zupa z selera - 5925 przepisów (strona:117/395)

Szybki obiad-zupa grzybowa z brokułami 174

lekko zmiksowana i zagęszczona serem cheddar. Pyszna zupa, smaczny i szybki obiad i zadowolona pani domu. Szybki obiad – zupa Składniki: na 4 porcje 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego, u mnie z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek selera 1 marchewka 1 pasternak 1 duży brokuł 20 g suszonych grzybów 150 g świeżych grzybów 100 g cheddar(...)posypania Zalej suszone grzyby wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Obierz seler, pasternak i marchewkę. Pokrój w plasterki i wrzuć do wywaru z kurczaka.Odlej wodę z grzybów i wlej do wywaru. Pokrój namoczone grzyby, świeże grzyby, cebulę i czosnek. Podsmaż na maśle i dodaj do zupy wraz z solą, przyprawami i ziołami. Gotuj zupę przez 15 minut. Podziel brokuł

codojedzenia
WARZYWNA Z KURCZAKIEM I RYŻEM 127

wpływają na nasz organizm.  Dziś polecam właśnie taką , zdrową i lekką zupę , na bazie świeżych brokuł, kalafiora i marchewki z filetem z kurczaka. Polecam i życzę smacznego.  SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę ok 2 cm 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 1/2 brokuła 1 /2 kalafiora 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki(...)ziela angielakie PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewam wodę dodaję mięso. Następnie dodaję przyprawy. Gotuję ok 20 min,dodaję selera. Marchewkę obieram i kroję w kostkę.  Kalafiora myję i dzielę na różyczki. Brokuła myję i dzielę na różyczki.  Dodaję do zupy  zarowno marchew jak i brokuła i kalafiora. Na koniec dodaję ryż oraz natkę pietruszki.  Gotuję aż ryż

Gotowanie Patki
Zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem 148

Wegetariańska zupa  z podsmażanymi warzywami i groszkiem. Warzywa nadają jej głębokiego koloru i fajnego smaczku. Składniki na bulion warzywny: 1 pietruszka kawałek selera zielona część 1 małego pora 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 1,5 litra wody Pozostałe składniki zupy

Smak mojego domu
Zupa koperkowa z brukselką 115

Sezon brukselkowy jeszcze trwa, więc warto korzystać z niego póki można. Dzisiaj połączyliśmy jedną z naszych ulubionych zup z mini kapustką. Do tego jajko na miękko i rozpływamy :P Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka masła 1,5 l bulionu warzywnego 200 g brukselki 70 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki(...)miękko sól, pieprz Przygotowanie Marchew kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy warzywa. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min. W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście, większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy

R'n'G Kitchen
Zupa krem z cukinii 90

smaku. Obecnie, ta zupa najczęściej gości na naszym stole. Delikatna, aksamitna, kremowa, idealna na upały. Musicie koniecznie jej spróbować. Do przygotowania zupy wybierzcie małe cukinie- takie są najlepsze i najsmaczniejsze. Składniki : 3 małe cukinie 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól i pieprz 1 i 1/2 litra wody liść laurowy ziele angielskie(...)smaczna i miękka. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cukinię z warzywami i całość obsmażamy. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy liść laurowy. Zupę miksujemy na gęsty krem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dosmaczamy. Podajemy zupę polaną oliwą z oliwek lub z dodatkiem gęstej śmietany. Wielbicielom mocniejszych smaków polecam dodanie chilli. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat
Kapuśniak z żółtą soczewicą 104

zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kwadrans. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z soczewicą. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa 109

dodania jogurtu i jest równie pyszna. Jedynym wyjątkiem od tej metody jaki robię jest żurek, do którego jednak dodaję śmietanę Drukuj Zupa ogórkowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka pół selera pół pora 4 ziela angielskie 3 listki laurowe 4 ziemniaki 4 ogórki kiszone 1/2 szkl. śmietany sól, pieprz Wykonanie Z warzyw(...)obieram). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru. Jak będą miękkie, dodajemy ogórki wraz z sokiem. Zagotowujemy. Do kubka wlewamy śmietanę, dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, żeby zahartować śmietanę. Zabielamy zupę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-ogorkowa/ BosowKuchni Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
ZUPA KREM BROKUŁOWO SEROWA + FILMIK 84

Zupa brokułowo - serowo jest bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu zupą. Przygotowałam ją w Thermomasterze II - firmy KALORIK , polecam.  SKŁADNIKI :  1 brokuł 1 marchew kawałek selera, mała pietruszka 1 gałązka selera naciowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka jarzynki, sól, pieprz do smaku 100 g serka kremowego, topionego(...)jarzynkę, sól i pieprz. Zakrywamy dzban robota i gotujemy w 100 % C/20 minut.  Na koniec dodajemy serek kremowy, doprawiamy do smaku i miksujemy 20 s / o 8.  Zupa brokułowo - serowa jest wyjątkowo smaczna. Polecam. Zupę podajemy ciepłą posypaną parmezanem

Kulinarne Fantazje Marioli
botwinka na ciepło 111

Chwilowe ochłodzenie spowodowało, że zamiast chłodniku z botwinką przygotowałam lekką zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Drobna modyfikacja nastąpiła w dodaniu warzyw: marchewki, selera i pietruszki, które gotowały się w wywarze. Smak nadal świetny! Po przepis kliknijcie w zdjęcie

Eksperyment sobotni
Surówka z białej rzodkwi, selera i jabłka z chrzanem 202

sokiem z cytryny. Dodajemy sól, pieprz, cukier. Polewamy śmietaną i dodajemy chrzan. Mieszamy 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-bialej-rzodkwi-selera-jablka/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z białej rzodkwi, selera i jabłka z chrzanem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Polędwiczki drobiowe z warzywami 136

ryżem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Naturalna przyprawa kompozycja owowcowo - warzywna od Firmy Green Spoon jest przyprawą świetną zarówno do mięs jak i zup. Nadaje ciekawego słodkawego posmaku.  W składzie ma agrest, żurawinę, korzeń lubczyku, natkę selera, czosnek, cząber, paprykę zieloną, cebulę, por oraz marchew. 100 g suszu przyprawy zastępuje około 1 kilograma świeżych owoców i warzyw. Z całą pewnością

VioletoweKucharzenie
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 109

staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane

kruche babeczki
zupa-krem z brokuła 148

mają magnez, na skurcze, więc potrzebuje magnezu. No cóż... mówiłam akurat o żelazie, ale grunt, że w końcu zupa krem przeszła bez oporów! zupa krem z brokuła 1 brokuł, 4-5 ziemniaków, 1 pietruszka, 1 kawałek selera, zielona część pora, pęczek koperku, 2 litry bulionu, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, do wyboru: grzanki, groszek ptysiowy, uprażone migdały w płatkach

Eksperyment sobotni
Mielonka warzywna zamiast kostki do słoików na zimę 81

jednak przyznać, że czasem ciężko uzyskać oczekiwany smak potrawy bez spożywczych dodatków. Dlatego postanowiłam przygotować własną mieszankę warzywną, która podkreśli smak moich zup, sosów i innych dań na bazie wywarów. Składniki: 1 kg marchewki ½ kg selera 1 kg kapusty włoskiej 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg kalarepki 1 kg soli Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić, następnie zmielić

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z soczewicy czerwonej z kiełbasą 197

potrzebujemy 2 kawałki kiełbasy (ja użyłem podwawelskiej ale każda się nada, byle nie za słona) 200 gram soczewicy czerwonej (wolałem dac więcej aby zupa była gęstsza) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera puszka pomidorów w zalewie kostka rosołowa lub bulion (około litra) liśc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Jak robimy? Soczewicę zalewamy wrzatkiem i odstawiamy

Snejkusiowe Przepisy