zupa z selera - 5925 przepisów (strona:140/395)

Krupnik 154

Składniki:   ćwiartka kurczaka 2 pietruszki 2 marchewki niewielki kawałek selera kawałek pora pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej listek laurowy ziarna ziela angielskiego ziarna pieprzu czarnego sól natka pietruszki około 3 litrów wody Sposób przygotowania: Umyte mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy z powierzchni szarą pianę i doprawiamy wywar przyprawami.  Włoszczyznę obieramy(...)myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do gotującego się mięsa razem z całym porem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są jeszcze twardawe dodajemy kaszę. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając aby kasza nie przywarła do dna. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki

Qchnia po prostu
Zupa krem z kalafiora i soczewicy 105

Zupa krem z kalafiora i soczewicy wygląda jak pomidorowa, ale smakuje wyjątkowo. A do tego jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 4 Zobacz całe menu na tydzień pełne warzyw i owoców, z którego pochodzi to danie. Zupa z kalafiora i soczewicy to jednogarnkowe danie, które zrobisz w 20 minut. Smakuje wspaniale(...)pieczywa. Niedobory lubię uzupełnić właśnie taką zupą. Soczewica, podobnie jak kalafior, jest też źródłem błonnika. Oba warzywa, szczególnie kalafior, są niskokaloryczne. Czy wiesz, że 200 gramowa porcja kalafiora ma jedynie 54 kalorie! Zupa krem z kalafiora i soczewicy wzorowana jest na przepisie z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 1 łodyga selera lub mały kawałek korzeniowego 1 łyżka

Niedzielny kucharz
Zupa dyniowa ze śliwkami i polędwicą łososiową 106

Smak tej zupy jest niepowtarzalny. A to za sprawą śliwek, czosnku i przypraw. Zupę podałam z pokrojoną w paseczki polędwicą łososiową. Składniki: 300 g surowej dyni 4-5 śliwek 1 mały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 5 ząbków czosnku 2-3 gałązki natki pietruszki lub naci selera(...)Zmiksować, od razu dodać słodką śmietankę i oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do misek lub talerzy. Polędwicę łososiową pokroić w paseczki i dodać po kilka do zupy. Smacznego

Czerwień i błękit
zupa pomidorowa 167

Dojrzałe w letnim słońcu pomidory, świeże warzywa oraz aromat bazylii. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa. Składniki  na cztery osoby 1 kg pomidorów 0,5 l drobiowego bulionu, lub wody 2 marchewki 1 pietruszka z nacią 1 cebula 1 łodygi selera naciowego 2 łyżki oliwy domowe maggi, przepis na które znajduje się  tutaj sól, pieprz  świeża(...)szkląc ją na niewielkim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy selera z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią oraz obrany i dość drobno posiekamy korzeń pietruszki, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wkładamy posiekane w kostkę pomidory, gotujemy całość przez dwadzieścia minut i zalewamy bulionem lub wodą. Po zagotowaniu bulionu zupę gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka

Miód i pieprz
Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi. 235

wielkości orzecha włoskiego. W większym garnku zagotowałam 2.5 litra lekko osolonej wody. Dodałam do niej pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę i seler w kawałki. Kiedy woda się ponownie zagotowała, wrzuciłam na wrzątek klopsiki. Kiedy wypłynęły na wierzch, do zupy dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam całość do miękkości ( ok. 25 minut ). Pod koniec zupę

Kuchnia z widokiem na ogród
Chrzanowy krem z pieczonym ziemniakiem 129

smacznego jajka. Niech radość i szczęście zagości w waszych serduchach.  Aksamitna zupa kremowo chrzanowa. Moja rodzina uwielbia wersję z pieczonymi ziemniakami i kiełbaską. Można dodać oczywiście też gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz(...)dalej przesmażam ale nie mają się zbrązowieć. Na końcu dodaję obraną i startą na tarce seler. Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję chrzan tarty i miksuję blenderem. Do śmietany dodaję dwie łyżki zupy, mieszam i dopiero wlewam do zupy. Już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką. Podaję

wesoła kuchnia
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI 184

ziemniaków 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 - 200 g śmietany do zupy 18% 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego koperku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY: 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 10 cm kawałek pora pół cebuli 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela(...)pieprz WYKONANIE: BULION WARZYWNY: Do garnka wlej wodę, dodaj obrane ze skórki: marchewki, pietruszkę i seler (wszystko w całości), a także oczyszczony por, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, wsyp sól i pieprz do smaku. Gotuj bulion około 40 minut do miękkości warzyw. ZUPA: W garnku rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzuć do tego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z buraków 123

