zupa z selera - 5925 przepisów (strona:148/395)

ZUPA Z CUKINIĄ I MAKARONEM 96

dente. Cukinię, marchewkę, cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Por pokroić w ćwiartki. Seler w kostkę. na rozgrzanej oliwy podsmażyć cebulę z porem i tymiankiem. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do cebuli i pora. Jak czosnek uwolni swój aromat dodać pozostałe warzywa. Zalać warzywa bulionem. Przyprawić. Zupę zabielić śmietanką. Podawać z makaronem

Kuchnia w oparach
Indyjska zupa z curry 161

Moje dzieci na szczęście kochają takie smaki. Zrobiłam esencjonalną i pyszna, gęstą zupę. Składniki -porcja rosołowa -ryż z groszkiem i marchewką  SYS -curry- u mnie naturalna gęsta przyprawa w słoiczku, idealnie wyważona, wystarczyło tylko pół łyżeczki na całość, by danie było pysznie rozgrzewające . -cebula -czosnek -seler -nać sól i pieprz do smaku Porcję rosołową opłukaj i zalej wodą, dodaj(...)cebulę, czosnek, nać selera. Ugotuj rosół, wyjmij mięso. Ponownie zagotuj wywar i wsyp Danie Babci Zosi. Doprowadz do wrzenia i gotuj tak w rosole aż ryż zmięknie. Dodaj curry. Posól i dosmacz pieprzem. Oczyść kości z mięsa, dodaj do zupy. Gotowe ! Pyszne danie, gęste i naturalne. Rozgrzewa, wzmacnia, dodaje sił

Z Kuchni Do Kuchni
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 163

Poniżej mała dawka smakowitych inspiracji. Zupa grzybowa Grzyby na Wigilii pojawić mogą się między innymi w zupie. Przyrządzimy ją z pomocą: 50 g suszonych grzybów (na przykład prawdziwków lub podgrzybków) 150 g śmietany 18% 1 łyżki mleka 1 cebuli 1 marchewki 1/3 selera 1 kulki ziela angielskiego Soli Pieprzu Suszone grzyby kroimy na małe kawałki, wrzucamy do 2 litrów wody

codojedzenia
Wiosenna zalewajka z czosnkiem niedźwiedzim 183

natrafiłam podczas swoich wędrówek. Czosnku niedźwiedziego było spore pudełko. Trochę zakisiłam bo lubię kiszonki , trochę zalałam dobrym olejem i pomyślę do czego go wykorzystać, a reszta trafiła do pysznej zupy, którą śmiało można zastąpić wielkanocny żurek. Jest nieco kwaskowa, ale bardzo wiosenna więc to chyba dobry pomysł, prawda? Zapraszam na zalewajkę z dużą ilością wiosennej zieleniny, lekko pachnącą czosnkiem(...)czasie pokroiłam w cienkie paseczki liście czosnku niedźwiedziego, szczypior i gwiazdnicę posiekałam. Po kawałku korzenia selera i pietruszki oczyściłam dokładnie, pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Dodałam do podgotowanych ziemniaków. Kiedy wszystkie warzywa były miękkie dodałam rozdrobnioną zieleninę oraz zakwas. Gotowałam zupę 4-5 minut. Śmietankę wlałam do kubka, posoliłam niewielką ilością soli i zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlałam

Smaczna Pyza
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą 124

ziemniaków na sypko czyli ugotowanych oddzielnie. Kapuśniak podaję z pajdą chleba anyżowego. Taka zupa to niesamowity wypas. Lubicie? Zupa w sam raz na chłodne dni. Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą Składniki: na 5 porcji ½ kg kiszonej kapusty 2 pietruszki kawałek selera 1 marchewka 1 liść laurowy 2 litry mięsnego bulionu 300 g wędzonki 4 łyżki karmelizowanej cebuli 1 czosnek(...)podsmaż na łyżce masła z dodatkiem przypraw i karmelizowanej cebuli. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Pokrój wędzonkę w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy, zagotuj. Na patelni usmaż kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w całości w lekko osolonej

codojedzenia
SŁODKO-KWAŚNA FASOLOWA 192

Fasolowa to kolejna zupa gotowana u mnie niez byt często.  Zostałam poproszona o przepis na nią i próbowałam odwołać się do czasów, kiedy gotowała ją moja babcia. Pamiętam, że była leciuteńko słodko-kwaśna, ale smak jej był zaledwie przełamany odrobiną cukru i octu... no i chyba się udała, bo wyszła smaczna jak babcina :) Składniki: 2 50g białej fasoli(...)wolnym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach)warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Solimy, ew.dodajemy kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy ok 10-15min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy

Walijskie Pichcenie
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 167

słodkiej  kapusty, to świetna zupa w sam raz na chłodne i deszczowe dni. Rozgrzewająca i aromatyczna zupa sprawi, że od razu zrobi nam się cieplej. składniki na 4 porcje pół główki średniej kapusty porcja włoszczyzny ( marchew, pietruszka, por, seler, cebulę i  czosnek ) 40 dag wieprzowiny  z kością mały koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie pieprz(...)czym dodajemy ją do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Zupę podajemy z ziemniakami, posypujemy natką pietruszki

