieprz do smaku, jeśli mamy to suszone warzywa oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 7. Gdy zupa się gotuje, ugotowane i obrane buraki ścieramy
Kawa z mlekiemtorebki) i jeżeli zostało Wam kilka kartofli z obiadu, polecam ten smakowity i szybki przepis. Szybka zupa pomidorowa. Przygotowanie 5 minut. Gotowanie 5 minut. Potrzebne nam będą : 400 g świeżych pomidorów, 3/4 litra wody, 3 czy 4 ugotowane ziemniaki, 1 łodyżka selera, pietruszka i czosnek do woli. Przepis: Grubo pokroić pomidory. Włożyć je do garnka z wodą i pokrojoną(...)łodyżką selera. Całość zagotować do wrzenia, a potem jeszcze gotować przez 4-5 minut. Następnie dorzucić ugotowane ziemniaki i razem zmiksować. Doprawić do smaku. Można dorzucić zmiażdżony czosnek (wtedy będzie to świetny sposób również na bolące gardło) i pietruszkę. Podawać na ciepło. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Błyskawiczna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. is a post from: moda
MODA NA BIOPrzepis kilka lat temu dała mi w Gliwicach koleżanka i od tego momentu jak tylko mam głowy ryb gotuję taką zupę. Składniki: 2 - 3 głowy karpia i ości z resztkami mięsa ryby 2 marchewki 1 duża pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 ostra suszona lub świeża papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz ½ łyżeczki sumaku liść laurowy 3 ziarna ziela(...)ryby i warzyw, z głów ryb i ości obrać mięso ryby. Warzywa, czosnek i mięso ryby przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki lub z grzankami
Mama Gotujecharakterystyczną dla chrzanu wyrazistością, delikatnie złagodzoną słodkością jabłka. Przede wszystkim - bezmięsna, czyli świetna propozycja dla wegetarian i wegan. ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM /współpraca z Winiary;/ 1 litr wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek 3 cm korzenia selera pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4-5 ziarenek czarnego pieprzu łyżka soli (dla podrasowania(...)natomiast drobno siekam - będą do ozdoby. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaję chrzan, dokładnie mieszam. Jabłka obieram ze skórek, pozbywam się gniazd nasiennych i ścieram na grubych oczkach. Dodaję do zupy, doprowadzam do wrzenia, gotuję 2 minuty. W osobnym rondelku rozpuszczam masło, a kiedy zawrze, wrzucam mąkę, dokładnie mieszam i przesmażam, aby stała się złocista. Powstałą zasmażkę wrzucam
W kuchni Karmel-itkijest niezwykle aromatyczny i pożywny. W jednej miseczce zupy dzieciaki dostają nie tylko warzywa i kaszę, ale też mięso. Najbardziej lubię przygotowywać krupnik na żeberkach, choć można do niego dodać także drób. ok. 60 dag żeberek (mogą być trójkąty lub paski) 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 4 marchewki 2 pietruszki duży kawałek selera por (około 20 cm) 6 średnich ziemniaków(...)ścieramy na tarce). Obraną cebulę opalamy nad ogniem. Do wywaru mięsnego dodajemy 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, pora, cebulę, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej oraz 1,5 łyżki soli. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po 15 minutach dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki i 2 starte na dużych oczkach marchewki. Gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania
Dieta bez mlekajakiś czas temu ugotowałam zupę z zielonych warzyw, gdzie głównymi składnikami są: brukselka i zielona papryka. Zupę zmiksowałam, bo chłopaki nie przepadają za brukselką, a tę zjedli z apetytem. Składniki: 200 g świeżej brukselki lub woreczek mrożonej 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka(...)lubczyku sól i pieprz Brukselkę, paprykę, pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło
Czerwień i błękitKolejny przepis na jesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały. Składniki: 50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół kubeczka(...)małej śmietany, masło do smażenia. Przygotowanie: Pietruszkę, selera i marchewkę myjemy i obieramy, następnie płuczemy. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Wyżej wymienione składniki wrzucamy do zimnej wody (ok 2l). Warzywa gotujemy ok 15minut. Dodajemy 2 kostki rosołowe, liście laurowe oraz ziele angielskie. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie
Kuchnia Pełna Pasjiseler, marchew, pietruszka i por). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy brukselki: odkrawamy końcówki i w razie potrzeby zdejmujemy pierwsze listki. Większe sztuki kroimy na pół. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Odławiamy warzywa i mięso z wywaru. Marchew kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy
Qchnia po prostuporcji) 500-550 g. kapusty kiszonej 1,5 szkl. ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę 1/2 szkl. grubo startej marchewki 1/3 szkl. grubo startej pietruszki 2/3 szkl. grubo startego selera 2 listki laurowe po 4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła po 1/2 łyżeczki: mielonego kminku, kminku całego, nasion kopru(...)etap pomijam, kocham kwaśne zupy :-D Przesiekaną kapustę włóż do niedużego garnka i zalej wodą (tyle, żeby tylko była przykryta). Przykryj garnek pokrywką i od chwili zagotowania, gotuj na malutkim ogniu przez 25 minut. Zagotuj 2 litry wody, wrzuć do niej liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, dodaj sól, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy woda ponownie się
Delicious Placejesienią, ale nadmiar papierówek wypadałoby zużyć, prawda? :) Zwykła, letnia zupa, która dzięki przewadze fasolki szparagowej i szczypty kurkumy nabiera nieco innej formy niż tradycyjna jarzynowa. Kolor również kojarzy się z latem więc korzystajcie póki można ze świeżych i młodych warzyw :) Składniki: 3 skrzydełka 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej (u mnie żółta(...)Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Gdy woda w garnku zacznie się gotować wrzucić pokrojoną marchewkę, selera i pietruszkę. Gotować kilka minut na średnim ogniu po czym dodać ziemniaki i fasolkę. Całość gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia i wyjąć skrzydełka. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, kurkumą i vegetą. Skrzydełka obrać a mięso pokroić
My simple kitchenwersji na gęsto. Składniki: szklanka suchej fasoli Jaś puszka czerwonej fasoli marchew pietruszka kawałek selera kawałek pora 250 ml passaty pomidorowej majeranek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, polecam również paprykę wędzoną łyżka mąki pszennej Przygotowanie Na wieczór przed planowanym przygotowaniem zupy, fasolę Jaś zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra
e-PrzepisyKulinarneCzęsto gotuję zupę ze świeżych pomidorów, zima zastępuję je domowym przecierem. Taka zupa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z makaronem. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora Mała cebula 1 kilogram dojrzałych pomidorów 3 litry wody 200 ml.śmietany 18% 2 łyżki mąki 5 ziaren pieprzu Przyprawa do rosołowa Swojski Wyrób(...)cukrem. Dusimy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, przecieramy przez sitko. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy przetarte pomidory, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu
Bajeczna KuchniaZupa gołąbkowa z młodej kapusty Gęsta, sycąca i pyszna zupa pomidorowa z młodą kapustą, mięsem mielonym i ryżem. Ciekawy pomysł na szybki i łatwy obiad! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 niewielka główka młodej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu(...)ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut *** *** Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Na patelni lub w małym garnuszku rozpuszczamy masło
Blog z Apetytem