zupa z selera - 5925 przepisów (strona:132/395)

PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 200

pysznej i zdrowej zupy. Pikantna  od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :) Składniki: kawałek wędzonego żeberka pętko kiełbasy chorizo 3 marchewki 1 pietruszka buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych) kawałek selera ziele angielskie liść laurowy łyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus) sól pieprz cukier majeranek łyżka mąki(...)Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę  oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z kalarepki 82

Fantastyczna zupa o niecodziennym, wspaniałym i głębokim smaku. Nikt, kto ją jadł, nie potrafił odgadnąć, z czego jest zrobiona. Niedoceniona kalarepka wiedzie tu prym. Spróbujcie! /przepis własny/ Składniki: 3 kalarepki 1 indycza szyja 2 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki pęczek zielonej cebulki 1/2 łyżeczka(...)gałki muszkatołowej szczypta czosnku sól, pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Do garnka wrzucamy: indyczą szyjkę, pietruszkę, marchew, kawałek selera oraz cebulkę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki kalarepkę i całość gotujemy do miękkości. Szyjkę usuwamy, zupę miksujemy i doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa krem z kalarepki pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Holenderska zupa z grochu (erwtensoep) 181

Holenderska zupa z grochu, czyli nieco egzotyczny sposób na popularną „grochówkę”. Warto spróbować nawet jeśli nie jesteśmy zwolennikami jej rodzimej wersji. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 2 duże plastry karkówki (450g) 300g parzonej lub podwędzanej kiełbasy, drobno lub średnio rozdrobnionej 300g łuskanych połówek ziarna grochu 3 łodygi selera naciowego pół średniego selera korzennego 2 średnie marchewki 1 nieduży(...)wywaru dodajemy groch, marchew i seler naciowy. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy również seler korzenny oraz por, wkładamy całą kiełbasę. Wyjmujemy natomiast karkówkę i gdy chwilę przestygnie, drobno kroimy i umieszczamy z powrotem w zupie. Doprowadzamy całość do ponownego wrzenia i gotujemy następne 20 minut. Gotową zupę doprawiamy cząbrem, pieprzem i w razie potrzeby solą

Kulinarna Pokusa
Zupa Spaghetti 130

mięsa wołowego mielonego sos pomidorowy włoski w butelce 2 cebule marchew,pietruszka, ćwiartka selera,kawałek pora 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki FIX Spaghetti bolognese 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 … Czytaj dalej Zupa Spaghetti

gotuj ze mną
Barszcz na zakwasie 183

smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno intensywny zakwas

MarcinChef
Pikantny krem z zielonego grochu 199

Składniki na wywar: 500 g kości z królika 500 g kości z kury 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 cebula kawałek kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Składniki na zupę: 500 g zielonego grochu, namoczonego przez noc przygotowany wywar 1 duża cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane

My Culinary Art
Krem z jesiennych warzyw 203

oknem  brzydka i ponura jesień. Dzisiaj mam trochę więcej czasu,to  zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała  po 2 dwie sztuki:  Składniki: marchewka  pietruszka  ziemniak por  seler Poza tym:  łyżka sosu sojowego  łyżka gęstej śmietany  łyżeczka mielonego imbiru  pół szklanki soku(...)bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Podawać wg uznania

pieprzny smaczek
Zupa z łososiem 99

ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz biały Przygotowanie Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki kroimy w kostkę ,pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem

R'n'G Kitchen
Zupa z zielonej soczewicy z pulpecikami z indyka 181

ulubioną. Jej ziarenka nie rozpadają się podczas gotowania i nie wymaga długiego moczenia. Składniki na zupę: 2,5 l wywaru (ja użyłam wieprzowego, ale może być drobiowy lub warzywny) 250 g soczewicy zielonej 1 marchewka 1 pietruszka 0,5 papryki czerwonej 2 łodygi selera naciowego 0,5 selera 0,5 pora 50 g masła pieprz sól Składniki na pulpeciki

Kierunekuchnia
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 166

przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić lub zapasteryzować w słoiczku. Nawet niewielka ilość, pojedyncza porcja, przyda się, kiedy pewnego dnia zabraknie czasu na gotowanie. Warzywa i owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa 140

Moja propozycja na zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki: duża garść liści rzodkiewki 1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka(...)ostrej papryki  Liście rzodkiewki (również szpinaku, jeśli używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć

Czerwień i błękit
Krem z białej rzepy z chipsem 109

pożywna zupa krem. Zrobicie ją bardzo szybko i tak samo szybko ją zjecie. Mi bardzo smakowała z pestkami dyni które fajnie się chrupie w zupie. Rzepę można jeść nie tylko na surowo ale wychodzą z niej pyszne zupy. Koniecznie zróbcie chipsy do niej. 1 biała rzepa 1 por biała część 1 korzeń pietruszki 1 kawałek selera korzenia sól, pieprz czarny(...)Dodaję sól, pieprz, płatki chili. Całość miksuję blenderem. Na patelni na odrobinie oleju smażę paski rzepy, wyjdą fajne chipsy. Trzeba uważać żeby się nie spaliły bo są bardzo cienkie. Zupę podaję z chipsami, pestkami dyni, szczypiorkiem, płatkami chili

wesoła kuchnia
Krupnik 207

Krupnik, klasyk pośród polskich zup. Jak dla mnie to typowa jesienna zupa. Najlepsza następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą . Pamiętajcie, że gdy zupa wystygnie, to następnego dnia może się okazać, że przysłowiowa łycha w niej stoi :-). Wtedy należy ją nieco rozcieńczyć wodą, lub tak jak moja młodsza córka, zjeść taka gęstą. Wtedy jedno jest pewne, drugie danie macie już(...)Wykonanie: Skrzydełka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować

Kulinarne przygody Gatity