zupa z selera - 5925 przepisów (strona:145/395)

LOBSTER BISQUE. Przepyszny krem z homara 167

zmieniła ani udoskonaliła. Na pewno będę ją robić częściej. Nie mam jednak sumienia, żeby własnoręcznie ukatrupić homara, dlatego przygotowałam zupę z mrożonego.  Składniki: homar lub dwa 2 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera mały por 4-5 obranych pomidorów lub pomidory w puszce 2-3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka szafranu łyżeczka suszonego estragonu pierz, sól, szczypta

Cytryna&Co.
Zupa chrzanowa 120

jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi, która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcieli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku

Różne smaki w kuchni
Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa 91

ogniskiem. Moja wersja jest lżejsza, bo zamiast mięsa użyłam parówek. Można też dodać chude mięso z kurczaka. Czas przygotowania mojej zupy to niecałe 25 minut. Polecam na zimową rozgrzewkę. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 3 grube parówki 2 szt czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej papryki

Kasia i jej kobiecy świat
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 152

zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz : – 4 buraki – 1 marchewka – 1 korzeń selera – 1 korzeń pietruszki – 6 ząbków czosnku -4 liście laurowe – 4 ziarna ziela angielskiego – 4 suszone grzybki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Krem z buraków 110

cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu w garnku, po kilku minutach dodajemy buraki, ziemniaki, seler oraz płatki migdałowe. Smażymy około 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze

Smak mojej kuchni
Zupa z zielonego groszku i cukinii 145

dzień gotowania w kolorze zielonym. I choć wiosna nieśmiało kroczy do nas, to na talerzach królują zielone warzywa. Dzisiaj podaję zieloną zupę z groszku i cukinii. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 młoda cukinia 3 pędy selera naciowego lub pół dużego selera 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki łyżka włoskich ziół łyżka majeranku sól, świeżo

Czerwień i błękit
Zupa marchewkowo-soczewicowa 127

rozgrzewający obiad czy lunch.  Do kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki. Zupa marchewkowo-soczewicowa Składniki: 0,5 kg marchewki 1 średnia cebula 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obraną marchewkę pokrój na kawałki

wegujemy
Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku 158

zupę z pieczonego kalafiora. Byłam ciekawa smaku. Zupa nie jest mdła, o ile dodamy dużo ziół, przypraw oraz sporo pieczonego czosnku. Zupę podałam najprościej jak się da, z domowymi grzankami :) Składniki: 1 kalafior 1 główka czosnku 1 seler mielony kminek, gałka muszkatołowa ostra i słodka papryka zioła do pizzy olej lub oliwa sól i pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki grzanki

Czerwień i błękit
Zupa grzybowa z lanymi kluskami 131

Zupa grzybowa to kolejne tradycyjne danie na Wigilijnym stole. Przepis na tą zupę jest od koleżanki mojej mamy z prac

KuchniaWeDwoje.pl
Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym 117

szkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych

Szczęśliwa kuchnia
Krem z białych warzyw 133

Taką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna.  Składniki:  100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli  80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła

Niezły Młynek
Zupa pieczarkowa z makaronem 183

makaronem, jak do rosołu , czy zupy grzybowej z lesnych grzybów . Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione zupy na tę porę roku? Zupa pieczarkowa z makaronem Wywar: 1,75 l wody 3 skrzydełka 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera biała część pora 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól do smaku 250 g pieczarek 1 średnia cebula

Posadzone i zjedzone
Zupa pomidorowa z ravioli 103

pietruszka 1 mały seler 2 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 500 ml passaty pomidorowej 250 g ravioli (u nas z ricotta i grzybami) świeża bazylia pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na maśle i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy passatę, ponownie zagotowujemy i zmniejszamy

R'n'G Kitchen
Zupa krem z dyni bez glutenu i bez laktozy 161

Zupa krem z dyni Składniki: 1 dynia 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek świeżego imbiru natka pietruszki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz pestki dyni Wszystkie warzywa obrałam. Dynię, ziemniaki i marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Do garnka wlałam 3 litry wody. Dodałam oliwę, ocet jabłkowy

nietadieta
Zupa ze świeżych grzybów 129

zupę. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Czyli taka jaka powinna być jesienna zupa. Oczywiście taką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów 7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4) 2 marchewki kawałek korzenia selera kawałek pora łodyga naci selera 2 łyżki śmietany natka pietruszki sól,pieprz łyżeczka kucharka(...)garnku gotujemy 1,5-2 l wody. Wrzucamy udko, marchewkę, seler, por i kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można