Smakowite Dania
Słodko-ostra zupa dyniowa z dżemem 272

zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i pyszna. Pewnie zaskoczy was, że jednym ze składników tej zupy jest… dżem. Dynia, ostre papryczki, chrzan i dżem morelowy to idealne połączenie. Nie wierzycie? Spróbujcie. około 1,2 kg dyni (zważonej ze skórą) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 papryczka chili* 1 łyżeczka chrzanu 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 1 cebulka(...)minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora poszatkowanego w talarki. Całość gotujemy aż włoszczyzna zmięknie. Dynia powinna zacząć rozpadać się w garnku. W międzyczasie papryczkę chili myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy z niej wszystkie pestki i kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa zaczynają mięknąć zupę doprawiamy papryczką chili, chrzanem oraz dżemem i gotujemy jeszcze

Dieta bez mleka
Zupa z kurek (kurkowa) z ziemniakami i koperkiem 138

tylko donosi mi grzyby. Zawsze mam mnóstwo różnych pomysłów na ich wykorzystanie, ale najczęściej... lądują w zupie. Cóż, ten smak, aromat i mnóstwo koperku... Pycha! mięso/koście na wywar 300g świeżych kurek 4-5 ziemniaków (niewielkich) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła   3 listki laurowe   4-5 ziaren(...)Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i selera, a po 10 minutach ziemniaki. Cebulę zeszklić na maśle, chwilkę podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem i połączyć z kurkami (większe pokroić). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z grzybów płyn całkowicie odparuje. Cebulę z kurkami przełożyć do garnka pod koniec gotowania się zupy i gotować do miękkości grzybów. Dodać

Di gotuje
Zupa krem z brokułów z migdałami 169

dzisiaj proponuję Wam lekką, ale treściwą i gęstą zupę krem, którą przygotowałam ze zmiksowanych brokułów. Ta zupa nadaje się idealnie nie tylko na obiad, ale również na kolację. Spróbujcie... polecam       Składniki: 1 brokuł (ok. 500 g) 1 łodyga selera naciowego 1,5 l bulionu z drobiu wg tego przepisu   * 25 g masła 1 łyżka oliwy(...)rozmroziłam.   Oczywiście można przygotować świeży, dowolny bulion z drobiu.             Na dużej patelni rozgrzałam oliwę z masłem na średnim gazie. Wsypałam cebulę. Dodałam seler i łodyżki brokułów.   Po chwili dodałam płatki migdałowe. Wymieszałam i smażyłam około 10 minut, żeby warzywa zmiękły i nabrały złocistego koloru.     W rondlu zagotowałam bulion

Kuchnia u Krysi
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 152

zamiast gotować ją z resztą warzyw. Dlaczego? Ponieważ pieczona dynia jest smaczniejsza i ma cudowny słodki smak. Rozgrzewające właściwości uzyskamy zaś dzięki dodatkowi imbiru, chili i cynamonu. Dzięki nim, zupa nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po zjedzeniu ciepło we wspaniały sposób rozchodzi się po naszym ciele. Nie zapomnijcie również o solidnej dawce mleka kokosowego - ono nadaje delikatności(...)porcji Bulion: 1,5 l wody 1 korzeń pietruszki 1 natka pietruszki 1 por (biała część) 1 mały seler 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej Zupa: 1 kg ulubionej dyni 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki ¼ łyżeczki płatków chili

Food Square
Kartoflanka z kabanosami 162

sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty. Dodać ziemniaki, przesmażyć, dosypać kminek(...)Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą – smaczek z kabanosów i cebuli wymyć z patelni odrobiną zupy i również do niej dodać. Doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Gotować razem do miękkości warzyw. Swoją porcję (na zdjęciu) posypałam siekanymi listkami selera naciowego

Kuchenne zapiski Edyty
Rosół z indyka 211

pyszny rosół gotowany na udku z indyka. Prezentowany przepis na chyba najbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki soli, natka pietruszki. Wykonanie: Udko(...)podaniem rosołu wyławiamy wszystkie warzywa oraz mięso. Por, seler i pietruszka nie będą nam już potrzebne, natomiast marchewkę kroimy na mniejsze kawałeczki i obieramy mięso z kości. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i mięsem z indyka oraz posypujemy natką pietruszki. Rada: Jeżeli rosół wyda Wam się zbyt blady możemy dodać do zupy trochę mniej niż 1/2 łyżeczki kurkumy. Smacznego

paapilotkaa
Zupa koperkowa z ryżem 124

Rozgrzewająca i pełna aromatu zupa koperkowa, powinna gościć w każdej kuchni. Jest pyszna w smaku, niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;) składniki na 4 porcje pęczek koperku włoszczyzna ( marchewka pietruszka seler cebula ząbek czosnku ) 50 dag  mięsa z kością 1/2 szklanki śmietany sól i pieprz 3 woreczki ryżu przepis Sporządzamy wywar z włoszczyzny, mięsa i wody

Smakowite Dania
Klasyczna zupa zacierkowa 439

Jest niezwykle sycąca i pożywna. Doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe pęczek koperku sól pieprz zacierki(...)Zaczynamy od przygotowania warzyw. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obraną marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce na największych oczkach. Pora dokładnie oczyszczamy i kroimy w talarki. Warzywa zalewamy około 3 litrami wody, dosypujemy 1,5 łyżeczki soli, ziele angielskie oraz listki laurowe i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy zacierki i gotujemy całość około 5 minut

Dieta bez mleka

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję