Dzisiaj moja ulubiona majowa zupa z młodymi buraczkami- po prostu pycha! :) Idealna w swej prostocie, gotuje się prawie sama :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 litry bulionu drobiowego Botwinkę myjemy. Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy
Czerwona Porzeczkamnie najlepsza ze wszystkich które robiłam. Z warzywami, na bulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego. 2 garście szczawiu 750 ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 por biała część 150 ml śmietany 30 % 2 ziela angielskie 2 liście laurowe pieprz czerwony koper(...)kroję w krążki. Do garnka wlewam bulion, przekładam marchew, ziemniaki, seler, dodaję liście, ziele angielskie i gotuję aż warzywa będą miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy i już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem
wesoła kuchniagrzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka(...)granulowany kilka kromek czerstwego chleba 1 łyżka oleju Ziemniaki, pietruszkę, seler, pora i cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie. Gdy wszystkie warzywa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemnie zawsze jest zaskoczeniem. Bo jak to... wigilijny stół bez zupy grzybowej? Nie może być. Do zupy idealnie nada się krajanka czterojajeczna Arc Pol. Składniki: 100 g suszonych grzybów 130 g marchewki 65 g pietruszki 60 g selera 4 ziela angielskie 1 cebula 2 liście laurowe sól pieprz 2 łyżki masła makaron Arc Pol czterojajeczny 2 łyżki śmietany(...)Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na mniejsze części. Warzywa dodać do wody, w której gotowały się grzyby. 2-3 łyżki grzybów pokroić na mniejsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na półksiężyce. Podsmażyć na maśle grzyby z cebulą. Dodać do warzyw podsmażone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wody aby zakryć warzywa. Zagotować zupę. Śmietanę wymieszać z mąką
Kuchnia w oparachCórcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody i bułka czosnkowa dla wszystkich... a marzy mi się zupa... np. taka łatwa pomidorowa z kokosową nutką wg Jadłonomii :) Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szczypta chili olej kokosowy 2 kg pomidorów malinowych pół łyżeczki soli 125 ml mleczka kokosowego kilka łodyżek(...)Cebule kroimy w półplasterki, seler i marchewkę kroimy w cienkie plasterki. W sporym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa, chili i posiekane łodyżki koperku (listki zostawiamy do podania). Smażymy całość ok 10 minut. Pomidory pozbawiamy skórek (lub nie), wykrawamy szypułki. Pomidory dorzucamy do garnka z warzywami. Solimy i gotujemy pod przykryciem ok pół godziny. Zupę miksujemy blenderem stopniowo dolewając
Dzieje kuchennej Wiewióryplacuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, aromatyczny i rozgrzewajacy krem z pieczonej dyni, który poprawi Wam nastój w każdy, nawet najbardziej ponury dzień ;) Składniki na 4-6 porcji: 1 kg dyni (ważona ze skórą i pestkami) 1 marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 mała cebula(...)minut, aż zmieknie. Marchew, pietruszkę, selera, pora cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki (ja zostawiam selera i pora w większych kawałkach, żeby móc je później łatwo wyjąć. Jeśli lubicie te warzywa-spokojnie mogą zostać w zupie). W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na niej pokorojone warzywa, aż się przyrumienią. Dolewamyy wodę, przykrywamy i gotujemy na umiarkowanym
Zawsze głodna!ziemniaki pokroić w plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut
Tradycyjna kuchnia inaczejKlasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;) SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pół łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki śmietany lub jogurtu natka pietruszki 2 woreczki ryżu (np. basmati) PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Włoszczyznę zalewamy(...)wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem około kwadrans. Gotową zupę miksujemy razem z jogurtem/śmietaną. Dodajemy ryż. Podajemy posypaną posiekaną natką. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjebędzie miękka (skórki z fasoli mają być jeszcze trochę twarde, a środek miękki). Do fasoli dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wsyp roztarty w dłoniach suszony majeranek. Gotuj pod pokrywką przez 25 minut. Po tym czasie wyłów z zupy listki i ziarenka ziela angielskiego. Z zupy wybierz do miseczki 1 chochlę ugotowanych warzyw. Dodaj listki świeżego majeranku i wlej