Smakołyki Asi
Zupa koperkowa 125

Polski, fascynuje ilość spożywanych przez nas zup. Nigdy nie wydawało mi się, że jesteśmy jacyś szczególnie zupożerni, ale po głębszym zastanowieniu... ZUPA KOPERKOWA Składniki: - 3 litry wody - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - koperek – pęczek lub garść mrożonego - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Gotujemy wywar

Życie zamknięte w smaku
Zupa pieczarkowa z pęczakiem 118

Bezmięsna zupa ,bardzo smaczna i sycąca. Składniki 500 g pieczarek (u mnie brązowe) 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) łyżka masła 4 ziemniaki ziele angielskie 3 łyżki kaszy pęczak łyżeczka lubczyku sól ,pieprz Przygotowanie Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle ,lekko oprószając solą. Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
Ślepe ryby 159

patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę.  Usmażoną kiełbasę z cebulą i tłuszczem wlać do zupy, całość zagotować. Latem dodaję do gotujących się ziemniaków z marchewką liść maggi, natkę pietruszki i selera związane nitką

Kuchenne aromaty
Chowder z kalafiora z mlekiem kosowym 140

szkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki wywaru warzywnego 5 łyżek oliwy z suszonych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wiosenna zupa 143

więc można poszaleć nawet w kuchni! Robi się zielono na dworze, tym bardziej w daniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :) Składniki: porcja mrożonej mieszanki wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko Sposób przygotowania: Skrzydełko, seler naciowy

Truskawkowa Fiesta
Jak gotować małemu dziecku – słoiki? Czy codziennie zupka? Dwa razy ta sama? Zamrażać? 94

zupka marchewkowa z ryżem: marchewka 41,2% woda ryż 18,8% sok z białych winogron ziemniaki 4,8% olej rzepakowy seler CENA: 2.99 zł I teraz drodzy Rodzice policzcie sobie, ile Was wyniesie przygotowanie 1.5l zupy? 1 opakowanie włoszczyzny około 3 zł 1 kg marchewki bio 5 zł 200 g wołowiny (16.99 za 1 kg) doniczka z lubczykiem

ClauditteMissCooking
Szybki rosół z kurkami 152

zmarznięci nic tak nie poprawia samopoczucia jak ciepła, aromatyczna zupa. Rosół wpsaniale rozgrzewa zmarznięte kości i leczy przeziębienia. To najlepsza zupa na chłodny, deszczowy wrzesień.  Szybki rosół z kurkami 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kilka kurek bulion z kurczaka* 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu łyżeczka miodu sól i pieprz Warzywa obrałam

Zapiski Młodej Żony
Zupa ze świeżych grzybów. 139

wybraliśmy zupełnie inne miejsce. Niestety grzybów dużo nie było. :( Kilka koźlaków i podgrzybków ani to ususzyć, ani to udusić więc wybrałam zupę. 4-5 dużych koźlaków 2-3 podgrzybki 3 nieduże suszone grzyby 2 marchewki nieduży kawałek selera 1 nieduża pietruszka 4 nieduże ziemniaki  por kostka rosołowa 5 ziarenek pieprzu kolorowego 2-3 ziela angielskie 3 listki laurowe cebula

Brzuszki Łakomczuszki
Żółta cukinia w roli głównej - cukiniowa zupa krem i warzywny obiadek malucha!!! :) 158

miksujemy na krem. Zupę rozlewamy na talerze. Kroimy pierś z kurczaka na mniejsze cząstki - można ją troszkę podsmażyć. I wkładamy do zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami. SMACZNEGO!!! Warzywny obiadek malucha: Składniki: 2 marchewki; 1 pietruszka; mały kawałeczek selera; ziemniak; pół małej dyni; przegotowana woda; Warzywa (najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka :) ) obrane i umyte kroimy w podobnej wielkości

Miksturownik
Kremowa zupa z kurczaka 237

Kremowa zupa z kurczaka? tak :) Pożywna, śmietanowo-kurczakowa, rozpływająca się w ustach....po prostu rewelacyjna w smaku I zachęcam do spróbowania :) Zaczynamy  Składniki: 6 udek kurczaka 1 cebula 3 marchewki 3 łodyżki selera 1 pietruszka 4 ząbki czosnku sól, pieprz 250 ml bulionu kurczakowego 500 ml śmietany 50 gr masła 3 łyżki śmietany olej  Wykonanie: Gotujemy udka. Ugotowane(...)niewielkiej ilości oleju smażymy 1 min wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy marchew, cebule, seler I pietruszkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy rosół z udek I bullion. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kurczaka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy make- mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy I wlewamy do zupy. Zagotowujemy- bierzemy mikser I miksujemy na krem. Doprawiamy solą I pieprzemdo smaku. Gotowy :) Krem

Smaki Edyty
Zupa chrzanowa 158

jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku

Słodkości i nie tylko
Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) 201

Post Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Gęsta, kremowa zupa z resztek kurczaka, ryżu, brokułów i zielonego groszku 157

już wiedziałam do czego go wykorzystam. Obrałam niedbale korpus i ugotowałam na nim wywar. Resztki mięsa wykorzystałam do tej oto zupy. Efekt był więcej niż zadowalający. Ta zupa jest świetna. Delikatna, a zarazem pełna smaku i aromatyczna. Bardzo pożywna- zaspokoi nawet najbardziej głodnego. Ja dodałam brokuły i groszek, bo akurat to miałam pod ręką. Świetnie jednak sprawdzą się tu pieczarki(...)seler naciowy. Chwilę smażyć mieszając. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć uważając, aby czosnek się nie spalił. Dodać masło, a kiedy się rozpuści wsypać mąkę. Przemieszać i chwilę smażyć. Wlać bulion i wrzucić tymianek. Wsypać ryż i przemieszać wszystko. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut pod przykryciem. Kiedy ryż będzie już prawie miękki dodać do zupy różyczki brokułów, zielony

olalacooking
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 141

przepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami.     Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny

Maminek kulinarny
Zupa z maślaków 121

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie z maślaków pierwszy raz robiliśmy taką zupę. Jednak ze świeżych grzybów jest najlepsza. Polecamy, palce lizać. Składniki 500 g maślaków (grzyby) 1 cebula 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 pełna łyżka mąki 50 ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 100 g kaszy jęczmiennej perłowej(...)łyżeczka suszonego lubczyku natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Masło roztapiamy, wrzucamy warzywa i grzyby do garnka, lekko oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 30, zalewamy 1 l wrzącej wody. Mąkę

R'n'G Kitchen
Flaczki z jarzyn 125

prawda smakiem nie przypomina ta zupa tradycyjnych flaczków, ale wyglądem trochę tak 😊 Dlatego nie zrażajcie się nazwą, bo to bardzo dobre jarzynowe flaczki są 👌 Składniki: -4 małe marchewki -2 pietruszki  -pół selera -por cześć zielona  -cebula -ugotowany makaron wstążki lub usmażony naleśnik -4 liście laurowe -4 ziela anielskie -łyżka sosu sojowego -dwie łyżki octu jabłkowego lub soku(...)pieprz -50 g masła Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w cienkie, zgrabne paski. Zalewamy w garnku 6 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz ząbki czosnku. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojony również w paski por. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem i resztą przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze

Kulinarne przemyslenia
Zupa krem ze smażonej papryki z miodem, gorgonzolą i z kluseczkami. 202

wzięła w łeb. Nie znoszę tego. I tyle tytułem wstępu. Wyciszam się w kuchni i robię zupę na dziś. Jak zrobić kluseczki znajdziecie tutaj . Czego nam trzeba? Do bulionu: -porcja z kaczki -szyja indycza -dwa skrzydełka z kurczaka -3 marchewki -2 pietruszki -seler -3 ząbki czosnku -opiekana cebula -kilka listków laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego Mięso zalewamy zimną wodą; miałem

BaRepas
Barszcz biały. 112

przepisu mojej babci, choć ona do smaku dodawała zakwas z butelki, a ja wolę taką zupę z torebki. Jest to szybkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne danie. Składniki na barszcz biały 5 kiełbasek białych surowych 1 kostka rosół drobiowy 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1 opakowanie barszczu białego w proszku(...)obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kosteczkę, por w plasterki, a marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (najszybciej w szatkownicy) i wrzucamy wszystko do gotującego się wywaru. Gotujemy około 15-20 minut, aż się warzywa ugotują. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach zupę w proszku, majeranek i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Podajemy

Rozpustne gotowanie
Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 130

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   "Rosół jest to zupa, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane 'na szybko' w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie(...)pieprz Dodatkowo: makaron   Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę. W międzyczasie ugotować makaron

