zupa z selera - 5925 przepisów (strona:113/395)

Warzywna zupa z czarnym oczkiem. 154

lepszego jak pyszna rozgrzewająca zupa! Ja jestem za , a Wy? A podstawowy składnik tej zupy i nie tylko znajdziecie w tym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 25 dag grochu czarne oczko Skworcu 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków sól, pieprz, odrobina chili, łyżeczka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki 1 cebula 2- 3 łyżki oleju(...)czasie uzupełniamy wodę i dodajemy obrane i pokrojone warzywa tj. marchew, pietruszkę i seler.  Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy starty

Radość kipiąca uśmiechem.
Pomidorowa zupa literkowa 216

Marta mówi”. Znacie? Jaśkowi pomysł się bardzo spodobał ale najbardziej zależało mu na tym byśmy zupą nakarmili naszego psa. Może akurat będzie mówił… Oby nie! Składniki: 60 dkg udźca z indyka opcjonalnie kawałeczek wędzonki dla posmaku 3 marchewki pietruszka kawałek selera mały por mała cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 2 ziela angielskie kostka rosołowa sól, pieprz, majeranek(...)mnie z firmy Polmak) Wykonanie: 1.W garnku zagotować 2 l wody. Wrzucić mięso i obgotować. Dodać seler, pietruszkę, przypaloną cebulę, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Dotować do miękkości mięsa. 2. Marchewkę pokroić w kostkę, por w talarki. Dorzucić do zupy i podgotować do miękkości. 3. Gdy mięso i warzywa będą miękkie wlać przecier z kartonika i dodać

Mama z miasta
Zupa z jarmużem i tortelloni 181

mnie jest również to, że tortelloni nie trzeba wcześniej gotować. Wystarczyło tylko na 2-3 minuty włożyć do gorącej zupy i można było jeść. Składniki: 1,5-2 litry bulionu drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 50 g selera 100 g marchewki 50 g pietruszki 0,5 mniejszej cebuli 2 ząbki czosnku 2 garści młodego jarmużu (około 100 g) 2 płaskie(...)Przygotowanie: Warzywa obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki. Seler w większe kawałki (wtedy po ugotowaniu można wyjąć) lub pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na podgrzanym maśle podsmażać około 5-7 minut pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować do miękkości. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę wlać do zupy i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia. Do śmietany wlać

Ala piecze i gotuje
chowder z owocami morza 156

mamy w kuchni. Ja początkowo miałam w planach zupę cebulową, ale potem przypomniałam sobie, ze mam opróżniać zamrażarkę przed sezonem owocowo-warzywnym, w związku z czym wyjęłam paczkę owoców morza... chowder z owocami morza 300 g mieszanych owoców morza, 150 g wędzonego boczku, 3 duże cebule, 1/4 dużego selera, 2 pory, 4 ząbki czosnku, 4 duże młode ziemniaki(...)drobną kostkę i wysmaż go na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz pokrojony w małą kostkę seler i smaż na małym ogniu około 20-30 minut. Im ciemniejsza będzie, tym intensywniejszy kolor będzie miała zupa. Dodaj pokrojony w półplasterki por, tymianek oraz drobno posiekany czosnek. Duś razem, aż por będzie miękki. Zalej gorącym bulionem i mlekiem

Eksperyment sobotni
letnia zupa minestrone 106

letnia zupa minestrone  składniki dla czterech osób 150 g ziaren ciecierzycy 2 pomidory 1 papryka 1 cukinia 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 pęczka natka pietruszki 1/2 pęczka dymki szczypior sól, pierz 2 łyżki oliwy sposób przygotowania w garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na pół dymkę, drobno posiekane ząbki czosnku, oraz łodygi selera pokrojone

Miód i pieprz
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 128

świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 15cm pora 1,5l bulionu warzywnego 5 ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe 80ml śmietany(...)Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Dodać marchew, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby, grzyby w proszku, por, seler, ziele angielskie

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem z czerwonej kapusty 143

kapusty czerwonej na jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam,że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Składniki na 4 porcje: 1/4 małej czerwonmej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu - soku z cytryny 1 łyżka masła(...)cebulą poszatkowaną kapustę przesmażyć razem z cebulą i jabłkiem .Zalać wodą obrać marchewkę,pietruszkę,selera,pokroic w plasterki,pora w krążki i dodać do garnka dodać goździki,obrany,pokrojony imbir,sól,pieprz,cukier i gotować do miękkości 40 minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo,a dzięki zakwszeniu zupa na powrót

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidorowo warzywny mix 109

pieprz ziarnisty liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z pomidorami i całość gotować 10 min. Zupę zmiksować

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z jarmużu 146

Zupa pełna witamin którą powinniśmy częściej spożywać, ale cóż widocznie nie wszyscy za nią przepadają Jest szybką w przygotowaniu i bardzo smaczną Zupa krem z jarmużu SKŁADNIKI: liści jarmużu - 350 g pietruszka - 1 szt marchewka - 2 szt seler -kawałek por - kawałek czosnek - 3 ząbki liść laurowy ziele angielskie- 3 ziarenka sól i pieprz ziemniaki -3 szt woda(...)garnka wlać wodę, osolić zagotować. Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę , obrany czosnek , cebulę i przyprawy , gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jarmuż, gotować jeszcze kilka minut. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Zupa pieczarkowa 1532

obranych, bo jak wszyscy wiemy, warzywa mają różną wielkość dlatego tak lepiej odmierzyć dokładną ilość.  Przepis:  2,5 l zupy  Składniki: 1 kg pieczarek 100 g korzenia pietruszki  150 g marchwi 400 g selera pęczek koperku 2 cebule 500 ml śmietany kremówki 2 kostki grzybowe BIO, lub zwykłe, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie sól, pieprz(...)ziela angielskie i wlewamy 2 litry wody. Nastawiamy na małym ogniu i gotujemy przez około 30 minut, pod koniec gotowania dodajemy kostki grzybowe.  5. Kiedy warzywa zmiękną do zupy dodajemy usmażone pieczarki, dodajemy około 1 łyżeczkę lubczyku, pokrojony koperek. Wlewamy do zupy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze przez około 10 minut gotujemy.  6. Do talerzy nakładamy

Mój pomysł na
Zupa przedszkolaka 199

zupa jarzynowa, której w wersji bez śmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej(...)Wrzucić do garnka. Gotować ok. 20 minut. 3. Umyć i rozdrobnić kalafior. Wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut. Gdy wszystko już zmięknie – dodać przyprawy. 4. Rozlać zupę do talerzy i lekko zabielić śmietanką. Gotowe

Mama z miasta
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z czosnkiem 160

odsłona zupy pomidorowej na moim blogu, tym razem ze świeżych pomidorów z dodatkiem koncentratu, natki pietruszki czosnku.  Składniki na 3 porcje zupy: 1 duże udko z kurczaka lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 pietruszka ½ dużego selera kawałek pora nać pietruszki 3 ząbki czosnki 3 listki laurowe czarny pieprz 1 łyżeczka soli 1 kg pomidorów 1 łyżeczka cukru 2 łyżki(...)się na wierzchu. W tym czasie musimy sparzyć  pomidory i obrać  ze skórki, wykrawamy zielone części, a następnie miksujemy. Ale uwaga! Pomidory miksujemy razem z warzywami z zupy, wszystkimi lub tymi ulubionymi. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przelewamy wszystko do bulionu warzywno mięsnego. Zaprawiamy rozmieszaną śmietaną z mąką. Możemy wyjąć udko z zupy przed włożeniem pomidorów. Doprawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 140

Kolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony,  domowa wegeta - łyżka masła - łyżka(...)grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy fasolkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim 195

kapustą pak choi. Najpierw kupiłam, potem kombinowałam. Powstała taka oto zupa, aromatyczny rosół w stylu azjatyckim... Zobaczcie jaką pyszną, jesienną, rozgrzewającą zupę przygotowała Mirabelka . Składniki: 2 udka z kurczaka (tylko górne części) 2 kapusty pak choi 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 mała posiekana szalotka 1 posiekany ząbek czosnku Mała garść grzybów mung 3 cm kawałek imbiru 1 papryczka(...)umyty i posiekany w paseczki seler (może być z nacią). Wrzucić do wywaru grubsze części kapusty. Po kilku minutach dodać również posiekaną szalotkę, imbir (cienko pokrojony), papryczkę i czosnek. Na końcu dorzucić makaron oraz resztę kapusty oraz jarzynkę (kupiłam jarzynkę bez soli w sklepie z naturalnymi produktami). Kiedy warzywa będą całkiem miękkie doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać również

Czerwień i błękit