Żurek to tradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie. Z powodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta. SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 marchewki 1/2 selera 4 białe kiełbasy 4 wędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe 4 jajka(...)ziemniaki. Gotujemy do miękkości. KROK 7 Po około 20 minutach gotowania się białek kiełbasy, wyjmujemy ją z naszego "wywaru", obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Usuwamy z wywaru seler. Dodajemy podsmażony por oraz podsmażona kiełbasę z boczkiem. Dodajemy ziele angielskie ( kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych. Gotujemy ok 10 minut. KROK 8 Dodajemy zakwas do naszego żurku, po czym
smacznieinatematspodnie, ledwo ściśnięte w małej garści i gryzione jak kawałek kiełbasy. Może dlatego tak bardzo lubię szczawiową zupę. :) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu 2 łyżki masła 100 g kwaśnej śmietany 18%, bardzo dobrej jakości(...)szczypta kurkumy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku siekany koperek do dekoracji kilka jajeczek przepiórczych 1. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Warzywa kroimy w drobną kostkę, pietruszkę selera i marchew gotujemy do miękkości w bulionie. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut). Obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki. 2. Szczaw siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora
Kuchnia Prezydentowejzalejemy granulat gorącą wodą, przetrzymamy pod przykryciem 5 minut i gotowe. Gotowa kasza kuskus sprawdzi się idealnie w zupach, sałatkach, farszach lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki 100 g kaszy kuskus 1 owoc granatu 2 – 3 gałązki selera naciowego szalotka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych listków mięty 4 łyżki soku z limonki 4 łyżki oliwy
Tajemnice SmakuLubię wszystkie z dodatkiem kapusty, więc nie muszę pisać, że dla mnie smakuje rewelacyjnie. Do zupy można dodać śmietanę, jogurt naturalny czy tez zasmażkę. koście lub żeberka wędzone na wywar 1/3-1/4 główki kapusty (średniej) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego garstka prażonej cebulki świeży koperek natka pietruszki sól
Di gotujezimowe dni polecamy porcję pożywnej, smacznej rozgrzewającej zupy Skład niki: 20 dag grochu łuskanego 1 kość schabowa pasek wędzonego boczku łyżka masła 3 średnie ziemniaki 2 marchewki łodyga selera naciowego 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól pieprz świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością boczkiem(...)gotującego się wywaru gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy ugotowaną kość z boczkiem obieramy mięso z kości i razem z boczkiem kroimy w kostkę dodajemy do zupy przelewamy połowę zupy do wysokiej miski rozdrabniamy blenderem łączymy z pozostałą zupą dodajemy imbir, przyprawiamy solą i pieprzem oraz natkę pietruszki podajemy gorącą z pieczywem. lub z grzankami Smacznego
kgwjanczewoprzywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki, oregano, pieprzu i cayenne, cebuli, tymianku, oraz nasion selera. Harissa to tradycyjna pasta chili używana kuchni krajów Afryki Północnej. Jej wersja w proszku to mieszanka pieprzu cayenne, wędzonego chili, kminku, kolendry, mięty i cynamonu, która wzbogaci smak zup i gulaszu z warzyw. Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki
Ugotowane pozamiatanepieczarkowym..wszystko zależy od Twojej wyobraźni i smaków składniki na około 4 osoby : placki: 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cukinia (taka wielkości ogórka szklarniowego ) 1 cebula kawałek selera korzeniowego (mniej więcej wielkości małego ziemniaka) garść, posiekanych liści, młodej pokrzywy trochę mniej, niż garść, posiekanych listków czosnku niedźwiedziego 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry(...)mniej więcej, wielkości 2 pudełek od zapałek ) 3 szklanki półsłodkiego, czerwonego wina 1 mała pietruszka korzeniowa 1 marchewka kawałek selera korzeniowego (tyle co korzenia pietruszki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% ( takiej do zup ;)) mąka pszenna, rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Najlepiej jeśli zaczniesz od gulaszu, gdyż jego przygotowanie trwa najdłużej. Mięso pokrój
Ogrodnik w podróżysmakiem wiele się nie różnią od tradycyjnych flaków. Według mnie idealna, szybko się ją przygotowuje i stosunkowo jest to tania zupa. Rodzina zjadła z apetytem :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 600 g żołądków z kurczaka * 2 marchewki * kawałek selera * kawałek pietruszki * kawałek pora * 1 łyżeczka świeżego, posiekanego lubczyku * 2 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam(...)kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać do wywaru. Na końcu wsypać majeranek i przyprawę do flaków. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać ją do zupy. W razie potrzeby doprawić zupę, całość gotować jeszcze około 5 minut
Zrób to smaczniePoziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa krem z fasoli to alternatywny sposób na klasyczną zupę fasolową. Ma intensywny fasolowy smak, ale jest bardziej elegancka i można ją podać na proszony obiad. Bardzo ładny efekt daje polanie zupy paprykową oliwą. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, zamiast pieprzu dodaj słodkiej papryki. Zupa krem z fasoli nadaje się też do innych(...)paprykowy olej 4 łyżki oleju 11/2 łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj szalotki, czosnek, pokrój w kostkę selera. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju a następnie wsyp na niego szalotki i selera oraz zioła prowansalskie lub przyprawę włoską. Smaż na średnim ogniu, tak żeby nie przypalić szalotek, około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż jeszcze minutę. Krok
Niedzielny kucharzjadłam go od kilku lat, od kiedy Taty już z nami nie ma. Pozostał sentyment do tej zupy i ten obłędny smak, który nie pozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej(...)kostkę marchewki, buraczki, selera i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i dodajemy mięso (lub paprykę wędzoną). Gotujemy całość około 20 minut z liściem laurowym i zielem angielskim . W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka. Całość gotujemy do miękkości warzyw, na końcu dodając odsączoną fasolę oraz kapustę. Przyprawiamy zupę do smaku. Podajemy
ChilliJemyjedno z najzdrowszych warzyw naszego polskiego stołu. Jednak jest pomijany w naszym menu. Wolimy marchew czy seler a buraczki na dalszym planie. Burak jest skarbnicą wszelakich dobroci i powinno się go zajadać jak najczęściej, ja lubię, Przemek też a Ty? Zupę - mus można zajadać na zimno jak i na ciepło. Buraczany mus z orzechami włoskimi. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLubię i pomidorową, i grzybową, dlatego połączyłam oba smaki w jednej, pysznej zupie :) Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 4 ziela angielskie liść laurowy 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera korzeniowego kawałek pora łyżka masła sklarowanego 25 dag boczniaków 1 ząbek czosnku 10 dag suchego makaronu świderki 8 dag koncentratu pomidorowego 30% - malutki słoiczek sól pieprz(...)kurczaka zalałam zimna wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku i ugotowałam do miękkości. Włoszczyznę obrałam i opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora drobno posiekałam. Mięsko wyjęłam z rondla, bo było mi potrzebne do czegoś innego, do wywaru wsypałam rozdrobnioną włoszczyznę. Boczniaki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam gąbczaste
Kuchenne zapiski Edytyzupy począwszy, na mięsnym ragù skończywszy. Kiedyś często smażono soffritto na smalcu, czasami na najtłustszej pancettcie, a najczęściej – na oliwie. W zależności od tego, do czego soffritto używamy, smażone jest krócej lub dłużej – tylko do zrumienienia, do skarmelizowania, albo nawet do momentu aż warzywa zaczną tracić swój kształt i będą przypominać gęsty przecier. Marchew cienko obieramy skórki, obieramy cebulę, seler(...)smaku. Podajemy zupę gorącą, posypaną drobno startym twardym serem. Do uzupełnienia tej zupy świetnie pasuje grzanka przygotowana ze skropionego oliwą z chleba na zakwasie, natarta rozciętym ząbkiem czosnku. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 3-4 łyżki oliwy 180-200g marchewki 180-200g selera naciowego 180-200g cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 litr rosołu drobiowo-jarzynowego
Karo in the Kitchenmiękkości a następnie miksujemy blenderm na papkę. Pietruszkę, marchewkę oraz selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w krążki. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy tłuszcz, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do gotowych warzyw przekładamy zmiksowany groch, dodajemy majeranek, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniajakoś idąc targiem zauważyłam cebulę i kupiłam z odważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii(...)dzieła!!! W bulionie (może być z kostki lub po prostu ugotowany rosół drobiowy z warzywami) gotujemy selera, marchewkę i pietruszkę do miękkości. Cebulę kroimy ,,byle jak" i dusimy na maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość gotujemy ok 15 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem na gładką masę. Na patelni
sierotka maRysia w kuchni