jesienią, ale nadmiar papierówek wypadałoby zużyć, prawda? :) Zwykła, letnia zupa, która dzięki przewadze fasolki szparagowej i szczypty kurkumy nabiera nieco innej formy niż tradycyjna jarzynowa. Kolor również kojarzy się z latem więc korzystajcie póki można ze świeżych i młodych warzyw :) Składniki: 3 skrzydełka 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej (u mnie żółta(...)Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Gdy woda w garnku zacznie się gotować wrzucić pokrojoną marchewkę, selera i pietruszkę. Gotować kilka minut na średnim ogniu po czym dodać ziemniaki i fasolkę. Całość gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia i wyjąć skrzydełka. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, kurkumą i vegetą. Skrzydełka obrać a mięso pokroić
My simple kitchenwersji na gęsto. Składniki: szklanka suchej fasoli Jaś puszka czerwonej fasoli marchew pietruszka kawałek selera kawałek pora 250 ml passaty pomidorowej majeranek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, polecam również paprykę wędzoną łyżka mąki pszennej Przygotowanie Na wieczór przed planowanym przygotowaniem zupy, fasolę Jaś zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra
e-PrzepisyKulinarneCzęsto gotuję zupę ze świeżych pomidorów, zima zastępuję je domowym przecierem. Taka zupa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z makaronem. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora Mała cebula 1 kilogram dojrzałych pomidorów 3 litry wody 200 ml.śmietany 18% 2 łyżki mąki 5 ziaren pieprzu Przyprawa do rosołowa Swojski Wyrób(...)cukrem. Dusimy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, przecieramy przez sitko. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy przetarte pomidory, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu
Bajeczna KuchniaZupa gołąbkowa z młodej kapusty Gęsta, sycąca i pyszna zupa pomidorowa z młodą kapustą, mięsem mielonym i ryżem. Ciekawy pomysł na szybki i łatwy obiad! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 niewielka główka młodej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu(...)ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut *** *** Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Na patelni lub w małym garnuszku rozpuszczamy masło
Blog z Apetytemzakwas w buteleczce. Ważne, aby był dobrej jakości. Tu przedstawiłam wersję bardzo treściwą, gdyż oprócz wspomnianych dodatków - w zupie znalazło się mięso z żeberek. żeberka wieprzowe na wywar (opcjonalnie) 5 ziemniaków (średnich) 1 duża marchew 1 pietruszka 1 cebula (mała) kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku sól, pieprz 150 ml śmietany(...)selera) oraz uprzednio posiekaną i podsmażoną cebulę. Całość gotować (około 30 minut) do miękkości warzyw. W międzyczasie ugotować białą kiełbasę oraz jajka. (Kiełbaski można również ugotować z warzywami . Czasami gotuję barszcz zaczynając o ugotowania kiełbasek właśnie z jarzynami. Tym razem wywar powstał z żeberek.) Na koniec wlać zakwas (do smaku) i całość jeszcze chwilkę podgotować. Następnie zupę zaprawić
Di gotujeugotowana na soku z kiszonej kapusty. Nauczyła mnie ją gotować moja mama. Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca. Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta. W mojej wersji gotowana na wywarze z marchewki, pietruszki i selera + witamina C pochodząca z kapusty. Jednym słowem - zupka samo zdrowie. Nie tylko zdrowa ale i pyszna(...)Polecam gorąco! Składniki: około 0,5 l soku z kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz czarny mielony ziele angielskie liść laurowy śmietana 12 % - 3 łyżki Wykonanie: Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalać wodą
Walijskie PichceniePyszna, sezonowa zupa krem z dyni! Bardzo rozgrzewa i smakuje wyśmienicie! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Zupa krem z dyni Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego! Składniki : 1000 g dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego(...)trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego. Gotujemy bulion z 1 marchewki, cebuli, pietruszki, pora i naci selera. Kostki dyni obsmażamy z każdej strony na oleju. Wyławiamy warzywa z bulionu i dodajemy obsmażoną dynie. Gotujemy
Sprawdzone przepisy kulinarneFARSZ: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 mała cebula sól pieprz jajko PRZYGOTOWANIE : Jedną marchewkę pozostawiamy całą, a pozostałe warzywa kroimy w słupki (3 marchewki, 2 pietruszki i selera), cebulę opalamy, razem z mięsem i porem wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Porcję rosołową, pora, pozostawioną w całości marchewkę oraz cebulę wyjmujemy(...)drobno, marchewkę którą wyjęliśmy z rosołu rozdrabniamy i mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i sklejamy sakiewki. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z gorącą zupą
Gotowanie jest łatwejest wysoko kaloryczna więc można delektować się nią bez obaw. Mój mąż stwierdził, że to najsmaczniejsza zupa jaką jadł więc to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 5-6 cebul kość wędzona (lub inna chuda wędzonka) 2 marchewki korzeń i natka pietruszki kawałek selera 1/2 białej części pora 3 ząbki czosnku łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)obrać. Wędzonkę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawersji. Jednak ten jest o niebo lepszy. Nelya pokazała nam jak u niej gotuje się, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchensmak, dlatego świetnie komponuje się z aromatycznymi, subtelnie słodkimi przyprawami. Dynia dodatkowo nada słodkości i wchłonie jak gąbka smaki zupy. Składniki (na 3-4 porcje): 100g zielonej soczewicy połówka małej dyni piżmowej 1 średnia cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół szklanki mrożonego zielonego groszku 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżeczka kurkumy łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu(...)drobno siekamy. Marchewkę i łodygi selera kroimy w kostkę. Dynię obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Do garnka wlewamy olej i gdy się nagrzeje, wrzucamy cebulę, marchewkę oraz selera i chwilę smażymy, około 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie, dodajemy czosnek oraz przyprawy – kmin, kurkumę, kolendrę i cynamon i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Do tego
Smaczna StronaCzas przygotowania: 60 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI na zupę z młodej kapusty ze szczawiem i pomidorami (na garnek o poj. 5L): 1 średnia główka młodej kapusty 1 pęczek świeżych liści szczawiu 2 marchewki 1/2 selera (korzeń) 1 pietruszka (korzeń) 1 biała cebula 1 puszka krojonych pomidorów pelatti 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka(...)przekładamy do garnka. Marchewkę pietruszkę i selera myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Warzywa zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Do gotujących się warzywa dodajemy opalone nad ogniem połówki obranej cebuli. Następnie dodajemy liście laurowe, kminek, ziele angielskie i majeranek. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie do zupy dodajemy posiekany szczaw i krojone pomidory pelatti. Całość
kulinarnyJaszybko oczyścić urocze, pomarańczowe grzybki z piasku, podpowiadam tutaj jak to szybko zrobić. Prosta i genialna w smaku zupa na lato, koniecznie do przygotowania. Skladniki: 400 g kurek 3 marchewki 1 mała pietruszka, pasternak 1/2 pora 1/4 selera 2 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 1,5 l wody koperek, natka(...)cebulę, następnie dodać kurki. Większe grzybki należy rozdrobnić. Zmażyć, aż z patelni odparuje woda, a grzybki się zezłocą podsmażone grzybki dodać do garnka z warzywami. Zagotować razem, następnie zabielić zupę zahartowaną śmietaną, ewentualnie skorygować ilość soli. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krótko gotowana potrawa ogromnie zyskuje na smaku i wyrazistości. W ten nieskomplikowany sposób powstaje sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora(...)garnka wraz z łyżeczką soli, wymieszać, dusić pod przykryciem. W tym czasie pietruszkę, seler i ziemniaka (jeśli jest używany) pokroić w niedużą kostkę. Do garnka dodać pietruszkę i seler – przesmażyć przez minutę, po czym dodać ziemniaki/kaszę, suszone zioła (majeranek, lubczyk, koperek) i wlać wodę – całość zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw (około 10 minut, około
Even Better Foodkawałki w ukos. Kość zalałem 1,5 l wody, zagotowałem, dodałem marchewkę, pietruszkę, seler. Wrzuciłem świeży listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, doprawiłem solą. Jak warzywa zmiękły, dodałem ziemniaki i buraczki. Kapustę pokroiłem w dość szerokie paski. Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem. Dodałem do zupy wraz z koncentratem pomidorowym i porem. Gotowałem do miękkości wszystkich składników warzywnych. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko. Lubicie fasolkę? Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek(...)dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku
Di gotujejest naprawdę rewelacyjna. Nawet moja wnusia 1,5 roczna zjadła ze smakiem babciną dobrą zupę. Ja ze względu na dzieci nie robiłam zbyt pikantnej, ale Wy możecie doprawić według własnych potrzeb. Składniki: 1 kość szyja z indyka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 2 średnie czerwone papryki 400 g tomatery (sos pomidorowy) 1 cebula(...)szyję z indyka i zalać 3 litrami wody dodać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać liść laurowy , ziele angielski , sól . Gotować do miękkości warzyw. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle po czym dodać paprykę drobno pokrojoną i chwilę smażyć wlać do garnka z zupą. Wlać tomaterę doprawić chilli, solą i pieprzem .Gotować około 7 minut
O kuchni z uczuciem