wyrzutów sumienia delektować się taką zupą. Zarówno zupa grzybowa jak i wigilijna kapusta z grzybami nie zaszkodzą waszym maluszkom. Dzieci na skosztowanie zupy grzybowej powinny poczekać do ukończenia 12. roku życia. 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora (około 15 cm) garść suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków) 8 łyżek mleka kokosowego sól pieprz makaron (np. łazanki) Grzyby zalewamy wodą(...)wodzie. Wyjmujemy warzywa i odkładamy na bok (można z nich przygotować na przykład sałatkę warzywną). Do gorącego wywaru warzywnego wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Do zupy można też dodać wodę po moczeniu grzybów do wigilijnej kapusty. Będzie wtedy jeszcze bardziej esencjonalna. Wywar z grzybami gotujemy około godziny, aż nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania
Dieta bez mlekazupie od razu postanowiłam ją przygotować. Jej smak zaostrza papryczka chilli a posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową konsystencją zupy. Składniki: 2 ubite szklanki rzeżuchy 6 małych ziemniaków 2 średnie cebule 2 łodygi selera naciowego 1l bulionu warzywnego/drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, biały pieprz, papryczka chilli jajko posiekane migdały lub płatki migdałów Sposób przygotowania: Ziemniaki, cebule oraz(...)seler naciowy kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy papryczkę chilli w całości i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na około 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy umytą rzeżuchę (zostawiamy nieco do dekoracji). Wyciągamy papryczkę chilli i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Jajko gotujemy na twardo
Pyry na Gazsycąca zupa na wędzonce z drobną fasolką i ziemniakami. Przepis prosty i sprawdzony a zupa smakowała wszystkim domownikom . składniki na 2 litry zupy 1 i 1/2 szklanki drobnej fasoli kość wędzona włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, pól selera , cebula ) 1 ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków majeranek cząber w proszku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz przepis(...)dodajemy sól, majeranek i odrobinę cząbru, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy fasola będzie już pół miękka dodajemy pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki.Całość gotujemy aż fasola będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smakowite Daniabyło dobre! Moja jest odrobinę ostrzejsza, ale tak lubię. Zupa rybna Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 1 opakowanie łososia surowego ze skórką (wszystkie ryby kupiłam w biedrze (to nie reklama) ) 1 opakowanie fileta z dorsza 1 opakowanie drobnych krewetek 1 cebula kawałek pora 1 seler z natką 3 marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka(...)laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa rybna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie łososia surowego ze skórką (wszystkie ryby kupiłam w biedrze (to nie reklama) ) 1 opakowanie fileta z dorsza 1 opakowanie drobnych krewetek 1 cebula kawałek pora 1 seler z natką 3 marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka z natką
CoolinarniePLwyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego(...)bulionem na ok 1 godzinę. Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone na pół, posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! #makaronypolskie
Słodki Zakątekwyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego(...)bulionem na ok 1 godzinę. Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone na pół, posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! #makaronypolskie
Słodki ZakątekAksamitna pożywna zupa którą z kalafiorem i suszonymi pomidorami. Podałam ją z pestkami dyni uprażonymi. Do zupy wykorzystałam pomidory które sama suszyłam. Z oliwką z pomidorów i ziołami. Takie moje wspomnienie lata z wykorzystaniem pomidorów suszonych. 1 kawałek selera 1 łodyga selera naciowego ( można pominąć ) 1 marchewka 1 por biała część 1/2 kalafiora 10 pomidorów suszonych domowych oliwa od pomidorów(...)obieram, seler naciowy pozbawiam włókien. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję udko z kurczaka, marchew, seler, seler naciowy, por i gotuję około 40 minut. Dodaję różyczki kalafiora i gotuję dalej około 20 minut. Kilka małych różyczek ugotowanych odkładam do dekoracji. Z zupy wyjmuję udko, marchew. Do reszty dodaję pomidory suszone, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy z pomidorów i miksuję
