Zupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Suszone podgrzybki, borowiki – 120g Woda do namoczenia grzybów – około 500ml Seler – ½ korzenia Pietruszka – 2 korzenie Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 2 sztuki Czerwona soczewica – 4 łyżki Zakwas z kiszonej kapusty – 600ml Czosnek – 2 ząbki Suszony majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Śmietana 12% - 3 łyżki Koperek Masło – 2 łyżki Wykonanie: Suszone grzyby(...)roztopionym maśle podsmażyć posiekany czosnek i dodać warzywa, które smażyć przez około 10 minut regularnie mieszając. Podsmażone warzywa dodać do wywaru z grzybów i gotować na małym ogniu. Do zupy dodać soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zmięknąć dodać pokrojone grzyby, majeranek i zakwas z kiszonej kapusty. Całość gotować jeszcze przez 5-10 minut, a następnie zabielić śmietaną
Kuchnia Bon Appetitbędzie potrzebna. Dziś, dodałam ją do zupy, której nie blendowałam zbyt mocno, aby kawałki były lekko wyczuwalne. Gęsta, lekko pikantna, idealna na jesień. Składniki na ok 8 porcji: 1,5 l wywaru drobiowego 2 łyżki masła 4 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ czerwonej papryki 1 cm papryczki chili 200 g selery 500 g pieczonej dyni hokaido(...)drobną kostkę. Na maśle szklimy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dorzucamy paprykę, następnie ziemniaki i seler. Chwilę smażymy, kiedy warzywa zaczną mięknąć, zalewamy całość wywarem. Dokładamy pieczoną dynię, posiekaną papryczkę chili, gotujemy jakieś 5-7 minut. Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z pestkami dyni, startym parmezanem i listkami kolendry. Artykuł
KierunekuchniaSkładniki na 4 porcje: -200 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler, por -1 mała cebula - puszka pomidorów bez skórki lub 80 g koncentratu pomidorowego -sól, pieprz -natka pietruszki -1 łyżka oleju Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w paseczki, resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko cebulę, dodajemy resztę warzyw(...)jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Pomidory miksujemy blenderem, wlewamy do podsmażonych warzyw lub przecier dodajemy rozcieńczony woda przecier. Mieszamy i przekładamy do garnka na zupę. Dodajemy przegotowaną wodę, tyle ile uznamy za stosowne. Solimy i pieprzymy do smaku oraz posypujemy obficie pietruszką. Dla tych, którzy nie liczą kalorii polecam dodać łyżkę łagodnego keczupu lub szczyptę cukru. Jedna porcja
Kulinarne przemysleniarozpoczął, po raz pierwszy dyni użyłam jako puree. Bardzo mi zasmakowała, więc zaprzyjaźniłam się z nią na dłużej. Rozgrzewająca zupa krem z posmakiem imbiru i goryczą ostrości. Jestem w siódmym niebie! :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
Truskawkowa Fiestaręką" Uwielbiam zupy, bo są stosunkowo lekkim obiadem, ale też sycącym. Kiedy nie mam pomysłu na żadną konkretną zupę zazwyczaj chwytam to, co mam w domu i robię zupkę warzywną. Dodaję różne warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku(...)sytości dodaję do niej trochę soczewicy, ryżu, ciecierzycy czy komosy ryżowej. Zupka się gotuje, a my możemy zająć się w tym czasie czymś innym. Równie szybko można wykonać inne zupy, jednak tam potrzebujemy już konkretnych składników, ale polecam także zupę pomarańczową czy sezonową zupę-krem ze szparagów . 3. Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami Kolejną błyskawiczną opcją jest połączenie makaronu
Bananowe Poleniedźwiedzi, bo ogólnie czosnek do szczawiowej pasuje). Ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że zupa bardzo posmakowała Zuzi :) mało tego - sam szczaw mi wyjada :D Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 4-5 garści młodego szczawiu 2 małe marchewki kilka ziemniaków 1/4 małego selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki śmietany 12% 1 łyżka(...)chwili czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler, chwilę przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gdy bulion ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy, w tym czasie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Do miski wlewamy śmietanę, łączymy z mąką
Kolorowy PrzepisownikZrobiłam dzisiaj zupę dyniową, bardzo prosty i klasyczny przepis. Podawać zupkę z bułeczką, chlebkiem lub innym pieczywem lub jak ja z kluseczkami serowymi. Można ją ugotować w thermomix, przepis na dole. Dynię obrać, wyciąć nasionka i błonki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę wrzucić obraną i pokrojoną marchew i korzeń pietruszki(...)marchew, pietruszkę, por, łodygę selera naciowego, czas 20 minut, obroty 1, temp 100 C – Przygotować dynię, cebulę i czosnek, jak wyżej – dodać wszystko z patelni do naczynia miksującego, czas 15 minut, obroty 2, temp 100 C , doprawić do smaku – zmiksować zaczynając od 1 i powoli zwiększać go 9, miksować aż powstanie kremowa zupa