Sycąca kremowa zupa z buraków podawana z kleksem gęstej śmietany i szcypiorkiem, smaczna na ciepło i zimno. Składniki: 5 buraków ziemniak marchewka 1/2 selera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej(...)cebulę. Wrzucić czosnek i pozostałe warzywa i całość przesmażyć.  Zalać wodą nieco ponad poziom warzyw i gotować pod przykryciem około 30 minut. Zmiksować zupę na gładko i doprawić. Podawać z dużym kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem

wyzwania kuchenne
Genialna zupa vege z cukinii 119

Panowie kręcili nosem na jej kolor i oczywiście narzekali na brak mięsa, ale cóż kuchnia serwowała dzisiaj zupę cukiniową z grzankami czosnkowymi więc kto głodny to do łyżek :). Składniki: 3 małe cukinie lub 1 duża 2 marchewki liść selera mała pietruszka 2-3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej Grzanki: 4 kromki chleba bez skórek(...)się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy razem kilka minut, aby ziemniaki też się przyrumieniły. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz marchewkę, pietruszkę i seler, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, dusimy razem przez ok. 30 minut. 3. Rozgotowane warzywa dokładnie blędujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwile razem gotujemy. 4. Kromki chleba

Apetyczna babeczka
Zupa jarzynowa z chipsami dyniowymi 97

Dziś pyszny klasyk wśród zup- zupka jarzynowa z dodatkiem smacznych, chrupiących chipsów z dyni. Składniki: Kawałek dyni ½ kg brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kalarepka ½ selera ½ pora Sól Pieprz Liść laurowy ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw. Brukselkę dokładnie oczyścić, umyć(...)pokroić z resztą warzyw. Zalać 4 szklankami wody, posolić do smaku i gotować około pół godziny. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i z odrobiną gorącej zupy- zagotować. Podawać np. z chipsami dyniowymi

Tradycyjna Kuchnia
Zupa brokułowa z serkiem topionym i pestkami dyni 134

serkiem topionym. Wystarczy naprawdę niewiele składników by stworzyć coś smacznego :) Jeśli nie jesteście zwolennikami małych grzeszków typu serek topiony, można zupę zagęścić śmietanką ;) Ale brokuł i serek to fajne połączenie :) Składniki: 1 szklanka posiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler) 1 średni ziemniak 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego) 100 g serka topionego 1 l wody lub bulionu sól, pieprz(...)zacznie się topić. Całość zalać gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotować ok 20 minut. Po tym czasie dodać brokuł, przyprawić solą, pieprzem, gotować do ulubionej postaci brokuła. Gotową zupę przed podaniem posypać pestkami dyni, można dodać kleks śmietany. Zupę można również zblendować, ja wolę taką chrupiącą wersję. Smacznego

coolinarny
Zupa ogórkowa (Thermomix) 148

Dzisiaj przygotowałem dla wszystkich użytkowników tego urządzenia wpis Zupa ogórkowa (Thermomix) , dzięki niemu przygotujecie bez problemu moją ulubioną zupę, no może ex aequo z  Żurkiem 🙂 Owszem uwielbiam kwaśne zupy 🙂   Składniki:   250 g kiszonych ogórków + sok z kiszenia ogórków 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera 1,2 l wody 200 g mięsa udka(...)Krok 5:   Ziemniaki gotuj jeszcze 15 minut/100 stopni C/obr. wsteczne 1 do miękkości, dodaj rozdrobnione ogórki kiszone. Gotuj jeszcze kilka minut, aż smak ogórków przeniknie do zupy.   Krok 6:   Następnie wlej śmietanę z rozbełtanym żółtkiem, zwiększ na czas wlewania obroty ( obr.2 ) aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodaj posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem

kuron.com.pl
Zupa krem z pora 137

Zacznijmy od zupy kremu z pora, która rozgrzeje Was delikatnym smakiem i wprawi w wiosenny i pogodny nastrój!  Zupa krem z pora Przepis na 6-8 porcji Potrzebujemy: 3 średniej wielkości pory 2 pietruszki 2 marchewki spory kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebulę 2 ząbki czosnku natkę pietruszki Przyprawy: 4 liście laurowe 5 ziel angielskich kilka liści lubczyku kilka(...)rzymskiego olej pieprz ziołowy, pieprz i sól Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Z porów zrywamy wierzchnie liście, kroimy białą i zieloną część w plastry. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler i ziemniaki kroimy w mniejsze części. Czosnek, pietruszkę, lubczyk oraz bazylię drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Wszystko smażymy i dusimy razem. Całość zalewamy wodą

Bananowe Pole
Botwinka 131

moja ulubiona zupa. Uwielbiam ją, mogłabym ją jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi. Dużo koperku, dużo buraczków i cóż więcej do szczęścia potrzeba? ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Botwinka  składniki: 2 udka z kurczaka 2 pałki z kurczaka duży pęczek botwinki 2 buraki 1/2 selera 3 marchewki(...)Kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą i nastawiamy na wolny ogień. Zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy obraną marchewkę, por, buraka, seler i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny wywar. Odcedzamy. Marchewkę i buraka kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Liście botwinki kroimy na 1 cm wielkości, dodajemy do zupy, koperek drobno siekamy. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut

Delusional Trine
Kapuśniak na wędzonce 86

jakże polskiej, smacznej propozycji obiadowej. Zdecydowałam się na kapuśniak na wędzonce, bo lubię jej smak w zupach. Wyszedł bardzo smaczny, więc szczerze polecam ten przepis!   Składniki: 250g żeberek wędzonych 500g kapusty kiszonej 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1/2 selera 3 duże ziemniaki 200g boczku 2 małe cebulki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela

Raj dla Podniebienia