kukurydzę i żurawinę. Doprawiamy jeśli trzeba do smaku cukrem, solą i pieprzem oraz majonezem. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-z-selera-z-kukurydza-zurawina-i-kaki/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z selera z kukurydzą, żurawiną i kaki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukokosowego (gęstej części z góry puszki) i pokrojone warzywa. Marchew i pietruszkę można pokroić w talarki lub kostkę, pora w drobne piórka, selera w kostkę. Jeśli nie macie czasu, użyjcie warzyw z mrożonki – bukiet warzyw albo zupa jarzynowa świetnie się nadają. Na warzywa położyć rybę, skropić sokiem z limonki, posmarować łyżką mleka kokosowego, posypać drobno pokrojonymi ostrymi papryczkami
Dietologuwielbiam dobrą zupę grochową! Jest pyszna, taka treściwa i idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Co prawda latem też mi zdarza się ją ugotować... U mnie obowiązkowo musi zawierać sporo majeranku, warzyw, podsmażonego boczku oraz posiadać aromat wędzonki. Pycha! mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków(...)ziela angielskiego. Do garnka wrzucić groch i całość podgotować około 20 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem oraz opcjonalnie można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło
Di gotujeAnanasa tniemy w kawałki. Dodajemy jogurt i majonez. Doprawiamy do smaku i mieszamy. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-marynowanego-selera-kukurydza-szynka-konserwowa/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka z marynowanego selera z ananasem, kukurydzą, szynką konserwową pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuLekka i przyjemna, zarazem rozgrzewająca zupa, pełna niesamowitych smaków. Składniki 250 g świeżych krewetek 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 2 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 liść kaffiru 200 g makaronu udon 1 duża kapusta pak choi sok z limonki tajskiej natka pietruszki sól, pieprz
R'n'G KitchenPoza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka posiekanej
Szczęśliwa kuchniaPyszna, pożywna zupa w 30 min? Da się zrobić ;) Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 50 g masła 300 g ziemniaków 1,2 bulionu warzywnego 50 g kaszy orkiszowej 1 puszka czerwonej fasoli (425 ml) 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce
R'n'G Kitchenresztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni
AZgotuj!cynk , magnez i żelazo. Dodatkowo ma działanie uspokajające i antydepresyjne. Dieta bogata w seler to dobry sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Seler naciowy nadaje się do jedzenia na surowo, ale jest też świetnym składnikiem sałatek, zup i soków. Do zrobienia soku potrzebna będzie sokowirówka i chwila wolnego czasu J . Najlepiej pić zaraz po zrobieniu, aby sok nie utracił
Kuchenne innowacjePoza tym z tej zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka posiekanej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkoro jesień nadeszła, pora na pikantny i rozgrzewający krem z dyni piżmowej - zapraszam! Zupa krem z dyni Składniki na 8 porcji: - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera - pietruszka korzeń - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy: - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe
Sajkofanka smakuZupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota! Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki seler por szklanka ryżu Przyprawy: sól, pieprz, maggi Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy
Kolizje Smakówpysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy. MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu), jarzynka, czosnek, ugotowany makaron Warzywa miksujemy z czosnkiem i jarzynką przy pomocy blendera. Doprawiamy według
W kuchni Karmel-itkijesteście, że,komentujecie - to daje mi motywacje do dalszej pracy. Dziękuję Wam kochani !!! Tymczasem polecam przepyszną zupę z czarnej rzepy - bardzo zdrowa i smaczna. Składniki: 3 czarne rzepy 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżeczka domowego bulionu warzywnego domowa vegeta bądź sól biały pieprz 2-3 ząbki czosnku Czarną rzepę obrać,pokroić w kostkę(...)Dodajemy domowy bulion i gotujemy pod przykryciem,aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia,następnie miksujemy,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,biały pieprz oraz vegetę lub trochę soli.Jeśli zupa wyszła za gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody - do uzyskania odpowiedniej konsystencji . Gotujemy jeszcze chwilkę,ok 5 min . Jeśli nie jesteście na diecie możecie taką zupkę zrobić na rosołku bądź bulionie
Niespełnione zdolności kulinarneniej śmietanę lub śmietankę słodką, wrzucić świeżo skrojony koperek lub szczypiorek, który orzeźwi smak zupy. Polecam smaczną i zdrową zupę, szczególnie z myślą o najmłodszych (dla nich odpowiednio mniej doprawiamy:). Smacznego! SKŁADNIKI: 3 marchwie 2 pietruszki 2 ziemniaki ćwiartka selera ćwiartka kapusty 1 mała opalona w piekarniku cebula 1,5 szklanki mrożonego groszku 3 łyżki ryżu 1 łyżka śmietany(...)garnka wlewam bulion, wrzucam pokrojone warzywa, selera, kapustę i opaloną cebulę, liść i 2 kulki ziela. Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam gaz, gotuję na mniejszym ogniu. Po kilku minutach wrzucam zielony groszek, doprawiam vegetą. Ryż gotuję krócej 5 minut niż na opakowaniu napisane. Odcedzam. Gdy warzywa będą miękkie hartuję śmietanę i dodaję do zupy (do szklanki wlewam trochę gorącej zupy
Zasmakuj KuchniUlubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :). Składniki: 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 3 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory) duży ząbek czosnku przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól łyżka tłuszczu (masło klarowane(...)garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować. Z czym podawać: * z prażonymi pestkami dyni * czarnuszką * z grzankami * z kleksem jogurtu * z pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę * z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym) Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne zupy
Rodzinka w kuchnimiał do niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam. Składniki: – 1 kaczka (ok. 1,7 kg)* – 4 marchewki – 1 średnia pietruszka – 1 średni seler – 1 por – 1 cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem(...)szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego. Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Pod koniec gotowania spróbować
dom-agi.plpołączenie, lekko kwaskowe. Zupę podałam z jogurtem bo bardzo go lubię dodawać zamiast śmietany. Można do zupy dodać ziemniaki ale ja postawiłam na botwinę i buraczki więc wersja bez. 1 pęczek botwiny z buraczkami 2 garście szczawiu 1 marchewka 2 gałązki selera naciowego koper świeży sól, pieprz szczypta cukru 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki zakwasu buraczanego(...)seler naciowy na kawałki małe. Do garnka wlewam wodę, przekładam buraczki, marchew i seler i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaję łodyżki i liście botwiny, liście pokrojone szczawiu i dalej gotuję pięć minut. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, cukrem. Wlewam zakwas i jogurt. Zupę podaję z koperkiem i jajkami
wesoła kuchniaDlatego, kiedy tylko zobaczyłam na jednej z grup, że z kurczaka można przygotować zupę na wzór flaczków - postanowiłam, że ją zrobię. Było warto :) Potrzebujemy: 3 udka z kurczaka 2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 cm pora 1/4 selera 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki przyprawy do flaczków majeranek(...)Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu, zupełnie jak rosół. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je. Marchewki, pietruszkę i selera kroimy w cienkie słupki. Cebulę i pora wyrzucamy. mięso również wyjmujemy, oddzielamy od kości i tniemy na paseczki wzdłuż włókien. Wrzucamy z powrotem do zupy. Doprawiamy przyprawą do flaczków, majerankiem, solą i pieprzem. Na patelnie z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Mieszamy
MamaOskarkaszykując tą zupę rozkładamy je do osobnych miseczek – tutaj segregacja ułatwi to znacząco pracę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno kroimy cebulki, dodajemy je do boczku odstawiamy miskę numer jeden. Szparagi i fasolkę kroimy na 2,5cm kawałki, obrywamy liście lubczyku, grubo kroimy, mieszamy ze szparagami i fasolką, odstawiamy miseczkę numer dwa. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy(...)wlewamy do zupy. Porcje na talerzach dodatkowo posypujemy parmezanem startym na drobnych oczkach tarki. Zupę podajemy gorącą. Sami powiedzcie, kolor zachęca do jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g 1 pietruszka 60-80g 1 marchewka 150g 1 średni por 200g fasolki zielonej
Karo in the Kitchendodać takie jakie lubimy, nie podaję ilości, bo oczywiście kroimy tyle warzyw na ile mamy apetyt... Z niezjedzonych warzyw można zrobić zupę krem (to taka podpowiedź dla tych co nie lubią marnować jedzenia):-) Składniki: buraki ziemniaki marchew pietruszka seler tymianek przyprawa do pieczonych ziemniaków olej Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w grube słupki. Przekładamy do miski i wlewamy odrobinę
IMPRESJA SMAKUZupa jest kremowa i bardzo pożywna. Idealna na chłodne jesienne oraz zimowe dni. Polecam :) SKŁADNIKI : 1 średnia marchewka kawałek selera kawałek pietruszki 4 duże ziemniaki 0,5 zielonej części pora mała cebula łyżka masła ok. 1,5 l wody 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu listek laurowy ok. 5 dag drobnego makaronu łyżka śmietany szczypta ostrej papryki i kurkumy(...)pietruszkę, selera, pora, cebulę i 2 ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, trochę ziół prowansalskich oraz świeży lubczyk. Dwa pozostałe ziemniaki kroimy na pół i gotujemy razem z warzywami do miękkości. Jeśli trzeba dolewamy wody. Połówki ziemniaków wyciągamy i kroimy w kostkę. Zupę blendujemy
Pani na deserfrancuski wariant podobny do pesto ale bez orzechów i nasion. Zupa dyniowa z jarmużem i quinoa Składniki: 4 -5 porcji 500 g dyni, pieczonej po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry 2 łyżki oliwy 1 ½ l warzywnego bulionu 100 g jarmużu pęczek dymki 1 czosnek solo 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka pomidorowego przecieru 1 łyżeczka(...)150ºC przez 30 minut. Pokrój dymkę w piórka (część odłuż do posypania), czosnek w plasterki, a pietruszkę i seler w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj pokrojony jarmuż (same liście), pomidory, przecier i bulion. Dopraw przyprawami i gotuj zupę przez 15 minut. Dodaj pieczoną dynią i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podane składniki na sos zmiksuj. Wlej zupę
codojedzeniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pożywna i prosta zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. 20-30 dag boczku wieprzowego (wędzonego lub surowego) 5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 7 cm pora 2 listki laurowe majeranek natka pietruszki prażona cebulka (opcjonalnie) sól, pieprz Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć
Di gotujekluseczkami kładzionymi. Spróbujcie. Składniki: około 0,5 kg leśnych grzybów 1 szt.cebuli włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,kawałek pora) 3 szt.liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżka masła 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz śmietana do zupy (opcjonalnie) Świeżo zebrane leśne grzyby (zdjęcie z jesiennego grzybobrania) obrałam i oczyściłam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyłam
potrawyregionalneZnowu kremowo i pysznie. Marchwianka nie jest moja ulubioną zupą, ale złamana lekką kwasowością pomarańczy była przepyszna. Szybka i prosta. 800g marchwii 2 duże pomarańcze esencjonalny bulion warzywny pieprz, sól, kurkuma suszone liście selera naciowego do ozdoby Marchew obieramy i kroimy na nieduże cząstki. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy bulionem tak, by była przykryta z 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy
Kuchenna Kontrrewolucya