Delicious Placezmiksowanymi zupami, to często gotuję poniższą opcję. Dla mnie nie robi to różnicy i uwielbiam wszystkie wariacje na temat zupy cebulowej. Pycha! mięso/koście na wywar (polecam wędzone) 6 cebul 2 marchewki (niewielkie) 1 pietruszka kawałek selera 1/2 białej części pora 2 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól(...)małym ogniu do momentu - aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Cebulę wrzucić do wywaru pod koniec gotowania się zupy, a następnie dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę), majeranek oraz tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem, a na końcu opcjonalnie zabielić śmietaną. Zupę podawać z grzankami. (Można też posypać posiekaną natką pietruszki
Di gotujeFlaki (flaczki) - tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie, poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. (Wikipedia) Przyrządzane są na różne sposoby. Ja gotuję je tak, jak gotowała moja babcia, potem mama i takie właśnie uwielbiam. Już w dzieciństwie to była jedna z moich ulubionych potraw(...)laurowe, ziele angielskie, opcjonalnie przyprawę do flaków. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw. Na końcu przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty
Di gotujełatwe w przygotowaniu zupy, które są zdrowe i potrafią sycić na długi czas. Dziś zapraszam właśnie na taką zupę :) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 1 filet z kurczaka 1 kalafior Kilka małych marchewek lub 2 duże 2 łodygi selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki(...)angielskie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję vegetę oraz kostkę rosołową. Gotuję aż mięso będzie lekko miękkie. Dodaję kalafiora. Gotuję dalej aż kalafior będzie miękki. Dodaję kuskus. Zdejmuję zupę z palnika. Podaję posypaną natką pietruszki
Gotowanie Patkimakaronowi zupa staje się bardziej sycąca. A dziś było to bardzo wskazane, bo po wczorajszym grzybobraniu nabrałam ochoty na zupę o przecudnym zapachu i smaku pecłonek (gąsek zielonych lub gąsek niekształtnych). Składniki : 3 duże garści makaronu typu zacierki marchew odrobina selera 200 g oczyszczonych i wypłukanych pecłonek cebula lub duża szalotka duży ząbek czosnku łyżka zakwasu chlebowego lub zakwasu(...)wody wrzucić odrobinkę selera korzeniowego i obraną marchew (w całości). Zagotować. Pecłonki pokroić na mniejsze kawałki. Gdy woda w garnku się zagotuje, dorzucić pokrojone pecłonki i zacierki. Cebulę obrać i przepołowić wzdłuż. Podsmażyć cebulę na palniku. Dorzucić kawałki cebuli do garnka. Zakwas rozcieńczyć z 150 ml ciepłej wody. Dolać do garnka. Gotować do miękkości makaronu. Zupę doprawić do smaku solą
Weekendy w domu i ogrodzieZdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z młodymi warzywami i ziołami. Bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, chociaż kalafior jest dostępny przez cały rok. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler • 2 szalotki • 3 łyżki posiekanego koperku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane(...)wodą aby był cały przykryty. • Dosypać zioła – koperek, pietruszkę, liście selera i lubczyku, odłożyć trochę koperku i natki do posypania. • Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut. • Zahartować śmietanę aby nie zważyła się – do śmietany wlać gorącego płynu z zupy i wymieszane wlać z powrotem do zupy. Nie gotować
To co kochamlunch do pracy przygotowałam sobie tę oto zupę. Z podanych składników wyszło tak ok 1,5 litra zupy 1 łyżka oliwy 1,2 l wody 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 pęczek dymki 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy(...)kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się
Smaki Przyprawy i Kolory