zupa z selera - 5925 przepisów (strona:112/395)

Zupa warzywna 103

każdemu, dlatego też przepisy na nią na pewno są inne a jest ich mnóstwo. Mój przepis na zupę warzywną, jest super prosty i super szybki, także zapraszam Was do wypróbowania:) Składniki: * 3 marchewki * 1 duża lub 2 małe pietruszki * 1/4 małego selera * 2 ziemniaki  * woda * wegeta * łyżka masła * opakowanie mrożonych brukselek, kalafiora, fasolki i groszku * 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewany 3/4 pojemności wody i dorzucamy pokrojone warzywa. Zagotowujemy i dorzucamy wtedy nasze mrożone warzywa, najlepiej po garści. Zupę gotujemy 30 minut, po czym przyprawiamy do smaku (1/4 łyżeczki soli i pieprzu, plus wegeta, około 1/2 łyżeczki) oraz dodajemy łyżkę masła. W małej miseczce wlewamy śmietanę i dolewamy

Klasyka Gotowania
Zielona zupa warzywna 149

drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub podawać z pieczywem.  Zupa jest także smaczna z dodatkiem

Humanistka w kuchni
Krem z pomidorów z pieczonym jabłkiem i bazyliowym pesto 123

czas temu na fb, niestety nie zapisałam adresu strony do zalinkowania. Zupa jest przepyszna, a jedyną moją modyfikacją jest bazyliowe pesto.Polecam popróbować retro smaku. Składniki: 1,5 kg dojrzałych, pysznych pomidorów ( u mnie krakowskie) 2 jabłka 4-5 zabków czosnku 1 marchewka 1 sredni korzeń pietruszki 1 mały seler 1  czerwona cebula 2 liście laurowe 4  ziarenka pieprzu(...)łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Dodatkowo: kilka listków bazyli gęsta śmietana do zup Sposób przygotowania: Jabłka, nieobrany czosnek i cebulę ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i piec 30 minut. W międzyczasie w garnku przygotować wywar z  z marchewki, selera, pietruszki i przypraw. Wszystko przełożyć do garnka zalać 1,5 l zimnej wody

Gosia gotuje
10 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO WPROWADZIĆ SELERA NACIOWEGO DO SWOJEJ DIETY JUŻ DZIŚ! 87

ramach kampanii promocyjnej selera naciowego Naciowe SelerLove. Seler naciowy to takie warzywo, które jedni kochają, inni nienawidzą, a inni nie mają nawet pojęcia o jego istnieniu albo o jego smaku! Tak tak! W Polce seler naciowy ciągle nie jest popularnym warzywem, choć na świecie króluje na na listach zakupów ( nawet hollywoodzkich gwiazd, które to podobno m.in. selerowi naciowemu zawdzięczają efekty(...)obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Ja tych 86 składników wymieniać Wam nie będę, ale za to zdradzę Wam 10 najważniejszych powodów, dla których warto seler naciowy wprowadzić do diety już dziś! Zobaczcie! I zacznijcie jeszcze dziś! POWÓD NUMER 1 SELER NACIOWY WSPOMAGA ODCHUDZENIE Seler naciowy jest bardzo niskokaloryczny. Utarło się

Ostra na Słodko
Tort makaronowy z czerwoną soczewicą 133

Tort makaronowy z czerwoną soczewicą to dobry pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Wygląda imponująco i pracochłonnie, a wcale tak nie jest. Można zrobić z go

dolcevitainmykitchen
Warzywna zupa z czarnym oczkiem. 157

lepszego jak pyszna rozgrzewająca zupa! Ja jestem za , a Wy? A podstawowy składnik tej zupy i nie tylko znajdziecie w tym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 25 dag grochu czarne oczko Skworcu 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków sól, pieprz, odrobina chili, łyżeczka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki 1 cebula 2- 3 łyżki oleju(...)czasie uzupełniamy wodę i dodajemy obrane i pokrojone warzywa tj. marchew, pietruszkę i seler.  Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy starty

Radość kipiąca uśmiechem.
Pomidorowa zupa literkowa 234

Marta mówi”. Znacie? Jaśkowi pomysł się bardzo spodobał ale najbardziej zależało mu na tym byśmy zupą nakarmili naszego psa. Może akurat będzie mówił… Oby nie! Składniki: 60 dkg udźca z indyka opcjonalnie kawałeczek wędzonki dla posmaku 3 marchewki pietruszka kawałek selera mały por mała cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 2 ziela angielskie kostka rosołowa sól, pieprz, majeranek(...)mnie z firmy Polmak) Wykonanie: 1.W garnku zagotować 2 l wody. Wrzucić mięso i obgotować. Dodać seler, pietruszkę, przypaloną cebulę, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Dotować do miękkości mięsa. 2. Marchewkę pokroić w kostkę, por w talarki. Dorzucić do zupy i podgotować do miękkości. 3. Gdy mięso i warzywa będą miękkie wlać przecier z kartonika i dodać

