zupa z selera - 5925 przepisów (strona:130/395)

Zupa z czosnku niedźwiedziego 176

kwiaty czosnku niedźwiedziego - koperek - chilli nitki (kupisz TUTAJ ) - igiełki pomidorowe (kupisz TUTAJ ) W zależności od tego, czy chcemy zupę w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej gotujemy bulion drobiowy lub warzywny. Ja ugotowałam lekki, mięsny na skrzydełkach drobiowych z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula). Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy razem z łodyżkami. W garnku rozgrzewamy

mojewypiekiinietylko
Zupa warzywna 2 w 1 - klasyczna i krem 150

Coś mnie ostatnio naszło na zupy-kremy :) Lubię.  Była już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta(...)mimo ziemniaków dodałam, bo lubię) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa ogórkowa na żeberkach z kaszą jaglaną 145

wywar mięsny: 0,5 kg żeberek 2 l zimnej wody kiść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach sól Składniki na zupę ogórkową (około 6 porcji): 1,5 l wywaru mięsnego 70 g pora 80 g marchewki 100 g selera 280 g ogórków kiszonych 200 ml wody od ogórków kiszonych 50 g kaszy jaglanej pieprz sól Przygotowanie: WYWAR MIĘSNY Z ŻEBEREK(...)godz). W razie potrzeby w trakcie gotowania dolewamy gotującej wody, tak aby finalnie uzyskać 1,5 l płynu. Gotowy wywar przecedzamy, mięso obieramy od kości i odkładamy do naczynia. ZUPA OGÓRKOWA Wszystkie warzywa (oprócz ogórków) obieramy, płuczemy, kroimy w małą kostkę, wrzucamy do gotującego się wywaru mięsnego. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na większych oczkach. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem

Kierunekuchnia
Zupa koperkowa 160

wiazka kopru swiezego  mieso na zupe ( najlepiej zeberka, schab z koscia) 2 marchewki  1 pietruszka  kawalek selera  maly por  5 srednich ziemniakow  jarzynka pieprz w kulakach  ziele angielskie  lisc laurowy  smietana Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.  Mieso umyte zalewamy woda i zagotowujemy, odlewamy wode i jeszcze raz zagotowujemy(...)wyciagamy mieso  Wrzucamy pokrojone ziemniaki w kostke i gotujemy 20 min  Teraz dodajemy pokrojony drobno koperek i jeszcze gotujemy 10 min  Na koniec dodajmey smietane i zupa gotowa  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Zupa ogórkowa 106

zup, jednak nie robię ich zbyt często, gdyż w domu nie mam żadnych fanów zup. Więc jak już je gotuję, to zazwyczaj jest to rosół, część zjadam, część mrożę jako czysty bulion i wykorzystuje jako baza do gulaszu, klopsików czy innych dań a z pozostałego rosołu drugiego dnia robię pomidorową, krupnik bądź właśnie zupę ogórkową. Dzięki zawartości ogórków kiszonych zupa(...)chcesz dodawać ziemniaków nada się dobrze również ryż, makaron albo ulubiona kasza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa – Składniki Składniki na rosół porcja rosołowa z kurczaka (2 udka plus korpus) bądź indyka (szyja plus skrzydło) 1 niewielki seler 1 średnia pietruszka 3 marchewki 1 cebula 2.5 litra wody przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 5 ziarenek

To Musisz Wiedzieć
Zupa ogórkowa z ziemniakami 119

drugie. Ja chyba wolę ogórkową, na dodatek z ziemniakami, a nie z ryżem. Zupa ogórkowa jest bardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: • 4 małe marchewki • 2 małe pietruszki • 1/2 małego selera • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 6 ogórków kiszonych • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek(...)seler zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć z cebulą. • Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 10 minut. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować 10 minut. • Do garnka wrzucić ogórki, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. • Do gotowej zupy wsypać posiekaną

To co kocham
Kapuśniak ze świeżo kiszonej kapusty oraz zupa wietrzenie lodówki :) 121

się  kapusty wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą wiejską. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa wszystko do gara lub wietrzenie lodówki :) Składniki: -dwie garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia selera -jedna duża cebula  -cztery młode ziemniaczki -dwie papryczki chili -jedna mała cukinia -pół papryki żółtej(...)pietruszkę w półplasterki, seler w słupki, ziemniaki w kostkę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie  i gałęzie zieleniny. Wszystko zalać wodą tak żeby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw. Podsmażamy  na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy oczyszczoną z nasion i drobno pokrojoną papryczkę chili. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni

Kulinarne przemyslenia
Zupa grzybowa z łazankami 141

Zbliża się sezon na grzyby, które uwielbiamy zbierać. Z braku laku, wyciągnęliśmy nasze suszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku. Składniki 100 g grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu sok z cytryny(...)mleku, dokładnie płuczemy. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i razem z cebulą kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Krem pieczarkowy z grzankami 225

litra wody z obranym selerem, pietruszką i marchewkami. Na patelni z masłem usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa z pieczarkami zblendować w osobnej misce z chochelką wywaru warzywnego, przelać do wywaru, przyprawić i gotować na małym ogniu. W miseczce zblendować serek ze śmietaną i chochelką bulionu, zagęścić zupęZupę podawać z grzankami.   Smacznego

Niezły Młynek
Lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem #sprytnieizdrowo 185

marchwi (1%) i pora (1%), cukier, ekstrakt selera, koncentrat suszonej cebuli, przyprawy i ekstrakty przypraw, hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, barwnik - karmel, aromaty (zawierają mleko, seler) Wartości odżywcze w 100ml Wartość energetyczna: 73kJ / 17kcal, Tłuszcz: <0.5g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1g, Węglowodany: 3,7g, w tym cukry: 3,3g, Białko(...)jako bazy do przygotowania zup i sosów. Otrzymana ilość bulionu wystarczy do przygotowania około 5 porcji zupy. Cena : ok. 5,20 zł Bulion drobiowy Skład : woda, sól, cukier, ekstrakt drobiowy 1, 5% (wywar, mięso z kurczaka 30%), warzywa suszone: marchew, cebula, seler, czosnek, pietruszka, ekstrakty warzyw (zawierają seler) , tłuszcz z kurczaka, przyprawy i ekstrakty przypraw, zioła, regulator kwasowości - kwas

two broke sisters
Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą – kuchnia podkarpacka 142

Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka Kasza jaglana to obok kaszy jęczmiennej najstarsza z kasz znanych na terenach słowiańskich. Przez kilka stuleci stanowiła ważny składnik codziennych posiłków tak na pańskim, jak i na chłopskim stole. Jagły gotowane w wodzie lub na mleku podawane były na sypko i na gęsto. Okraszone tłuszczem były dodatkiem do mięs, a jeszcze częściej(...)Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD” podzieliły się panie z KGW Krościenko Wyżne. Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 l wywaru mięsnego 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 2 ząbki czosnku 3 łyżki kaszy jaglanej 1 cebula 1 łyżka masła 1 szklanka fasoli jaśka (namoczonej i ugotowanej osobno) Cebulę

Trzeci talerz
Krupnik na serduszkach 233

wody.Gotujemy do miękkości, czyścimy warzywa. Marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kosteczkę. Wywar z serc przecedzamy, zalewamy świeżą wodą dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, zagotowujemy ponownie. Do gorącego wywaru dodajemy przygotowane warzywa oraz wsypujemy przepłukaną kasze. Gotujemy około 30-40 minut, 5 minut przed końcem gotowania zupę zabielamy śmietaną, na koniec do zupy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Dobry, sprawdzony kapuśniak 182

selera.  Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie wywarów. Kapustę z wywarem przelewamy do gotującego się rosołu. Cebulę podsmażamy na łyżce masła , powinna być lekko przyrumieniona. Dodajemy do niej łyżkę mąki , dokładnie mieszamy nadal podmażając. Dodajemy do cebulki i mąki ,2 -3 łyżki kapuśniaku , razem mieszamy i wszystko dodajemy do gotującej się zupy. Kapuśniak

Aromatyczne Podróże
PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 210

pysznej i zdrowej zupy. Pikantna  od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :) Składniki: kawałek wędzonego żeberka pętko kiełbasy chorizo 3 marchewki 1 pietruszka buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych) kawałek selera ziele angielskie liść laurowy łyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus) sól pieprz cukier majeranek łyżka mąki(...)Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę  oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam

Walijskie Pichcenie