Kuchnia Pokoleńczasie wakacji we Włoszech, zjedzenie talerza warzywnej zupy było dla mnie zgrozą. Teraz nie wyobrażam sobie smaczniejszej i bardziej sycącej zupy niż ta – idealna na jednodaniowy, zdrowy obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 batat 2 garści pomidorków koktajlowych połowa cukinii 50g drobnego makaronu szklanka passaty(...)kostkę co marchewki. Cukinię myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Do dużego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, marchewkę, seler naciowy oraz batata. Do tego dodajemy roztarte w dłoniach zioła – tymianek i oregano. Wszystko przesmażamy, często mieszając, przez około 3 minuty. Następnie, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę
Smaczna StronaTreściwa, idealna na zimowe dni, kremowa zupa marchewkowa. Lubicie? Składniki : kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 mały ziemniak 1 duża cebula mały kawałek selera (30 g) mała pietruszka (30 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego(...)sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika (u mnie Skworcu ) 50 g pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość
Smak mojego domugrzanki, kaszę czy makaron. Wasz wybór, co najlepiej Wam w tego rodzaju zupach smakuje. Drukuj Zupa brokułowa - zupa krem z brokuła window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 duży brokuł 1 l bulionu 1-2 niewielkie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera Opcjonalnie śmietana Grzanki Wykonanie W bulionie gotujemy marchew, selera i pietruszkę. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki i brokuł
Mieszam w GarnkuCześć! Nie przepadałam nigdy za zupą ogórkową. Do czasu… Do czasu kiedy ugotowałam właśnie taką zupę. Prosta, szybka, z niewielką ilością tłuszczu. Wiadomo zależy od gustu i smaku. Polecam taką ogórkową każdemu a w szczególności tym, co nie przepadają za mięsem w zupie. Składniki: * 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 1 łyżka masła * 4-5 ziemniaków * 1 marchew(...)pietruszka * kawałek selera * nać z pietruszki * koper * maślanka -1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * liść laurowy i ziele angielskie * 1 łyżka mąki 1. Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i przesmażyłam kilka minut na maśle. 2. Ziemniaki pokroiłam w drobną kostkę, cebulę w piórka, marchew starłam na tarce. Pietruszki i selera nie ścierałam tylko
Pieprzyć z Fantazjązależy od gustu i smaku. Polecam taką ogórkową każdemu a w szczególności tym, co nie przepadają za mięsem w zupie. Składniki: * 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 1 łyżka masła * 4-5 ziemniaków * 1 marchew * 1 cebula * 1 pietruszka * kawałek selera * nać z pietruszki * koper * maślanka -1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * liść laurowy i ziele angielskie(...)selera nie ścierałam tylko pokroiłam w drobniejsze kawałki i tak wrzuciłam do garnka. Wszystko zalałam wodą tak by przykryła warzywa. Dodałam 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Odrobinę posoliłam. Nastawiłam na gotowanie. 3. Kiedy warzywa były prawie ugotowane dodałam zawartość patelni z usmażonymi ogórkami kiszonymi. Chwilkę jeszcze gotowałam. 4. Mąkę roztrzepałam z odrobiną wody i zagęściłam zupę
Pieprzyć z Fantazjąokresie jesienno- zimowym mogłabym jeść takie zupki codziennie. Zupa ta najlepsza jest następnego dnia, z kromką chleba albo ciepłą bułeczką ;) Składniki: * 2,5 litra wody * 1 kość wieprzowa * 4 marchewki * 4-5 ziemniaków * 2 puszki fasoli Piękny Jaś (Jamar) * 1 korzeń pietruszki * 1/4 korzenia selera * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego(...)mąka do obtoczenia Wykonanie: Do garnka wlać wodę. Włożyć kość wieprzową, pokrojoną w kostkę pietruszkę i seler, dodać ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz. Zagotować wywar około pół godziny. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wsypać majeranek. Gotować zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. W między czasie należy przygotować
Zrób to smacznielubi. Dodatkiem do zupy były „sajgonki” z ryżu, który został po ostatnim obiedzie. Zupa jest lekka i odświeżająca, idealna na zbliżające się ciepłe dni, bo wyśmienicie smakuje też na zimno. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 2-3 gałązki selera naciowego pęczek bazylii łyżeczka soli puszka mleka kokosowego (wiem, wiem nie ma na zdjęciu) na „sajgonki(...)papier ryżowy ugotowany ryż kukurydza Przygotowanie: Zetrzyj cukinię i seler na tarce i podduś razem przez kilka minut w garnku, ale pilnuj by nie zaczęło się przyrumieniać. Dodaj sól, mleko kokosowe, posiekaną bazylię oraz wodę 0,5- 1 litra, w zależności od tego, jak gęstą zupę chcesz mieć. Ryż, który użyłam do sajgonek był ugotowany jak do risotto, zawsze
greenscarfRozgrzewająca zupa idealna na jesienno-zimowe dni. Przygotowuje się ją bardzo szybko ,smakuje wyśmienicie. Składniki 250 g boczniaków puszka krojonych pomidorów z zalewą 2 marchewki pietruszka mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki cebula łyżka masła 1,25 ml bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Marchewki ,pietruszkę ,seler ,cebulę i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,podsmażyłem
R'n'G Kitchen