wesoła kuchniakości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną(...)pamiętać o usunięciu szumowin, które pojawią się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami
Smakowity Blog Kulinarnybardzo tłustą kiełbasę kroimy na cienkie półplasterki. Jarzyny – marchew, pietruszkę i seler – kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę grubo siekamy, czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę z odrobiną soli. Dorzucamy do garnka groch w połówkach – nie wymaga moczenia, szybciej się gotuje i szybciej zagęszcza zupę. Dodajemy do garnka cząber i majeranek, które zniwelują rozdymające działanie grochu już(...)taka na blogu będzie). Jeśli wolicie zupę bardziej gęstą, dodajcie 50g łuskanego grochu więcej. Na drugi dzień zupa będzie bardzo gęsta, delikatnie trzeba ją rozcieńczyć, najlepiej rosołem. SKŁADNIKI 500g żeberko wędzone 300g grochu łuskanego 100g kiełbasy wędzonej 1 marchew 1 pietruszka ¼ selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 pełne łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki cząbru 5 kulek ziela angielskiego
Karo in the Kitchendość grubo Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler, cebulę, ziemniaki, pora, pietruszkę pokroić w kostkę Do ok. 2 l wody wrzucić ziemniaki, liście i pieprz- zagotować, posolić do smaku Dołożyć warzywa wraz z pokrojoną kapustą, gałązkę lubczyku- zagotować Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym lub oleju- dołożyć do zupy, doprawić do smaku pieprzem mielonym, majerankiem, wlać przecier pomidorowy
Proste Potrawyrodzime smaki. Dorwaliśmy się do świeżej fasoli, więc mamy pyszną, pełną aromatu, zupę fasolową. Wyrzucacie „badyle” z natki i koperku? Zobaczcie jak można je wykorzystać. Zapewniamy! Aromat nieziemski <3 Składniki 500 g świeżej fasoli 500 g wędzonych żeberek 1 pęczek "badyli" (z natki pietruszki, koperku, liście selera korzeniowego) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2-3 ząbki czosnku(...)majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Fasolę, związane „badyle” i liście selera, żeberka, zalewamy zimną wodą (tak, żeby były zakryte). Warto sprawdzić jaką słoność mają żeberka, żeby nie przesolić zupy, choć później dodamy jeszcze inne składniki. Dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i rozpłaszczone nożem ząbki czosnku. Zagotowujemy
R'n'G KitchenZupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi(...)namoczone grzyby i obraną cebulę, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, zagęszczamy zupę, dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy
Bajeczna KuchniaSkładniki: Baza do zupy: -1/2 l wody -1 marchewka -1 korzeń pietruszki -3 gałązki zielonego selera -gałąź kopru -gałąź lubczyku -1 obrana cebula -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie Wszystkie warzywa i przyprawy zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu pół godziny. Reszta składników: -1 kg pomidorów malinowych -1 czerwona papryka -1 duża cebula(...)kroimy w plasterki i również dodajemy do pomidorów, resztę warzyw i przypraw odrzucamy. Wszystkie warzywa miksujemy blenderem. Wlewamy do wywaru. Doprawiamy solą, cukrem lub keczupem. Możemy do zupy osobno ugotować drobny makaron lub ryż ewentualnie podawać z czosnkowymi grzankami
Kulinarne przemysleniaZupa klopsikowa Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami
Blog z ApetytemKrupnik to zdrowa,pożywna i sycąca zupa. Gotujemy go używając różnych kasz,ja ugotowałam z kaszą orkiszową. Kasza orkiszowa poprawia trawienie również dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Kasza jest bogata w witaminy A, D, E, PP, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak żelazo, cynk, fosfor, selen, magnez, miedź i wapń. Minerały wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan skóry. Orkisz(...)listki laurowe,zagotować. W momencie wrzenia wytworzą się szumy na wierzchu należy je zebrać. Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę,pietruszkę,seler i por. Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 15 minut. Mięso wyciągnąć z garnka
Kolorowa kuchnia Elki