Mama z miasta
Zupa z jarmużem i tortelloni 186

mnie jest również to, że tortelloni nie trzeba wcześniej gotować. Wystarczyło tylko na 2-3 minuty włożyć do gorącej zupy i można było jeść. Składniki: 1,5-2 litry bulionu drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 50 g selera 100 g marchewki 50 g pietruszki 0,5 mniejszej cebuli 2 ząbki czosnku 2 garści młodego jarmużu (około 100 g) 2 płaskie(...)Przygotowanie: Warzywa obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki. Seler w większe kawałki (wtedy po ugotowaniu można wyjąć) lub pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na podgrzanym maśle podsmażać około 5-7 minut pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować do miękkości. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę wlać do zupy i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia. Do śmietany wlać

Ala piecze i gotuje
letnia zupa minestrone 112

letnia zupa minestrone  składniki dla czterech osób 150 g ziaren ciecierzycy 2 pomidory 1 papryka 1 cukinia 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 pęczka natka pietruszki 1/2 pęczka dymki szczypior sól, pierz 2 łyżki oliwy sposób przygotowania w garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na pół dymkę, drobno posiekane ząbki czosnku, oraz łodygi selera pokrojone

Miód i pieprz
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 134

świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 15cm pora 1,5l bulionu warzywnego 5 ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe 80ml śmietany(...)Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Dodać marchew, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby, grzyby w proszku, por, seler, ziele angielskie

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem z czerwonej kapusty 149

kapusty czerwonej na jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam,że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Składniki na 4 porcje: 1/4 małej czerwonmej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu - soku z cytryny 1 łyżka masła(...)cebulą poszatkowaną kapustę przesmażyć razem z cebulą i jabłkiem .Zalać wodą obrać marchewkę,pietruszkę,selera,pokroic w plasterki,pora w krążki i dodać do garnka dodać goździki,obrany,pokrojony imbir,sól,pieprz,cukier i gotować do miękkości 40 minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo,a dzięki zakwszeniu zupa na powrót

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidorowo warzywny mix 115

pieprz ziarnisty liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z pomidorami i całość gotować 10 min. Zupę zmiksować

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z jarmużu 150

Zupa pełna witamin którą powinniśmy częściej spożywać, ale cóż widocznie nie wszyscy za nią przepadają Jest szybką w przygotowaniu i bardzo smaczną Zupa krem z jarmużu SKŁADNIKI: liści jarmużu - 350 g pietruszka - 1 szt marchewka - 2 szt seler -kawałek por - kawałek czosnek - 3 ząbki liść laurowy ziele angielskie- 3 ziarenka sól i pieprz ziemniaki -3 szt woda(...)garnka wlać wodę, osolić zagotować. Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę , obrany czosnek , cebulę i przyprawy , gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jarmuż, gotować jeszcze kilka minut. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Zupa pieczarkowa 1540

obranych, bo jak wszyscy wiemy, warzywa mają różną wielkość dlatego tak lepiej odmierzyć dokładną ilość.  Przepis:  2,5 l zupy  Składniki: 1 kg pieczarek 100 g korzenia pietruszki  150 g marchwi 400 g selera pęczek koperku 2 cebule 500 ml śmietany kremówki 2 kostki grzybowe BIO, lub zwykłe, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie sól, pieprz(...)ziela angielskie i wlewamy 2 litry wody. Nastawiamy na małym ogniu i gotujemy przez około 30 minut, pod koniec gotowania dodajemy kostki grzybowe.  5. Kiedy warzywa zmiękną do zupy dodajemy usmażone pieczarki, dodajemy około 1 łyżeczkę lubczyku, pokrojony koperek. Wlewamy do zupy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze przez około 10 minut gotujemy.  6. Do talerzy nakładamy

Mój pomysł na
Zupa przedszkolaka 218

zupa jarzynowa, której w wersji bez śmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej(...)Wrzucić do garnka. Gotować ok. 20 minut. 3. Umyć i rozdrobnić kalafior. Wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut. Gdy wszystko już zmięknie – dodać przyprawy. 4. Rozlać zupę do talerzy i lekko zabielić śmietanką. Gotowe

Mama z miasta

Proponowane wyszukiwania