Di gotuje
Wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków 93

najfajniejszy smak Ogólnie u nas w domu to ja jestem zupożercą , reszta patrzy na moją pasję do zup z politowaniem i przymrużeniem oka . Od czasu do czasu , uda mi się któregoś domownika przekonać do zupy ale zazwyczaj sporadycznie , a szkoda bo zupy są zdrowe i lepiej trawione przez nasz brzuch od większości innych dań . Polecam , lekki , aromatyczny kapuśniak składniki(...)mocno zrumieni przekładamy do garnka, starając się zostawić tłuszcz na patelni . Dodajemy kapustę , zmiażdżony praską czosnek ,selera , marchewkę , ziemniaki , 1,5 – 2 l wody ( w zależności jak gęstą lubicie ) , doprawiamy solą do smaku i gotujemy . Jak już wszystkie składniki będą miękkie zupa jest gotowa . Serwujemy na gorąco obficie posypaną mielonym czarnym pieprzem i odrobiną natki pietruszki . Odgrzewana jest zawsze

Ogrodnik w podróży
Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini 225

temu zobaczyłam w sieci przepis na jej wersję wzbogaconą cukinią i stwierdziłam, że muszę jej spróbować. Zrobiłam ją inaczej niż w podanym wyżej źródle, ale sam pomysł był doskonały. Zupa wyszła obłędna, polecam! Scroll down for recipe in English Botwinka z cukinią (4-6 porcji) Składniki: 5-6 szklanek bulionu 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 pęczki botwinki(...)smaku Przygotowanie: W garnku zagotuj bulion z zielem angielskim i liściem laurowym, po czym włóż marchew, pietruszkę i selera. Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj cukinię, ziemniaki i posiekane małe buraczki (jeżeli były). Gotuj aż ziemniaki zmiękną i dopraw zupę octem, cukrem solą i pieprzem. Dodaj botwinkę i koperek, gotuj przez kilka minut i wlej śmietankę. Podawaj natychmiast, chociaż

karmelowy
Zupka dyniowa z mięsem dla niemowlaka (od 7 miesiąca) 264

używać warzyw, które wcześniej już podawaliśmy dziecku i nie miało po nich niepożądanych reakcji alergicznych. Składniki na 3 porcje zupy: 200 g dyni (zważonej ze skórą) 50 g mięsa z piersi indyka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka mały kawałeczek selera kilka listków natki pietruszki W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy i odkładamy(...)posiekaną natkę pietruszki i po minucie wyłączamy. Dla maluchów blendujemy zupkę na gładką masę. Dla starszych niemowląt możemy ugotować taką zupkę razem z mięskiem. Całość blendujemy tak, by w zupie pozostały wyraźne grudki. Możemy też przed ugotowaniem mięso bardzo drobno pokroić, a ugotowane warzywa rozgnieść widelcem. Jeśli dziecko ukończyło 8 miesiąc życia możemy zupkę dyniową zabielić odrobiną domowego mleczka kokosowego

Dieta bez mleka
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 136

Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku  sól cytrynowa Piątnica(...)zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy

MamaOskarka
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 207

porę. Jeśli tylko masz pod ręką porcję suszonych grzybów, koniecznie ją przygotuj! Nigdzie nie zjesz tak pysznej zupy, musisz ją zrobić sama! Składniki: 2-2.5 dkg suszonych grzybów 300 g mrożonych borowików 3 marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 1/4 pora 2 łyżki masła ghee sól, pieprz 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa - krem z kasztanów 151

Pyszna, kremowa i wyjątkowa zupa - krem z jadalnych kasztanów z dodatkiem mleczka kokosowego i szczyptą kardamonu. Pyszności <3 Przepis znalazłam na stronie Harmonia Smaków . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g kasztanów jadalnych 600 ml bulionu warzywnego 1 duża marchewka z bulionu, pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki z bulionu, pokrojony w kostkę kawałek selera z bulionu, pokrojony w kostkę(...)łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut. W garnku umieszczamy kasztany, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, imbir i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem, kardamonem i ostrą papryką. Gotujemy ostatnie kilka minut, żeby

My Culinary Art
Zupa krem z kalafiora 112

zdrowe, delikatne, takie dostojne na pierwsze danie. Zupa krem z kalafiora i białych warzyw wykończony przyprawami i śmietanką, zapraszam:) Zupa krem z kalafiora podana z grzankami i świeżym koprem SKŁADNIKI: 1 duży kalafior 3 pietruszki 3 ziemniaki 1 cały seler 1 duża cebula ząbek czosnku (opcja) sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, szczypta gałki muszkatołowej 1,750 ml wody(...)mniejsze kawałki. Wszystkie razem wrzucam do garnka, zalewam wodą lub bulionem. Zagotowuję, zmniejszam gaz i dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem wraz z tłuszczem. Gotuję do miękkości. Na końcu miksuję zupę, doprawiam i dodaję śmietankę. Podaję z grzankami, kawałkami przesmażonymi kalafiora i czymś zielonym, np. natką, koprem, kiełkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania